Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1182 / 2208
(#) heinrik endre válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 10, 2011
Szia én gu 50...uj foglalatot vettem 500 ft-ért..a bőrzén..Érdemes kinézni pl most szombaton
(#) klemo86 válasza heinrik endre hozzászólására (») Márc 10, 2011
Én meg most szereztem jó pénzért GM70-hez
(#) Syn7h37ic válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 10, 2011
Ok. Megcsinálom. De potméter lesz szerintem.
A tápon még finomítok kicsit, azon gondolkodom, hogy egy rezonáns L-C taggal szűröm meg. A rezonancia freki 100hz lenne, így elvileg csak az egyenáram folyik keresztül a szűrőtagon, a brumm nem jut át. A kipróbálandó L tag egy fénycsőfojtó, ehhez kiszámolom a megfelelő kapacitást. Kb. 10 Henry a fojtó, ehhez kb. 390µF kapacitás kell, a 100Hz-es rezonancia frekihez. (de majd megmérem az induktivitást, az a biztos)
(#) bakos13gab válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 10, 2011
Hát nem tudom, ennyire brummos? Tényleg ennyire el kell bonyolítani a dolgot. Mondom, rendesen meg van pakolva az én OTL-em, de alapvetően L-C szűrés és én nem hallok semmilyen brummot/gerjedést benne, pedig a hálótrafó kb. 2cm-re van a szereléstől felfüggesztve. Vagy csak kísérletezel vele?
(#) havranarpi hozzászólása Márc 10, 2011
Sziasztok!
szeretném a ti segítségeteket kérni!
Keresek egy olyan olcsó kis teljesetítményű csöves erősítőt
ami nem tartalmaz tranyót.
tudnátok kapcsolási tippeket adni?
(#) Ricsi89 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 10, 2011
Hát a csöves erősítők többsége nem tartalmaz tranyót. Lehet nem is tranyóra, hanem trafóra gondoltál?
(#) havranarpi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 10, 2011
jogos !

bocs bocs
De nem lenne valami 5leted?
(#) vikipapa válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 10, 2011
Helló. Ha elég 3-4W akkor egy PCL86-os erősítőt ajánlanék. Cirokl fórumtárs megépítette. Itt a fórumban is beszéltek róla, és egész jó véleménnyel voltak róla. Remélem tranyó alatt a tranzisztort érted.
(#) civic95 hozzászólása Márc 10, 2011
Sziasztok!
Senki nem tud segíteni? Már nagyon szeretnék vmi szép hangot kicsikarni belőle!!
(#) sturbi válasza mackomester hozzászólására (») Márc 10, 2011
Mekkora a rácslevzető ellenálás ? KT66-nak sok lehet az EL34-nél szokásos 500 K körüli érték, max 250 K lehet, de inkább max 100 K fix rácselőfesznél.
(#) mackomester válasza sturbi hozzászólására (») Márc 10, 2011
150k van, plusz 1.5k sorban a foglalaton. Arra is gondoltam, hogy terheléskora hálózati trafó szekunder feszkói leesnek, ezáltal kisebb lesz a negatív rácselőfesz, vagyis megnő az áram. Visszavittem a gazdájának, most mérni sem tudom... Jobban belegondolva, ez a probléma fennállt volna a 4db EL34-nél is... Bosszant kicsit...
(#) Syn7h37ic válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 10, 2011
Minimális brumm van benne. De jó lenne azt is eltüntetni olyan szinten, semmit se halljak a fejhallgatóban. Tudom, hogy maximalizmus, de nem lehetetlen feladat. Hétvégén nekiesek, és medvevadászatot tartok. Szerintem egy L-C szűrés is bőven elég lesz, a rezonáns L-C szűrés pedig csak egy plusz kondi, igazán nem sok. Amúgy a brumm lehet lehet még attól is, hogy csak gyorsban össze lett dobva az asztalon, a hangerő poti sincs még benne, és csak egy egyszerű jack kábellel dobtam rá a laptop aux kimenetre, az is összeszedhet mindenféle zavart.
(#) sturbi válasza mackomester hozzászólására (») Márc 10, 2011
Valószínű kicsi lehet a kimenőtrafó fö induktivitása is, ha 4*EL34-hez van méretezve (hiába a 8 ohmos hangszóró, csökkenő frekvenciánál nem fogja látni a végcső az áttett impedanciát az alacsony primer induktivitás miatt). Ilyenkor még feszesebben kell fogni a rácsot is, sok lesz a 150 K is szerintem.
(#) Ricsi89 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 10, 2011
Miért épp trafó nélküli? Mekkora teljesítményt szeretnél, mekkora összeget fordítanál rá, milyen csövekkel szeretnéd? Rajzot tudunk mutatni, de nem biztos, hogy a pénztárcád is örülni fog neki.
(#) mackomester válasza sturbi hozzászólására (») Márc 10, 2011
Logikus, ez meg sem fordult a fejemben... Szerintem megpróbálom 100k-val, ha javul, akkor kikísérletezek egy elfogadható értéket. Mert ugye ez csökkenti a meghajtófeszt is... Agyon nem lesz hajtva a cucc, stúdióban fog dolgozni. Köszi a segítséget!
(#) Syn7h37ic válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 11, 2011
Keress erre a rövidítésre : OTL.
A kimenőtrafót ki tudod kerülni, de a hálózatit semmiképp. Sőt! Egy OTL erősítőnek egész komoly teljesítményű táp kell, az átlagosnál jóval nagyobb csőszám vagy a nagy teljesítményű csövek energiaéhsége miatt. Arról nem is beszélve, hogy a kimenőtrafós végfokra még véletlenül sem jut ki DC feszültség, egy közepes OTL esetén, ha megadja magát valami, akár 200V is megjelenhet a hangszórónál, ami még tüzet is okozhat. Állítólag egy OTL végfok hangja leginkább egy FET-es végfok hangjára hasonlít.
Ha kell rajz, szivesen küldök néhányat. Tervben van egy 20W körüli nálam is, de csak kísérletképp. 4db GI-30 tetródával.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 11, 2011
Ricsi89, Syn7h37ic! Havranarpi nem trafó, hanem tranyó nélküli erősítőről írt. Egyébként igaza van, mert igenis vannak olyan rajzok, amiben a késleltető és/vagy táp stab. tranzisztoros.
(#) Syn7h37ic válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 11, 2011
Ja... :hide: ezt akkor benéztem.
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 11, 2011
Olvass vissza. Nézd meg legutoljára melyik hozzászólására válaszoltam és kiderül, hogy trafó nélkülit akar, csak elírta a trafót és véletlenül tranyót írt.
(#) sturbi válasza mackomester hozzászólására (») Márc 11, 2011
Nem biztos, hogy megoldódik a probléma a rácslevezető cserével (megróbálni mindenképpen érdemes) . Szkóppal, négyszöggel vezérelve meg kéne nézni, nem gerjed-e vezérlésre (komplex műterhelésen, ez lehet 8 ohm paralell 1 µF-al), amúgy is a végcsövek cseréje miatt újra kellene állítani a négyszögátvitelt (a visszacsatolást az új helyzethez kell igazítani), valamint színusszal vezérelve meg kellene nézni mekkora effektív áram folyik a primeren egyforma lépésekben növeleve a bemenőfeszültséget, és ebből disszipációt számolni (a kicsi primer miatt lehet érdekes. Minél kisebb a cső belső ellenállása, annál nehezebben viseli a rövidzár közeli helyzeteket, illetve ha olyan a konstrukció, hogy a katód sokkal több elektront képes emittálni, mint amit az anód folyamatos üzemben képes befogadni (mint pl. az impulzusos csöveknél), megengedett disszipációig, akkor vezérléssel túdisszipálható az anód).
(#) hangszoros válasza mackomester hozzászólására (») Márc 11, 2011
Lehet, kivezérlésfüggő gerjadés . Szkóppal kellene megnézni. Klemo jőt mondott a katód ellenálással
(#) lidi hozzászólása Márc 11, 2011
Hi !

Én ugyan nem szeretem az erősítőket, pláne a csöveseket rühellem, de ez azért tiszteletreméltó:

Bővebben: Link

A cikk alján vannak további linkek videóra.
(#) zsolti002 válasza JZoli hozzászólására (») Márc 11, 2011
Rendben köszi a segítséget. Egyébként sztereóban akarom megéoíteni és csak 1 kimenőm van ha esetlrg valakinek van ijen mint az egyém szóljon. Köszönöm.

** A képet, Jpeg - ben ha kérhetjük, javítva !

kimenő.JPG

(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Márc 11, 2011
Hát azért ez lol. Felteszek egy linket, egy érdekes brutális csöves erősítőről, erre kitörlik a hsz-emet ? Pff, kezd érdekes irányba elmenni ez az oldal. Legtutibb az egészben, hogy magyarázat nuku. Így aztán sok kedve lesz hozzászólni az embernek egy idő után.
(#) mackomester válasza sturbi hozzászólására (») Márc 11, 2011
Kösz a tippeket, most megyek megnézni. A visszacsatolást már jól behúztam, az ellenállást kb a harmadára csökkentettem. Gerjedés ellen még beteszek a fázisfordító után 47pF kondit a végcső rácsokra. Ha megjöttem, beszámolok
(#) mackomester válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 11, 2011
Említettem, hogy nincs katódellenállás, úgyhogy ez sajnos kilőve...
(#) sturbi válasza zsolti002 hozzászólására (») Márc 11, 2011
Becsüld meg ezt a kimenőt, nagyon jó minőségű (a Beag EA 211-esében (ECL86 PP), és az EA 782-esében (EL84 PP) van ilyen). ECL/PCL 86-al érdemesebb hozzá PP erősítőt építeni (jobb hangú, mint az EL84-es változat). SE-be nem jó, ha abban gondolkodsz. Nem lesz könnyű mégegyet szerezni...
(#) zsolti002 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 11, 2011
Az a gond hogy csak 1 db pcl86-om van meg 1 pcl85 . megépítettem SE-ben a hangja nem rossz de gyenge. esetleg valaki nem tudna 1 jó kapcsolást PL504-hez? mert az is van itthon
(#) havranarpi hozzászólása Márc 11, 2011
Bocs akkor mostmár tisztázom magam.: Olyan kapcsot keresek ami egyszerű És TRafó nélküli. Lehetőleg nem több 50V-nál a betáp.

Tudnátok kapcsokat ajánlani ?Csak azért mert még ismerkedem a csövekkel.

üdv.:Arpi
(#) JZoli válasza zsolti002 hozzászólására (») Márc 11, 2011
Na én valami egyszerű bontott SE kimenőre gondoltam. Ilyet nem hiszem, hogy kapsz, mivel ez a trafó komoly érték mindenkinek a szemében. Se-hez egyébként sem jó, de ezt már írták is.
Következő: »»   1182 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem