Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
EL84 (6P14P) PP kapcsolási rajzot tudna nekem ajánlani valaki? Pentódás üzemmódban működő kellene, nem triódásban! Mert triódásat sokat találtam neten, de pentódásat sajnos nem igen találtam!
![]() ![]() ![]()
Főleg gitárerősítők között található szép számmal EL 84 pp kapcsolás.
Sziasztok.
Sajnos még mindig küzdök az OTL füleserősítő tápellátásával. Arra gondoltam, hogy építek egy teljes hullámú CW generátort. Ez két-vagy három graetz hidat, jó néhány kondit, és egy középleágazásos trafót jelent. A trafó amit a tápnak szánok, az 2X20VAC Jól számolom, hogy ideális esetben közel 100V DC lesz a kimeneti fesz? Nekem elég a kb 70-80V feszültség is terhelve. A Graetz nem gond, a kondikból szintén van jó sok.
Sziasztok,
Mivel nincs kezdő csöves topik... ECC82 fűtése 6,3V-os feszültség esetén: 4-5 láb összefogva és a másik "saru" a 9-es? köszönöm ![]()
Szerintem pl.:Bővebben: Link
Köszi Laci,
Ma fúrtam, holnap rajzolok-maratok és talán forrasztok is :yes: Próba legkorábban szerdán.
Kiváncsian várom a beszámolód erről a kis erősítőről ?
Minek a rövidítése a CW??? Én a rádióadás-technikához tudnám kötni ezt a rövidítést, mint Continuous Wave... Ez a rajz egy trükkösen rajzolt feszültségsokszorozó egyenirányító (kaszkád), legnagyobb hibája a kapcsolásnak a csekély terhelhetősége/nagy belsőellenállása...
Inkább vegyél egy megfelelő terhelhetőségű 24V-os trafót, feszkétszerezővel közel 80V-ot tudsz csinálni vele... Vagy ha 2*24-es a trafó, még kétszerezned sem kell... Szűrést fojtótekerccsel lenne a legjobb megvalósítani, vagy ha nagyobb feszültséget sikerül az egyenirányítóról nyerni a szükségesnél, egy nagyfesz tranzisztor és egy zenerdióda rendszerbe állításával könnyen meg lehet a kellemetlen brummogástól is szabadulni-vasmentesen ![]()
Higyél 6C4C nek
Ez a CW elnevezés nagyon zavarkeltő, megtévesztő
a CW az Cockcroft - Walton generátor rövidítése.
Ez valóban kaszkád, de teljes hullámú egyenirányítással. Nekem a kétszerezés bőven elég, mivel az üzemi feszültség 60V. 2X20 voltból terhelve kb. ennyi jönne ki ezzel a kapcsolástechnikával. A terhelés nem igazán nagy, csak egy fejhallgatót kell meghajtani. A legnagyobb fogyasztás maga a fűtés. A brumm az egyetlen sötét ló. De lehet, hogy kipróbálom, kiváncsiságból. Azért lenne ez jó, mert így nincs költségem pluszban. Azért nem túl olcsó egy trafó, akárhogy is nézzük... Végső esetben szétszedem, és tekerek még rá, ha tudok, de nagyon nem ezt akarom.
TUNGSRAM 1953 6P3G csövet ismeri valaki, nem találok róla adatokat a neten, 6p3s se-m be be merjem rakni? 300V Nagyanódtáp katód alatt (1k/7) 142 Ohm, 4k ra illesztve, G2 6p3s esetén 240V on anód 290 V on ha jól emlékszem.
De a segédrács fesz nem tudom mekkorára áll be 6p3g nél? Disszipációk? határadatai érdekelnének. Jól néznek ki ezek a csövek.
Nincs 2db véletlen ugyanabból a trafóból? Mert akkor inkább fordítsd szembe őket (szerintem jobb mint a sokszorozó), azaz a szekundereiket kösd össze, és így a végén sacc 210V AC-d van, pufferelve több, de jó sokat soros R eken elfűtve még brummos sem lesz.
Bár vannak akik az ilyen "puha"tápokat nem tartják jóhangúnak, ha meg az utolsó nagyanódtáp elkó "hatalmas" akkor úgyis az elkó határozza meg a hangot. (az is)
Igen, itt egy nick irt az én nickemnek információt, lehet valóságalapja, ezt el is olvastam.
Akkor ezekszerint te is így tudod? Megeggyezik evvel a véleményed? Attól, hogy valaki valamit írt (főleg a neten) nagyon nem biztos, hogy igaz is. (akkor sem, ha ő annak hiszi, és jószándékkal írta) De most figyelmesen elolvastam még 2x, és sehol nem találtam a fentebbi kérdésemre a választ: Katalógus adatai, határadatok, disszipációk stb. Azt előtte (BaziJoe előtt) én is felvetettem, hogy nagyon hasonló, és ő is csak ennyit írt történelmi körítésben, a Tungsram is gyártani kezdte ezt a családot. Szóval 6P3G kibírja a fentebb említett kondíciót? 19W alatt kell tartanom Pda-t? vagy mennyi az annyi?
6E5P kérdés: Ri 8k (míg pl egy 6l6g Ri 30k, és 3-4-5k ra illeszik)
Akkor 800 Ohmra illesztett trafóval kellemesen elboldobulna? 1/10 igaz a tetrodákra?
Elboldogul, de a tervezni nem így kell, a tetródás/pentódás végfokozat optimális illesztő ellenállásának nincs sok köze a cső dinamikus belső ellenálláshoz, továbbá segédrácsfeszültség-függő! Ha nincs konkrét javaslat az adatlapon, akkor az Ug2=x* feliratú anódkarakterisztika Ug1=0V görbéjének könyökpontját össze kell kötni a tápfesz/0mA ponttal, ezen egyenes meredekségének abszolút értéke adja max. kivehető teljesítményhez tartozó illesztőellenállást, ami természetesen csak egyetlen csőre (Single Ended végfokra) vonatkozik. A 6e5p egyébként _kizárólag_ triódának kötve jó hangú, és úgy is inkább csak fix előfesszel.
Köszi.
Az Ug2 től függ azt tapasztaltam 6p3s kísérleteknél, és Sturbi már írta még tavaly nekem (Mielőtt Luki belinkelné "Nem emlékszel" ként) A tápfesz az az anódja katódja közti fesz vagy a tápfesz? Én az Ua-k ra gondolok, ami ha az anód trafó primerre dolgozik kisközepes DCR miatt és a nem fix előfesz miatti emelt katód miatt 10-20-30V al kevesebb a tápnál, ami ha elég magas akkor ez nem is lényeges. Csak a pontosság kedvéért Ua-k ez ugye a tengelyen amiből könyökérintőt kell húzni. Azért kérdeztem a 800 Ohmot, mert két kimenőm van itthon NOS ami 800Ohm/8Ohm (fesz mérésből számítva 50Hz en)
Sziasztok! Köv. a problémám: Kaptam egy csövest oldalanként 2 ecl86-tal, de a hangja nem az igazi(a quadom mha jobb lenne). Pedig szeretem a csöves hangot. Észrevételeim:
![]() ![]()
Más. Anno "találtam" kimustrált csövest kimentettem az alkatrészeket:2ef86, 2ecc83, 4el84, ez81 2táp trafó, 2tk751(ha jól emlékszem,mert kb 5 éve men találom)kimenő. Ami rajzot találtam hozzá aszerint a kimenő nem jó hozzá. Ez így van? Esetleg az ecl86-hoz? Melyik csövekkel lenne érdemes foglalkozni?
Sziasztok.
Feliratot az erősítőre, hogyan tudnék legegyszerűbben készíteni? Valakinek valamilyen ötlete?
Sziasztok. Építek egy erősítőt pcl86 csővel, már minden kész van csak a kimenő hiányzik, van 1 kimenő trafóm csak sima multival mérve 240ohm ellenállást mérek a primeren, szerintetek ez jó vagy valahogy máshogy kell kimérni? válaszotokat előre is köszi.
Jó lesz az! Ha esetleg sztereóban építed, és kellene még egy trafó, akkor tedd fel a meglévő képét, biztosan lesz valaki aki ad egy et még.
Mint a panelgyártásnál: megtervezed valamilyen progival az előlapot, kinyomtatod műnyomópapírra és rávasalod. Igaz ez csak fém előlap esetén oldható meg. Másik, hogy csináltatsz egy gravírozónál egy előlapi lemezt amit utána felszerelsz az elejére. De van még olyan megoldás is, hogy szerzel alfaszet/letraszet betűket és akkor egyenként átsatírozod a betűket az előlapra, ez időigényes és precíz munkát igényel, és nehéz beszerezhetősége miatt ritkábban alkalmazott megoldás.
Üdv Mesterek!
A minap beleszaladtam egy dologba, ami nem egészen tiszta számomra. Felújítottam egy régi Marshall fejet, 100w-osat. 4xEL34 végekkel dolgozik. A gazdája azt kérte, alakítsam át 2xKT66-ra, azaz kisebb teljesítményre. Rendben is ment minden, a biast 20-22mA-re állítottam, az anódfesz 520V körül van vezérlés nélkül. A hangszórókimenetre 4 ohmos állásban 8 ohmos hangszórót tettem. A probléma az, hogy bő fél hangerőnél felizzik a KT66-ok anódja. A segédrácsokon 1k-s ellenállások vannak. Mitől lehet ez?
Tegyél nagyobb katódellenállást.
Ez fix biasos, nincs katódellenállás...
Tanulni Tanulni...vagy inkább Olvasni Olvasni...
Itt volt a nagy válasz, hétvégén és is elsőre 6sz19p elé kötöm be a 6e5p-t.
Megcsináltam a fesz. kétszerezőt. Arra az eredményre jutottam, hogy a kétutas készerező nem jobb annyival, hogy érdemes legyen megépíteni, így egy jóval egyszerűbb Delon hidas kétszerezőt építettem, 2X10000µF kondival. Ebben aztán nem sok brumm. maradt.
![]() Na és persze ki kell közepelni a fűtést. Vagy érdemes azt is egyenárammal fűteni a kevesebb brumm miatt?
Én azt javasolom ,amit nekem is javasoltak: Ellenállás osztón keresztül a fűtés egyik ágát meg kell emelni. Pl. egy 80K/220K osztón keresztül a tápfesz felé. 80K a GND-re, 220K az anódra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |