Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Ahhoz hogy segiteni tudjunk tobb informaciora van szukseg (pl. mekkora sebesseggel megy az AVR, belso oszcillator/kulso kvarc oszcillator?). Mert ez mind befolyasolja majd az idozitesek beallitasat.
Az ATMega168-asnak 3 timere van (a Timer0 es Timer1 8 bites, a Timer1 pedig 16 bites). Mindegyik Timer 2db PWM kimenettel rendelkezik. A 8 bites timerekkel csak kis felbontasu szervovezerles lehetseges (kb. 6-8 fokos lepeskoz). A 16 bites timerrel lehet nagyfelbontasu vezerlest is csinalni. Stb...
Hello!
Egy nagyon kezdő kérdésem lenne. Ezzel Az égetővel szeretnék egy ATNY2313-asba beégetni egy hex- file-t. Ehhez milyen program kell? A ponyprogot letöltöttem de nem igazodok ki rajta. Továbbá jól tudom, hogy a programozás alatt az AVR-nek kell tápot adnom? Segítséget előre is köszi.
Nekem az avrdude segített. ISP=dapa PORT=/dev/parport0. Mondjuk Linux alatt kellett szórabírni, hogy fel tudjam programozni az USBasp programozót. Ha nem adsz a céláramkörnek tápot akkor hogyan fogod tudni programozni? Tehát kell táp igen.
c
Hi!
Mondjuk az alapprobléma valóban kimaradt az első levelemből: se kép, se hang. Szóval nem tudok kapcsolatba lépni a céláramkörrel. BASCOM-ból szeretném hajtani, bár most csak ezért -mivel Topi-féle leírás így rendelkezik- telepítettem az AVRstudio-t. Az pedig no connection (vagy valami hasonló) nem túl informatív üzenettel válaszol. És mivel még a programozóm is új beszerzésű, nem igazán tudom, hogy - a gép-programozó, vagy - a programozó-céláramkör kapcsolat hiányzik/hibás. Gondolom célszerű lenne lépésről-lépésre haladni, ehhez szeretnék ötleteket-javaslatokat kérni/kapni. BB
Kinek lenne kedve segiteni az assembler programozás ujboli elsajátitásához (immár AVR-en), hobbi szinten
A válaszokat kérem a személyes postaládámba. (minden müszaki feltétel már megvan: AVR Dragon, néhány fejlesztö ármakör, jol felszerelt elektronikai mühely) Köszönöm.
Köszi a segítséget!
De ezt a sort nem értem: ISP=dapa PORT=/dev/parport0. A másik akadály ami elém került, az hogy a programozó SCK lábát azt hova kössem nem találok ilyen feliratot az AVR adatlapjában. Segítségedet és türelmedet köszi.
Tényleg! Hogy én erre nem gondoltam.... Köszi!
És arra létezik függvény, ami nem ascii kódra konvertálja az értéket, hanem az integert szimplán szétszeparálja két byte-ra?
Nem, a codevisionavr-ben csak két paramétert vár az itoa().
Sziasztok!
Még mindig csak elméleti kérdés. (Fontolgatom, hogy belekezdjek-e.) Amikor a GSM modul SMS-t kap, hogyan jelzi ezt az AVR-nek? Van olyan lába neki amivel esetleg egy külső megszakítást lehetne generálni a mikrokontrolleren? Köszönöm előre is!
Hogy erted, hogy szetszeparalja? Ilyenre gondolsz?
Az avrdude manuálból:
Az avrdude néhány paraméterére példa a Makefile -ból:
Polling?
while(1) { jött-eSMS(); ha-jött-mit-csináljak(); } Így?
Részlet a SIM900 leírásából:
When receive SMS, The RI will change to LOW and hold low level about 1200 ms, then change to HIGH. Ez igéretes.
Sziasztok!
Teljesen kezdő szinten ismerkedem az avr családdal és nyelvvel. Egy-két dolgot építettem MCS-51 rendszerben, de úgy látom váltanom kell mert az LP család elég nyögve jön az Atmel-től. Szóval a kérdés számomra, hogy avr vagy pic legyen az irány. Nekem az avr még jobbnak tűnik, s erre próbálok most figyelni. (Az már csak hab a tortán, hogy az avrstudio 5.0 beintett telepítéskor. ) Kérdezném, hogy van-e olyan vállalkozó szellemű emberke, aki egy-két alapbeállítást és fogást megosztana velem (személyesen vagy skype-on), hogy a kezdeti nehézségeken könnyebben át tudjak lendülni? Előre is köszönöm! Zoli
Ha esetleg valakinek kellene sürgősen AT32UC3A1128, akkor szóljon, mert rendelek. A világon két helyet találtam: Szingapúr és USA. Az 1. nem szállít ide, így marad a Digikey. A findchips.com jó szolgálatot tett.
Sziasztok a neten böngészve találtam egy LOW COST Freki mérő kapcsolást ezen az oldalon. A kérdésem az lenne hogy a 74HC191-es számláló IC-t mivel tudnám helyetesíteni mert csak eztért nem akkarok rendelni a HEstore-ból. Elhagyni esetleg?
A választ köszönöm egy lelkes kezdő...
Végig olvastam a cikket az a IC csak oszt 16-al ha a frekvencia meghaladja a Fmax-ot szóval elhagyható egy bizonyos frekvenciáig addigra meg beszerzem.
Ezek szerint akkor az MSCBP-nel sincsen raktaron AT32UC3A1256 .
Amugy elgondolkoztam az Atmel termekek elerhetetlensegen, valamint hibain(foleg a 32 bites szeriara gondolok), es mar kezdek attol felni, hogy becsodolnek...
Nekik sincs. Avrfreaks-en visszatérő téma a nem létező raktárkészlet, sokan anyáznak miatta. Többen úgy döntöttek, hogy minden Atmel procit dobnak, mert ott állnak, hogy kellene pár száz db köcöllét leszállítani és fél év múlva lesz csak proci. Nevetséges.
Milyen hibákról beszélsz?
Nem tudja valaki esetleg, hogy EVK1105-t (gyártó honlap, és nincs hozzá guide, vagy hasonló) lehet-e USB-n égetni, illetve lehet-e házilag gyártott JTAG-el debuggolni, mert nincs fölösleges 64k hufom? Ehhez hasonló a EVK1104 de az EVK1105-ön van két plusz szétnyomott bogár. Egyik tuti az Etherneté, de vajon a másik?
Valoban a teljes választék nehezen beszerezhetö, de vannak tipusok, amikre egyes kereskedök specializálodnak, azokat viszont fillérekért lehet szerezni (pl. az ATTiny2313 stb. www. pollin.de)
Az is igaz, hogy ezek a kereskedök inkább profi felhasználok igényeit igyekeznek kielégiteni, igy nekünk amatöröknek nem igen van más lehetöségünk, mint azokat a chipeket használni, amiket a profik használnak. (Sajnos ma már nemcsak az AVR procikkal ez a helyzet, de sok más dologgal is - pl. probálj venni egy 25kB-s tolopotit vagy hasonlo dolgot... ).
Igen, valami ilyesmire gondoltam! Köszi!
Sziasztok találtam egy érdekes kis dolgot szerintem érdemes lenne után építeni ő lenne az. A kérdésem az lenne hogy ezt a tipusú DRAM-ot amit ő használ mivel lehetne helyetesíteni a program átírása nélkül? Mert sajnos az alacsony programnyelv tudásom egyenlő nulla. Azért mellékelem amit az oldalról leszedtem forráskódot.
Ezt vagy csak úgy tudod megoldani hogy keresel (gugli a barátod) egy pont ugyanolyan paraméterekkel rendelkezőt de általad beszerezhető tipust és használod úgy. Vagy megtanulsz sajátot csinálni ugyanis ismerve a kollégákat nem fogják neked ezt megcsinálni helyetted.
Meg van már a márciusi Technical Library. Itt tölthető le. Érdemes bele nézni, mert tele van példa programokkal. Leírás adnak szinte mindenhez.
A linked megy , de a könyvtár már nem megy....
Hogy érted hogy a könyvtár nem? Nekem olyan volt hogy mount-oltam a Furius ISO Mount-al de a nagy semmit nyitottam meg. Utána meguntam hogy nem nyitja meg és archívumkezelővel simán kiszedtem bele az anyagot az .iso-ból Ubuntu alatt.
Ha nem tudod megoldani, és ha esetleg ismersz olyan oldalt ahova fel lehet tölteni 6,5GB-ot akkor szívesen feltöltöm neked.
Hat, ha megnezed az Errata-kat akkor latod, hogy egy rakat hibahoz hozza sem nyultak. Aztan bejelentettek az AT32UC3A/B szeria utan sorrendben az L-t, C-t, D-t. Az L elvileg mar kaphato(vagy szallitas alatt van), a C-t kb oktober/november ota lehet kapni devboard-al egyutt, de onmagaban az IC-t nem, a D meg mindig nem valosult meg semmilyen szinten sem. Viszont a C es D mar tobb mint 1 eve csusznak(lehet, hogy megvan 2 is), valamint az Errata-jukban egy csomo hiba megegyezik az A/B szeriajeval. Magyarul a meglevo modulok javitasaval ez alatt az ido alatt sem foglalkoztak, annak ellenere, hogy itt lett volna ertelme a javitast tesztelni, mivel az uj ic-t igyis-ugyis gyartani kell, tehat a technologiai koltseg igy nem extra kiadaskent jelentkezni, mint amikor csak az A/B szerit javitanak.
Üdv!
Elég érdekes problémába botlottam, egy ATMega16A-ra kapcsolódok RS232-n MAX232-es szintillesztővel. Elég sokáig órajel hibákkal küzdöttem, most hogy végre az UART kapcsolat stabil a proci portjai érdekes dolgokat produkálnak. Beállítom a DDRC-t és a PORTC-t is 0xff-re a PINC-ben 0xc3 lesz, a kimeneten pedig minden lábon 5v-ot mérek kivéve a PC4-et, ott 0.2V körül. Az icre egyelőre semmi sincs kötve. Ha berakom a másik IC-t(ULN2003A) a panelba akkor néhany láb jól működik a többi meg 1.2V-on marad. szerintetek mi lehet a probléma? Próbáltam másik AVR-t, ugyan ez a hiba. A program valószínűleg jó, a szimulátorban jól működik. Rövidzár se valószínű mert nem melegszik az AVR. |
Bejelentkezés
Hirdetés |