Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   316 / 507
(#) Romulus válasza baricsno hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Készíteni vagy venni akarsz? Ha venni a csatolt linken találsz. Ezek automata fékezésre is képesek, ja és egyben egyenirányít is.szabályzók
Viszont ha spórolni szeretnél meg is építheted.
(#) baricsno válasza Romulus hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Spórolni is de leginkább az épitésvágy. Már vagy 200 oldalt elolvastam találtam is párat de nemigazán tudom melyik a legmegfelelőbb.
(#) Romulus válasza baricsno hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Ez az igényektől függ. Szerintem legegyszerűbb az állandó mágneses. Igaz ezt én csak kisebb teljesítményre használom. Lakásvilágítás + 1-2 kisebb fogyasztó. Én a világításomat félig már átépítettem 12V ledesre. A szemem előtt mindig az asszinkron generátor lebeg. Ez a következő tervem.
(#) baricsno válasza Romulus hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Mivel nálam egyeduralkodó az áram,nincs más energiaforrás elég nagy a villanyszámla is. Ezel az első gépemmel a kőzmegvilágitásomat(mivel az sincs) szeretném megoldani autóizzókkal.Tudom ehhez nem kell inverter, de a fakazánnál az áramkimaradás elég nagy buli van.
Lehet, ha ez az első próbálkozás bejön én sem állok meg
1-200W-nál, de ezek még csak álmok.
(#) Barret válasza baricsno hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Autóízzót felejtsd el!
Vagy fénycsövet,vagy ledet használj.
Ezek fogyasztanak a leg kevesebbet.
(#) baricsno hozzászólása Márc 11, 2011 /

Hali!

Komárom környékén hol tudok venni 1mm rézdrótot tekercskészitésre?
Mi a helyes szakkifejezés? neten rákeresek.
köszi
(#) Barret válasza baricsno hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Zománcozott rézhuzal.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A 936889-es hozzászólásom végére ezt írtam:
Az előző mondattal lezárult nálam egy szakasz, aminek az volt a célja, hogy hobbi szinten megismerjem a szélkerék, a generátor, a viharvédelem működését, és netán még méretezni is tudjam. A felhasználásának egy módját meg most irogattam le.
Ezzel a gondolattal akartam átállni jobbára passzív fórumozóvá. Azért maradtam még picit, hogy a közös „eretnek” gondolataink következménye ne csak Téged érintsen.
Nagyon örülök annak, hogy néhányszor Veled, meg pár hozzád hasonló emberrel is megbeszélhettem a szélgépes dolgokat.
(#) Lászlógyerek válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Bocsi, hogy válaszként kérdezek, de neked hogy sikerült mindez?
Márcsak azon egyszerű oknál fogva, hogy bármihez is hozzászólok... a számba akarnak hu....zni.
Kérdezek valamit, erre anyáznak....
Noha valamelyikbe van annyi becsület, bocsánatot kér, mert van ilyen is.
Gratulálok, ha neked működött.
(#) zolika60 válasza Lászlógyerek hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Elég negatív vagy. Van erre okod is?
(#) Lászlógyerek hozzászólása Márc 11, 2011 /

E nem annak a függvénye barátom, csak egyesek nem tudják kifejezni magukat valami miatt és rá akarják a másikra erőltetni a véleményüket.
Érdemi megvitatás érvelés mindenféle logika nélkül, nem így látod?
S bocs, ez negatív reklám, sok ilyen lehet ezen az oldalon...
(#) westhorses hozzászólása Márc 11, 2011 /

Ezt nézzétek meg, talán valaki ihletet kap...
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ugyan ilyen motor volt fent nekem is 1 évig
Szárító gép motor.
Csak sajnos nagy fordulatú. Amúgy más hibája nincs!
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Enyim

gen x.JPG

(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Egész jól néz ki
(#) baricsno hozzászólása Márc 14, 2011 /

Helló mindenkinek,
Egypár kérdésem volna, kezdem tervezgetni a generátort, a tekercs 8mm vastag 15mm széles 1mm drót 120menet,ha sikerül. Szereztem n35-ős d25mm x10mm mágneseket, sajna csak kölcsönbe egy fémtokba ültetve d30mm x10mm. amennyiben nagyban változna a teljesitmény lecserélném 50 x 15 x 10 n40 mágnesre (3Eur.
differencia/drb , megéri?). A tekercs magassága 50mm.
Ennek a generátornak ideális körülmények között 500W teljesitménye van? Igazából a képlet is érdekelne menetszám,mágneserőség,fordulat. Esetleg a szélkerék ideális mérete is jól jönne (HAWT,VAWT mindkét esetben csak m2 mérvadó? )
(#) baricsno válasza baricsno hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

HAWT 600mm lapát 1,1m2 -----VAWT d1000mm x 1000magas 1m2 ?
(#) laccika77 válasza baricsno hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Már azt hittem mindenki elment pecázni Az átmérő 600mm-es lapát,hogy jött ki 1,1m2-re? Vagy rosszul értettem valamit? Azt mondják az okosok (meg a google) ,hogy a függőleges tengelyű sokkal kevesebb energiát tud hasznosítani mint a klasszikus társai, de könnyebb megépíteni, és még sok előnye miatt én is ezt választottam.
(#) baricsno válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

lapát 0,6m átmérő 1,2m
(#) baricsno válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

én is függőleges felé hajlok, számomra is egyszerűbb és ha kicsinek bizonyul a teljesitménye ,fölfele "határ a csillagos ég" meg a konstrukció teherbirása. Lehet növelni.
(#) lehar válasza baricsno hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Elsöre a mágnes választásnál,a megcélzott teljesitményt Kell figyelembevenni,aztán egy tanács,kölcsön mágnessel nem érdemes generátort épiteni,mivel a visszaadott mágnesek hiányában nem ér semmit a generátor.A második,nagyobb mágnesek természetesen ,,,nagyot dobnak,,, a generátoron.(50X15X10).5-600 Watthoz ebböl a második féle mágnesböl ugy 12 párra lessz szükség,a megfelelö teljesitmény tartalékot is figyelembe véve.A 120 menet csak 12 voltra lessz elegendő.Kissebb,1-2 száz wattig jó,de ennél nagyobb teljesitményre már a 24 volt ajánlott.
(#) Lászlógyerek válasza baricsno hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Szervusz!

Szerintem kicsinek már azért sem bizonyulhat a teljesítménye, mert ugyebár egyértelműen nagyobb a lapátok felülete, nemde ugyebár?

Csak a teherbírást kell alaposan átgondolni, nehogy elszáljon a ** az egész.
(#) baricsno válasza lehar hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

KÖSZÖNÖM válaszodat. Tanyáról lenne szó, ez a kisérleti kis szélturbina a kinti megvilágitásra lenne alalmazva, ha belejövök csinálnék agy nagyobbat is kb. 1000-2000W bojler rásegitésére. A szélről Csak annyit, a fáim 5-10 fokos dőlésszögben nőnek, egy kicsit szeles itt nálam a Vág partján.
A 24V 1000-2000W rendszerhez milyen generátor dukál 240menet, 12tekercs, 2x18 mágnes?
(#) baricsno válasza Lászlógyerek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

A lapát felület kb 1/10 HAWT/VAWT ,nem hiszen, hogy a teljesitménnyel ez egyenesen arányos. Én lennék a legboldogabb
(#) Barret válasza baricsno hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Akkor nem jársz úgy mint én
Van hogy 1 hétig meg sem mozdul a gép...
Most 3 napig jó szél volt,ki tudja mikor lesz megint.
(#) hind válasza baricsno hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Hello!
Korábban beraktam egy Excel táblát, ami az általad is keresett adatokat képes számolni, a pontosságáról még nem jött visszajelzés, de tájékoztatónak biztosan jó.
Itt megtalálod:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_866180.html?highligh...866180
Hátha segít.
(#) btoti válasza baricsno hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szevasz!
VAWT lapátfelületek 500 W generátor telj-hez (tsr függő hatásfok menetet figyelembe véve):
Savonius - 3 m2
Lenz2, Darrieus-H - 2,5 m2
Várható kivehető villamos teljesítmények néhány jellemző szélsebességnél:
5 m/s ~ 50 W
12 m/s ~ 500 W
18 m/s ~ 600 W !!! e felett gond lehet fékezés nélkül a generátor leégésével.
Az 1 m2-t és a HAWT/VAWT téves összevetést felejtsd el!
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Igen egyet értek. Több helyen olvastam, hogy a savoniusra,és a lenzre nem tesznek féket, mert egy bizonyos fordulat fölött már nem képes a gyorsulásra.!? Ezt kehet valahogy számolni? És olyan képlet van,hogy elméleti, terhelt vagy üres járati fordulatszám?
(#) baricsno válasza btoti hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A 2.5m2 felület mellett nem mindegy, hogy az átmérőt növelem vagy a magasságot? Ha jól tudom az átmérővel esik a fordulatszám, mivel a kerületi sebesség a konstans a szélerőséghez mérten. Javitsatok ki, ha rosszul értelmezek valamit. A kisebb fordulat sokban befolyásolja a generátor teljesitményét?
(#) laccika77 válasza baricsno hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Igen! Én is úgy gondolom,hogy ugyanazon felület, és ugyanazon teljesítmény mellett lehet magasabb-keskenyebb, ill alacsonyabb- szélesebb rotort is építeni. A magasabb rotor kisebb átmérővel, gyorsabb lesz ugyanolyan szélnél,de a nyomaték arányosan alacsonyabb. Viszont, a szélesebb változat, lehet kisebb szélben is beindul, mert itt nagyobb az erőkar és a nyomaték. Ez csak vélemény!
Következő: »»   316 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem