Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   308 / 507
(#) btoti hozzászólása Márc 1, 2011 /

Gulyi88-nak:
Ez a lépcsőzés tetszik legjobban a saját, még le sem írt variációimat is beszámítva.
Meglenne a viszonyítási érték, amit ugyan testreszabáskor ki kell számolni - ez lenne az egyszerűség (itt analóg) ára. Két ellenállásos fesz.osztó, komparátorok, vagy eleve 8, 16, 32 bites digitalizáló IC (gondolom a 16 innen ugrott be). Még nem végig gondot ötlet - lehet, hogy a lépcsős összehasonlítást ki lehetne váltani egy szintén előre kiszámolt menetű függvénygenerátorral, nonlineáris erősítővel. Ebbe a lépcsőzésbe én mindenképp beletenném a szélkerék tsr függőségét is. A 10-20 %-nyi optimalizálást sejtésem szerint tudná. Ennél pontosabbat szerintem is csak aritmetikai (mikrovezérő, PC, szoftver) módon lehetne megcsinálni - folyamatos fügvény analízist, összehasonlítást(-ásokat) kellene végezni. Analóg módon, ha jól emlékszem feszültségeket csak összeadni-kivonni lehet, szorozni csak frekvenciát nonlineáris félvezető karakterisztikán (fesz-frekv ide-oda alakítgatás).
Sziriusz-nak (Gulyi88 bizonytalánsági aggodalmára is):
Ha a generátor (akár egyenirányított) kapocsfeszültségét figyeljük, szerencsétlen szabályzó nem fogja tudni, hogy azért csökkent a fesz., mert ő levett a terhelésből, vagy éppen a szélsebesség csökkent. A szabályzó csak azt látja, hogy csökkent a feszültség.
...
Más, általános gépész vonatkozású kérdésem mindenkihez:
Egy országúti használatra tervezett gk. bolygókerekes differenciálmű egyik kihajtását rögzítem. A másik kihajtáson a meghajtó tengely kétszeres fordulata, fele nyomatékkal jelenik meg. A csapágyazott fogaskerekek, bolygókerék ugyan nem olajban, "csak" sűrű olajcsepp felhőben forognak, de igen tisztességes sebességgel, plusz surlódás. Nyilván van veszteség, ez hőveszteség lesz.
Ebben a szélsőséges üzemmódban mekkora (hány %) ez a veszteség? (3-4? 5-10? több, mint 10?
Függőleges tengelyű szélerőmű talajszinti Á=1:2 (90°) áttételmű egyik lehetőségeként vetődött fel. (Nem terveztetek, nem gyártatok egyedit - nincs rá pénzem!)
(#) btoti válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ha tudnám, hogy mi az a "Grid Tie" fantázianevű inverter lehet, hogy konkrétabbat is tudnék mondani.
Ha a fogy.mérő nem barkácsolt, hanem kereskedelmi típus, akkor nem okozhat gondot. A mechanikus 30-40 éve kötelezően visszaforgást gátló reteszeléssel van ellátva, az elektronikusnál ezt áramkörileg kell megoldani. Kivétel a kétirányú mérő. Az átfolyó áramokat semmi nem korlátozza (hogy ne kelljen azt is kifizetni), áramváltóval, mintevételezéssel mérnek. Persze a kiválasztott típus adatlapját alaposan át kell tanulmámyozni! Pl. itt szétnézhetsz mérő típusok közt.
(#) westhorses válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

inverter
Erről lenne szó! Minősítetlen inverterek azért ilyen olcsók! Ez által feltáplált energiát szeretném mérni egy Energy Loger 4000-el! Arra lenék kíváncsi hogy ez menyire lehetséges?? Na meg persze hogy nem e tudom tönkretenni a fogyasztásmérőt mert nem éppen volt olcsó!
(#) ih.he válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

>Analóg módon, ha jól emlékszem feszültségeket csak
>összeadni-kivonni lehet, szorozni csak frekvenciát
>nonlineáris félvezető karakterisztikán (fesz-frekv ide-
>oda alakítgatás).
Letezik olyan, hogy analog negynegyedes szorzo aramkor.
Lehet hasznalni ket bemeno feszultseg osszeszorzasara, ezaltal kepezheto szorzo, oszto, sot negyzetgyokvono aramkor is.
Altalaban duplan kiegyelitett kevero/modulator/demodulator a felhasznalasi teruletuk RF jeleknel, de csinalhatsz vele analog fogyasztasmerot is.
pld MC 1495, uA 795, stb.
(#) fpali53 válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Simán tudod mérni, én is evvel a dugaljba bedughatóval mérem. Sőt méri a kWh-t is.
(#) btoti válasza ih.he hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Kösz! Bizonytalan sejtésem nekem is volt, de meg nem találtam volna.
Még egy villámkérdés, hogy ne menjünk át elektrotechnika fórumba:
Rápillantottam az adatlapjára (MC1495) - Ia-Ib=dI=2VxVy/RxRyI3 az alap méretező képlet? Nyilván az egyéb munkapont beállító elemeket, működési tartományokat a karakterisztikákról meg kell nézni.
Nem fogy.mérőbe kell, teljesítmény optimalizálóba kellhet.
(#) btoti válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Fpali53-tól meg is kaptad a választ. Elvileg semmi bajt nem csinálhat, ezek szerint kipróbálva a gyakorlatban sem.
Én adatlapra gondoltam, de mostmár közömbös. Az ára - jajj! Képzeld el 10-15 kW-nál. Ezért igyekszem elkerülni a közvetlen generátoros hálózatba táplálással. Ott persze majd a szinkronizátor áramszolgáltatói elfogadásával lesz gondom.
Apropó, ha valaki tud hálózati szinkronizátorokról (nem inverterről, vagy inverterrel egybeépítettről van szó), szívesen vennék forrás adatokat, fellelhetőséget.
(#) sziriusz válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nagy örömmel olvastam a hozzászólásod, az észrevételed tetszik. Megígérem, hogy rövid időn belül részletesen válaszolok Neked.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A válasz megírtam a differenciálműre vonatkozó kérdésedre, de úgy döntöttem, hogy inkább levélben küldöm el.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Kitöltési tényezőt szerintem nem jól gondoltad végig.
Kis n; v értékeknél a görbék közel együtt futnak, ezért tutira 1 kitöltséi tényezővel indul, mikor a metszéspont van akkor is 1 a kitöltés (utána akkor folytonos vezetés), ezek között pedig csökkenteni kell a generátor leadott teljesítményét, csak fenese tudja hogy menyivel és milyen függvényviszonyban az n; v paraméterekkel.
Erre lenne jó a feldarabolás és kézzel beállítás.
A generátor és a rotor közötti metszékkel arányos kitöltsét kell kreálni, de az ismert mennyiség a szélsebesség, így ennek függvényévé kell tenni.
16szakasz az a 4 bites felbontásból származott
(#) gulyi88 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ez a síkbeli grafikon csak egy metszete a valsóságos térbeli karakterisztikáknak, mindkét görbe kiterjed + és - Z irányba is. Ez a metszet csak a szélrotor teljesítménymaximum pontjait tartalmazó síkmetszet (mindig itt szeretnénk működni).
Ha ez meg lenne építve, akkor az első munkatartományon (gen és rotor metszésponttól balra) a renszermunkapont a monitor mögött (kevesebbet termel mint amennyit tudna, a szélrotor miatt), metszésponton pontosan a monitoron (pont annyit terlem mint amennyit tud), 2es munkatartományon (g,r metszésponttól jobbra) meg a monitor elött (megint kevesebbet termel mint amit tudna, de itt már a generátor és a terhelés miatt) alakulna ki az állandósult állapot (renszermunkapont).
Ezért a vízszintes tengelyre leginkább a V szélsebesség vihető fel, mert a rotor fordulatszámesése az ami önszabályozza ezt a rendszert (terhleve esik a fordulat, ennek négyzetével esik a generátor teljesítmény, mivel Ugen~RPM)
(#) btoti hozzászólása Márc 1, 2011 /

IGAZSÁGOT AKAROK!
Mit szóltok Ti ehhez a a fórumot megkerülő mutyizáshoz?
Email-ben érkezett:

Üdv Imre!
Az eredeti válasz:

Van a gépész vonatkozású kérdésed a differenciál művel kapcsolatban. Gépész vagyok, tudom is a választ, illő lenne válaszolnom, de nem teszem meg, megindoklom, hogy miért:
-erről már volt szó itt a fórumon, hozzáértőtől kaptunk tökéletes választ. Ha ezt leírom, más tollaival ékeskedem.
-itt, és a másik fórumon is leírtad, hogy nem olvasol vissza. Pedig jó lenne, mert választ kaptál néhány dologra. Pl. a 908484-es hozzászólásodban írod: alu lemez borítású lapátban gondolkodom az üvegszálas technika hiányában. Itt ezt részletesen tárgyaltuk, és kiderült, van itt néhány, a tárgykört profi módon ismerő és csináló ember, ráadásul kettőről biztosan tudom, hogy szívesen segít, ha kell. De ne várd már azt el, hogy a fórum aktív vagy passzív résztvevői a Te kérdésed megválaszolására várnak, vagy épp az élő tartalomjegyzék szerepét akarják betölteni.
-én megtiszteltelek azzal, hogy elolvastam teljes részletességgel a weblapod. A 928412-es hozzászólásom részben ezért is történt meg, mert rájöttem, hogy a szeltervseged1 Excel táblázatod hibás, a gyorsjárás és a teljesítmény miatt is. A kissé tiszteletlen válaszom is abból adódott, hogy szerintem meg sem próbálod megérteni a hozzászólásokat, csak nyomod rá a sokszor a tárgykört nem is érintő választ, lásd az én példám a 932670-es hozzászólásom és a kapott válasz, vagy hogy még most sem javítottad ki a számolásod az Excelben az olvasottak alapján, de elvártad, hogy átszámoljuk, véleményezzük.

Ennyi.
Jó egészséget és továnbbi jó fórumozást:
Albert.
(#) Dzsos válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Tudod gond nélkül mérni,de csalni fog.A mérőt nem fogod vele tönkre tenni de milyen generátor áramát akarod igy visszatáplálni?Félő hogy az inverter nem fogja birni.Eredetileg ezt napelemekhez készítették és azt használhatod áramgenerátoros módban,tehát szabályzáskor rövidre is lehet zárni,viszont a szélgenerátor ezt nem dijazza ha erősebb a generátorod az inverter megy tönkre.Csak ugy lenne jó ha az inverter és a generátor feszültségben és teljesítményben is összehangolt.
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ezt a megoldást semmiképp nem javasolnám, több okból: nem lesz tartós mert elkopnak a bolygókerekek mivel ezek normál üzemi állapotban nem forognak, csak kanyarban az meg összességében minimális, ezért nincsenek is csapágyazva!, zajos lesz mert a bolygókerekek egyenes fogazásúak, és kicsik tehát nagy sebességgel forognak tengelyük körül(gondolj arra mikor elakadsz az autóval és az egyik kerék kipörög olyan hangja van mintha tolatnál). Egy másik megoldást javasolnék: A bolygókerekeket egyszerűen lehegeszted ,hogy ne tudjon forogni, ezáltal nem tud lediferálni! Amit kapsz az egy derékszög hajtás, amit ha a féltengely felől hajtasz meg ahol eredetileg a kerék volt akkor a kardántengely helyéről, egy nagyobb fordulatszámot tudsz levenni (kb4-6 szoros áttétel típustól függően) Nagyon tartós lesz, és csendes mivel itt kúpos ferde fogazású fogaskerekekről van szó, rendesen csapágyazva! Az olajzást is meg tudod oldani. A kerékagyra meg fel lehet fogatni a lapátokat szerintem simán elbírja.
(#) westhorses válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Menyit fog csalni vagy mért? Amúgy az invertert túlméretezem akkor jó lehet 350wattos szélgép 600 wattos inverterrel, de lehet hogy egyenlőre csak aksiba fogom tárolni és amikor akarom akkor inverterrel fel a hálózatra, meg napelemeket is szeretnék csinálni napelemforgatóra téve!
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Sejtettem, hogy gépész kell ehhez. Kösz!
A kb. 4-6-szoros áttétel külön jól jön. Még így is kell tovább növelnem egy, vagy két lépcsős ékszíj, lánc-ékszíj áttétellel. A kerék csapágyazással is erősítetted az elképzelésem, de az külön fent lesz a torony tetején (lehet, hogy vmi teherautóé, min. kis UAZ-é) - VAWT, a 90°-s pedig a talajszinten.
Még egyszer Kösz!
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nagyon szívesen bár nem vagyok gépész, csak gyakorló ezermester a fordulatszám növelésre hosszbordás szíjjat javasolnék, akár 10-12szeres áttételig is jó,.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Legfontosabb a mosoly!
Hosszbordásban gondolkozom én is. Majd a pontos kiválasztáshoz nyilván megnézem a típusokat, terhelehetőségeket. Lehet, hogy erre csak jövőre kerül sor.
(#) laccika77 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Vasárnapra ígérnek egy kis szelet! Van valami forrás ahol szél előrejelzést kaphatnánk? A meteorológusok mindig csak a csapadékkal vannak elfoglalva.
(#) Romulus válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Én a YoWindow 2.0 használom, itt mindig látni a szél sebességet, és az előrejelzést. Már jó lenne egy kis szél.
Az utolsó fázisba értem a szélkerék projekttel, most tesztelgetem, csak hát a szél hiányzik.
(#) westhorses válasza Romulus hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Kíváncsi voltam a YoWindow 2.0-ra és nagyon okos egy program.... Remélem nem hülyeségeket irogat....
(#) Romulus válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Én már egy ideje ezt használom, nekem bejött.
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A konnektorba dugható fogyasztásmérővel tudod mérni a Grid-Tie inverter termelését. Elég pontosan, mert ez az inverter azt a jelformát adja vissza, amit a hálózat felől lát, tehát a szinuszhoz nagyon közelit. A lényeg, hogy az inverter felé legyen a dugó és a hálózat felé az aljzat oldala.
Ha valaki barkácsolni akar, nem szabad drága eszközt venni, akkor nem sajnálja annyira.
Az enyém 2990.-be került az egykori Plusz-ban. Eddig elég pontos. Van amit nem lehet megmérni vele, de azt a tízezressel sem.
(#) laccika77 válasza Romulus hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Köszönöm letöltöttem, meglátjuk. Én is 80% nál tartok de belehúzok, már jó lenne egy kis sikerélmény!
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hálózati szinkronizátor legfeljebb erőművekben létezik.
Mit akarsz szinkronizálni?
Aszinkron generátornál csupán azt kell figyelni, hogy a fordulata érje el a hálózat által megszabott szinkron fordulatot. Ekkor simán rá lehet kapcsolni a hálózatra. Innen már csak gyorsítani kell a max. teljesítményig. Lefelé már csak arra kell odafigyelni, hogy ne a hálózat tekerje a szélkerekedet.
Analóg módon a rákapcsolás komparátorral egyszerűen megoldható. Ellenállást kötsz a hálózat és a motorod közé. Figyeled a feszültséget. Amikor a kettő megegyezik, kapcsolsz.
Visszafelé már ki kellene találni valamit.
3 fázisnál egyértelműen azonos ellenállás kell minden fázis elé, de elegendő egyet figyelni.
Ha nem akarsz állandó fogyasztást, elég a figyelőellenállást bizonyos fordulatszám fölött bekapcsolni.
(#) laccika77 válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Három izzó kell a generátor, és a hálózat közé. A generátor fordulatát emelve meg kell várni míg elsötétülnek az izzók akkor lehet kapcsolni! Aztán emelni a fordulatot és örülni. Ha már termel a generátor maga a hálózat szinkronban tartja. Ez a legegyszerűbb módszer, automatizálni már nem annyira egyszerű Az már jóval túl van a tudásomon.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ha jól emlékszem, Te magyaráztad el nekem az inverter szerepét, beleértve a biztonságtechnikát is.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

nem a jelforma miatt lesz az eltérés a mérésnél,hanem azért mert minden fogyasztást mér igy a készenléti időben felvett energiát is a megtermeltként jelzi,illetve a saját fogyasztását is(bár ez teljesen elhanyagolható) is beleszámolja.
(#) westhorses válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az inverter saját fogyasztása mennyi lehet csak egypár watt nem vagy??
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Elnézést a többiektől, ígérem, érthetőbben is leírom ha valaki kéri azt, ami most jön.
Abban egyetértünk, hogy a szélkerék teljesítménye harmadfokú, a szabályozatlan generátor leadott teljesítménye a fűtőbetétre másodfokú görbe. Az ábrát valós értékek szimulálásával rajzoltam le, az értékeket számoltam. Saját használatra készült, más nehezen érti meg.
Most a max értéktől visszafele számoltam a görbék értékeit, az alapján a szabályzáshoz szükséges kitöltési tényezőt a felírt fordulatoknál, valamint az egyenes meredekségét ugyan itt. Te biztos eligazodol a mellékelt táblázaton.
Az analóg szabályzás rendszerint folyamatos, ugrások nélküli a módosítás, ez a szép benne, itt a beavatkozáshoz szükséges infó nem igényel semmi plusz periférikus elemet.
Elnézve a táblázatot, kis módosítással megnézhető lenne, hogy szabályozatlan összekötés milyen teljesítmény veszteséget okoz. Ez adna igazi infót arra, érdemes-e ezzel a figurával foglalkozni. Ismerve magamat, addig nem lesz nyugtom, míg ki nem számolom ezt négy-öt ponton, meg a metszéspont fölött vagy két helyen a veszteséget. (ez utóbbi két ponthoz nem kell nagy ész, biztos meg tudom csinálni).
Ma megkérdeztem egy régi barátom az elektronikáról. Elmondtam a kérést, a kapcsolás játékszabályát. Azt mondta, semmi gond, egyszerű áramkör kell hozzá. Megígérte, hogy keres hozzá rajzot. Sajnos nagyon beteg, a kedvemért megteszi, de biztos hogy nem túl gyorsan kapok eredményt tőle.
Ez az egész meg egy nagy fikció számomra, én biztos nem tudom kipróbálni.....sajnos.
Következő: »»   308 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem