Fórum témák
» Több friss téma |
Készíteni vagy venni akarsz? Ha venni a csatolt linken találsz. Ezek automata fékezésre is képesek, ja és egyben egyenirányít is.szabályzók
Viszont ha spórolni szeretnél meg is építheted.
Spórolni is de leginkább az épitésvágy. Már vagy 200 oldalt elolvastam találtam is párat de nemigazán tudom melyik a legmegfelelőbb.
Ez az igényektől függ. Szerintem legegyszerűbb az állandó mágneses. Igaz ezt én csak kisebb teljesítményre használom. Lakásvilágítás + 1-2 kisebb fogyasztó. Én a világításomat félig már átépítettem 12V ledesre. A szemem előtt mindig az asszinkron generátor lebeg. Ez a következő tervem.
Mivel nálam egyeduralkodó az áram,nincs más energiaforrás elég nagy a villanyszámla is. Ezel az első gépemmel a kőzmegvilágitásomat(mivel az sincs) szeretném megoldani autóizzókkal.Tudom ehhez nem kell inverter, de a fakazánnál az áramkimaradás elég nagy buli van.
Lehet, ha ez az első próbálkozás bejön én sem állok meg 1-200W-nál, de ezek még csak álmok.
Autóízzót felejtsd el!
Vagy fénycsövet,vagy ledet használj. Ezek fogyasztanak a leg kevesebbet.
Hali!
Komárom környékén hol tudok venni 1mm rézdrótot tekercskészitésre? Mi a helyes szakkifejezés? neten rákeresek. köszi
A 936889-es hozzászólásom végére ezt írtam:
Az előző mondattal lezárult nálam egy szakasz, aminek az volt a célja, hogy hobbi szinten megismerjem a szélkerék, a generátor, a viharvédelem működését, és netán még méretezni is tudjam. A felhasználásának egy módját meg most irogattam le. Ezzel a gondolattal akartam átállni jobbára passzív fórumozóvá. Azért maradtam még picit, hogy a közös „eretnek” gondolataink következménye ne csak Téged érintsen. Nagyon örülök annak, hogy néhányszor Veled, meg pár hozzád hasonló emberrel is megbeszélhettem a szélgépes dolgokat.
Bocsi, hogy válaszként kérdezek, de neked hogy sikerült mindez?
Márcsak azon egyszerű oknál fogva, hogy bármihez is hozzászólok... a számba akarnak hu....zni. Kérdezek valamit, erre anyáznak.... Noha valamelyikbe van annyi becsület, bocsánatot kér, mert van ilyen is. Gratulálok, ha neked működött.
Elég negatív vagy. Van erre okod is?
E nem annak a függvénye barátom, csak egyesek nem tudják kifejezni magukat valami miatt és rá akarják a másikra erőltetni a véleményüket.
Érdemi megvitatás érvelés mindenféle logika nélkül, nem így látod? S bocs, ez negatív reklám, sok ilyen lehet ezen az oldalon...
Ezt nézzétek meg, talán valaki ihletet kap...
Ugyan ilyen motor volt fent nekem is 1 évig
Szárító gép motor. Csak sajnos nagy fordulatú. Amúgy más hibája nincs!
Egész jól néz ki
Helló mindenkinek,
Egypár kérdésem volna, kezdem tervezgetni a generátort, a tekercs 8mm vastag 15mm széles 1mm drót 120menet,ha sikerül. Szereztem n35-ős d25mm x10mm mágneseket, sajna csak kölcsönbe egy fémtokba ültetve d30mm x10mm. amennyiben nagyban változna a teljesitmény lecserélném 50 x 15 x 10 n40 mágnesre (3Eur. differencia/drb , megéri?). A tekercs magassága 50mm. Ennek a generátornak ideális körülmények között 500W teljesitménye van? Igazából a képlet is érdekelne menetszám,mágneserőség,fordulat. Esetleg a szélkerék ideális mérete is jól jönne (HAWT,VAWT mindkét esetben csak m2 mérvadó? )
HAWT 600mm lapát 1,1m2 -----VAWT d1000mm x 1000magas 1m2 ?
Már azt hittem mindenki elment pecázni Az átmérő 600mm-es lapát,hogy jött ki 1,1m2-re? Vagy rosszul értettem valamit? Azt mondják az okosok (meg a google) ,hogy a függőleges tengelyű sokkal kevesebb energiát tud hasznosítani mint a klasszikus társai, de könnyebb megépíteni, és még sok előnye miatt én is ezt választottam.
én is függőleges felé hajlok, számomra is egyszerűbb és ha kicsinek bizonyul a teljesitménye ,fölfele "határ a csillagos ég" meg a konstrukció teherbirása. Lehet növelni.
Elsöre a mágnes választásnál,a megcélzott teljesitményt Kell figyelembevenni,aztán egy tanács,kölcsön mágnessel nem érdemes generátort épiteni,mivel a visszaadott mágnesek hiányában nem ér semmit a generátor.A második,nagyobb mágnesek természetesen ,,,nagyot dobnak,,, a generátoron.(50X15X10).5-600 Watthoz ebböl a második féle mágnesböl ugy 12 párra lessz szükség,a megfelelö teljesitmény tartalékot is figyelembe véve.A 120 menet csak 12 voltra lessz elegendő.Kissebb,1-2 száz wattig jó,de ennél nagyobb teljesitményre már a 24 volt ajánlott.
Szervusz!
Szerintem kicsinek már azért sem bizonyulhat a teljesítménye, mert ugyebár egyértelműen nagyobb a lapátok felülete, nemde ugyebár? Csak a teherbírást kell alaposan átgondolni, nehogy elszáljon a ** az egész.
KÖSZÖNÖM válaszodat. Tanyáról lenne szó, ez a kisérleti kis szélturbina a kinti megvilágitásra lenne alalmazva, ha belejövök csinálnék agy nagyobbat is kb. 1000-2000W bojler rásegitésére. A szélről Csak annyit, a fáim 5-10 fokos dőlésszögben nőnek, egy kicsit szeles itt nálam a Vág partján.
A 24V 1000-2000W rendszerhez milyen generátor dukál 240menet, 12tekercs, 2x18 mágnes?
A lapát felület kb 1/10 HAWT/VAWT ,nem hiszen, hogy a teljesitménnyel ez egyenesen arányos. Én lennék a legboldogabb
Akkor nem jársz úgy mint én
Van hogy 1 hétig meg sem mozdul a gép... Most 3 napig jó szél volt,ki tudja mikor lesz megint.
Hello!
Korábban beraktam egy Excel táblát, ami az általad is keresett adatokat képes számolni, a pontosságáról még nem jött visszajelzés, de tájékoztatónak biztosan jó. Itt megtalálod: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_866180.html?highligh...866180 Hátha segít.
Szevasz!
VAWT lapátfelületek 500 W generátor telj-hez (tsr függő hatásfok menetet figyelembe véve): Savonius - 3 m2 Lenz2, Darrieus-H - 2,5 m2 Várható kivehető villamos teljesítmények néhány jellemző szélsebességnél: 5 m/s ~ 50 W 12 m/s ~ 500 W 18 m/s ~ 600 W !!! e felett gond lehet fékezés nélkül a generátor leégésével. Az 1 m2-t és a HAWT/VAWT téves összevetést felejtsd el!
Igen egyet értek. Több helyen olvastam, hogy a savoniusra,és a lenzre nem tesznek féket, mert egy bizonyos fordulat fölött már nem képes a gyorsulásra.!? Ezt kehet valahogy számolni? És olyan képlet van,hogy elméleti, terhelt vagy üres járati fordulatszám?
A 2.5m2 felület mellett nem mindegy, hogy az átmérőt növelem vagy a magasságot? Ha jól tudom az átmérővel esik a fordulatszám, mivel a kerületi sebesség a konstans a szélerőséghez mérten. Javitsatok ki, ha rosszul értelmezek valamit. A kisebb fordulat sokban befolyásolja a generátor teljesitményét?
Igen! Én is úgy gondolom,hogy ugyanazon felület, és ugyanazon teljesítmény mellett lehet magasabb-keskenyebb, ill alacsonyabb- szélesebb rotort is építeni. A magasabb rotor kisebb átmérővel, gyorsabb lesz ugyanolyan szélnél,de a nyomaték arányosan alacsonyabb. Viszont, a szélesebb változat, lehet kisebb szélben is beindul, mert itt nagyobb az erőkar és a nyomaték. Ez csak vélemény!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |