Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem tudok linkelni , melléklet... És szerintem próbálkozhatok..
Jobb gomb a RAR-odra, hivatkozás címének másolása...LINK
Bővebben: Link
Bocsi, de ezt a tippet nem tudtam... :S
Ezt elmagyaráznád nekem. Akkor a 10A/AC250 Bimetál Termosztátot használhatom 10A/DC12?
Sziasztok!
Ez azt hiszem tényleg kezdő kérdés lesz, de sehol nem találtam rá választ: NYÁK-on egyes alkatrészek lábainál a furat körüli forrasztási pontot kerekre, másik lábát nyégyzet alakúra marják. PL. kondenzátor, LED, dióda. Gondolom az egyik a pozitív a másik a negatív kábat jelöli, de a kerek vagy a négyzet alakú a pozitív? :pirul: Köszi a választ előre is!
A GND a négyzet, de nem biztos én mindenhova lekerekített kört teszek.
Hát... és van valaki a biztosra tudja? Elképzelhető, hogy erre nem nagyon szokott senki figyelni? Az az igazság, hogy ahogy próbálok választ találni, látok + oldalt négyzettel is, meg körrel is. Szeretném tudni elvileg melyik szabványos.
Hivatkozni úgy tudsz egy hozzászólásra, hogy kétszer a fejlécére kattintasz. A felugró ablakból jobb gombbal kimásolod a címet és a válasz ablakban a LINK gombra kattintva bemásolod. Így ni:Bővebben: Link
Próbálkozni persze lehet, de ne atomreaktor akar első munkának. Egyszerűbb dolgokkal próbálkozz, hogy esély legyen a sikerélményre. :yes:
De ez nekem felfoghatatlan... A VU meter is jó, a TDA 2003-as stereo erősítőm is jó, nem értem... Csak majd megcsinálom.. Az alkatrészeket be tudom tán forrasztani...
Sok sikert hozzá. Nem akarom a kedved elvenni.
Köszi, de majd kb 2 hét mulva kezdem,ha megyek alkatrészért...
Milyen PIC-kel akarod kezdeni? Én ha most kezdeném, akkor biztos hogy a 18-as szériával kezdeném. (Ha csak hobbi szinten akarnám.) ha kicsit jobban meg akarnék ismerkedni velük, akkor a 16-os szériával kezdeném. (Én egyébként 16F877-tel kezdtem. Ha esetleg te is ezzel akarsz, akkor küldök hozzá neked fejlesztőpanel tervet. A dig. technika alap dolgaival nem árt tisztában lenni. (A nélkül nehéz lesz PIC-elni.) Min. ezeknek nézz utána és gyakorold be: átváltás bináris-decimális-hexadecimális számok között. (Ill. a kapuk működése.) És kapu (AND), vagy kapu (OR), kizáró vagy kapu (XOR), tagadó kapu (NOT), esetleg még az ekvivalencia. ill. antivalencia. Ezeknek a kapuknak irkáld le az igazságtábláját magadnak, és próbáld megérteni a működésüket.
Mi ez a sok ismeretlen szó? Én igazából olyat akarok csinálni, hogy lehessen égetni vele, de én nem írnék programot rá, az túl bonyolult. Programozni egy icipicit tudok, de a multimédiás világban nagyon jártas vagyok...
Sziasztok!
Azt kérdezném, hogy egy 12V-os relé helyett betehetek-e 2 db 6V-osat sorba kötve? Illetve egy 6V-os helyettesíthető-e 2 db párhuzamosan kötött 12V-ossal? (az első válaszotokat már tudom: "Miért nem próbálod ki?") Tisztelettel kérném a második válasszal kezdeni! Idézet: „Programozni egy icipicit tudok” Na en mar 30 evi gyakorlas utan talan elmondhatom ezt. Mar mondtam, de ujra elmondom: Az elektromossag alapjainal kezdd el legyszives. Mi az aram, feszultseg, ellenallas. Mik az osszefuggesek, mi az az Ohm torveny, Kirchoff torveny. Ezek nelkul csak a buta kerdesek tomkelege fog noni a forumon. Ajanlottam mar, hogy a konyvtaramban talalsz kezdoknek valo konyveket is, inkabb azokat olvasgasd, es tanulj szorgalmasan. Az alpok nelkul hiaba fogsz neki a PIC programozashoz, legfeljebb a szomszed Jozsikanal tudod verni a melled, de nem fogsz tobbet tudni. Sot, mivel nem tudod az alapokat, igy sokkal nehezebben fogod megerteni.
A négyszög alakú forrszem szokta jelölni az egyes számú alkatrészlábat. Hogy az mi, az már megállapodás kérdése.
Ezen kívül, biztosabb támpontot ad a szitaréteg, ahol az alkatrészek körvönala, típusszáma van. Azon jelölik a polaritást is. Szabványról nem tudok, ez a tervezőprogram adatbázisától is függ.
Szia!
Nem az a probléma amiről a válaszod szól, hanem: Egy megfelelően méretezett áramkörben a 12 V-os relé kifogástalanul működik. Illetve működne, de nekem csak 2db egyforma, 6V-os relém van. Egyébként is szükségem van a több érintkezőpárra, tehát kézenfekvő volna 2 db 6V-os relé sorbakapcsolására, ha menne a dolog. Tehát ez esetben működik-e mindkét relé , vagy mi a helyzet?
Bocsássatok meg hogy ide írok de valaki nem tudna adni nekem egy ledes lámpa kapcsolási rajzot.Én 6-8 leddel akarom mecsinálni és 4,5 vagy 9 v-os elemről táplálni.
Köszi előre is.
Hello!
Természetesen két 6V-os relé sorba kötve működik 12V-ról, ha erre vagy csak kíváncsi. Zoli arra akart rávilágítani, hogy soros kapcsolásban a feszültségek összeadódnak, az áramok azonosak (közösek). Párhuzamos kapcsolásnál az áramok adódnak össze, és a feszültség közös (mind kettőn az eredeti van). üdv% proli007
Szia!
Itt ki tudod számolni, hogy mekkora előtét ellenállás kell a LED-nek. A LED hosszabbik lába a pozitív. Üdv: Balázs
Köszi nem gondoltam volna ilyen egyszerűnek.
Egyébként a leden átfolyó áramra mennyit írjak?
Számított ellenállás:
50 Ohm Szabvány ellenállás: 56 Ohm Ellenállás min. teljesítmény: 806.4 mW Szerinted?
Hány volt így a tápfeszültség? Hány darab a LED?
Udv ! Mar regebbmegcsinaltam ezt a kapcsolast es gondoltam most hirtelenjiben osszerakom es nem mondom hogy kezdo vagyok mondjam ugy haladofelben hat mielott mindent kicsereltem volna benn ami eleg nehez mert erossen osszesuritettem es ezert gondoltammegkerdem hogy szerintetek mert nem lehet kb 20 s re allitani mert max 1 s et tartsa barhogy van a trimmer es a kodit mergemben kicsereltem 10000 µF ree de akkor sem birta tobbet tehat nem ott van a baj kb hol lehet a baj?Ugye ez a kep kikapcsolasi keslelteto tehet hogy a gomb lenyomasa utan allithato ideig tartsa a rellet ?
Jójó, de mondom, én NEM programozni szeretnék, csak kész progikat felégetni...
Ez a programozók sajátossága hogy nem használnak ékezetes betűket?Bocsi de már elég régen meg akartam kérdezni
Nem mindenki a Kárpát-medencéből használja az oldalt, nem feltétlen magyar nyelvű oprendszere van telepítve.
Majd ha Te is középamerikából írsz az oldalra, neked is elnézzük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |