Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   62 / 247
(#) Jackass válasza walter hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Ezen a kapcsoláson a fényerőszabályozásnál 100k-s az R76. Lehet hogy tényleg az egyik hibás. Nem hinném hogy teljesen megegyezne a 2 műszer kapcsolása.
(#) walter válasza Jackass hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Sajnos biztosan nem egyezik teljesen, arra gondoltam a fényerőszabályzó köre hasonlíthat, valami irányjelzőnek szántam.
(#) Jackass válasza walter hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Irányjelzőnek jó lesz. Majd hétvégén kiderül
(#) walter válasza Jackass hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Látom, feladtad. Javítható lenne.
(#) Jackass válasza walter hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Még nem adtam fel teljesen Mi adhatja a jelet ahhoz hogy a cső lezárjon és újra nyisson? Nem lehet hogy ott a baj? Megnéztem a fényerősségállító potit. 5k van ráírva és annyi is mérhető. Annak jónak kell lennie,de a lábain ugyanakkora a fesz továbbra is a földhöz képest. Kicseréltem a 2db EC92őt és nem történt változás. Mit keressek? Mit nézzek meg? Mit érdemes?
Ha jól emlékszem valaki említette hogyha a fűrészgenerátor nem jó akkor sehogyse lesz jó. A fűrészgenerátor kapcsolgatja a csövet? A szerkezet előlapján van 2 db aljzat(GND és fűrészjelalak). Mérjek rá esetleg szkóppal hogy érkezik e valamilyen jel?
(#) kadarist válasza Jackass hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

A sweep-generátor (fűrész) multivibrátora adja a jelet a kivilágosításhoz.
(#) Jackass válasza Jackass hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Rámértem a jelalakra. Nagyon szépen működik. Az időalap változtatásával változik a sebesség. Ezt jónak vélem. Már csak azt kéne kideríteni hogy eljut e jel a helyére.
(#) pucuka válasza Jackass hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Kétféle módszer létezik.
Az egyszerűbbnél nincs visszafutás kioltás, egyszerűen a gyors visszafutás kevésbé látszik, és megfelelő fényerő beállításnál nem zavaró.
A tisztességes megoldásnál van visszafutás kioltó áramkör, a sweep oszcillátor jelét fázisfordítják, differenciálják, és erősítés, határolás után a KS katódjára vezetik.

Fény már van?
Addig nem érdemes más irányba menni,míg nincs.
Már írtam,nem tudom nézted-e?, a fényerő potméter test felöli lábat testre átkötni, a másik, a kioltó, vagy kivilágosító jelet egy nagy feszültségű kondenzátoron szokták a katód.. csőre csatolni ezen jut a záró impulzus a csőre a visszafutás idejére, ha az átvezet,akkor sincs fény. Keresd meg és az egyik lábát forraszd ki.
Csak ezután add el.

A fényerő poti két végén nem lehet egyforma a feszültség,szakadás van a körében.
(#) tomipap hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok. Sikerült hozzájutnom egy Tektronix 2235 100Mhz-es szkóphoz. A masina sajnos hibásan került hozzám egy veszélyes hulladékokat újrahasznosító üzemből. Előtte viszont senki sem javította, állapota kifogástalan a korához képest. A szkóp hibája, hogy próbál indulni, hallani a ciripelést is, indul az 5V is, látom a ledek villogásán, de kb 1mp múlva leáll és indul újra. Ezt végtelen ciklusban teszi. Kerestem neten rengeteg információt már róla de eddig nem leltem a valódi hiba okát. Ellenőriztem a tranzisztorokat, elkokat is, de vagy elsiklottam a hiba felett, vagy kevés vagyok ehhez. Akinek esetleg van tapasztalata hasonló szkópok javításában az legyen szíves osszon meg velem némi információt arról, hogy merre érdemes elindulni. Köszönöm,
Tamás.
(#) kadarist válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!
Rajzod van hozzá? A tápfeszültségek hogy alakulnak az induláskor?
(#) gerenk válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Ez a szkóp az igen nagy bonyolultságú készülékek közé
tartozik, javítása komoly felkészültséget, ismeretet és megfelelő műszerezettséget és kitartást kíván.
(#) tomipap válasza gerenk hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

A tápegység javítása az első feladat nem a kalibrálása. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység amit segítséggel megpróbálnék feléleszteni. Tisztában vagyok vele, hogy nem egy egyszerű dolog, de mivel nem volt a beszerzése túl költséges így magam foglalkoznék a dologgal. Valamiből tanulni is kell.
(#) tomipap válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia. Igen rajzom van, bár csak egy ezer éves SM amiben szétszabdalva van a rajz ami borzasztóan látható át. Ha esetleg neked lenne valami használhatóbb elsősorban a táp és környékéről akkor örömmel fogadnám. Körbemérem ismét és postolom az adatokat nemsokára. Köszi.
(#) kadarist válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 / 1

A 2236-ról van részletes dokumentáció itt. Nem tudom mennyire hasonlít a 2235-höz.
(#) gerenk válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Sok sikert kívánok hozzá, ha csak a tápegységgel van gond nagyobb az esély hogy újra működni fog.
(#) tomipap válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Amit elfelejtettem, hogy a jelenség az egy az egyben ez ami a videón is látszik. Bővebben: Link
(#) tomipap válasza gerenk hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Igen ebben bízom én is. Amit az előbb belinkeltem videót azon látszik a hibajelenség. Egyelőre ugyan ez a helyzet, de mindjárt eljutok odáig, hogy lemérem a feszültségeket a TP-ken. A videón látszik, hogy az FG és a +43V -os pontokra kapcsolt feszültséggel a szkópjának a tápja részben elindul. Úgy tűnik az enyém viszont nem.
(#) tomipap válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

+43V megvan de ugye csak 1mp-re. 5V szintén, +8.6, -8,6 úgy néz ki, hogy szintén megvan impulzusokban amíg lenem tilt és próbál újból indulni.
(#) walter válasza tomipap hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Egy tippem lenne, zárlatra gondolok valahol, ezért nem tud indulni. Ha le lehet választani a tápegységről a különböző részegységeket,akkor egyenként le kellene.
Első lépéseknek.
(#) didyman hozzászólása Márc 1, 2011 /

Urak, van egy TR1567-em, szokásos nagyfesz nincs hibával. Oszcillátor működik, diódák-kondik jók. Ha a papucs kábelét leforrasztom, megindul rendesen. Ha a papucs nincs a csőre rakva, akkor is megy, kábel OK. Ha a vége elég közel van a forrfülhez, áthúz és a kép is megjelenik . Ha rajta a kábel, nem tud indulni. Ohmmérő 20MOhm állásban szakadást mutat a kábelen. Ugyanígy a cső összes lába felé. Sanszos, hogy a kerámia forrlécek hátul? Glimmek rendben. Amikor áthúzott a kábel, sehol máshol nem láttam szikrát.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Bocsánat, TR4654, EMG típus 1567.
(#) Ballage válasza didyman hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Amikor lehúzod a nagyfesz kábelt és elindul, akkor ezután hozzáérintve leáll?
(#) didyman válasza Ballage hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nem próbáltam menet közben még csak megközelíteni sem. Kiszedtem a csövet, körbenéztem (szinte zsírúj), aztán most visszarakva olykor megjelenik a zöld fény, ha a keresőgombot benyomom, egy pillanatra megjött kétszer is. Nyamvadt kosz lesz ez..
(#) Ballage válasza didyman hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nekem is a kosz lett volna a következő tippem. Mosd le tiszta alkohollal vagy fújkáld ki sűrített levegővel (vagy biciklipumpával )
(#) didyman válasza Ballage hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A nagyfesz rész porcicamentes, a forrléceken van némi szürke porréteg. Most körbemostam a forrléceket, de egyelőre semmi változás.
(#) zozi83 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni !

Van egy GOULD OS 300 oszcilloszkópom és olyan problémám van vele ,hogy nagyon vastag a sugár rajt.
Fókuszálható ,éles csak vastag. Az intenzitás potira nem reagál semmit, állandó fényereje van.
Mi okozhatja a problémát ? Mi a vélemény erről a szkópról?
Zoli
(#) kisfesz hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sikerült úgy ahogy helyrepofozni a készüléket, a vonal vékony és éles, de még mindig vannak hibái, például a vonal eleje nem egyenes, és áthallás is látható (02.kep) és a vonal mintha domború lenne. Ha valakinek van ötlete, hogy még mit nézzek át a hibák javításában, azt megköszönném.
Egyébként rátettem a mérőzsinórt egy trafó szekunderére (01.kep) . Lehet, hogy ilyen zavart a hálózat, vagy ez is a szkóp hibája?
(#) Ballage válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Csak addig jön meg a fény, amíg benyomva tartod a keresőt?
Következő: »»   62 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem