Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 282
(#) zolika60 válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Valami ilyesmi.Bővebben: Link
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Érdekes módon, ha az alaplap nincs a házban, akkor reagál a bekapcsolásra,(a venti meg a vinyó is) de néhány mp. múlva leáll. De ha beteszem a helyére, akkor semmi. Már mindent megnéztem, hogy nem testel-e le valami, de nem látok semmi erre utaló jelet. A proci túloldalán van egy szilikon gumilap, közepén egy kb. 10Ft-os nagyságú lyukkal(amibe szintén szilikongumi korong volt,) ezt most pótoltam, de így sem ok.
(#) Kari55 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

A neve (mi lehet ráírva) mi lehet?, mert a rajzon így nem találtam

A BGA egy tokozási típus. Olyan tokot keress aminek nem látod a lábait.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ha jól veszem ki a doksiból az U22-es ilyen.

Meg van, hőlégfúvóm nincs, hajszárítóval elég lenne melegíteni?
(#) patexati válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Szia! Esélytelen.. Hőlégfúvóval sem a legjobb.. Meg kell lámpázni de ehhez kell némi tapasztalat mert különben kuka az alaplap..
(#) Kari55 válasza patexati hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

És erről mi a véleményed?

Ha vissza olvasol kicsit, találhatsz leírást hogyan barkácsolják ezt a hibát otthon. Van aki lámpával ,van aki sütőben. Mindenképpen kockázatos. Ha ér neked annyit vidd el egy profi helyre ahol megforrasztják. Ha nem ér annyit akkor próba szerencse. Bármivel melegíted, maszkold körbe alufóliával, nehogy más alkatrész is leolvadjon. Én lámpával kísérleteznék.

Tehát: ha jól gondolom, fel kellene melegítenem a chipet, hogy le tudjam venni a "tetejét" (vagy az egész chipet?) letisztítani a helyét és a chipet, majd újra forrasztani. Brrrr!
Amúgy a lámpán mit értesz? UV lámpa vagy valami speciális eszköz? Ha sütőben, hogyan szigeteljem el a többi alkatrészt?(ezt valószínűleg nem teszem...)

Levenni a helyéről nem szabad. Hiszen valószínűleg nincsenek eszközeid az újra golyózásra. Csak az segíthet, ha feltudod valamivel olvadás pont fölé melegíteni rövid időre az ónt, természetesen a csippel együtt. Nem UV, hanem infralámpa, vagy normál nagy teljesítményű izzó kell a hő a lényeg. Lassan kell kihűteni. többször ki be kapcsolni a lámpát. Ha visszaolvasol valahol le van írva, de most nincs időm megkeresni. A sütőben valóban nincs értelme maszkolni, de nem is ajánlottam azt a módszert. Bár van aki javított meg vele gépet. Erről is olvashatsz visszább. Először legyen biztos, hogy ez a hiba. beszerelt állapotban próbáld óvatosan nyomkodni a csipet, van-e változás. Cseréld ki az elemet is, nehogy az vigye tévútra a dolgot. Amikor nekem volt hasonló problémám, én profikra bíztam. A vizsgálatot és a forrasztást is. Most is arról a gépről írok. Nem volt olcsó, de megérte nekem. Lehet, hogy itthoni próbálkozással csak rontottam volna a helyzeten.
(#) Kari55 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Idézet:
„beszerelt állapotban próbáld óvatosan nyomkodni a csipet”

Ez nem megy mert ebben az állapotban nem férek hozzá.
De, van egy rossz alaplapom azzal kipróbálom a módszert.
(#) patexati válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szia! Maszkold ki az alaplapot alufóliával alul felül és a chipnél vágd ki,hogy az teljesen kint legyen majd helyezd egy darab bútorlapra vagy valami fára (ne fémen legyen) ,hogy vízszintben legyen és egy ilyen 150W-os lámpát tegyél rá a kimaszkolt alaplapra,hogy a fény a chipet érje legjobban majd kapcsold be! Menjen csak 20 percet majd ki be huzogatva kb 10 percig hűtsed vissza.. Jól maszkold ki a lapot több rétegben fóliával! Ne mozgasd fixen áljon ne nyúlj hozzá a művelet alatt! Nem baj ha kicsit büdös és kicsit füstölög! Ne legyen a lámpa nagyobb sem kisebb mint 150W csak ez jó így,hogy leírtam! Nekem 70%-a visszajön ezzel a módszerrel a hibás lapoknak van spéci meleglevegős állomásom de ez a módszer kíméletesebb jobb! Ne huzatos szellős helyen szobahőmérsékleten melegítsd!
(#) Kari55 válasza patexati hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

A körülötte lévő alkatrészek nem olvadnak ki? Gondolom a maszkolás megakadályozza, mivel visszaveri a fényt/hőt?
(#) laszlokunstar válasza patexati hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

"150W-os lámpát tegyél rá a kimaszkolt alaplapra,hogy a fény a chipet érje legjobban majd kapcsold be! " - milyen távolságra? Vagy közvetlen távtartó nélkül az alaplapra?
(#) patexati válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Rá kell tenni közvetlen.. Jól kimaszkolni nem mozgatni!!

Persze,hogy megolvad mi mellette van de majd visszahűl..Ez a cél egy "reflow" amitől újraforrad feszmentesedik az alaplap..

De nem tudom, hogy tényleg ez-e a hiba, mert a házon kívül kap feszt, de ha beteszem (csak egyszerűen a helyén van, semmi csavarozás, nem feszül) sehol nem mérek feszt. Szerintem valami, valahol letestel, de eddig nem jöttem rá, hogy mi.

Ezeket a hibákat előtte ki kell zárni..
(#) viezer válasza patexati hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Reflownál a melegítési és a hűtési procedúra 5 percig kell tartson és 3 és fél percnél el kell érje a max. 205 fokos hőmérsékletet. A hőmérséklet idő grafikon 45 fokos a melegítésnél, kivéve a 150 fokot, ahol kell várni 20 secundumot. Ezt a hőt 130 secundumnál kell elérni. A legmagasabb 205 foknál, amit 200 secundumnál kell elérni, 30 secundumot kell várni (tartani a hőmérsékletet).
A hűtési grafikon 45 fokos szögben csökken 205 fokról.
Ezt mérőszondával és egy stopperórával egyszerüen meg tudod oldani.

Ezt én is gondoltam... azon vagyok.
(#) patexati válasza viezer hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Az lehet de amit írtam ez bevált! Itt nem robban fel a chip és tapasztalatból mondom jól tűri a hosszú melegítést.. Tudom,hogy a megfelelő mérésekkel hőprofillal nem tart sokáig a melegítési idő de ugye ez nem érhető el egyszerű eszközökkel..Más egy chipet kicserélni és teljesen más a megmelegítése! Ha magába szívott egy kevéske nedvességet az évek folyamán szinte biztos be fog gázosodni és felrobban.. Ezért nem állok neki én sem a hőlégfúvóval mert ott hamarabb elérném a kívánt hőmérsékletet de sok esetben tönkremegy a chip még ha nem is látni rajt semmit..
(#) gida hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok
Honnan tudom megálapitani hogy milyen fajta a ram a laptopba??
(#) zolika60 válasza gida hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Megnézed a csatlakozóját. Esetleg gép típusra rákeresel a NET-en.
(#) gida válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

ez egy olivettti laptop
Type:910T
(#) patexati válasza gida hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Everest.
(#) csabi98 hozzászólása Feb 24, 2011 /

nekem lenne egy asus f5m laptopom és az a kérdésem hogy honnan szerezzek bele alaplapi ic-t egy ic nek annyi vagy esetleg mijen jó még bele amugy tulfeszültséget kapott és azért lett baja válaszoljatok sürgős lenne előre is köszi:csabi98
(#) zolika60 válasza csabi98 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Milyen IC?
(#) patexati válasza csabi98 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Neked is jó estét! Olyan alaplapi ic-t a szervizben biztos kapsz feltételezve,hogy le tudod írni helyesen az adatait és a nevedet és a postacímedet hová elküldik..
(#) Kari55 válasza patexati hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
Nagy nehezen sikerült elindítani a netbookot (#923446) De még nem az igazi!! Az alaplapot a helyére téve nem indult semmi, mintha nem is kapna feszültséget - mint írtam korábban - erre az alaplap és a ház közé tettem egy képeslapot szigetelés gyanánt, (tudom nem jó megoldás, csak próbaként) ezután már beindult, de eredetileg NEM VOLT SEMMI SZIGETELÉS köztük!
Ja, a CMOS elem pótolva és a biztosíték is egy 4A-es SMD-re kicserélve
Megörültem a "sikernek" nosza fel tettem a billentyűt, bekötöttem a monitort is, de az meg nem mutat semmit, totál sötét.
A vinyót és a proci ventit pörgeti (igaz hogy az utóbbi csak 40 °C körül indul el)
A további segít ötleteket szivesen venném és köszönöm az eddigieket.
Következő: »»   47 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem