Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy nagyon primitív kérdés.
A pnp és az npn tranzisztor között konyhanyelvre lefordítva az a különbség hogy a pnp tranyót a pozítív és a "fogyasztó" az npn tranyót pedig a fogyasztó és a negatív közé tesszük? Ennek alapján gondolom ezt, és bocsi a maximálisan elektrobarbár megfogalmazásért. . .
Szia!
Én készítettem magamnak egy kis 'puskát', ez alapján lehetetlen elrontani a tranzisztor bekötését. Valamint rajzoltam egy egyszerű áramkört, azt is mellékelem. A lényeg, hogy a bázis áram {nem feszültség!} kb. 1/20-ada legyen a tranzisztoron (kollektor-emitter között folyó) áramnak. Vagyis a gyakorlatban: Tegyük fel az izzó 100mA-t eszik 5Von. NPN tranzisztorunkkal kívánjuk kapcsolgatni. A tranzisztor emitterét gondolkodás nélkül ráforraszthatjuk az izzóra. (akármilyen tranzisztorról is legyen szó). Most megnézzük a rajzot, K-n kell lenni a + pólusnak. Rá is rakjuk. E-n kell lenni a - pólusnak. Tehát az izzó másik oldalára rárakjuk a telep/táp - pólusát. Már csak a bázist kell kiszámolni: Ha az izzó 100mA-t eszik (=0,1A), ezt el kell osztanunk 20-al, az 0,005A. Ennyi áramnak kell folyni majd a bázison. Tehát: R=U/I--> 5V/0,005A= 1000Ohm=1KOhm. Tehát a bázis-kollektor között lévő ellenállásnak ~1KOhm értékűnek kell lennie, és akkor gyönyörűen fog működni a kapocslás. Én ilyen áramkör alapján értettem meg tranzisztorok működését, remélem segítettem proli007: köszönöm a választ, ez már tényleg hasznos A mellékletek javítva. Frankye
Hali. Mennyivel, és miért jobb precíziós tokot használni, mint az egyszerűbb típust?
Mert a lemezes tokok nem birjak a nagy oldaliranyu eroket, es a gyorsulasokat, valamint az extrem homersekletet. Peldaul ha szuperszonikus vadaszgepbe, vagy urraketebba csinalsz elektronikat, soha ne hasznald a lemezes foglalatot, csak a preciziost. Ugyanez vonatkozik ha a keszuleket az eszaki sarkra, vagy sziberiaba, esetleg a szaharaba szanod.
Túl az elmondottakon: A lemezlábas foglalatok a többszöri ki-beszerelés (IC kivétele, visszarakása a foglalatba/-ból) miatt kilazulnak, kontakthibásak lehetnek, esetleg mozgásra az IC-k kieshetnek belőlük.
Hali! tudtok nekem kapcsrajzot adni a legegyszerűbb lm368-as erősítőről? :help:
Gondolom LM386 -ot akartál írni, ha igen, nézd meg az adatlapját, ott talász kapcsolást. Az LM368 az precíziós feszültségforrás.
Üdv mindenki!
. Tervezem egy látvány-lámpa építését, amolyan háttérvilágításnak szánom, mint pl. az ún. sólámpák, csak kicsivel több funkcionalitással, esetleg olvasólámpának. . Előre jelzem, hogy semmiféle elektronikai tapasztalatom nincs, hacsak nem vesszük tapasztalatnak, hogy a számítógépek moduláris elemeit nagy gyakorlattal tudom cserélgetni, esetleg teljes gépet összeállítani az alapoktól. . Jelenleg az a terv, hogy a funkcionális világítást 2 vagy 5db Oyo LED-5, illetve Oyo LED-2 oldaná meg amolyan irányítható spot formában, a 12V-os 12/1A/12W-os LED világításokhoz ajánlott tápegységről megtápolva egy DC sokrapocs átalakítón keresztül a sima 220-ról. A kérdés igazából az volna, hogy be tudok-e iktatni egy (vagy két) elektroncsövet funkció nélkül, csak látványelemként, és ha igen, hogyan? (valami ilyesmire gondoltam kinézetben, minél alacsonyabb fogyasztással elektroncső fény )
Sziasztok!
Szeretnék venni egy olyan tolókapcsolót, amivel lehet váltani elem és adapter között. Szóval három állású kéne: kikapcs / elem / adapter. Olyan, aminek 6 lába van, és a szembenlévőket kapcsolja össze. Ezek közül jó valamelyik? hestore Azért kérdezem, mert nem szeretnék rosszat venni... Idézet: „tápegységről megtápolva” Mostantól én is ezt fogom használni :smoke:
Ezek közül mindegyik jó.
Idézet: „Mostantól én is ezt fogom használni” köszi jó a fogalmazókám, ugye? Ez van ha az ember nem tudja mit hogyan kell szépen megnevezni
Biztos?
http://www.hestore.hu/files/sl13212c.pdf Itt a pdf, benne a shematic diagram. Ott nem a szemben lévő pontok vannak összekötve, hanem az egymás mellett lévők. Az nem baj? Vagy az valami más akar lenni?
Az abszolút nem baj. Rajzoltam egy kicsit. Így kösd be és jó lesz. Esetleg ha olyan kapcsolót veszel aminek csak egyetlen egy sor tüskéje van akkor az ADAPTER- a KIMENET- és az ELEM- vezetékeket közös pontra teheted (összekötheted őket).
Köszi!
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy Ti milyen mértékegységbe (mil vagy mm) tervezitek a paneleket ill footprintet. Neten olvasgatva van aki csak mil-t használ van aki csak mm-t esetenként mind2-t. Üdv Petjaa
Sziasztok!
Ezt az órát hogy lehet üzemeltetni aszimetrikus tápról? Vagy lehet egyáltalán?
Hali
Tegnap kérdeztem, hogy hogyan lehetne 1 vagy több kapcsolóval/nyomógombbal egy motor forgásirányát megváltoztatni. Végülis rájöttem, hogyan kell. (a 2 LED helyett beraktam egy NPN tranzisztort tinában, akkor miért nem működik a kapcsolás?) Na és ott van ugye a két nyomógomb, vagy kapcsoló. Azt szeretném csinálni, hogy automatikusan váltogassa a forgásirányt, ne kelljen kapcsoló/nyomógomb. Ezt mágneskapcsolóval meg tudnám csinálni, de egyszerűbb megoldás kéne (kondik, tranzisztor). Van erre valami egyszerű megoldás? Köszi
Na bennem is összegyült néhány kérdés. csináltam egy 555 ös villogót de valamiért csak nagyon halványan villog a led. Ezt egy tranzisztorral terveztem orvosolni. valaki be tudná nekem rajzolni hogy pontosan hogy kössem?
A másik kérdésem hogy találtam a garázsban egy trafót de gőzöm sincs miből szedtük ki anno. Semmi nincs ráírva. Az egyik tekercs 380 ohm a másik kb 2 ohm és rá volt kötve egy 150 ohm ellenállás.
És még képek:
Alapból egy LED meghajtásához nem kellene tranzisztor, ezt az 555 önmagában is tökéletesen ellátja. Csökkentsd az R3 ellenállását a felére és úgy már virítania kellene.
Udv ! Az leenne a problemam hogy szeretnek egy 250W os erositot epiteni de sajna nem kapok bele egy 40 V os trafot !( Nem tudjatok hogy miben nezhetnem meg vagy vegsoesetben mivel tudnam helyettesiteni a trafot ?
Az R3 már így is a negyede az ajánlottnak de nem változott.Jólesz az a tranzisztor mert majd úgyis egy nagyobb ledet akarok villogtatni.
Tegyel az 5 labra egy 10-100nF es kondit !
Elemről táplálod? Nem merült le?
És kössem a földre?
Kadarist: nem mert a másik hasonló villogó megy rendesen.És az ic hibája sem lehet mert azt abból vettem ki. trafó ügybe tud valaki valami okosat?
HEllo.0,35ös trafó drótból hány szálat kell összefogni hogy 3,5ös drótnak felejen meg?
És 0,5ösből?
Jah az kell az IC nek mindig is szokas bekotni egeszseg!
A másik villogó is így néz ki? Gondolom ott sincs tranzisztor és mégis jól működik. Ez esetben az alkatrészeiddel lehet gond. A trafó egy régi csöves tévé képkimenő-trafója. Hálózati trafónak nem ajánlott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |