Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   747 / 2514
(#) djgombi válasza saraha hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Nem sok a nyugalmi árama?
(#) saraha válasza djgombi hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Üzemi hőmérsékletre 40°C-ot állítottam be egy ventis hőm.szabályzóval és ezen a hőmérsékleten állítottam be 100mA-t.(Ez csak ami a végeken megy át!)Hidegen ez persze még kisebb valamivel.
(#) djgombi válasza saraha hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Nincs ötletem
(#) emersys hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Sikerült ma befejeznem végre az elülső lemezmunkálatokat is
Hát túlbonyolítani nem akartam az elejét, a potik felett a clipp ledek, a másik 2led középett pedig az üzemállapotokra utal majd.
A potméterek elhelyezkedésén azért így állapodtam meg mert, így kicsit talán utal arra h itt :igen nem egy régi valamiről van szó. Nekem az egymástól nagyon elhelyezkedő hangerőszabályozók, ezt sugalták vólna.
Szerintetek?
(#) JackONeil hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Sok helyen olvastam ,hogy a csöves hangzás egy laza második felharmonikus torzításból és a cső+transzformátor sajátos átviteli függvényének köszönhető. Koncentráljunk most az utóbbira. Egy gitárhangszedő egyébként tökéletesen jellegtelen hangját szeretném valahogy életre kelteni, méghozzá oly módon, hogy valamilyen kisebb feszültségerősítő fokozattal (1OPAMP erősíti a jelet egy MOSFET nyitásáig, ami egy kis ferrit trafót hajt, n1=n2, ez a ferrit pedig egy szintén MOSFET-es AB ellenütemű végerősítőt vezérel.)
Azért tervezem ezt, mert
-szintén csak olvasás szintjén, de úgy tudom, a FET karakterisztika jobban hasonlít a csőére, mint a BJT-é.
-a trafóval akarok valamit variálni a hangon. Amennyire én tudom a tömör vas 400Hz-ig jó. A porvas nem tudom. A ferrit meg..... Kérdés, hogy milyen a """"hangjuk""""?
Mit gondoltok erről a dologról, csinált már valaki ilyesmit? Köszi!
(#) CoolZero hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Szép jó reggelt/napot/estét/éjszakák KI mikor olvassa. Valaki ha tudna feltenni nekem egy teljes dokumentációt kb 2x 80-120w erősitőre. Ha lehet fullos legyen és válságos pénzből megépíthető. Elöre is kösz by CoolZero
(#) szamóca válasza CoolZero hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Sőt! Én meg is építem neked, és el is szállítom a lakhelyedre, és be is üzemelem, és ezért 147forintot kérek. Remélem nem sokallod?
ÉBRESZTŐ! Ez a valóság! Valamit tenned kellene az ügyben Neked is nem gondolod?
(#) skero válasza emersys hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Nekem tetszik !
(#) agressiv válasza CoolZero hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Én megépítem és hallgatom is helyetted, ha úgy jó.
Tele van a net kapcsolási rajzokkal, sőt ez a fórum is.
Hogy mi mennyibe kerül azt senki sem fogja neked kibogarászni, főleg mert azt sem tudni merre élsz és honnan szereznéd be az alkatrészeket.
(#) djloui hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Sziasztok, szerintem CoolZero csak arra gondolt hogy ne egy natúr kapcsolást küldjön valaki hanem egy komplett doksit nyákkal, beültetéssel esetleg leírást a beállításról, stb. A válságos pénzzel pedig az alacsony költségre utalhat, és egy hozzávetőleges árra.
(#) ujfalusi válasza CoolZero hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Rádió technika 1998/3.
(#) Mayan hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Mitől függ az hogy egy ab osztályban járatott végtranyó párnál mekkora nyugalmi áramnál tűnik el a keresztezési torzítás ? Tehát miért elég az egyik végfokban 15mA, míg máshol 80mA kell. Köszi!
(#) kadarist válasza Mayan hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!
Na látod ezért érdemes párba válogatni a komplementer-tranzisztorokat. Ha két nagyon különböző bétájút teszel párba, akkor csak nagy nyugalmi áramnál szűnik meg ez a torzítás.
(#) pucuka válasza Mayan hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Ha megnézel egy tranzisztor bemenetikarakterisztikáit, láthatod, hogy a tranzisztorok kb. 0.6 - 0.7 mV bázisfeszültségtől kezdenek kinyitni, és a szórásuk, hőmérsékletfüggésük is jelentős. A nyugalmi áramot úgy kell(ene) beállítani, hogy a tranzisztorok minden üzemi állapotban ezen kezdeti görbületen túl legyen.
(#) Mayan válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Akkor ezért mennek a kvázikomplementer végek ilyen kis nyugalmival ? Pl. az orister vagy az unitra wsh-110 ?
(#) kadarist válasza Mayan hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
A kvázinál elsősorban a meghajtókat kell párba válogatni. A kvázik nyugalmjáról nincsenek tapasztalataim. Egyébkén ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor a szimmetrikus erősítők mindegyik páros-kiegészítő tranzisztorát párba kellene válogatni.
(#) Mayan válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Értem, köszi! És fetesnél mi a helyzet ? Van egy fetes végfokom, ami gyárilag 130mA -rel megy. Ha elkezdem lejjebb venni az áramot, kb. 70mA alatt elfogy a mély, 50mA alatt pedig már torzít is kicsit. Ugyanakkor láttam valahol olyan fetes véget, ami állítólag 20mA-rel megy és jó. Ez hogy lehet ?
(#) kadarist válasza Mayan hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Típusfüggő a dolog. Az adott FET-ek hőfokfüggési karakterisztikáját meg egyéb görbéket kell megnézni. Na meg a gyári ajánlásokat és az építési tapasztalatokat persze. A FET-eket is érdemes párba válogatni meredekségre.
(#) Doncso válasza andras1 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia. végre van egy kis haladás az ügyben. Kicseréltem a BD140-et, ez sajnos nem hozott eredményt. Kibontottam az összes kábelt, hogy lássam végre mi hova megy. Addig addig méregetem, hasonlítgattam, míg észrevettem, hogy a relét meghajtó tranyó bázisán a jó oldalon 0,7v-van, a rossz oldalon -0,3v. Adtam neki labortápról egy kis áramot, egyből kapcsolta is a relét, no kerestem, kutattam, mitől lehet ez. Kiderült, hogy a BD140 által meghajtott kis tranyó C-E-lába között nem egészen, de valamennyire átvezet, egyébként szinte jónak mutatta magát, B-E , B-C lábakon rendes nyitófesz mérhető. No, kivágtam onnan, és tettem bele egy újat. Félsiker. A relé mostmár késleltetve kiold, működik rendesen, de van még egy apróka bibi. A srác mesélte hogy régen is világított a protect led, pedig a relé kapcsolt, és szólt az erősítő. Most ugyanez áll fenn. A protect led nem akar kialudni. Próbáltam átcserélni a led világításáért felelős kábeleket a védelmi panelon, de akkor meg a másik oldali led nem aludt ki. Lényeg az, hogy a védelmi panelon lenne a probléma, csak nem tudom, nem látom át, hogy működik a led vezérlése. Próbáltam rámérni a jó oldalra a védelmi panelon, a ledhez menő vezetéken 22v van ha világít, majd ha lekapcsol , akkor is, a rossz oldalon pedig 22v amikor bekapcsolom az erősítőt, majd ha kattan a relé, akkor leesik 20v-ra. Erre lenne valami ötleted?
Üdv.
(#) emersys hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Megépítettem a Clipp indicator-t
Működik is megfelelően, 3v referenica feszre beállítva.
A komparátor billenése jól működik,
Csak azzal nem számoltam ha bontom a toroidot a hálózattól, akkor ő azt is érzékeli és elbillen, amíg az elkok-at nem tépi le.
Bár figyelembe kell venni, hogy ebbe majd a végmodul is besegít, ugyh ez előbb végbefog majd menni.
Ennek eltart vagy 1.5percig is
(#) andras1 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!

Fogalmam sincs. De ha nem túl tudományos oldalról közelítem meg a dolgot, akkor azt mondom, ha az összes alkatrészt kiszórtad volna a védelemből, és újraépítetted volna akkor is tized ennyibe került volna, minthogy így napokat téemkázol rajta. És valószínűleg jó lenne.
Egy dolog azért van, a védelem nyák alját lemoshatnád valamivel, mert nagyon trágyán néz ki, azzal a sok gyantával, kosszal és miegymással. Lehet hogy még mindig átvezet valahol, csak nem veszed észre.
(#) lacko8326 hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem egy autóerősítővel kapcsolatban.Ez egy hifonics cyclops XI erősítőlenne.Az vele a problémám hogy a rákötött hangszóró sistergő hangot ad akkor is ha az rca csatlakozót kihúzom és a kapcsolását közvetlenül az akksiról vezérlem szóval ha semmi köze a fejegységhez akkor is. Mi lehet a baj?
(#) Doncso válasza andras1 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Megtaláltam, a LED-et kapcsoló tranyó volt még rossz benne. Húh, de nehéz szülés volt. Mostmár rendbe van. Köszi az eddigieket.
(#) andras1 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
3 napja ezt az egy nyomorult tranyót keresed, itt volt az ideje hogy megtaláld
(#) Doncso válasza andras1 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Naja. de csak meglett . kicsit úgy érzem magam, mint a "megint dühbe jövünk" c. filmbe a pultos, akit rávesz a Terence Hill, hogy fogadjanak, ki tud e annyi narancslevet facsarni, mint amennyit ő megiszik, 10 centért .
(#) Haraplak hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Reloop RPA1400-as erőssítő javításával kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy tranzisztor amit nem tudok azonosítani. Boltban sem tudták... Valakinek nincs ötlete, hogy mi lehet, mert a google-val se találtam semmit.
A hozzá talált rajz meg nem hasonlít a végfokra....
Valamint ettől függetlenül van egy olyan hibája, hogy az egyik csatorna (A) a másikhoz képest (B) már negyed vezérlésnél "clippel". Végfok tranzisztorokat már kicseréltem, ELKO-kat is valamint a pár -pico és -nanos kondit is, amik hibásak voltak.
Ötlet?

Előlre is köszi mindenkinek...
(#) tiggersoft válasza Haraplak hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
T107-2sd669a
(#) agressiv válasza Haraplak hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
2SD669

Parancsolj.
(#) pinyó39 válasza Haraplak hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szkóp előugrik, és összehasonlítod a két oldalt, ha nincs szkóp, végigméred kikapcsolt állapotban a két végalkatrészeit, biztosan meglesz a hiba, hiszen van egy jó oldalad, amihez hasonlíthatod a rosszat. Csak idő kérdése és meglessz a hiba.
(#) Haraplak válasza agressiv hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Köszi. Erre gondoltam én is csak elbizonytalanított, hogy a képen is látható, hogy balról a 3.láb fölött ott díszeleg a C-betű. Ebből én arra következtettem, hogy colletor láb lenne. A 2SD669-nek viszont a középső lába a collector.
De ezekszerint akkor tévedek?
Következő: »»   747 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem