Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Üdv!
Hát a megoldás a rácslevezető volt. A rajz szerint 150k volt benne, de a valóságban 220k. Egy-egy 220k-t ültettem a meglévőkkel párhuzamosan, és beépítettem a 47p ezüstcsillám kondit is a fázisfordító után, az esetleges nagyfrekis gerjedés ellen. Beépült egy trióda/pentóda kapcsoló is, trióda állásban más karakterű a hangja és kicsit halkabb is. Így már elég változatosan lehet állítgatni. Köszönöm a segítségeket!
Szia.
Itt van néhány kimenőtrafó nélküli rajz.
Szleng és kisbetűk miatt eltávolítva !
Helló !
Azt mondta egy ismerősöm, hogy a csöves erősítő az nem szól szépen digitális jellel. Szóval számítógépről való zenehallgatáshoz fölösleges, nem jobb mint egy tranzisztoros. Igaz ez ? Itt vannak akik már egy *** erősítőt építettek, biztos vannak ezirányú tapasztalataik is. Kösz !
Én CD lejátszóról, és bakelit lemezjátszó+csöves RIAA-ról hajtom a csöviket, eszembe nem jutott hogy pc-re, vagy laptopra applikáljam
![]() Az "ismerős" mennyire tapasztalt ez ügyben? Mert mondani mindent lehet...
Annyit sikerült kigoboznom, hogy a kimenőm(tk782/a) jó az ecl86-hoz, "kincs" tehát szebben fog muzsikálni
![]()
Küldtem mailt mert nekem is 1db van.
Ide vagy oda, de a 2nek eggyütt a helye.
Hali!
Én több ízben is próbáltam de nem szól szépen.A PC-s hangkártyák közül erős túlzással "talán" még az USB-s ami egy picit jobban szól a beépítettnél de az sem az igazi.Csérog,nincs benne mély stb. Javítottam egy csöves rádiót és rákötöttem PC-re olyan minőségbe adta vissza a hangot,hogy komolyan fontolgattam a kidobását.Majd meglett a baja és amikor már rendes rádió ként hallgattam elcsodálkoztam,hogy mekkora különbség van.Az egyik legszebb hangú rádióm,csak sajnos még mindig javításra szorul. http://www.radiomuseum.org/r/philips_jupiter_521_stereo_b5d21a.html
Digitális jelet senki nem hallgatna szívesen.
![]() Digitális forrás, hát nekem az van. File-PC-Teralink x2-Behringer src2496-csöves végfok Ha erre gondoltál "Digitális jellel" nagyon jó! Engem jobban idegesít egy profi lemezjátszónál is amikor a 22 perc végére összeszedi a szöszit a tű és szörcsög, mint a digitálisan megölt lelkű tökéletes minőség. Asztali pc, főleg beépített hangkártya felejtős, és ott az elején a "File" is kényes kérdés. Sajnos mp3 és a többi lossy kuka. Pl: mp3, mint ahogy a jugoton lemezek nemfülnek valók, de a holland stb jónyomású bakelitekhez inkább a 24 bites Flac, stb lossless adatokat kell hasonlítani. Szóval minden relatív, pl én CD lejátszót (pedig digitális ![]()
Egy jó kis orsós magnó 38-as sebességen sem rossz. főleg, ha 1/2" széles.
Egyszerű lenne ám kideríteni:
1.digi csúcscucc lejátszik valamit amit az analóg csúcscucc rögzít visszajátszik 2.analóg lejátszik digi rögzít visszajátszik kérdés melyik hasonlít jobban az eredetire?
Nekiláttam az ecc83 srpp vel hajtott 6sz19p se kísérleti 6e5p meghajtás tesztnek.
ecc83 srpp mit tudott? 2,4V PP bemenőjelre 170V PP kimenőjelet ami a 6sz19p se kimenőtrafó szekunderen 4 Ohmos műteheren 9,2V PP volt azaz 2,65W a plafon. Most betettem 6E5P-t triódásan 47 Ohmal a G2 az anódon, 6,7k az anód munkaellenállás, katód alatt 330 Ohm 1500Mikro...Jó ha 3V PP kijött 4Ohmon, sőt keveseb. azaz trioda modban nem hiszem, hogy jobban bevállna. Egyenlőre az 50dbNOS 6e5p-t most katódfeszre válogatom, evvel eljátszok 2 órát, aztán kis ellenállás mod al megmérem, tudok-e nagyobb erősítést kicsikarni, talán 6k7 helyett 22k val fent, mert 319V a nagyanódtáp 14-15mA katódáram, mert a 330 Ohmon 4,9-5V csőfüggő.
Valóban. De mi legyen a forrás? Ugyanis, az sem mindegy.
Talán a legjobb megoldás egy koncert volna, ahol egyszerre lehet a digitális, és az analóg rögzítést megoldani, majd utána visszajátszani, így tutira eldőlne a kérdés. Egyébként én is a digitális felé hajlok, főleg a 192k-s mintavételezésű anyagokhoz, de ez még ritka, mint a fehér holló.
Sziasztok!
Minap kaptam egy vermona csöves erősítőt ami 6 ohmos hangszóróhoz való. Köthetek e 4 ohmosat vagy mindenképpen ragaszkodjak a megadott értékhez?
Kösz a válaszokat !
Nekem egy ilyen van. 24 bites . Most ez átkonvertál , vagy nem ? Vagy nem t'om... Nagyon nem értek hozzá. Amúgy nekem semmi bajom nincs vele. (mondjuk csak ezen hallgatok zenét, összehasonlítási alapom nincs) Szóval a kérdés : Szerintetek érdemes mellé csöves erősítő (egy 80-as évekbeli japán tranzisztoros helyett-Nikko / torzítás 0.056 % ) vagy nem ? Mert akkor nem állok neki a csövesnek, mert a számítógépről való zenehallgatás, az marad. (kényelem) ![]()
Köthetsz rá 4 ohmot, bár a maximális teljesítményt / legjobb hangminőséget valószínű csak 6 ohmon tudja leadni.
6E5P tetrodaként meghajtó fokozatnak 6sz19p előtt teszt eredmények:
Hangja tetródásan is érdekesen jó, nem kell mindenáron visszacsatolni, mert nekem nincs NVCS-m. Erősítése nagyobb mint az ECC83 SRPP nek, ugyanazt a max kimenő teljesítményt nem 2,4V PP bemenő jelről, hanem csak 1,75V PP ről tudta. Egy bibi van viszont: Nem tetszik a sinus a fél jel(feszültség) kivezérléstől felfelé. Azaz 1/4 teljesítménytől nem olyan szép a végeredmény mint ecc83 SRPP előfokal. Az alja előbb nyúlik, majd felül is elkezd valami furcsaság történni, törésszerűen néz ki a sin lefutása a pozitív csúcs és a 0 közt féluton egyszer csak meredekebb. Füllel nem hallok semmit, és a standard cd kimenet is mindenhol túlhajtotta a fokozatot, de a jól sikerült ecc83 srpp-m nekem jobban tetszik, mert a teljes kivezérlési tsartományban szép szimmetrikus a jel, nem is veszi észre az ember, hogy már 2V/div ben van a szkóp, és egyszer csak alul szépen elgömbölyödik, előtte egy hajszállal teljes szimmetria gyönyörű jelalak. A 6E5P ről ezt nem lehet elmondani tetrodásan kötve. Kondiciók: Ut 320V Ra 16,5k (de volt 6k7 is avval egy cseppet kevesebb volt az erősítés, de szintén hasonló jelenség) Rk 330 Ohm és 1500mikro blokkolta (Volt 47 Ohm is, nagy csoda nem történt) Rg2 táprafelhúzó 47k volt 47 mikroval hidegítve, aztán 33k val is megpróbáltam. Trioda modban szép lehetett akár a jelalak de azt a módszert nem is vizsgáltam, mert 1/3 ot sem erősített mint az ecc83 srpp. Azaz most vissza lesz alakítva ECC83 srpp be az eleje. Viszont végcsőként tuti lehet, hiszen 6k7 is volt az anódban és arra 200V PP jelet tudott alkotni, közben csak 1,75V PP kellett a bemenetre. Azaz egyszem csöves erősítőnek alkalmas lehet. Most összapakolom a szétbontott erősítőt, holnap pedig megpróbálkozom 6e5p egycsöves, ill PP ben kis Ra melletti elrendezéssel. Ezt emlegettem is a héten, hogy van egy 100V:4-8 Ohmos BEAG illesztőtrafópárom új. Azt kellene PP ben elhajtania.
