Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm a segítséget. A FET szivatott. Vettem egy újat, meg egy 2,2ohoms 5wos ellenállást ist és szépen esik 4.7 volt az ellenálláson, a fet G-S között 5v mérek, ki is nyit, mert az ellenállás kicsit langyos lesz pár perc után. Csak nem tudtam, hogy lehet kimérni a fetet. Elektronikát magamtól kezdtem el tanulni kb 1 éve és bőven van még mit tanulnom a tőlem rutinosabbaktól.
Sziasztok
Azt szeretném megvalósitani, hogy egy PIC fél óránkét mérje meg a hőmérségletet és a mért adatokat tárolja. Majd én késöbb, (egy két nap) PC-vel kiolvasnám ezeket a méréseket. A gondom az, hogy egyetlen PIC-nek sincs elegendő (10Kb) EPROM-ja a mérési eredmények tárolására. Ezt hogyan tudnám megoldani?
Szia!
Egy hőmérséklet mérés 10/12 bites, a tárolása legyen 16 biten. Egy nap 48 félóra (néha 46 ill 50), ez még csak 96 byte/nap. A feldolgozás legyen inkább a PC dolga. A 18F2620 -nak 1kbyte adat EEPromja van. -Külső SPI, I2C (stb) EEProm felhasználásával... - Vannak olyan típusok, amit képesek a saját programtárukat is programozni..
Fél óránként az napi 48 mérés, két bájton tárolva 96 bájt (attól pontosabban úgysem tudsz mérni, hogy két bájton ne férne el egy mérés eredménye), vagyis kb. két és fél napra elég 256 bájt eeprom. Ennyi meg szinte minden pic-ben van.
Hogy jött ki neked a 10Kb? Meg itt most bit vagy bájtot takar a b azt leszámítva, hogy a kilo jele a k és nem K...
1. Hőmérséklet
2. Félóránkénti méréssel, 16 bites tárolással óránként 4 bájt keletkezik. Ez a kisebb (256 bájtos) EEPROM mérettel rendelkező mikrovezérlőknél is 64 órára elegendő, de van nagyobb EEPROM méretű is. 3. I2C vagy SPI illesztőfelülettel külső EEPROM csatlakoztatható. Ebből a ChipCAD-nél szinte mindig van akciós típus 4. Külső Flash vagy SD kártya is lehet, SPI csatolófelülettel
Kérlek máshol tedd fel ezeket a kérdéseket, mert ez itt maximálisan OFF!
![]() Kérem itt ne válaszoljatok ilyen kérdésekre, ez nem vág PIC témába! Köszi!
Az
Idézet: egy hét is lehetne, így jött ki a 10 kb. Az SD kártyát hogyan lehet írni PIC-kel? Mert nagyon jó lenne ha az adatok SD kártyán lennének mivel könyen le tudom szedni róla az adatokat PC-vel. Viszonylag kicsi méretű, viszont olcsó és nagy tárhelye van. Tehát akár 2 hétig is magára hagyhatom. „egy két nap”
Az oldalamon vannak adatlapok SD-hez. Az alapján meg lehet írni a programot. A microchip-nél is vannak példák(C), érdemes nézegetni.
Nekem 10 percenként eltárol 512Bájt adatot és így is hónapokig fér egy 16MBájtosba adat.
Nem kötözködés képpen mondom, de azért itt kérdeztem, mert Topiék AVR-es akksi töltőjét csináltam meg PIC-re és nem működött jól. Ezért kérdeztem itt, csak Szilva segített a megoldásban és másfele lett keresve a hiba forrássa, nem értem ehhez miért kellett volna topicot váltani meg miért off. De ugye valami jótét lélek törölte is ez előző kérdéseimet pl.
Atis
A szakikhoz lenne egy olyan kérdésem, hogy adott két függvény, amikbe bevan szúrva 1-1 asm kód. Ezeket, hogyan lehetne C nyelvre átirni? Olyan helyen is szeretném ezeket használni, ahol nemtudok asm kódot beszúrni. Bemásolom a két függvényt:
egyik: void WriteLcd(char data) { unsigned char data_low, data_high; temp1 = data; _asm swapf temp1,0,1 movwf temp2,1 movlw 0xf0 andwf temp1,1,1 andwf temp2,1,1 bsf temp1,0,1 bsf temp2,0,1 _endasm data_high=temp1; data_low=temp2; lcd_rs = 1; PORTC = data_high; lcd_e = 1; Delay(20); lcd_e = 0; PORTC = data_low; lcd_e = 1; Delay(20); lcd_e = 0; lcd_rs = 0; Delay(100); return; } másik: void PositionLcd(unsigned char position) { unsigned char data_low, data_high; position += 128; temp1 = position; _asm swapf temp1,0,1 movwf temp2,1 movlw 0xf0 andwf temp1,1,1 andwf temp2,1,1 _endasm data_high=temp1; data_low=temp2; PORTC = data_high; lcd_e = 1; Delay(20); lcd_e = 0; PORTC = data_low; lcd_e = 1; Delay(20); lcd_e = 0; Delay(20); return; } Köszi a segítséget! Idézet: „
temp2=((temp1 & 0x0F) << 4) |1; temp1=(temp1 & 0xF0) |1; Idézet: „
temp2=((temp1 & 0x0F) << 4) ; temp1=(temp1 & 0xF0) ;
hellosztok,
Egy pic laba elbir egy normal viztiszta ledet 4 parhuzamosan kotott 470kohmos ellenallast? Mert tonkrement nekem a pic(lehet masert mert utana rovidre is zartam veletlenul,de elotte a led se ment. Vagy csak egyszeruen kicserelem a negyet egyre es birni fogja? Egyaltalan az ellenallasnak van terhelese? Vagy tranzisztorral csinaljam? 8x3 ledrol van szo. Esetleg tranziaztor tipust tudtok mondani? Koszonom
Ennek a kérdésnek semmi köze a PIC-hez(LED bekötése egy CMOS kimentre, kérdéskör), már kezdem megszokni, hogy ami PIC-re van kötve, vagy PIC van benne, azt itt kérdezitek meg, ha az egy atomtengeralatjáró, akkor is.
![]() Akkor az OFF: Ha 470kohm-os ellenállásokat kötöttél 4-et párhuzamosan, akkor ne csodálkozz, hogy nem világított a LED! Ha netán 470ohm-ot kötöttél 4-et, akkor tudni kéne, hogy a LED-en mekkora fesz esik, és a maradék feszültséggel kéne áramot számolni(Ohm törvénye, általános iskolai anyag!!!). És akkor, hogy legyen ON is: A PIC adatlapjában le van írva, hogy egy láb 25mA max, és az is hogy összesen 200mA a terhelhetősége egy portnak és 300mA lehet a Vdd árama maximum. De ez PIC-enként változhat, típustól függően, amit nem tartottál lényegesnek elárulni. Valószínű nem a LED től ment tönkre...
Helló, ne haragudj,hogy ide raktam, nemtudom,hogy ez itt szokássá vált.
Bocsi,csak ohm, 4,7kohm. A led müködik, és világít, 16f877a a pic. Akkor nem szükséges tranzisztor? Mert elviekben müködnie kéne, csak a kettő egyszerre történt ezért kérdeztem meg, a pic nem száz forintos dolog, emiatt
SD kártya témához: szerintem keress rá Lucio Di Jasio: Programming 16-bit Microcontrollers in C - Learning to Fly the PIC 24 című nagyszerű könyvére, több helyen is megtalálható. Nagyon klassz leírás van benne, C forráskóddal együtt az SD kártyák lelkivilágáról, közérthetően. A FAT16 fájlrendszert is bemutatja.
Kapcsolasi rajzot es a programot rakd fel, hogy lassuk mit is csinaltal. Anelkul eleg nehez silabuszokban beszelni a temarol.
Épp most akarjuk lezárni a témát, még az kéne, hogy itt tárgyalgassuk, hogy mekkora ellenállás kell a LED-je elé! Tegye fe la kérdést a kezdők topicjában, illetve tanulja meg, hogy mi a különbség az ohm és a kohm között. Nézd meg sokadszorra sem tudja leírni, hogy valójában mekkora ellenállást használt! Ez nem PIC-es téma, és pláne nem haladó PIC-es.
Dogan Ibrahim is írt egy könyvet SD Card Projects Using the PIC Microcontroller címmel. Az talán közelebb éll a kérdező terveihez, mint a 16 bites mikrovezérlős projekt. A könyv több helyen is kapható...
Sziasztok! Keresek olyan embert aki járatos a PIC programozásban! A következőt kellene megoldani:
Adaptív fényszóró vezérlésen gondolkozok.: 1. Kanyarodáskor a lámpa szervó motorokat kellene mozgatni. Ennek a mechanikus valamint az érzékelős része kidolgozás alatt van! 2. Egy érzékelőn keresztül kellene egy automatikus szint szabályozást végeznie bekapcsoláskor, valamint kb olyan 30 másodperc múlva egy újabb mérést és beállítást. Ezután pedig 2 percenként újabb mérés és beállítás! 3. Bekapcsoláskor a szervó motorokat végállástól végállásig kellene mozgatnia balra-jobbra le-fel. Ha minden jó akkor beállni a szintre. Viszont ha hibát észlel akkor a legalsó állásba kellene a motorokat állítania, ez lehet vezeték szakadás, táp ellátás stb. Kivitelezhető amit leírtam?
Persze, hogy kivitelezheto, de ha vallalkozot keresel akkor azt a hirdetesi rovatba tedd fel legyszives!
Egyelőre ez csak egy hardver lenne, bináris óra lenne az egész.
A lényeg,hogy 3 különböző portra B,C,D hat-hat ledet ki-be tudjon kapcsolni. Csak a panelon egy kristály a kondik hozzá, a pic(16f877a) foglalat,a pic és ezen egy tüskesor amire a ledek mennének. Ehhez nem hiszem,hogy kéne kapcsolási rajz. A láb és a led között vannak ledek. Mivel három különböző színű led van(piros, zöld, kék),és volt bőven otthon 470 ohm -os ellenállásom, úgy csináltam,hogy a pirosnak elég volt 1, a kéknek sorba kötöttem(470+470), míg a zöldnek sok volt a 470,ezért negyedeltem párhuzamos kötéssel, majd kicserélem egy darabra,csak próbaképp csináltam ezt. A tranzisztor ehhez sokba lenne, illetve kell hozzá így?
A láb és a led között vannak ledek. = A láb és a led között vannak az ellenállások.
![]()
Minden aramkorhoz kell kapcsolasi rajz! Arra talaltak ki! Kb 2x 3x annyi ido megerteni mit is akarsz mondani, sot lehet felre ertem mert valamit nem ugy ertesz stb -- ha segitseget akarsz, akkor ugy kell kerdezni, hogy a kerdes egyreszt egyertelmu legyen masreszt, hogy a segitoket ne kenyszeritsd extra munkara. Ha te lusta vagy ra akkor miert ne legyen a valaszolo az?
Ja, bocsi, csak nagyon ugy hangzott, hogy keresel valakit aki ezt megoldana neked. Szoval kivitelezheto, igen (ha ez volt a kerdes).
Sziasztok!
Új vagyok a témában, nemrég vettem egy nagy levegőt, hogy megtanulok pic-et programozni. Valamennyire szamámba vág, programtervezőként végeztem, bár nem dolgozom a szakmámban. Szóval ezt a tutorialt olvasgattam kezdésnek, hogy némi fogalmam legyen belső felépítésről, stb. A kérdésem az, hogy milyen égetőt, szoftvert vásároljak? Építéshez jelenleg nincs energiám/türelmem és az ára sem okoz gondot szerencsére. MPLAB IDE-re és Pickit3-ra gondoltam. Megfelelő lesz ez nekem? Adnak ehehz valami foglalatot amibe betéve rögtön programozható vagy azt építenem kell? Előre is köszönöm mindenkinek!
Szia!
PICKit2 vagy PICKit3 : jó választás mindkettő... Foglalatot nem adnak hozzá - ICSP programozókról van szó -, de építhetsz hozzá. Már több verziót kitárgyaltunk ebben a topikban is. Érdemesebb az áramkörön belüli soros programozást (In Circuit Serial Programming) áttanulmányozni és egyből a felhasználói panelen programozni a kontrollereket. Az típusok nem mind lábkompatibilisek, nem érdemes mindegyik lehetőséghez foglalatos kártyát készíteni. Az MpLab letölthető a Microchip oldaláról is. Ajánlott irodalom még a kontrollerek adatlapja (és errata -ja), az MpLab leírása, stb ... Sok sikert a programozáshoz...
Én kérek elnézést hogy félreérthető voltam! Szóval akkor PIC-vel ez a bonyolult művelet sor is megoldható? Elég kezdő vagyok benne! Olvasgatok neten a PIC után de nem tudom hogy kezdjem el a programozást!
![]()
Hali
Jo valaszts lehet a "PK2 Debug Express", mert tartalmaz a PK2 melle egy 16F887 probapanelt. Rogton el is kezdheted a mintapeldak kiprobalasat. Persze lehet csinalni hozza kulon egetopanelt. A konyvtaramban talasz demopanel, es egeto adapter doksikat. Melle meg sok jo irodalmat PIC programozasrol, mintapeldakat, es egyeb segedeszkozt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |