Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   12 / 74
(#) jostu válasza djgombi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ez rossz hír lenne még egy kérdésem. van egy régi akksitöltőm jó nagy még apám kapta a volántól buszaksikat töltöttek vele 20-25 darabot is lehetett vele tölteni egyszerre, végül is ez mindenféle átalakítás nélkül vitte a rutilos elektródát , viszont a bázikust nem akarja csak leragad ha véletlen sikerül is ívet fogni vele nagyon hamar kialszik egy ismerős mondta, hogy alacsony a gyujtófesz, és hogy tekerjek a szekunder oldalra még néhány menetet, de mivel nem fért rá ezért szétszedtem a trafót és csináltam neki helyet levágtam a lemezekből 10mm-t most már 46v 63v lett az üresjárati fesz de nem akarja vinni így sem sőt ha sikerül ívet fogni akkor lecsapja a 32A kismegszakítót szeretném valahogy megnövelni a teljesítményét de lövésem sincs hogy hogy lehetne utólag nagyon bánom hogy szétszedtem és elvágdostama lemezeket, mert ezzel csak szarabb lett már a rutilost sem nagyon akarja vinni amúgy tirisztoros gép, ha valakinek lenne ötlete akkor nagyon örülnék neki, mindenképp szeretném hogy vigye a bázikust mert rengeteg elektródám van. elöre is köszönöm a fáradozásokat.
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

A trafó menetszámait a vasmag keresztmetszetéből számítják ki, a frekvenciát vehetjük itt fixnek, lévén 50Hz-es hálózatról szó. Mivel te a vasmag keresztmetszetét megváltoztattad azáltal,hogy kifaragtál belőle,így az eredetileg kiszámolt menetszámok az új állapothoz már nem jók,ugyanis a vaskeresztmetszet csökkent azáltal,hogy a helycsinálás
miatt 10mm-t kivágtál belőle. Egy trafó vaskeresztmetszeténél nem csak az a méret fontos,amit a tekercs körülölel,hanem az is,ami az erővonalakat visszavezeti. Azzal,hogy te kivágtál belőle,akaratlanul megnövelted a vas gerjesztését, ugyanakkor a trafó szórása is megnövekedett,mivel -gondolom-az oldallemezekből vágtál le.A megnövekedett gerjesztés miatt megnőtt a trafó áramfelvétele,emiatt aztán veri az automatát. Tehát előbb kérdezni kellett volna,s aztán szabni.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Sziasztok! Tudna valaki segíteni nekem egy "tirisztoros szabályozás" elkészítésében? Van egy nagyon jó trafóm amit co-ba szeretnék beépíteni csak az a baj hogy a szekunderét lehet szabályozni hogy melyik kivezetésre kötöm a munkakábelt. Én akkor letekerném az összes szekundert és csak a 38 voltost hagynám meg és a primerrel akarnám kb 18 voltig csökkenteni. Ez megoldható? Ja és a 38 volt üresjárati feszültség hegesztés közben is csak 32-35 voltra esik le. Ezért gondoltam volna hogy co- ba jó lenne.
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Most mennem kell, de holnap visszatérhetünk a dologra.
(#) jóbi81 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Üdv! Ez mind szép és jó csak én sajnos nem vagyok egy műszaki zseni és nem igen tudnám ezt megépíteni. Mennyiből jönne ez ki? inkább ki fizetem valakinek ha megcsinálja .
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Okés várom a válaszod.
(#) jostu válasza mpisti hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Értem, tehát ezt elcsesztem rendesen. Ha esetleg tudnék szerezni nagyobb vasat akkor menthető lenne a trafó? Amúgy 40 menetet tekertem rá és így lett a 46v ból 63v ha ehez tudnék szerezni egy megfelelő méretü vasat akkor esetleg vinné a bázikus elektrtódát? Vagy kéne még tekerni rá?
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Ha 40 menetet tekertél rá, és a feszültség ennek köszönhetően csak 17V-ot emelkedett, akkor ez 2,35menetet jelent voltonként. Ez a trafó akkor nem több,mint 500-600VA körüli. Ezzel a teljesítménnyel sok mindent lehet csinálni,de hegeszteni biztosan nem. Bár a ferdeszeműek tettek kísérletet erre, a a tesco, praktiker,obi tele van az ilyen akkutöltő méretű trafóval készült hegesztőtrafónak nevezett vacakokkal. Bocsi,nem áll szándékomban hogy megbántsalak, de a hegesztés technika egy külön világ az elektromosság szerteágazó világában. Nem állítom azt,hogy egy ekkora trafó nem olvaszt le egy elektródát, de a legfontosabb az,hogy ezt hogyan teszi. Totális zárlati állapotban,vagy lazán, kiváló varratminőséggel. Nem mennék bele ennek a boncolgatásába,de az biztos,hogy egy hegesztőtrafóhoz minimum akkora vaskeresztmetszet szükséges,mint amekkora a HETRA trafókban van. Azért említem ezt a típust,mert elterjedt,közkedvelt, és a minimális igényeket bőven kielégíti. A 100A-es HETRA (régi) vasmag keresztmetszete 30cm2 környékén volt. Tehát ez lehet kiindulási alap. Ha van 40cm2-es oszlop keresztmetszetű vasmagod, abból már egész jó szerkezetet lehet összehozni. Nyilván a szórásra, és egyéb paraméterekre figyelni kell.
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

A köbzoli által(kétszer is )belinkelt rajznál egyszerűbbet én sem tudok neked ajánlani. Ennél már csak a faék egyszerűbb. Biztosan van olyan barátod,aki foglalkozik elektronikával, és szívesen megépíti neked.
Én ennél sokkal bonyolultabbakat szoktam építeni, illetve én nem vagyok híve a primer oldali szabályozásnak hegesztőgépek esetében,mert a visszacsatolás nélküli primer oldali szabályzók esetében a szekunder feszültséget terhelt állapotban nehéz reprodukálhatóan kézben tartani. Co üzemmódnál ez pedig elsődleges szempont. Szerintem korrekt megoldást a féligszabályozott graetz híd biztosít. De ennek a bekerülési költsége elég húzós - hobbista szemmel nézve.
(#) jostu válasza mpisti hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nem mondanám kicsinek, és legfőképp nem hasonlítanám tesco gazdaságos trafóhoz. 45cm2-es a vasmag ami a tekercsek közt van 9cm*5cm-es Primer: 7,07mm2 tömör réz szekunder: 6mm*2mm=12mm2 tömör réz, trafó súlya: kb30 kiló Ez egy régi TRAKIS gyártmány. Egyáltalán nem akarok okoskodni és sokat segítettél már így is, de szerintem ki lehetne ebből a trafóbol hozni többet is de ehhez a segítségedet szeretném kérni ha kell holnap csinálok 1-2 képet is róla.
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

A zavaró a menetszám áttétel. Azt írtad,hogy 40 menetet tekertél fel pluszként, és ez 17V feszültség emelkedést eredményezett csak. Egy ekkora vasnál a jellemző inkább 1 menet /Volt lenne, semmint 2,35.Nem lehet,hogy a primer 400V-os volt eredetileg, és te 230V-ra kötötted?
Mert az megmagyarázná a problémádat.
A fotók mindenképpen jól jönnének.
(#) jostu válasza mpisti hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Igazad van, megkérdeztem fatert és valóban 380v trafó ő kötötte át 230vra híradástechnikai műszerész, de a hegesztő trafókhoz annyira nem ért, végülis ez a trafó a méhikébe lett szánva, de előtte kipróbáltuk, hogy lehet-e hegeszteni vele, mert akkor nem érdemes leadni néhány ezer forintért és mivel a rutilost vitte szépen ezért meghagytuk. De ha már félig elcsesztem akkor szeretném ha meglehetne oldani, hogy vigye a bázikust, ha kell letekerem róle a tekercseket és a megfelelő menetszámban visszatekerem, de ehhez némi útbaigazításra szükségem lenne, már keresgettem trafó tervező programokat, és végig olvasgattam a fórumokat is, de jobb lenne, ha valami konkrét választ kapnék valakitől. Képeket ma este tudok fel rakni.

ez volna az
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

A fényképek tanúsága szerint a trafó E-I vason van. A 2 db tirisztort nem egészen értem, csak 2 db tirisztor van, és kétutas az egyenirányítás,-de akkor a szekunder középmegcsapolásos kell,hogy legyen,- vagy a diódák(2db) nem látszanak? Tehát: vagy félig vezérelt Graetz híd, vagy kétutas egyenirányítás, de akkor a szekunder középmegcsapolású.
Ahogy elnézem, hangszóróvezetékkel pótoltad ki a szükséges menetszámot. Rossz választás. vastag a szigetelése, és alacsony az olvadáspontja a szigetelésnek. Faggasd ki apádat,hogyan kötötte át 230V-ra a trafót, aztán ha rendelkezel a megfelelő információval, akkor továbbléphetünk.

E-I vason van. A szekunder középen meg van csapolva, megkérdeztem az átkötést, de sajna nem tudja, mert már 13 éve nem dolgozik és ráadásul nem ő kötötte át hanem egy villany szerelő kollegája, én írtam rosszul, mert ő csak annyit mondott , hogy át lett kötve, én meg abban voltam, hogy ő kötötte át, elnézésedet kérem lövésem nincs, hogy lett átkötve, mert nem látszik semmi barkácsolás a primer kivezetéseknél a képen nem nagyon látszik melyik kivezetés mi, ezért leírom baloldalon egymás mellett primer, melette a három szekunder. gondolom azt sem jól csináltam, hogy csak a szekunder egyik oldalára tekertem plussz menetet, mert így az egyik félhullám nagyobb a másiknál. szerinted mit lehetne vele kezdeni?
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Először is:a drótot amit feltekertél, nyugodtan letekerheted vissza. Az asszimmetria a szekunderen nem szerencsés dolog,még akkor sem,ha a Co trafóknál ez működik.
Másodszor: megméred azt a feszültséget,ami a szekunder két vége közt van,majd megméred a középkivezetéshez képest is mindkét véget. Ennek 1-1,5V-on belül egyformának kell lenni.
Harmadszor: megpróbálsz valahonnan rajzot szerezni arról a gyújtókörről, amivel jelenleg a tirisztoraid mennek.
Ha mindez meglesz, akkor továbbléphetünk.
Valamint jó lenne leszórni a trafóról azt a sok felesleges biztosítékot,mert csak a hibák számát gyarapítja. A tekercsek kivezetéseit valami sorkapocsba kösd bele, úgy,hogy a szekunder és a primer egymástól jól elkülönüljenek. Így jobban átlátható a trafó tekercselrendezése. Ha lecsupaszítottad a trafót eképpen, akkor készíts fotót a trafó tekercstestéről úgy,hogy a primer kivezetéseken látható legyen,hogy a csévetestből hol lépnek ki.

Ok holnap, ha hazaérek a melóbol, egyből nekilátok és írok, hogy mire jutottam. kössz, hogy segítesz!!
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Sziasztok! Olvasom itt ezt a 400 voltos dolgot és itt én is fel akadtam! Van egy co gépem amiben gyári trafó van csak a fojtó és a dióda híd lett cserélve! Erről a gépről már jó pár fotót tettem fel a mig /mag /co oldalra! Többen segíteni próbáltak de végül is csak nem jutottam semmire! Akkor leírom mi is a gond! Ez a co trafóm legnagyobb fokozatban üres járásban 26 -28 voltot ad le igaz ez hegesztés közben csak 22-25 volt közé esik vissza! És sajnos nem igazán dolgozik ahogy én szeretném . Elvittem egy hegesztős barátomhoz aki belenézett és rögtön azt mondta hogy ez a trafó egy német gyártmányú co gépé ami 400 voltos és ez most hogy 220 v ra van kötve azért csak a fele áramot adja le a szekunder! És én ezt így le is írtam itt a fórumon erre jött a leszúrás hogy olyan nincs hogy a 380 as trafót 220 asra átkötik. És ezt mondtam a havernak ő pedig hogy NEM 380 HANEM 400 voltos! Ezt már végképp nem értem! Segítsetek már hogy is van ez? Tehát nem három fázisú a trafóm csak kettő és én ebből egyet használok és ezért csak fele teljesítmény jön le! Van ilyen?
(#) Freedomocska válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Pedig szerintem nagyon egyszerű a válasz - a trafód egyfázisú csak a szekunderre 400 V helyett 230V lett kötve (nem 220V ) . Azt , hogy 400V-ot csak két fázis közzé kötve tudsz leszedni az egy másik dolog de ettől még "egyfázisú " marad a géped .
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

"Tehát nem három fázisú a trafóm csak kettő és én ebből egyet használok és ezért csak fele teljesítmény jön le! Van ilyen?"
Van. De ezt ott is leírtam. Sőt, úgy emlékszem,kértem hogy légy szíves tegyél fel képet a gépedről. Nem a külsejére lennék kíváncsi,hanem a trafóra,ami benne van, és annak a bekötésére. A németek vannak annyira precízek,hogy a trafó hálózati kapcsait a gépen egy sorkapocsba vezetik ki,és fölé írják hogy melyik elkötési móddal milyen feszültségről járatható a gép.
Lajos barátomat ki kell javítanom, ha egy gépet 400V-ról üzemeltetünk,akkor azt kétfázisúnak nevezzük még akkor is,ha működéstechnikailag teljesen azonos az egyfázisúval. Ezt a megoldást akkor szokás alkalmazni,amikor akkora teljesítményt akarunk a gépről levenni,ami 230V primer feszültségnél nagyon magas felvett áramot eredményezne. Ez pont amiatt érdekes,mert az egyfázisú rendszerek felvett fázisárama a nullavezetőn folyik vissza,és ez megemeli a nullavezető földhöz mérhető potenciálját. Egy bizonyos érték felett ez már veszélyes mértékű lehet,emiatt határolták be az egyfázisú készülékek által felvehető legnagyobb áramot 32A-ban. De ez a része a dolognak nem ebbe a fórumba tartozik.
A lényeg: A 400V-ra tekert primerrel rendelkező gépet 230V-ról csak úgy lehet használni,ha rendelkezik a 230V-os működtetéshez szükséges megcsapolással.
Ha ilyen megcsapolás nincs,akkor bizony a gép igen gyengécske eredményt produkál 230V-os táplálásnál.
(#) jostu válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Letekertem amit rátekertem plusszba, megmértem: két szélső közt:137V középső kivezetés és a szélsők közt egyforma:68-68V sorkapcsom nincs itthon, de ha legközelebb járok villamossági bolt felé akkor veszek. a gyújtókörröl nem tudom honnan tudnék rajzot találni, neked van ötleted? fényképet raktam fel arról is hátha ismerős neked.
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A 68V az jó lehet hegeszteni is,de nem ezzel a gyújtókörrel. Ahhoz azért komolyabb gyújtókör kell. A tirisztorok akár elég nagyok is lehetnek, ránézésre 100 vagy 160A-es orosz gyártmányúak. Ehhez a trafóhoz a 100A-es is elég lenne. Jól látom,hogy a primernek csak két kivezetése van?
Érdekelne,hogy a 380V-ról az átkötés hogy történt meg 220V-ra,ha a primernek csak 2 vége van...
Ez a trafó "gyerekkorában" 48V-os töltőben lehetett a kimeneti feszültségéből ítélve. Ebből lehet csinálni hegesztőt,de a kimeneti árama nem nagyon lesz több,mint 100-120A -de az már határeset. Kimeneti szűrőfojtó mindenképpen kell hozzá, de lehet hogy a fojtó után még kell 22000µF 100V-os kondi,ha bázikus elektródát is akarsz használni. Valamint egy booster dióda,ami kb.160A-es típus, és minimum 200V-os.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ajjaj! már a fejem is megfájdul itt a sok fázis miatt! Na akkor tettem fel képet a trafómról és még színekkel is jelöltem hogy hová mi megy! Na mindegy. Akkor hogyan tudnék kihozni belőle valamit? Ugyan is az a tervem volt hogy tekertetek bele egy másik trafót de sajnos nincs rá keret! Meg hát nagyon sajnálnám ezt a trafómat. Sajnos ezen a trafón nincs semmi rá írva de a haver szerint a primeren hét szál van! A két szélső az zöld színű szigeteléssel van a többi öt pedig barna szigetelésű és úgy mondta nekem hogy a két szélső (zöld szigetelésű) a két fázis és a nulla pedig a közte levő öt fokozat (barna szigetelésű) -re van kötve és így volna rendesen bekötve! Na így lehetséges? És akkor csak a 220 volt kell hozzá vagy a 380 ? Elnézést hogy ilyen kérdéseket teszek fel de ez már nekem nagyon bonyolult! Esetleg a két zöld színűre kössem a 220 v -nak a fázis részét és a barnákra meg a nullát a fokozatkapcsolóval? Vagy ne?
(#) jostu válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Így is van, valóban 48 körüli, pontosabban 46-47 volt között ingadozik egyenirányítás után, de én nem úgy mértem, csak a trafó kivezetéseinél mértem, gondolom te is így gondoltad a méricskélést. Azt én sem értem, hogy miért csak 2 kivezetése van a primernek nem is látszik semmi nyoma, hogy lett volna valaha több, nem értem. Nem vagyok egy nagy műszaki zseni, gondolom te is észrevetted, de viszont nagyon érdekel ez elektronika, azt nem lehetne megoldani, hogy kidobnám belőle a tirisztorokat, és helyette szereznék bele nagyteljesítményű diódákat, és a szekunder két szélső kivezetését egyenirányítanám ahol a 137 volt jön ki?
(#) jóbi81 válasza Freedomocska hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hogy is van? szekunderre megy a 400 volt? én ugy tudtam hogy a primerre kell kötni vagy mégsem?
(#) Freedomocska válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Primer !
(#) jóbi81 válasza Freedomocska hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Na így már okés! Na de akkor feltettem képet és ha azt megnézed akkor te hogy kötnéd rá a 400 voltot? légyszi!
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Anno azt mondtad,hogy a géped német. Ahogy a képet elnézem, a mágneskapcsoló magyar Dil;a dióda orosz, a trafó pedig valami szünetmentes trafója lehetett,azt hiszem ABV 2000-ben volt. Tehát német legfeljebb a doboza lehet. Amit a haverod mondott,az vicc. Olyan nincsen,hogy egy trafóra egyszerre kötöd rá a két fázist, és még a nullát is. A trafód kimérését szakemberre kellene bíznod, nem hiszem el,hogy azon a környéken ahol te laksz,ne lenne egy erre alkalmas szaki. A trafó kimérése nélkül nem fog menni a dolog. Ha nekem van igazam,akkor a trafó 220V-os,és kb 40 éves. A szekundere pedig kb.40V a leggyengébb fokozaton. Ha a szekunderen van középmegcsapolás,akkor 2x36V-os,bár nem látom a 3.kivezetést.Ha pedig a trafó más berendezésben volt,akkor tényleg csak a kimérés marad,aminek alapján el lehet dönteni,hogy alkalmas-e hegesztőgépbe.
A másik dolog,ami megütközést keltett bennem, a Fredomocskának írt hozzászólásod. Mindenkivel előfordul,hogy elhibázza azt,amit leír. De nem hinném,hogy te vagy az az ember akinek az ő elírását ki kellene javítanod, különösen nem úgy,ahogy tetted. A tapasztalataim alapján elmondhatom,hogy az elektromosság terén sokkal felkészültebb nálad, tehát ez a kioktató hangnem nem helyénvaló vele szemben.
Hogy konkrét legyek,erre gondolok:
"Hogy is van? szekunderre megy a 400 volt? én ugy tudtam hogy a primerre kell kötni vagy mégsem?"
(#) mpisti válasza jostu hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A tirisztorokat kidobod,diódát raksz bele,- aztán az áram szabályozását hogy oldod meg? A kétutas középkivezetéses megoldás azért jó,mert így egyik-egyik tekercsrész csak a színusz egy-egy félhullámában vezet,tehát a tekercsek terhelése is megoszlik egymás közt fele-fele arányban. Ha a két szélső kivezetést akarod felhasználni,és 4db diódával egyenirányítani, akkor ez a terhelés megosztás nem lesz meg,ugyanakkor az üresjárási feszültséged nagyon magas lesz,ami már életveszélyes. Ha viszont a tirisztorok helyett 2 db diódát használsz,az áramszabályozás kérdése még mindig megoldatlan marad.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nem volt vészes a dolog csak kicsit furcsa a mondat szerkesztése a fórum társnak ... Igazi , komoly választ én nem tudok neki adni mivel mert kevés volt a pontos információ túl nagy rutinom pedig nincs -- ilyenkor inkább nem válaszolok nehogy félre vezessem és valamilyen kára legyen belőle .
Következő: »»   12 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem