Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   161 / 782
(#) HDD válasza ekkold hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

A biztosíték helye hová lenne helyezve a kapcsolásban?
(#) ekkold válasza HDD hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Kell bizti a 230V-os hálózati ágba, és a kimeneti oldalra is az elkók után (ha kettőstáp lesz akkor a pozitív és a negatív ágba is kell)...
(#) HDD válasza ekkold hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Hát én személyszerint nem kockáztatók és inkább beteszem a BS170-et
Ti hol szereztétek be a zománc huzalt?
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Az áramváltós védelmet kisérletezéssel fogod csak tudni jól megcsinálni és beállítani.
Drótot a Villért-nél érdemes venni, 2-3 ezerért van kilója, de csak nagyobb menyiségeket hajlandóak adni.
ITT árulnak 0,25 kg-os kiszerelésben és aranyárban
Bontani is lehet régi trafókról stb-ről.
(#) HDD válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Igazad van aranyárban, van de, a Villértet meg próbálom
Milyen átmérőjű huzalt szerezek be?
Úgy gondolom, hogy a 0. 20-0. 30mm lenne a jó, de ez csak saccoltam
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Közben kiderült, hogy a fet nem tetszik a tápnak.

2SK2371 et kicseréltem STW13NK60Z-re és most szépen pöfékel minden.

Igazából nem értem mi baja lehet a fettel.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Ez érdekes dolog. Múltkor én is hasonlót tapasztaltam a tápomnál. Az az IR2155-tel működött, és az IRF840 Fetekkel csúnya jelalakok lettek rajta, a IRFBC40-el tök jó lett.
Valószínű nálad is, és nálam is szenvedett a driver a nagy gate kapacitással.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

A kapacitással nem volt semmi baj.

Hip-hop kisütötte, feltöltötte.

Mint a képen látszik valami zavar jön be. De hogy ez hogy jut vissza a bemenetre is
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nekem ilyen volt a jelalak.
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

100kHz alatt teljesen jó a 0,3-as drót. Csináltam már 0,6-osból is sodratot és az is jó volt.
(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Megpróbálltam minimalizállni a vezetékeket és megfelelő csomópontokba kötni.A pókozásbol ennél többet nem lehet kihozni.
2x40 menet a primmer.Megfelelő huzalátmérőt még nem sikerült szereznem de találltam itthon litzét egy rúdmagon.Nemtudom hány szál de kb bő 1mm-er átmérőjű.Sajnos a hossza csak két és fél sor primmerre elég és kb 50 menet megy föl összesen.23uH szórási sikerült vele.Csökkentettem a légrésen hogy meglegyen naggyábol a kellő primer induktivitás. (1mm-er) Már kérdezni akartam de elmaradt hogy az mitöl van hogy egy bizonyos terhelés fölött elkezd zizegni a táp,leesik a bemeneti puffer feszültsége,az egász áramkőr áramfelvétele felugrik és 2-3 amper között ugrál és pillanatok alatt felforrósodik a fet.Minden trafótekerés után más terhelésen kezdi el de addig amig nem csinállja szépen üzemel.Ezzel a litzés trafóval kb 50W kimeneti terhelésnél kezdi de volt olyan tekerés hogy 80W fölött csinállta.
CHZ és saraha fórumtárs irásait olvasva azt irják hogy a légrés fölött ne legyen menet.Gondolom kevesebb zavar kerül a tápba.Ki is próbálom.Az mennyire lényeges hogy a légrés hol van a magban?Mert én a két szélső oszlop alá pakolok papirt.De jobb lenne ha a középső szárbol lenne kicsiszolva a kellő légrés?
Azt olvastam hogy nehéz flyback-hoz jó trafót késziteni de nem gondoltam hogy ennyire.
(#) staci123 válasza rozsda hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Szia,
Idézet:
„egy bizonyos terhelés fölött elkezd zizegni a táp,leesik a bemeneti puffer feszültsége,az egász áramkőr áramfelvétele felugrik és 2-3 amper között ugrál és pillanatok alatt felforrósodik a fet”

Ez azért van mert a visszafutóciklusban nem ürül le teljessen a mágneses térben tárolt energia,felhalmozódik,és a trafó a telítés határán működik... Okai - kevés légrés,roszulméretezett trafó,nem optimális frekvencia,roszul méretezett snubertag... :yes: Ez praktikussan azt jelenti hogy a tápból kivehető teljesítmény határát elérted a konkrét körülmények közt...
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Este kigondoltam egy jobb trafó osztást. Mivel 2db csévét vettem, másikat megtekertem az alábbiak szerit: primer 4x0,36mm vezetékkel 13 menet (légrésnél 3mm kihagyva), teljes sort ad így. Szekunder 6x0,36mm vezeték, ez már sodorva , ez megcsapolva 10V-nál (1A), össz menet 13, ezt a vezetéket összefogva vékonyabb litze huzallal tekertem fel, ez is teljes sor. így bifilárisan tekert lett a +70V 2A és a -70V 50mA . Majd erre kerül a második primer13 menete, azonosan az első sorral. Így minden szekunder bekerült a "szendvicsbe" és a nagyobb áramúak figyelése megoldódott, visszacsatolás stabilan tartja.
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Ennek őrülök Így képzeltem én is a "szendvicset".
Az optó huzalját mindezek tetejére tekerted?
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kapcsolóüzemű tápot ami 220V/12V ot csinálna nekem.. 12v-on max 5A-ra lenne szükségem. Trafónak egy halott 550W-os pc táp trafóját használnám, köré keresnék elektronikát.. valami egyszerűt. Minden segítséget előre is köszönök
(#) Bassmester válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Inkább javítsd meg a PC tápot, nem szokott nagy bajuk lenni
(#) Bártfai Ferenc válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

meg mondom őszintén, "kicsi, óóócsóó" akkumulátortöltőt szeretnék csinálni belőlle

A második primer felül van, így mehet arra, elegendő lesz a csatolás a segédtáp tekercséhez. Az előző is így készült nem okozott gondot.
(#) ethosz2 válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Vegyél bontott PC tápot egy ezresért valami bontóból. 12V-ra, 5A-re egyszerűen nem éri meg, mert egy PC táp sokkal olcsóbb...
(#) Bártfai Ferenc válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Az jó megoldás.. infó boltba melózok.. van annyi mint a szemét... szerinted a fölösleges alkatrészeket ki lehet szedni belőle? gondolok az 5v-os részre, a készenléti tápra, ...stb? még 1 kérdés.. Meg lehet oldani nála az áramerősség szabályozást?
(#) erbe válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

PC táp átalakítása akkutöltőnek
Ebben a fórumban részletes útmutatást és rajzokat is találsz.
(#) HDD válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Szia
Akkor a 0.3 tol 0.6-ig zománc huzal jó lesz nekem 100Khz-ig
Először meg próbálom egy kisebb vasra tekerni
Az van rá írva, hogy EI33 PC tápból szedtem ki
Szét is szedtem, most tekerem le a huzalt róla
(#) HDD hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok
Lemértem az EI33 magot és 342uH mérek rajta
Akkor ez 3420Al
ez valós érték?
Vagy rosszul mértem
A cikkben leírt alapján mértem
Ha jól értelmeztem
(#) (Felhasználó 46585) válasza staci123 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

" Ez azért van mert a visszafutóciklusban nem ürül le teljessen a mágneses térben tárolt energia,felhalmozódik,és a trafó a telítés határán működik..."

Ez nem így van. Ahhoz, hogy rendesen működjön egy fly-back táp, egyáltalán nem szükséges teljesen visszamágneseződnie a vasmagnak. Nagyon jól működik akkor is, ha a szekunder oldalon a terhelőáram pl.: 10A és az áram hullámosság a szekunder tekercsben mondjuk 9 és 11 A között változik. Ekkor, láthatóan még 9A áram "marad" a szekunderben, tehát egyáltalán nem mágneseződött vissza, a vasmagban ( légrésben ) tárolt energiának csak egy kis része van a szekunderen kicsatolva. És semmi köze nincs a telítéshez. Javaslom, olvasd el azokat a könyvrészleteket, amiket Transztyuszeres belinkelt, vagy ami még nagyon jól és végtelenül egyszerűen leírja a fly-back működését: Vilenkin: Feszültségstabilizátorok című könyve. ( magyarul van, a Google biztosan talál neked egy helyet, ahonnan letöltheted )

Most próbáltam ki az új trafót, szuper lett, +/- 70V stabil, a másik nagyobb áramú terhelve is ok , 9,8V.
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Ez nagyon bizalomgerjesztő a számomra is. A -70V/50mA-hoz milyen diódát használsz?
(#) staci123 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Idézet:
„hogy rendesen működjön egy fly-back táp, egyáltalán nem szükséges teljesen visszamágneseződnie a vasmagnak. Nagyon jól működik akkor is, ha a szekunder oldalon a terhelőáram pl.: 10A és az áram hullámosság a szekunder tekercsben mondjuk 9 és 11 A között változik. Ekkor, láthatóan még 9A áram "marad" a szekunderben, tehát egyáltalán nem mágneseződött vissza, a vasmagban ( légrésben ) tárolt energiának csak egy kis része van a szekunderen kicsatolva”

-Én nem "egy" fly-back tápról beszéltem,hanem Rozsda fórumtárs tápjával kapcsolatos a hozzászólásom...
-te magad nem adtál semmi jó magyarázatot vagy segítséget a probléma megoldására...
-sok szakkönyvet olvastam,azokban a fly-back tápról úgy fogalmaznak mint kapcsolóüzemű tápegységről,amelynél a szekundér áramot impulzusokban csatoljuk ki,amiről te beszélsz - " az áram hullámosság a szekunder tekercsben mondjuk 9 és 11 A között változik" - az itt nem nem így van...
Egy valamit azért elismerek,szokásodtól eltértél,elmaradt a sértegetés és mocskolódás...Ez dicséretes,az mellett magad is belelapozhatnál az irodalomba hozzászólás előtt...
Elnézésedet kérem ha máskor esetleg nem válaszolnék...
(#) (Felhasználó 46585) válasza staci123 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Te azt írtad, hogy:

"Ez azért van mert a visszafutóciklusban nem ürül le teljessen a mágneses térben tárolt energia,felhalmozódik,és a trafó a telítés határán működik..."

Erre írtam, hogy nem igaz!

A személyesekedést most sem én kezdtem és nem is kívánom folytatni. Ez ügyben moderációt is kértem...

Viszont, ajánlottam neked egy kis szakirodalmat, amiből megérthetnéd a kapcsolóüzemű tápok működését. Egyébként, a kapcsolóüzemű tápok összességére jellemző, hogy a szekunderen oldalon impulzusokban jön át az energia. Ez nem csak fly-back tulajdonság. Így működik az együtemű, az aszimetrikus, a félhíd, sőt, még a teljes híd is!

A rozsda felé való segítségemről úgy tudnál meggyőződni, hogy esetleg visszaolvasol...
(#) Moderátor hozzászólása staci123 hozzászólására (») Márc 4, 2011

Ne kezd megint a személyeskedést, más fórumtárs hozzászólásának, segítségnyújtásának a minősítését.
(#) staci123 válasza (») Márc 4, 2011 /

Köszönöm a helyreigazítást - igazad van -
Következő: »»   161 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem