Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nagyobb lett volna a baj, ha nem melegszik!
![]()
Tehát akk ez normális
![]() Jóvanna ez az első forrasztópákám ![]()
Semmi gond, mi sem pákával és cinnel a kezünkben születtünk!
![]() Sok sikert a forrasztgatásaidhoz! Amúgy a rossz szag - vélhetőleg - hamarosan el fog múlni, amint a védőréteg, amit a gyárban a forrasztóhegyre tesznek a sérülések elkerülésére - leég róla. Az pedig, hogy melegszik, teljesen üzemszerű dolog, hiszen csak így tudja az ónt (cint) megolvasztani. Azért azt nem javaslom, hogy megfogd, mert igen csúf (és kellemetlen!) égési sérülést okozhat! Használd a műanyag nyelet arra, hogy kezeld. Csak ügyesen!
A melegedést az gondoltam hogy nem gond, csak amikor elkezdett füstölni arra gondoltam, hogy biztos el kezdett elolvadni a müanyag nyél.
![]() Így inkább kihúztam gyorsan, és megkérdeztem itt ![]()
Mennyiért vetted???
Már nekem is kéne szereznem egyet! Már vagy 2 éve pillanatforrasztóval dolgozom... Nem mondom hogy nem jó, csak át ha valami mütyürebb alkatrészt, vagy IC-t forrasztok, akkor lehet, hogy jobb lene ![]() Mert ami volt régen, azt kölcsön adtam egy havernak... de nem került vissza hozzám...
1599 Ft volt az Elektrokonthában.
Van benne egy páka, egy póthegy hozzá, egy ónszippantó, ahhoz egy póthegy, valamint valamennyi forrasztóón. Da van sokféle ilyen egyszerű páka, nem feltétlen kell ilyen szettet venni.
Hali!
Ilyen dobozom van, amit a képen láttok, a 2. 50-es cső van benn, kb 8 cm, amit a progi kiadott, 19-es bútorlapból van, tda2030-cal megy egyelőre DE a hangja nem az a tipikus bhuh bhuh, hanem ilyen bumm bumm, mintha csak egy sima hangszórón feltekerném a basszust, a magast meg le.... Értitek? Alig áramlik a levegő... Ha nagyob csövet teszek be, akkor a progi hosszabbat is kér, tehát a levegő ellenállása ugyanakkora, ha lerövidítem, akkor jobb lenne? Esetleg változna valami adat? Valami csillapítóanyag esetleg? A házimozink kis sub ládája szebben, erőteljesebben is szól, pedig nem nagy...:S Arra rátéve meg ilyen burhburhbúúúú bóvli hangot adott... Mikor feltekertem még majdnem hogy recsegett is, pedig 80W-ra írták, azért egy ekkora hangszórótól többet várok :help: THX: ---ZoLee---
Olyan létezik hogy addig forrasztgatok egy alkatrészt, hogy elhalálozik a melegtől?
Összeraktam egy LM317-en alapuló kapcsolást (Bővebben: Link), látszólag minden rendben, de nem műxik. (Ez az első munkám ![]()
Létezik. "Túl nagy hő hatására a vékony kivezető vezetékek elolvadhatnak." Ez a szomorú igazság. Hűthető alkatrészt hűtőbordára csavarozva forrassz be, ha még kezdő vagy, de néha profiként is szükség van erre az "óvintézkedésre".
Ha arra gondolsz, először rácsavaroztam a bordát, és úgy forrasztottam be.
Szerinted mi mehetett tönkre?
Nemtudom nézz át minden bekötést, forrasztást.
Multiméterrel megnéztem, és nincs szakadás a be és a ki menet között.
"Sípolni" nem sípolt, de nem 1-est jelzett.
Első körben ajánlom neked az alábbi "útmutatót":
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_42795.html?highlight=1#42795 ...méghozzá azért, mert ott az első képen látszódó forrasztások kicsit úgy néznek ki, mintha hidegforrasztások lennének...és így nem tökéletes a csatlakozás...
"Hidegforrasztás" ezen a szón gondolkodtam, le is akartam írni, de nem ugrott be...
Na igen, én nem teljesen így csináltam.
![]() Akkor próbáljam megerősítgetni a forrasztásokat? ![]() Mit jelen pontosan a "hidegforrasztás"? Idézet: „Mit jelen pontosan a "hidegforrasztás"?” Valami olyasmit, hogy a csatlakoztatni kívánt elemeket nem megfelelően tartja össze a forrasztóanyag (ón)...látszólag majdnem minden stimmel, viszont instabil működést eredményezhet, illetve kisebb fizikai megterheléseknek sem tud ellenállni, mert könnyen "szétválnak" az összeforrasztott alkotók.
ÖÖ, az baj hogyha az IC bármely két lába között vezetést mérek multiméterrel?
![]() Rem. nem zártam rövidre őket a bordával ![]()
Hali!
Lenne egy kérdésem az alábbi kódzáras kapcsolásnál. Nincs a tirisztoroknál megadva a típus. Milyen tipusú lenne a megfelelő???(mert ez még nem tiszta). A segítséget előre is köszi.
A Lomex-ben is kapható TIC106 típusú szerintem pont jó lesz bele!
Szerintem baj, ha konkrétan 0 ohm-ot mutat a műszer!
Akkor az az alkatrész vagy megsérült, vagy valami még mindig összezárja a lábait!
Nem mutat semelyik két láb között sem 0 ohm-ot.
(1-2: 220Ohm, 1-3: 30kOhm, 2-3: 30kOhm)
Norberto köszönöm a segítséget. De mi alapján tudom ezt én is megállapítani majd legközelebb???
Mivel itt semmi különlegeset nem kell végezni...csak egyszerűen egy relét kapcsolgat jó sorrend esetén...magyarul nem kell itt több tíz A-es tirisztor...ezért elegendő pl. a TIC106...
ezt a hmm.."csatlakozót" hogy hívják és hogy kell ilyet kérni elektronikai boltban?és ez miféle módon rögzül a nyákba? eagleben melyik könyvtárban található ilyen, ha található?( nagyon hasonló a villamosságban használt ún. "csoki"-hoz..)
ps: a képen épp masterfoxx jelgenerátorán karikáztam be, hogy miről is van szó. remélem nem haragszik érte. ![]() ![]()
Hivatalos nevét én sem tudom, de angolból fordítva valami olyasmi lehet, hogy modul típusú csavarozható terminál-csatlakozó...
sorkapocsnak hívják, sokféle van, van 2-es 3-as 4-es 5-ös attól ügg h hány csavaros "foglalata" van!
![]()
Nem egyszerűen sorapocs, mert az a "csoki" hivatalos neve.
Úgy kérd, hogy "panelba ültethető sorkapocs", így biztos tudni fogják, mit szeretnél. Egyébként (tudtommal) mindegyik "sorolható", ui. az egyik oldalukon nút, a másikon féder (csap és horony) van. Az eagle-ben van ilyen, ha nem is pont ez a típus, de a "con-amp" mappában pl. van olyan, ami megfelelő. (Pl.: con-amp/1X2MTA)
én eddig mindíg csak sorkapocsnak kértem és mindíg egyből tudták h mi a helyzet
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |