Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
aha ertem... de ha mind a ket panelmuszerelle voltott merek akkor jol mer, az a problememam inkabb hogy nem tudom rendesen bekorni.lehet hogy en nem ertek hozza
A héten belenéztem egy gyári,20V/5A-es labortápba.Egy-egy 7106-tal felépitett áram- és feszültségmérő panel van beépítve,melyek tápellátása ugyanarról a 78L09-es feszültségstabilizátoros tápegységről történik,párhuzamosan.A trafónak is egy 9V-os szekundere van csak.
a labortapbol erted? en egy pc tapot hasznalok a panelok meghajtasara
Szia
Alkotó gyűjteménye Bővebben: Link De ez alapján lehet számolni, be lehet kötni. Amit csatoltál rajzokat csak az első ami neked jó. A másodiknál a panel műszer tápján, rövidre zárod a mérendő tápot. A másik amit a 7106 ..07 el nem tehetsz meg, az hogy a saját IC tápfeszültségét, megméred. üdv.
A -5V és a GND közötti kondi fordítva van.
Sziasztok!
Építettem egy icl7106-os műszert. fordulatszámmérő lenne. a tápjával van a problémám. Mivel adott 4,2 volt ebből kell csinálnom 9 voltot az icl7106 tápja ként. Viszont galvanikusan le kell választanom ,mert ha a 26-os vagy 1-es lábát összekötöm a 30 vagy 31-es lábával akkor ugye elhalálozik azonnal az icl7106. Szóval tekertem egy kis trafót 100 / 1000 menettel. Csináltam hozzá egy 555-ösel 100Khz -es frekvenciát ami egy BD139-es tranzisztor segítségével kapcsolgatja a 4 voltot a trafó 100 menetes tekercsre. az 1000 menetes oldalon ba159el egyenirányítva és pufferral ott is van a 15 volt ,tettem utána egy 78l09es stabilizátort. utána megy az icl7106 1es és 26os lábára a 9 volt. persze van puffer ott is 100 nano. Erre az icl7106 az mondja hogy kiakad egy minusz jelet kiírva.próbáltam sima 9 voltos zenert is a 78l09 helyett ,de e helyzet változatlan maradt.Ha a tápot megszüntetem,tehát az 555 megáll akkor beáll szépen azonnal nullára még ki nem merülnek a puffer kondenzátorok. ha 9 voltos elemet teszek tápként akkor tökéletes. a trafóm nem menetzárlatos 2000 megaohm-ig,tehát nem értem miért hülyül meg,mit csináljak .Segítségeteket kérném.Ha lenne valami kapcsolás,ötlet a megoldásra.Persze bármi jöhet,nem gond ha nem 555el hanem pl 34063-as ic-vel van megoldva.... A lényeg hogy működjön. Nem akarom elemmel járatni a motoromon a fordulatszámmérőt ha ott vannak a töltőtekercsek,akkuk.Nem a motor gyújtása zavarja ,mert még motor közelében nem volt. Üdv : Laci remélem valaki olvassa majd.
Szerintetek ez így nem vezet az ilc7106 halálozásához?
Mert ha így csinálnám akkor nem kellene trafó és egyebek. A 25. oldalon van egy ilyen hozzászólás : ,,Közös pont a +/- tápnál ICL7106 IC 30,32,35 lábai ezek össze vannak kötve." Ebből indultam ki. A hestore-nél a mellékelt adatlapon a 12. oldalon szerepel a kapcsolás a ,,figure15.".
Ez csak akkor igaz, ha egyszeres 9V-ról táplálod...
Ha + - 5V-ról jár, akkor közösíthető az INLO és a táp nulla, következésképp meg tudod mérni a saját tápját is. A legtöbb beépíthető panelműszer is így van megoldva.
Hello!
Bevált a dolog. nem halálozott el. Most még azzal szenvedek hogy az utolsó 2 számértéket ugráltatja. Tl431-el megpróbálom azt mint régebben az icl7107-nél,mert ott megoldotta ugyan ezt a problémát. Üdv: Laci Bővebben: Link a hozzászólás száma : #723535
Sziasztok!
Építettem egy hőmérőt, és az a gondom, hogy folyamatosan számol.A beállított értéktől / és a mérttől / kb. 2-2 fokkal pluszba és minuszba számolgat magának. Ami megoldásokkal itt találkoztam, azokat már próbáltam... Ha tudna valaki segíteni... Köszönettel: Csupasz
Hello!
Nem baj, hogy fogalmuk sincs a kollégáknak, mit és hogyan építettél? üdv! proli007
Elnézést, nagyon a hőmérőre figyeltem....
Szóval az a gondom, hogy szép lassan számol fel-le, de inkább szép lassan felfelé.Az eddigi tanácsokat megpróbáltam, semmi. Kérem, ha van valakinek valami ötlete segítsen Üdv: Csupasz
Hello!
Pedig a hiba az elhangzott válaszokban lesz. Valahonnan 50Hz jön, vagy feszültség változás. Nem jó a táp szűrése, változik (brummos) az 5V feszültsége.. De akik megépítették, azt állítják némely esetben, hogy a kijelzőnek különépített stabilizátornak jótékony hatása van az idegességre. De a nyák kialakítása sem mindegy. (Egy beállított és egy mért érték, az külön fogalom, így pld. itt megtévesztő volt.) üdv! proli007
Nagy valószínűséggel feszültség ingadozás lesz. A referencia feszültség is ugrál?
Nekem egyszer valóban az segített, hogy a kijelzők saját tápforrást kaptak. Próba panelen építetted meg vagy nyákot készítettél hozzá? Próbapanelen vért izzadsz mire stabil lesz. Saját nyák esetén figyelj a vezetősávok szélességére és távolságára. Valamint nem árt az üres felületek GND-ként való használata. (auto gnd.)
Sziasztok
Minden feszültség stabil,egyedül a 4049-re jövő ugrál kb.0,3 V-ot, viszont ez csak 2,5V, és ez a 1458 tápja is,és a 7107 negatívja. Minden feszültség, ami a mérést befolyásolja stabil. Vajon nem lehet hogy az IC a bűnös? Üdv: Csupasz
Mindig csodálkozom az ilyen jelenségeken, mert nálam még sosem volt, pedig sokat építettem, többszöri paneltervezéssel (mert mindig elkallódott... )
Volt egy teljesen láb nélküli IC-m (ez volt az első, még nem lehetett akkor szerezni, egy panelből csipkedték ki, mert rossznak vélték) ezt drótozva építettem össze, mégsem volt gond vele. El tudom képzelni, hogy a kijelzőn lévő változások hatnak a referenciára, esetleg magára a bemenetre. Először egy elemről potival leosztva adnék a bemenetre valamit (50...150mV), és a potival beállított értéket néha változtatva figyelném, így is bizonytalankodik-e? Ha így oké, akkor a hőmérő részben keresendő a hiba, bár lehet a folyamatos pár fok emelkedés - néha - valódi is. A referenciát lehet külön is stabilizálni, ez talán jobb ötlet, mint a kijelző tápját a nagyobb áramoknál... Volt is a Maximnak egy klónja, amiben band-gap referencia lakott, tehát ez valós igényként merült fel valamikor.
"Minden feszültség stabil,egyedül a 4049-re jövő ugrál kb.0,3 V-ot"
A 4049 négyszögjelet kap az oszcillátortól, ezt mérheted féltápfesznek, 0,3V eltérés is a mérési módból adódik. "viszont ez csak 2,5V, és ez a 1458 tápja is,és a 7107 negatívja." Ezt nem értem... a mínusz 5V-ot a 4049 kimenetén lévő pufferelt négyszögjelet egyenirányítva kapjuk és EZT adjuk be a negatív táp helyére. Ott -5V-nak kell lennie a talajhoz képest.
Olyan nincs, hogy minden stabil és mégis ugrál.
Nézd meg a referenciát és nézd meg, hogy a 30-31 láb között mi a helyzet. De, ha kijelző hibára gyanakodsz akkor a kijelzőknek adj ideiglenesen külön tápot vagy 3db soros diódán keresztül add a tápot. Azt sem írtad meg, hogy forrasztva van vagy csak dugaszos panelban. Lehet kontakt hiba. 4049 IC -nél meg az van amit Sebi írt.
Szia
Na ez az 5V nincs a talajhoz,csak kb.2,5-2,8V. Az előbb kb.15 fokban csináltam, akkor úgy nézett ki, hogy beállt stabilan, de hitelesíteni csak számítás alapján tudtam.15 fokban jó volt, behoztam,21 fokon már +2 fokot csalt.Mikor a nullázóval visszahúztam, újra elkezdett számolgatni, de most csak kb.1 fokon belül, minden logika nélkül.Meg tudnád nekem mondani, hogy a potik kimenetén kb. hány mV-ot kell beállítani? Üdv: Csupasz Ha esetleg úgy tudsz segíteni, akkor megmérem a lábakon lévő feszültségeket Előre is köszönöm
Ezek szerint nincs meg a-5V a 26. lábon?
A 30-31 láb között mérsz ott is billeg a kijelzés?
Sehol nem billeg a feszültség,csak a 4049 bemenetén / oszcillátorról /
A panel fix, forrasztott.Átmértem mindenütt, nincs zárlat, vagy szakadás.Át volt mosva izopropil-alkohollal. A 30-31 stabil, viszont a 26 lábon csak 2,5-2,8V van, már az oszcillátoron is.Üdv: Csupasz
Ha a 30-31 között folyamatosan stabil feszt mérsz (mV) akkor lehet, hogy a kijelzéssel van gond. Bár nem hinném.
Csináld a -5V -t 7660 IC-vel. Az békén hagyja az oszillátort is. Idézet: „viszont a 26 lábon csak 2,5-2,8V van,” + 2,5, 2,8V van a huszonhatos lábon Ha igen akkor vegyél másik IC-t és mielőtt annak kiadod a +/-5V-t előtte ellenőrizd.
Most sikerült beállítanom,valami kontakt lehet...
A 26 lábon ugyanaz a feszültség, viszont megállt a számolása.Vagyis számol, de viszonylag lassan... Lehetséges az, hogy a szobában ha mozgunk, a légáramlat miatt változik? Tudom hogy érzékeny, mert ha az ujjam ráteszem, már elindul.De most jó irányba, nem fel-le, érthetetlen logika szerint. Jó lenne, ha valaki tudna adni egy hitelesítő feszültség értéket, mert úgy hitelesítek, hogy a kinti 0 fokba / annyi van most itt / kiteszem a panelt. Lehet hogy egy szellőtől megváltozik? Üdv: Csupasz
Látom nem hiszel nekünk. A 26. lábon -5V -nak kell lennie és pont. Ha ez nincs meg akkor kínlódhatsz ameddig akarsz soha nem lesz stabil.
Én a sajátomat most is tesztelgetem és teljesen jó. Én most arra gyúrok, hogy !5mV! pontosság alá vigyem. És mindegy, hogy feszültséget, áramot, hőmérsékletet vagy egyebet szeretnél vele mérni. Ha megfelelő az árnyékolás, stabilak a vezérlő feszültségek akkor jónak kell lennie. A te esetedet az bonyolítja, hogy arról egy szót sem írtál, hogy mivel méred a hőmérsékletet. Lehet, hogy az ad rossz infót és ezért is ugrál. Ezért mondtam, hogy folyamatosan figyeld, hogy a 30-31 láb között mekkora a fesz. És persze közben nem árt mérni a bemenő feszültséget is. Ez minden kérdésedre választ adhat. Elsőre én is sokat küzdöttem ezzel a gonddal, de a fentiek mérése és beállítás után minden jó lett.
Természetesen hiszek Nektek, sőt szigorúan elfogadom azt amit mondtok!
Ez egy saját tervezésű panel, és valóban nem gondoltam olyan dolgokra, amiket most elmondtatok, de előre nem volt miről kérdeznem.... Egyébként 1N4148 a hőérzékelő, az IC pedig MC1458. Most ott tartok, hogy a tizedes ugrál csak, de lehet hogy a levegőmozgásra? Próbáljam meg kicserélni a 7107-et?Az oszcillátoron nincs meg a feszültség, és mivel az változik, akkor változik a kijelzés is.Viszont a 1458 körül minden stabil. Tehát IC cserét javasolsz? Üdv: Csupasz |
Bejelentkezés
Hirdetés |