Azért jobb tisztában lenni vele, hogy ezek a digitális hangkártyák mit tudnak, és mit nem, és nem is fognak soha.Ez az egyik
A másik:Ha ezredszázalékos torzítás miatt építenél csövest, akkor ne állj neki.... ez nem erről szól.
Persze hogy jó ECL86-hoz, de csak PP-hez.
Én az enyémeket átkötöttem 4Ohm-ra,mert eredetileg 16Ohm-ra illesztenek, de minden szekunder ki van vezetve.Így lehetséges az átkötés. Ha rajz kell tudok küldeni. üdv
Kösz !
Akkor mégegyszer :whatever: : A forrás adott (sz.gép + hangkártya). Szebben szólna-e egy csövessel, mint egy nem gagyi tranzisztorossal ? (nem a torzítás a lényeg) Szóval, mondjuk Te, a tapasztalataid birtokában, ha ilyen eszközről hallgatnál zenét, építenél-e hozzá csöves erősítőt ?
Biztosan máshogy szólna. Van már LP-m (ezt még nem hallottam csővel) és CD lejátszóm is, de megmondom őszintén, hogy gépről szoktam zenét hallgatni. Azt is megmondom, hogy miért: mert kényelmes és adott dolog. Én nem szoktam lemezeket végighallgatni egy egy előadótól, csak ritka estben és a CD-t cserélgetni is macera, nemhogy az LP-t, ami meg még "el is használódik" a hallgatás során. Meg lehet kövezni, de ez van. Nem kell sznobnak lenni. A srác, akinél először üzemeltük be az APX-et és elsőként hallott csövest, kifejezetten lelkesedett a dologért és az is CD-ről lett meghajtva. Érdekesség: a 128kbps-es mp3-ak tényleg nem élvezhetők már rajta, de nem kell sznobnak lenni. Végigpróbálod és majd kiderül. Mondhatok én itt bármit. Valaki helyesel, valaki meg nem.
Vélemény: igen is érdemes számítógépre is csövest kötni. ![]()
:worship:
Múcsosz köszönöm ! Akkor építek egyet. (majd ha megtanulom, hogy kell)
Annyit hozzáteszek az előttem hozzászólók kedvéért. Igen, tényleg jobban szól a Denon CD játszóról, de megmutatja magát simán számítógépről is (nyilván érdemes jobb alapanyagot beleplántálni, valami lossless formátumot, pl. .flac-et). Néhány mp3 már a WMP grafikonjáról jól leolvashatóan vágja a magasat, nem is kicsit, elmarad a "csilingelés". Ugyanakkor egyes esetekben más, részletesebb lesz a hangkép. Kiszúród pl. ha valaki levegőt vesz a trombitához, amit tranyóson nem hallottál, de ez felvétel függő is.
Ez kell nekem.
![]() Már hallom előre... ![]() ![]() Nem baj. Én építek. :whistle:
Teljes mértékben egyet értek .
Viszont az építkezés meg a csöves világ az amiért érdemes akár még ilyen hangforrás mellett is a csöves erősítő . De sajnos sokan hallanak esetleg 1-2 csövest és abból kiindulván eldöntik a dolgot , a csöves erősítő ettől azért több.
Akár el is lehetne menni koncertekre, mondjuk a zeneakadémiára, akkor lenne összehasonlítási alapod, és tudnád, hogy mit vársz egy erősítőtől.
Meg kell egyet építeni, de azért nehogy azért ne kezdj el vele foglalkozni, mert csak számítógéped van. Összedobsz egy csövest és lesz sikerélményed. Majd szerzel egy CD-t is meg LP-t is (egy jó tuner is jó hozzá ám). Amúgy az LP mindenen más, jobb, mint az mp3, ott nem az erősítőn múlik a dolog. Már csak a hangulata miatt is. De én továbbra is azt mondom, hogy nyugodt lélekkel kösd rá a számítógépre.
![]() Na meg kérdés, akkor már. Milyen hangfalaid vannak hozzá, mert arról ugye nem esett itt szó és az is nagyon számít ám. GG-nál a panel szobában 150mW környékén élvezhető hangerőt produkált az AV760c. ![]()
Először köszönöm a választ! Rajznak is tudnék örülni. Már csak az bosszant, hogy még nem találtam meg a trafót és nem tudom, hogy 752 v. 782. 752 létezik egyáltalán? A kapcsolást addig is kipróbálnám a toroiddal. Addig marad az "ajtó csapkodás" a trafó miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |