Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üzemi hőmérsékletre 40°C-ot állítottam be egy ventis hőm.szabályzóval és ezen a hőmérsékleten állítottam be 100mA-t.(Ez csak ami a végeken megy át!)Hidegen ez persze még kisebb valamivel.
Sikerült ma befejeznem végre az elülső lemezmunkálatokat is
Hát túlbonyolítani nem akartam az elejét, a potik felett a clipp ledek, a másik 2led középett pedig az üzemállapotokra utal majd. A potméterek elhelyezkedésén azért így állapodtam meg mert, így kicsit talán utal arra h itt :igen nem egy régi valamiről van szó. Nekem az egymástól nagyon elhelyezkedő hangerőszabályozók, ezt sugalták vólna. Szerintetek?
Sziasztok!
Sok helyen olvastam ,hogy a csöves hangzás egy laza második felharmonikus torzításból és a cső+transzformátor sajátos átviteli függvényének köszönhető. Koncentráljunk most az utóbbira. Egy gitárhangszedő egyébként tökéletesen jellegtelen hangját szeretném valahogy életre kelteni, méghozzá oly módon, hogy valamilyen kisebb feszültségerősítő fokozattal (1OPAMP erősíti a jelet egy MOSFET nyitásáig, ami egy kis ferrit trafót hajt, n1=n2, ez a ferrit pedig egy szintén MOSFET-es AB ellenütemű végerősítőt vezérel.) Azért tervezem ezt, mert -szintén csak olvasás szintjén, de úgy tudom, a FET karakterisztika jobban hasonlít a csőére, mint a BJT-é. -a trafóval akarok valamit variálni a hangon. Amennyire én tudom a tömör vas 400Hz-ig jó. A porvas nem tudom. A ferrit meg..... Kérdés, hogy milyen a """"hangjuk""""? Mit gondoltok erről a dologról, csinált már valaki ilyesmit? Köszi!
Szép jó reggelt/napot/estét/éjszakák KI mikor olvassa. Valaki ha tudna feltenni nekem egy teljes dokumentációt kb 2x 80-120w erősitőre. Ha lehet fullos legyen és válságos pénzből megépíthető. Elöre is kösz by CoolZero
Sőt! Én meg is építem neked, és el is szállítom a lakhelyedre, és be is üzemelem, és ezért 147forintot kérek. Remélem nem sokallod?
ÉBRESZTŐ! Ez a valóság! Valamit tenned kellene az ügyben Neked is nem gondolod?
Én megépítem és hallgatom is helyetted, ha úgy jó.
Tele van a net kapcsolási rajzokkal, sőt ez a fórum is. Hogy mi mennyibe kerül azt senki sem fogja neked kibogarászni, főleg mert azt sem tudni merre élsz és honnan szereznéd be az alkatrészeket.
Sziasztok, szerintem CoolZero csak arra gondolt hogy ne egy natúr kapcsolást küldjön valaki hanem egy komplett doksit nyákkal, beültetéssel esetleg leírást a beállításról, stb. A válságos pénzzel pedig az alacsony költségre utalhat, és egy hozzávetőleges árra.
Mitől függ az hogy egy ab osztályban járatott végtranyó párnál mekkora nyugalmi áramnál tűnik el a keresztezési torzítás ? Tehát miért elég az egyik végfokban 15mA, míg máshol 80mA kell. Köszi!
Szia!
Na látod ezért érdemes párba válogatni a komplementer-tranzisztorokat. Ha két nagyon különböző bétájút teszel párba, akkor csak nagy nyugalmi áramnál szűnik meg ez a torzítás.
Ha megnézel egy tranzisztor bemenetikarakterisztikáit, láthatod, hogy a tranzisztorok kb. 0.6 - 0.7 mV bázisfeszültségtől kezdenek kinyitni, és a szórásuk, hőmérsékletfüggésük is jelentős. A nyugalmi áramot úgy kell(ene) beállítani, hogy a tranzisztorok minden üzemi állapotban ezen kezdeti görbületen túl legyen.
Akkor ezért mennek a kvázikomplementer végek ilyen kis nyugalmival ? Pl. az orister vagy az unitra wsh-110 ?
A kvázinál elsősorban a meghajtókat kell párba válogatni. A kvázik nyugalmjáról nincsenek tapasztalataim. Egyébkén ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor a szimmetrikus erősítők mindegyik páros-kiegészítő tranzisztorát párba kellene válogatni.
Értem, köszi! És fetesnél mi a helyzet ? Van egy fetes végfokom, ami gyárilag 130mA -rel megy. Ha elkezdem lejjebb venni az áramot, kb. 70mA alatt elfogy a mély, 50mA alatt pedig már torzít is kicsit. Ugyanakkor láttam valahol olyan fetes véget, ami állítólag 20mA-rel megy és jó. Ez hogy lehet ?
Típusfüggő a dolog. Az adott FET-ek hőfokfüggési karakterisztikáját meg egyéb görbéket kell megnézni. Na meg a gyári ajánlásokat és az építési tapasztalatokat persze. A FET-eket is érdemes párba válogatni meredekségre.
Szia. végre van egy kis haladás az ügyben. Kicseréltem a BD140-et, ez sajnos nem hozott eredményt. Kibontottam az összes kábelt, hogy lássam végre mi hova megy. Addig addig méregetem, hasonlítgattam, míg észrevettem, hogy a relét meghajtó tranyó bázisán a jó oldalon 0,7v-van, a rossz oldalon -0,3v. Adtam neki labortápról egy kis áramot, egyből kapcsolta is a relét, no kerestem, kutattam, mitől lehet ez. Kiderült, hogy a BD140 által meghajtott kis tranyó C-E-lába között nem egészen, de valamennyire átvezet, egyébként szinte jónak mutatta magát, B-E , B-C lábakon rendes nyitófesz mérhető. No, kivágtam onnan, és tettem bele egy újat. Félsiker. A relé mostmár késleltetve kiold, működik rendesen, de van még egy apróka bibi. A srác mesélte hogy régen is világított a protect led, pedig a relé kapcsolt, és szólt az erősítő. Most ugyanez áll fenn. A protect led nem akar kialudni. Próbáltam átcserélni a led világításáért felelős kábeleket a védelmi panelon, de akkor meg a másik oldali led nem aludt ki. Lényeg az, hogy a védelmi panelon lenne a probléma, csak nem tudom, nem látom át, hogy működik a led vezérlése. Próbáltam rámérni a jó oldalra a védelmi panelon, a ledhez menő vezetéken 22v van ha világít, majd ha lekapcsol , akkor is, a rossz oldalon pedig 22v amikor bekapcsolom az erősítőt, majd ha kattan a relé, akkor leesik 20v-ra. Erre lenne valami ötleted?
Üdv.
Megépítettem a Clipp indicator-t
Működik is megfelelően, 3v referenica feszre beállítva. A komparátor billenése jól működik, Csak azzal nem számoltam ha bontom a toroidot a hálózattól, akkor ő azt is érzékeli és elbillen, amíg az elkok-at nem tépi le. Bár figyelembe kell venni, hogy ebbe majd a végmodul is besegít, ugyh ez előbb végbefog majd menni. Ennek eltart vagy 1.5percig is
Szia!
Fogalmam sincs. De ha nem túl tudományos oldalról közelítem meg a dolgot, akkor azt mondom, ha az összes alkatrészt kiszórtad volna a védelemből, és újraépítetted volna akkor is tized ennyibe került volna, minthogy így napokat téemkázol rajta. És valószínűleg jó lenne. Egy dolog azért van, a védelem nyák alját lemoshatnád valamivel, mert nagyon trágyán néz ki, azzal a sok gyantával, kosszal és miegymással. Lehet hogy még mindig átvezet valahol, csak nem veszed észre.
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem egy autóerősítővel kapcsolatban.Ez egy hifonics cyclops XI erősítőlenne.Az vele a problémám hogy a rákötött hangszóró sistergő hangot ad akkor is ha az rca csatlakozót kihúzom és a kapcsolását közvetlenül az akksiról vezérlem szóval ha semmi köze a fejegységhez akkor is. Mi lehet a baj?
Megtaláltam, a LED-et kapcsoló tranyó volt még rossz benne. Húh, de nehéz szülés volt. Mostmár rendbe van. Köszi az eddigieket.
3 napja ezt az egy nyomorult tranyót keresed, itt volt az ideje hogy megtaláld
Naja. de csak meglett . kicsit úgy érzem magam, mint a "megint dühbe jövünk" c. filmbe a pultos, akit rávesz a Terence Hill, hogy fogadjanak, ki tud e annyi narancslevet facsarni, mint amennyit ő megiszik, 10 centért .
Sziasztok!
Reloop RPA1400-as erőssítő javításával kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy tranzisztor amit nem tudok azonosítani. Boltban sem tudták... Valakinek nincs ötlete, hogy mi lehet, mert a google-val se találtam semmit. A hozzá talált rajz meg nem hasonlít a végfokra.... Valamint ettől függetlenül van egy olyan hibája, hogy az egyik csatorna (A) a másikhoz képest (B) már negyed vezérlésnél "clippel". Végfok tranzisztorokat már kicseréltem, ELKO-kat is valamint a pár -pico és -nanos kondit is, amik hibásak voltak. Ötlet? Előlre is köszi mindenkinek...
T107-2sd669a
Szkóp előugrik, és összehasonlítod a két oldalt, ha nincs szkóp, végigméred kikapcsolt állapotban a két végalkatrészeit, biztosan meglesz a hiba, hiszen van egy jó oldalad, amihez hasonlíthatod a rosszat. Csak idő kérdése és meglessz a hiba.
Köszi. Erre gondoltam én is csak elbizonytalanított, hogy a képen is látható, hogy balról a 3.láb fölött ott díszeleg a C-betű. Ebből én arra következtettem, hogy colletor láb lenne. A 2SD669-nek viszont a középső lába a collector.
De ezekszerint akkor tévedek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |