Fórum témák
» Több friss téma |
Neked aztán semmi közöd nincs hogy hova megyek!!! :no:
oké
Igazad van. Elnézésed kérem. oda mész ahova akarsz,azt csinálsz a lézereddel,ami tetszik. Négy ember is próbált segiteni,egyikre sem hallgattál,akkor mi a fenét akarsz egyáltalán?
Hamarosan a topic eljut oda,mint pár hete a dvd lézeres.
Részemről kiszálltam a témából egy darabig.
Én halgattam mindenkire de hagy döntsem el hogy melyik tetszik a legjobban.Én senkivel nem akarok kötekedni!
Jol látom hogy a hibás zöld modulrol nem raktál föl képet csak a pirosról így még a tokozást sem tudják megállapítani itt a szakemberek.Egyébként meg azt mondják sokadszorra hogy nincs 5vos infra dioda ebben a kategoriában hanem akkora vattos at kell venned amit ajánlottak hogy az megfelel ennek a zöld fénynek .Mindenesetre a kijövő áramot kéne megmérned és rákeresned hogy pontosan mekkora infra diodához tartozik mert ez egy gyári cucc.Ha erősebbet veszel véletlen akkor nem fog világitani ha gyengébbet egyből "kiég" de ha rosszul fogod meg akkor is tönkremegy úgy hogy inkább bizd szakemberre. :yes:
Másodjára mértem a kijövő feszöltséget egy másik leddel teszteltem és most valóban meghúzta az áramgenerátort 2.5v-ot mértem ami még egy kicsit sok de közelebb van a 2.2v-os infrához.Valószinűleg a led lehetett rosz vagy gyenge darab volt.Erre a 2.5voltra ráköthetem az infrát mennyit tud elviselni még meg nem fut?Még az áramfelvételt megmérem.
Az áramgenerátor mindenkori kimenőfeszültsége a rákapcsolt fogyasztó belsőellenállásától (és a rajta folyó áramtól)függ.
Tehát,ha ugyanazt a generátort használod,ugyanazon kimenő áramértéken: más feszültségértéket mérsz egy LED-en,mást egy vörös(dvd) lézerdiódán és ugyancsak más feszültség esik egy infra lézeren. Ezt vedd figyelembe és ne aggódj ez miatt,hogy 5V-ot mérsz az áramkörön terheletlenül,amire az infra diódát szeretnéd kötni.Ha a gyári maximális áramérték alatt maradsz(azt javaslom,ismeretlen tipus esetében a 270mA ami vége,ez egy 300mW 808nm dióda üzemi árama)a diódán mérhető feszültség 2V körüli lesz,de maximum 2,2V,a gyártási szórások miatt.Nagyobb áramon,magasabb feszültség lesz rajta. Ezt a legnagyobb biztonsággal is le tudod ellenőrizni,mielőtt végleg beépited a kicserélt diódát: -különböző értékű,műterhelő ellenállásokat(1-47 ohm 2-5W) köss rá és ezeken mérj feszültséget.Soha egyetlen esetben sem fogsz azonosat mérni,ha csak nem azonos ohm értékű az ellenállás. Ha ezt sem tudod értékelni,sajnos tényleg lehetetlen vagy. Más kérdésben is segitünk,ha megfelelően,érthetően teszed fel
Az áramgenerátort nem véletlen hivják igy:a fogyasztón átfolyó áramerősséget stabilizálja feszültségtől függetlenül.Ez a lézerdiódák létkérdése,hogy áramgenerátoros meghajtást kapjanak.
Ha 5V lenne az állandó kimenet,akkor azt feszültség generátornak,stabilizátornak hivnák. Ez viszont a lézerdiódák esetében halálos kimenetelű rendez-vous. Még a leggagyibb bambuszkunyhós pointerbe is tesznek valamit,ami az áramot egy értéken tartja.Általában...
Értem már ezt a dolgot.Még az a gondom hogy nem tudok ebayról vásárolni ha ezt valaki meg tudná szerezni nagyon hálás lennék még azt is ha segítene összerakni az egész modult hogy biztosan stimmeljen.
Nem régiben itt valaki írta, hogy mindegyik pointerben 300 mW infra van.
Szeretném ha ezt egy kicsit bővebben is kifejtené, hogy pontosan hogyan is érti ezt. Ugyanis nekem van itt 5mW 20 mW 50 mW és 200 mW jelzésű is. Mindegyiknek a fényerőssége a felsorolás szerinti sorrendben szemmel láthatóan erősebb. Na most ha mindben ugyanaz a dióda van akkor ez szerinte hogyan lehetséges ? De tételezzük, fel hogy mindben 300 mW infra van és ugyannyi áramot vesznek fel a diódák és mégis erősebb a sugár akkor csak a kristályban különbözhetnek. Ha meg igen akkor az az elmélet hibás, hogy egy infra dióda teljesítményének csak 10-20 %-a nyerhető ki dpss módon zöldként. Most akkor hogyanis van ez ?
Ezek a kristályok az 1*1mm-ek,semmiben nem különböznek.
Kizárólag a sugárzott infra tejesitményétől függően gerjesztik az adott fényteljesitményű zöldet,vagy ne ragadjunk le a zöldnél,igaz ez bármelyik DPSS lézernél.Miért vannak analóg DPSS-ek?Hogy a fényerő szabályozható legyen,ott pedig az áramerősségget szabályozzák a modulációs jellel. A hatásfokuk egyforma az összes vanadát +KTP kristálynak.Több tényező az ami befolyásolja az eredő hatásfokot.Mind optikai,mechanikus és egyéb szempontól. Szerintem nem feltétlenül van az összes pointerben a 300mW.Találtam én már 500mW infrát is pointerben,pedig csak 30mW volt ráragasztva.Osztok szorzok,ehhez elég lett volna a 300mW-os dióda is.De az nem birta volna hosszú távon az 550mA-t.Ez pedig az 500mW to18 infra üzemi árama.Feszültség is lett mérve a diódán,2,05V esett ezen az áramon.
Mindegyik egyforma, amikor lekerülnek a kis kínai gyártósorokról, akkor szétválogatják őket. A lézerek viszont nem lesznek egyformák, némelyikben kedvezőtlenebb a kristály helyzete, mert 40 forintos órabérért azért én sem csinálnék napi 12 órában ilyen munkát, az erősebbekre ráragasztják, hogy 200mW, a gyengébbekre meg egyre kisebb cetlit. Esetleg még felhúzzák kissé az áramot a diódán.
De természetesen 40mW-nál egyik sem több.
Egyébként csak 300mW-os infra dióda van TO18-ban, 500mW-os már nincs. Előzőleg pontatlanul írtam le.
Találni most hirtelen valóban csak 300mW-ig találtam 5.6-os (TO18) diódát.Felette C tipusban van és TO5.
De akárhogy is nézem,egyik 300mW infra sem 500mA-re van méretezve.Esetleg rövidebb ideig birta volna,talán,de kétséges.Most akkor nem tudom mi volt a kezemben.
Közben nekem is kellene egy 300mw 808nm-es dióda,ha valakinek van új és eladja attól megvenném!
Üdv mindenkinek!
Na, én ma moduloztam. Nem mintha felesleges lett volna az infra dióda amit kinyírtam, de van tapasztalat amit meg tudok osztani. Mivel ezekből a modulokból az esetek 99%-ban hiányzik az infra fókusz lencse ezért a kristályt nem mindegy, hogy milyen messze helyezzük el a diódától. 1,5 mm távolságra kb 5mW-nak megfelelő fényerőt ad, 1 mm-nél javul a helyzet. De a pár tized a megfelelő távolság. A kristály ami az enyémben van az 170 mA-nél kezdett gerjedni, de épp hogy lehetett látni. 270-290- mA azt bírta 2 órán keresztül. A 310 mA az bizony már nem tetszett neki, azonnal elhalt. De legalább lett egy teszt diódám áramgenerátort állítani, nem kell az újat nyektetnem. És ezt már hűtenem sem kell. Ennyi a mai rövid tapasztalat. Remélem segít pár kolega munkájában. Sokszor jártam igy,miután annyira ügyesnek hittem magam és nekiálltam behangolni a kristályt. Amúgy érdekes a pointerek 'evoluciója':először az infraszűrőt tartották feleslegesnek,aztán jött a fókuszáló egység az infra előtt.Legközelebb esetleg kihagyják a kristályt és egy zöldre festett akryldarab lesz ott,majd ráirják 500mW
Hát van bennük fantázia nem kevés. Mivel lámpákkal, fényekkel dolgozom nem keveset, több munkatárssal egyetértésben megállapítottuk, ők a vásárlókat alkalmazzák tesztelésre. De ez töknemide vág, csak tapasztalat. Javítottam már pár modult, és kell idő, türelem meg pláne a kristályhoz!!
Legközelebb egy zöld LED -et fogsz találni a pointerben
Na itt van fantázia!
Csak el ne mond a sárgáknak,mert a végén tényleg megcsinálják
Az evolució megfigyelhető a piros lézerben ,98 ban vettem 5mw 635 To18+driver elemes lézert 2500Ft ért .Ma 500ft ér lehet venni 5mw 660 at ami áll egy chip ből meg egy ellenálásból . Ha viszont a régit mai áron meg akarom szerezni akkor 5000ft körül lesz de láttam már 100 és 1000$ ér is 5mw 635 öt
Á az drága!! Szentjánosbogár! Sajnos az a baj, hogy a szegény fejlesztő mit tud használni, könnyen olcsón beszerezni a fejlesztéséhez, hát ezeket. Ha szerencséje van akkor sokáig bírja. Ha nincs, akkor jön rá, hogy ha vett volna egy rendes modult, jobban járt volna.
Akkor ez csak NASA fejlesztés lehet,nem szeretném megtudni mire képesvagy valóban létezik James Bond titkos kémkészlet,biztos egy olyant láttál
Ha emlékeznék a pointerek számára,amiket vettem,ugy gondolom,azok árából most lehetne még egy gyári zöld modulom.Vagy lenne csak egy,de az class 4.
Hát igen, nem rosszak a pointerek, csak a jó nem ilyen. Az a baj, hogy bármit szeretnél venni a mai világban az lassan mind hitvány! Példa, a vadi új BC 182 2 perc után feladta. Mivel netről tudok csak rendelni, nem szerettem volna 4 napot várni (a futárköltséget nem is említem) Régi TV van vagy 15 éves tranyó kiforrasztás, épített elektronikába bele, és láss csodát fél éve megy gond nélkül.
Valaki nem tud 1 vagy 2db 300mw 808nm-es diódát eladót lehetőleg újat ?
Az nekem sem ártana, mert ma gyilkoltam meg az utolsót.
Új annyi van,hogy el is adják.
Például itt is |
Bejelentkezés
Hirdetés |