Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 282
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Youtube on láthatsz párat, de nem mind OK. Lehet sikerül, de lehet nem. Ez az egész dolog amit leírtam max. 100 EUR volt. Ha csak egy alaplapra kell, akkor nem éri meg.
(#) patexati válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Nem kell bonyolítani! Le kell maszkolni,egy fa vagy bútorlapra rátenni,hogy vízszintes legyen,rátenni a 150Wattos lámpát mit linkeltem,hogy fixen álljon az egész a fény nagy része a chipet érje! Bekapcsolni 20 percre és 10-15 másodperces intervallumokban ki/be kapcsolva visszahűteni kb 10 percig.. Nem kell mérni semmit a lényeg a leírt teljesítményű egyszerű lámpa az időket betartva és nem hozzányúlni mozgatni! A lámpa nincs még 1000 forint sem utána jó lesz másra.. Ha sajnálod bízd szakemberre de nem lesz olcsó! Ennél egyszerűbb megoldás nem létezik mi működik is az biztos!! Garancia nincs rá,hogy jó lesz de ha szaki csinálja az is kiköti,hogy lehet nem lesz jó még ha profi cuccai is vannak mivel maga a chip is lehet rossz! Ha nekiállsz és valami nem tiszta kérdezz segítek ne kapkodd el! Sok sikert! Ramot,procit,elemt, egyéb kártyákat vedd ke a művelet előtt!! Tapizd meg a védőérintkezőt a konnektorban (ESD ) előtte!
(#) zolika60 válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Szerintem is patexati megoldása a legjobb otthonra. Vagy vidd profihoz. Az eredmény ott sem 100% de több az esély. Viszont nem olcsó. Olyat keress aki csak eredmény esetén kér pénzt, vagy próbálkozz magad. Aki mer az nyer.
(#) Kari55 válasza patexati hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia!
Szert tettem egy lámpára, igaz nem 150 wattos, hanem 300W.
Teszteltem egy kiszuperált alaplappal. Kimaszkoltam, rátettem a multi hőmérő szondáját a chipre aztán a lámpát és bekapcsoltam. 20 perc elteltével érte csak el a 160°C-t Igaz, hogy a lámpa csak 1- 1.5 cm-re volt a chiptől, a körülötte lévő alkatrészektől.
Ez gondolom nem elég neki.
(#) vazee hozzászólása Márc 1, 2011 /

Hali! Adott egy laptop alaplap.A processzor közelében kiment egy dolog,és nem tudom,mi az,és honnan tudnám beszerezni.Ha tudtok,légyszives segítsetek! Amit tudok róla:ráírva:508D az alaplapon ahol ez van annyi van írva,hogy U14.Egyik oldalt 3 lába van,a másikon pedig 2.Képet próbállok feltenni.....
(#) patexati válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia! Én a 150W lámpáról írtam nagyobbal nincs tapasztalatom .. A leírt időket tekintsd semmisnek annak más a hőprofilja az biztos..
(#) Kari55 válasza patexati hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Idézet:
„Én a 150W lámpáról írtam”

Igen tudom, de nem az a lényeg, hogy meg legyen a chip 205°C hőmérséklete, ezt kellene elérnem nem? Bocs, ha netán erőszakos vagy értetlen vagyok! Azt is írtátok, hogy alul is becsomagoljátok a chipet (gondolom az egész panelt) erre a háztartási alufólia is megfelel? Esetleg több rétegben?
Amúgy a maszkolás feladata az hogy a mellette lévő alkatrészeket megóvja a melegtől - jól gondolom?
(#) zolika60 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Tedd rá az izzót. Az alaplap alá meg tegyél valami szigetelő réteget, hogy ne vezetődjön el a hő. A maszkolás valóban a környező alkatrészek hővédelme miatt kell. Alá szerintem valami hőálló anyag (mint a lábasfogó kesztyű) ami nem vezeti el a hőt. Esetleg deszka. Kísérletezd ki a rossz lapon.
(#) Kari55 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Tehát ha jól értem ez
Idézet:
„chip 205°C hőmérséklete”
a lényege az egésznek? Esetleg megnézem mikor tudom elmozdítani a chipet a régi lapon, és az lesz a kellő hő?
(#) zolika60 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Így van. Ha nem tudod mérni ez is egy módszer. A lényeg az, hogy a csip alatt újra olvadjon az ón és szerencsés esetben vissza forradjon a helyére.
(#) Kari55 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az imént sikerült elérnem a 206°C-ot, levettem a lámpát, de a chip meg sem moccant. Az érzékelőt hogyan tudnám rögzíteni, hogy biztosan a chipet mérje?
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az égőt egy fémdobozba kell tenni, hogy csak az alsó vége látszodjon ki, mert külömben nincs mi fókuszálja a hőt és annak nagy része nem a chipre megy. Ilyen esetben a 300 w még sok is.
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az egész alaplapot be kell csomagolni. Én egy rétegben csomagolom egy vastagabb háztartási fóliával. A profi vagy inkább félprofi cuccoknál az alaplap nincs fóliában. Van egy fritőzhöz hasonlitható zárt tért amit alulról ellenállás fűt és felülről infraégő. Az a lényeg, hogy ne csak egy oldala melegedjen, mert elgörbül és az életben nem lehet rá visszatenni a chipet. Az alufólia azért szerencsés választás mert a chipnél kivágott lyukon a meleg bemegyen és ugymond alúlról is fűti. Ennek ellenére én alulról is melegitem egy rezsóval az egész csomagot.
(#) Kari55 válasza viezer hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Idézet:
„Az égőt egy fémdobozba kell tenni”

Egy ehhez hasonló lámpám van, talán picivel nagyobb a búrája.
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Bocs, lemaradt a Kép
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

A dobozka jó lenne, de infra égő kell mindenképpen és szerintem a kerek az jobb, mert a szórása egyenletesebb.
(#) Kari55 válasza viezer hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia! Azt hiszem valahol van a mellékelt képen látható izzóm, de azt sem tudom hány wattos, és ezt egy kerek búrás foglalatba kellene tennem. Jól gondolom? Amúgy mennyire legyen közel a panelhoz? Próbálgassam mérésekkel?
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Megtaláltam az égőt csak 250W-os és nem piros, hanem fehér a búrája.
Azonban mielőtt nekiállok: a SIS630s chip túloldalán is vannak SMD alkatrészek, mármint a panel másik oldalán azokat nem fogja leolvasztani a meleg?
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Az égő az jó. Annyira közel, hogy 80 fokra 1 perc alatt juss el. Nem fognak leolvadni. Én 4 darabból rakom össze a fóliát. A chip 4 oldalából kiindulva és az alján így több réteg is lesz, ami még ráadásul még gyűrött is és szétszorja a meleget
(#) Kari55 válasza viezer hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Köszi a választ, erre én is gondoltam hogy szétszórja a törések miatt.
Idézet:
„hogy 80 fokra 1 perc alatt”

ez amit írtál a chipre, vagy az égőre vonatkozik?
(#) Kari55 válasza viezer hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Szia! Megcsináltan az újraforrasztást, de nem biztos hogy jó, mert 20 perc után is csak max. 165°C-ig ment a chip hőmérséklete és a 80 fokot 1 perc alatt értem el.
Az a kérdésem hogy elég volt-e neki, vagy meg lehetne többször is csinálni? persze kellő szünet után. A
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Meg mozdítani nem mertem, biztos ami biztos.
A képek a próba alaplapról készültek kicsit kezdetleges, de "szegény ember vízzel főz"!
(#) Ricsi89 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Remélem nem műanyag foglalatba tetted az a batár nagy izzót? Ezt már kerámia foglalatba kell tenni, mert a műanyag megolvadhat. Az izzót meg szerintem sokkal közelebb kellene tenni a chiphez, mert nagyon szór így ebben a felállásban.
(#) zolika60 válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Szerintem nem elég. Engedd egy kicsit lejjebb a lámpát, ha nem éri el a 205°-ot. Menet közben is engedheted lejjebb, ha úgy meg túl gyorsan melegít.
(#) Kari55 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

A viezer módszer szerin csináltam, hogy "egy perc alatt érje el a 80 fokot", ezért ekkora a távolság. A foglalat pedig bakelit szerű kemény anyag.
(#) Kari55 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Tehát a 205 fokot mindenképpen el kell érni? Ha elérte, rögtön kapcsoljam ki? vagyis lassan hűteni.
(#) viezer válasza Kari55 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

A chipre. Én a chipre teszek egy szenzort és úgy fűtöm.

Teljesen göngyöld be és amit lehet vegyél ke. Üresen csak a chip négyzet maradjon. A fóliát kb. fél centire tedd a chip szélétől. Nagyon távol van az égő és így a szobát fútöd inkább. Az én szerkezetemnél a 205 fok környékén kb. 2 cm-re vagyok a chiptől. 165 foknál szerintem nem olvadt meg. Még próbáld csinálni.
(#) Kari55 válasza viezer hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Már meg volt másodszor is (a végén) közelebbről 205°-on, igaz hogy éppen csak elérte, és kikapcsoltam, de nincs javulás,

Akkor szerintem azt már ujra kell golyózni. Kivenni letisztítani és ujraforrasztani.
Következő: »»   49 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem