Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1215 / 3998
(#) SzT3 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Egy nagyon primitív kérdés.
A pnp és az npn tranzisztor között konyhanyelvre lefordítva az a különbség hogy a pnp tranyót a pozítív és a "fogyasztó" az npn tranyót pedig a fogyasztó és a negatív közé tesszük?
Ennek alapján gondolom ezt, és bocsi a maximálisan elektrobarbár megfogalmazásért. . .
(#) tomi324 válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!
Én készítettem magamnak egy kis 'puskát', ez alapján lehetetlen elrontani a tranzisztor bekötését.
Valamint rajzoltam egy egyszerű áramkört, azt is mellékelem. A lényeg, hogy a bázis áram {nem feszültség!} kb. 1/20-ada legyen a tranzisztoron (kollektor-emitter között folyó) áramnak. Vagyis a gyakorlatban:
Tegyük fel az izzó 100mA-t eszik 5Von. NPN tranzisztorunkkal kívánjuk kapcsolgatni.
A tranzisztor emitterét gondolkodás nélkül ráforraszthatjuk az izzóra. (akármilyen tranzisztorról is legyen szó). Most megnézzük a rajzot, K-n kell lenni a + pólusnak. Rá is rakjuk. E-n kell lenni a - pólusnak. Tehát az izzó másik oldalára rárakjuk a telep/táp - pólusát. Már csak a bázist kell kiszámolni:
Ha az izzó 100mA-t eszik (=0,1A), ezt el kell osztanunk 20-al, az 0,005A. Ennyi áramnak kell folyni majd a bázison. Tehát: R=U/I--> 5V/0,005A= 1000Ohm=1KOhm.
Tehát a bázis-kollektor között lévő ellenállásnak ~1KOhm értékűnek kell lennie, és akkor gyönyörűen fog működni a kapocslás. Én ilyen áramkör alapján értettem meg tranzisztorok működését, remélem segítettem

proli007: köszönöm a választ, ez már tényleg hasznos

A mellékletek javítva. Frankye
(#) jdani hozzászólása Feb 28, 2011 /

Hali. Mennyivel, és miért jobb precíziós tokot használni, mint az egyszerűbb típust?
(#) vilmosd válasza jdani hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Mert a lemezes tokok nem birjak a nagy oldaliranyu eroket, es a gyorsulasokat, valamint az extrem homersekletet. Peldaul ha szuperszonikus vadaszgepbe, vagy urraketebba csinalsz elektronikat, soha ne hasznald a lemezes foglalatot, csak a preciziost. Ugyanez vonatkozik ha a keszuleket az eszaki sarkra, vagy sziberiaba, esetleg a szaharaba szanod.
(#) Frankye válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Túl az elmondottakon: A lemezlábas foglalatok a többszöri ki-beszerelés (IC kivétele, visszarakása a foglalatba/-ból) miatt kilazulnak, kontakthibásak lehetnek, esetleg mozgásra az IC-k kieshetnek belőlük.
(#) SPORE hozzászólása Feb 28, 2011 /

Hali! tudtok nekem kapcsrajzot adni a legegyszerűbb lm368-as erősítőről? :help:
(#) pucuka válasza SPORE hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Gondolom LM386 -ot akartál írni, ha igen, nézd meg az adatlapját, ott talász kapcsolást. Az LM368 az precíziós feszültségforrás.
(#) the_gwolf hozzászólása Feb 28, 2011 /

Üdv mindenki!
.
Tervezem egy látvány-lámpa építését, amolyan háttérvilágításnak szánom, mint pl. az ún. sólámpák, csak kicsivel több funkcionalitással, esetleg olvasólámpának.
.
Előre jelzem, hogy semmiféle elektronikai tapasztalatom nincs, hacsak nem vesszük tapasztalatnak, hogy a számítógépek moduláris elemeit nagy gyakorlattal tudom cserélgetni, esetleg teljes gépet összeállítani az alapoktól.
.
Jelenleg az a terv, hogy a funkcionális világítást 2 vagy 5db Oyo LED-5, illetve Oyo LED-2 oldaná meg amolyan irányítható spot formában, a 12V-os 12/1A/12W-os LED világításokhoz ajánlott tápegységről megtápolva egy DC sokrapocs átalakítón keresztül a sima 220-ról.
A kérdés igazából az volna, hogy be tudok-e iktatni egy (vagy két) elektroncsövet funkció nélkül, csak látványelemként, és ha igen, hogyan?
(valami ilyesmire gondoltam kinézetben, minél alacsonyabb fogyasztással elektroncső fény )
(#) hackerfish hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék venni egy olyan tolókapcsolót, amivel lehet váltani elem és adapter között.
Szóval három állású kéne: kikapcs / elem / adapter.
Olyan, aminek 6 lába van, és a szembenlévőket kapcsolja össze.
Ezek közül jó valamelyik?
hestore
Azért kérdezem, mert nem szeretnék rosszat venni...
(#) edison14 válasza the_gwolf hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Idézet:
„tápegységről megtápolva”

Mostantól én is ezt fogom használni :smoke:
(#) edison14 válasza hackerfish hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ezek közül mindegyik jó.
(#) the_gwolf válasza edison14 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Idézet:
„Mostantól én is ezt fogom használni”

köszi jó a fogalmazókám, ugye?
Ez van ha az ember nem tudja mit hogyan kell szépen megnevezni
(#) hackerfish válasza edison14 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Biztos?
http://www.hestore.hu/files/sl13212c.pdf
Itt a pdf, benne a shematic diagram.
Ott nem a szemben lévő pontok vannak összekötve, hanem az egymás mellett lévők.
Az nem baj? Vagy az valami más akar lenni?
(#) edison14 válasza hackerfish hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Az abszolút nem baj. Rajzoltam egy kicsit. Így kösd be és jó lesz. Esetleg ha olyan kapcsolót veszel aminek csak egyetlen egy sor tüskéje van akkor az ADAPTER- a KIMENET- és az ELEM- vezetékeket közös pontra teheted (összekötheted őket).
(#) edison14 válasza the_gwolf hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Nekem tetszik.
(#) hackerfish válasza edison14 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Köszi!
(#) Petjaa hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy Ti milyen mértékegységbe (mil vagy mm) tervezitek a paneleket ill footprintet. Neten olvasgatva van aki csak mil-t használ van aki csak mm-t esetenként mind2-t.

Üdv Petjaa
(#) Vacok hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!
Ezt az órát hogy lehet üzemeltetni aszimetrikus tápról? Vagy lehet egyáltalán?
(#) Rainbow15 hozzászólása Feb 28, 2011 /

Hali
Tegnap kérdeztem, hogy hogyan lehetne 1 vagy több kapcsolóval/nyomógombbal egy motor forgásirányát megváltoztatni. Végülis rájöttem, hogyan kell.
(a 2 LED helyett beraktam egy NPN tranzisztort tinában, akkor miért nem működik a kapcsolás?)
Na és ott van ugye a két nyomógomb, vagy kapcsoló. Azt szeretném csinálni, hogy automatikusan váltogassa a forgásirányt, ne kelljen kapcsoló/nyomógomb. Ezt mágneskapcsolóval meg tudnám csinálni, de egyszerűbb megoldás kéne (kondik, tranzisztor). Van erre valami egyszerű megoldás?

Köszi

asd2.png

(#) David.zsombor hozzászólása Feb 28, 2011 /

Na bennem is összegyült néhány kérdés. csináltam egy 555 ös villogót de valamiért csak nagyon halványan villog a led. Ezt egy tranzisztorral terveztem orvosolni. valaki be tudná nekem rajzolni hogy pontosan hogy kössem?
A másik kérdésem hogy találtam a garázsban egy trafót de gőzöm sincs miből szedtük ki anno. Semmi nincs ráírva. Az egyik tekercs 380 ohm a másik kb 2 ohm és rá volt kötve egy 150 ohm ellenállás.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

És még képek:
(#) kadarist válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Alapból egy LED meghajtásához nem kellene tranzisztor, ezt az 555 önmagában is tökéletesen ellátja. Csökkentsd az R3 ellenállását a felére és úgy már virítania kellene.
(#) DJanosi hozzászólása Feb 28, 2011 /

Udv ! Az leenne a problemam hogy szeretnek egy 250W os erositot epiteni de sajna nem kapok bele egy 40 V os trafot !( Nem tudjatok hogy miben nezhetnem meg vagy vegsoesetben mivel tudnam helyettesiteni a trafot ?
(#) David.zsombor válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Az R3 már így is a negyede az ajánlottnak de nem változott.Jólesz az a tranzisztor mert majd úgyis egy nagyobb ledet akarok villogtatni.
(#) DJanosi válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Tegyel az 5 labra egy 10-100nF es kondit !

Elemről táplálod? Nem merült le?
(#) David.zsombor válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

És kössem a földre?
Kadarist: nem mert a másik hasonló villogó megy rendesen.És az ic hibája sem lehet mert azt abból vettem ki. trafó ügybe tud valaki valami okosat?
(#) peter1995 hozzászólása Feb 28, 2011 /

HEllo.0,35ös trafó drótból hány szálat kell összefogni hogy 3,5ös drótnak felejen meg?
És 0,5ösből?
(#) DJanosi válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Jah az kell az IC nek mindig is szokas bekotni egeszseg!

A másik villogó is így néz ki? Gondolom ott sincs tranzisztor és mégis jól működik. Ez esetben az alkatrészeiddel lehet gond. A trafó egy régi csöves tévé képkimenő-trafója. Hálózati trafónak nem ajánlott.
Következő: »»   1215 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem