Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 282
(#) viezer válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Külső monitorról megyen de saját monitorjáról nem. Kipróbáltam egy másik ugyanolyan laptopmonitorral, de azzal sem megy. Igaz, hogy külső monitorral csak save módban próbáltam, mert valószínü nagy felbontasra van állítva amit az én tft-m nem képes megjeleníteni. Vagy a video chip a baj és nem megy csak csökkentett felbontásban, de azt is csak külső monitorról? Létezhet ilyen? Én még nem hallottam rólla. Ami még fontos lehet, van kép kb. 3 secundumot, de háttérvilágítás nélkül. Segitsen valaki. Köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza viezer hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

A masik "laptopmonitor" alatt mit ertesz? Kaptal egy ugyanolyan panelt a laptophoz? Inverter volt hozza?
Meg tudod merni az inverter bemenetere erkezo feszultseget? (nem a rozsaszin es feher vezetekekre gondolok, hanem ami kozvetlenul a laptopbol jon)

BIOS-t nem frissitettel mostanaban veletlenul?
Ezt a gepet te lattad mar mukodni vagy valami szerzett cucc?

Egy másik laptopnak a monitorját rátettem (amiről tudom hogy jó) a rosz laptopra és azzal sem megy. Nem volt BIOS update. Javitással foglalkozom és ez egy bohozott cucc. Amúgy az inverterekhez sajnos nem nagyon értek. Nem talaláltam egy okos leírást még a működésükről sajnos.
(#) bbalazs_ válasza viezer hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

A laptopnak inkabb csak LCD-je vagy kijelzoje van.
Monitornak azt nevezzuk, ami kulso, onallo egyseg.

Szoval a tipusuk megegyezett vagy a csatlakozo volt egyforma mindossze?

Ha kivulrol megtaplalod egy masik, jo inverterrel, akkor sem latsz kepet rajta?
Az inverterek elegge erzekenyek a feszultsegre, ha nincs meg a megfelelo, akkor nagyobb aramato vesznek fel, amit hibanak erzekelnek es lekapcsolnak. De lehet siman csohibas is. A masik kijelzonek a csovet radugtad erre az invereterre? Ugyanugy nem vilagitott, csak 3 sec-ig?

Ismételjünk. Egy másik ugyanolyan laptopnak a tft-jét áttetem a rosz laptopra és nem működik. Tehát levettem saját képernyőt és tettem egy ugyanolyat helyette. Az a tft műküdik, nem szükséges invertert és egyebeket ellenőrizni rajta.
(#) bbalazs_ válasza viezer hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Keresztprobara mit lep?
Tehat a 'rossz' LCD a jo gepre?
Az invertereket sem artana kiprobalni keresztben.
Sok ertelmes info nyerheto igy.
Nagy szerencse, ha van egy ugyanolyan, mukodo gep.
(#) didyman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Balázs, ki a fenét érdekel a külső kijelző . Kiemelem én is félkövérrel (ha már van magyar neve a boldnak): saját képernyőn nem ad le képet csak egy pillanatig
Elbeszélünk egymás mellett. Ezen a ponton már kizárhatjuk az illesztőprogramot, Windowst a körből (még mindig arra koncentrálva, hogy csökk. módban tiltsuk le/frissítsük a VGA illesztőjét).
(#) didyman válasza viezer hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Fénycsövekről találsz itt is sok leírást, nagy vonalakban ugyanaz van az LCD alatt is, csak ezek hidegkatódosak. Az invertert is ismerheted, mint kifejezést, ezek az eszközök alapvetően annyit csinálnak, hogy a cső begyújtásához egy kV nagyságrendű impulzust állítanak elő, majd áramgenerátoros jelleggel az üzemi pártíz V-os feszültséget a cső sarkain. Ehhez adott egy transzformátor, aminek a primer oldalát rendszerint félhidas, vagy teljes hidas alapkapcsolással táplálják normál üzem közben állandó frekvenciával (ez praktikusan "valamilyen" PWM), gyújtáskor meg magasabb frekvenciával, a szekunderén pedig egy soros kapacitással ül a cső, a trafóval együtt csillapított rezgőkört alkotva. A kimenetről feszültség és áram is visszacsatolt, a teljes vezérlést manapság egy céláramkör végzi, ezek közül talán az OZ960 a leggyakoribb. Az egész cubehör logikai szinttel engedélyezhető, a legtöbb laptop a tápot el sem veszi az invertertől, megkapják közvetlenül az adapter, vagy akku feszültségét, és van fényerőszabályzás is, mely a mai napig a legtöbb esetben analóg feszültséggel történik pártized-pár V között. Ezek mérhetőek, követhetőek, az invertereknek rendszerint trafóbajuk van, vagy elröppen a híd egyik tranzisztora, ritkán a biztosító spontán elhal, többnyire tartósan alacsony üzemi feszültség, kábelhiba esetén, ezek egyszerűen javíthatóak, szerintem érdemes érteni hozzá.
(#) viezer válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Sajnos az a laptop amiről a működő monitort levettem, nem működik. De a monitor biztos jó.
(#) bbalazs_ válasza viezer hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ertem. Az eredeti vagy az uj LCD fenycsovet meg tudod hajtani kivulrol valamivel?
(#) viezer válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Sajnos nem. De a monitor jo.
(#) viezer válasza didyman hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Köszi a választ. Az szerinted miért van, hogy kb 3 másodpercig van háttérvilágítás nélküli kép, de utánna semmi? Az inverter milyen esettekben kapcsol le?
(#) bbalazs_ válasza viezer hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

A masik laptopbol nem tudod attenni az invertert?
Az akkor kapcsol ki (pontosabban be sem kapcsol a te esetedben, ahogy irod) ha pl. nem kap aramot. Oka lehet a kis smd biztositek mindjart a bejovo tap csatlakozoja utan. Vagy az alaplapon a biztositek.
A masik lehetoseg az emgedelyezo jel hianya, illetve egyes esetekben a tul alacsony fenyero jel.

Hogyan latsz kepet a kijelzon (neked: monitoron ) harom masodpercig , ha nincs hattervilagitas?
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Bocs, felreerthetore sikerult.
A bejovo tap alatt azt ertem, ami az inverterhez megy a gepbol, az atvezeto szalag utan. Magan az inverter panelon a kisfesz csatlakozo utan mindjart szokott lenni biztositek, ami F1-el van jelolve. Gyakran inkabb smd elenallasnak tunik, neha diodanak. A helyzete es a jelolese egyertelmusiti a funkciojat.
(#) nikovics hozzászólása Márc 10, 2011 /

Üdv urak!
Egy kérdést szeretnék feltenni nektek. Van egy Compaq Pesario laptopom, bekapcsoláskor (hidegen) elég fakó, sötét, nem túl kontrasztos a képe. Később fokozatosan jobb lesz (pár perc alatt). Tudja valaki mért lehet ez?
Köszönöm a válaszokat!
(#) viezer válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Nem tudom átteni a működő tft ből az invertert, mert a bemenő csatlakozó más, csak a monitor csatlakozója stimmel. De nem látom értelmét mikor az a monitor biztosan jó, tehét az alaplappal van a gond. Ha nincs háttérvilágitás, akkor is látod egy adott szögből a képet.
(#) didyman válasza viezer hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Látni kéne. Elképzelhető, hogy a VGA nem érzékeli az LCD jelenlétét kábelszakadás miatt és ezért nem engedélyezi az invertert sem. Hogy ekkor ad-e jelet az LCD-re rövid ideig, az jó kérdés. De valószínűbb a VGA körüli hiba.
(#) didyman válasza nikovics hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Rózsaszínes is? Ha igen, a fénycső kezd kiégni. De ha jellemzően hideg helyen indítod el, vagy hidegben állt előtte, akkor normális a kezdetben fakó fény.

Ugy erted, hogy a kijelzo (neked tovabbra is monitor) csatlakozojahoz tudod csatlakoztatni a masik LCD-t?
Az eredeti es az attett tipust le tudnad irni? (azon a feher vinyettan van a hatuljan).

Meg annyit megtennel, hogy a hattervilagitas feher/rozsaszin csatlakozojat kihuzod az inverterbol, hogy akkor is latod-e a kepet az elejen?
(#) nikovics válasza didyman hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Nem rózsaszínes. Viszont valóban hűvös helyen van. Akkor lehet, hogy ez a magyarázat. Köszönöm!

Van egy rosz laptop (Extensa 5620), amiről beszélünk. Annak a kijelzőjéről feltételeztem, hogy rosz és ezért kipróbáltam egy Extensa 5220 as kijelzővel, ami biztosan jó, de ezzel is ugyanaz a szimptóma. Az én logikám szerint innentől kizárhatom, hogy a kijelzővel vagy az inverterrel lenne a gond. Amugy a két kijelzőnek a csatlakozója egyforma ezért tudtam egyszerüen kipróbálni. Az inverterek bemeneti csatlakozói nem egyformák, de mint mondtam szerintem kizárt, hogy a monitornak vagy inverternek lenne baja.

Kerlek, probald ki fenycso nelkul is.

Amúgy kipróbáltam, hogy az inverterről levettem a kijövő csatlakozót (a nagyfeszültségüt) és ugyanúgy 3 másodpercig van kép, evidens háttérvilágitás nélkül.

És külső monitorral megy, legalább is save módban. Valami miatt letiltódik a jel ami a saját kijelzőjéhez menne, de külső VGA jel az nem.

A hattervilagitasnak hany madzagja van? (ugy ertem, ami az inverterhez megy?) mert elkepzelheto, hogy eszleli, hogy a hattervili nem megy, igy letiltja a kepernyot is. Esetleg probalj meg egy rovidebb fenycsovet radugni, hogy azzal folyamatosan vilagit-e a hattervili (nem kell kijelzoben lennie).

Az inverterre megy kb 6 madzag, abbol az egyik a fo feszultseg (kb 12V). A masik vagy tobb a fold.
Aztan van meg egy bekapcsolo (enab) es egy fenyero, ez altalaban 0-5V kozotti PWM jel.
Es talan van egy visszajelento, ami feszultseg vagy aramjel.

Elsonek a BIOS video/display beallitasokat nezd meg.

Szoval ha van egy MINDIG 3 masodperces jel, ami latszik a kijelzon, akkor az onmagaban tenyleg jo.
A masik kijelzon is ugyanez volt a helyzet vagy ott nem lattal kepet sem?
(#) didyman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

A tápfesz az az akku/AC adapter fesszel egyezik, óvatosan a méréssel. A fényerő feszültsége nem PWM! Ebben az Acerben is analóg lesz. Tudja nagyon sok vezérlő a PWM-et, de valamiért nagyon ritkán használják. A képernyőt inverterhiba miatt nem fogja tiltani a gép, hiszen nincs visszajelzése az inverter üzemkészségéről.
(#) bbalazs_ válasza didyman hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

PWM, csak utana van ellenallas-kondi. Vagy elotte.
Te ismered ezt a tipust? Biztosan nincs visszajelentes?
Nem tudok mast elkepzelni, amitol megy harom masodpercig es utana elmegy a kep.
Az inverter uzemkeptelensege erositi a gyanumat.
(#) didyman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Inkább előtte, maga az inverter már analóg feszt kap. Ebben a típusban és a legtöbb akármelyik típusban sincs visszajelzés. Amiket elmondtál vezetékek, azok mennek bele, slussz. Egyiken sem tud visszaszólni . De pl. a Dell XPS gépen invertere visszabeszél az alaplaphoz, meg van rajta még fényérzékelő is. De az egy LG inverter.

6 madzagos az inverter bemenetje. A másik kijelzővel is ugyanez volt a helyzet. Jó lenne egy olyan átalakító amivel lehetne tesztelni laptop képernyőket, de sajnos nincs

Mellékelek egy Amilo diagrammot. Sajnos nincs más Acer.
A 23 as oldalon van az inverter, de sajnos nekem magas.
Következő: »»   51 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem