Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   167 / 782
(#) saraha hozzászólása Márc 12, 2011 /

Üdv.
Végleges közeli formába hoztam a flyback tápegységem.
Azt hittem jó lesz így de tévedtem...2 külön szek. tekercs van az egyiken van a v.cs. 2x25V-ot állítottam be rajta 16V és 8V2 zenerrel.Sajnos csak izzóval tudom próbálgatni....
Szóval ha a szabályzott tekercset terhelem egy 24V/50W-os izzóval akkor a másik tekercsből maximum 10W teljesítményt tudok kivenni,ha nagyobb terhelést akasztok rá akkor lekapcsol a tápegység és kb:1Hz-es gyakorisággal indítgatja magát de hiába...csak halványan felvillanak az égők.A szabályzott szek. tekercs egyedül sem bír 60-70W-nál többet leadni mert lekapcsol...
Pr.:26menet Szek.:2x13 menet segédtek: 3menet
A feszültség egyébként áganként egyforma terheléssel(2x30W) terhelve 1%-os tűrésen belül vannak és nincs feszültségesés.
Nyák 2
Tud valaki mondani valami okosságot erre,miért van ez,hogyan tovább?
(#) ethosz2 válasza saraha hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Nem kellett volna két soros supressort beteni. Egy darab 200V-os kell és kész (csoda, hogy kibírta az IC a többlet feszt). Megfelelő menetarány + szoros csatolás és jól fog működni.

Esetleg a 300V még jó lehet.
(#) saraha válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Biztos vagyok benne,hogy igazad van, de én az életben nem fogom tudni kiszámolni a pontos menetarányt...próbálkozni meg nem nagyon szeretnék mert megrázó élményben lenne részem azt hiszem.A supressort módosítom 300V-ra de most nincs itthon 100V-osom.

26 menet primerre neked hogy van +-30V-ra 2x13 menet szekundered? Alapvetően 2x7 menet kellene. Így jó hogy nem tudsz belőle elég nagy teljesítményt kivenni.

Először 2x 7 menettel csináltam ahogy mondtad, de úgy meg rohadtul melegedett a szupresszor.Megpróbálom akkor még egyszer 2x7 menettel és 300V-os szupresszorral.
(#) HDD hozzászólása Márc 12, 2011 /

Sziasztok
Most már terhelhető de nagy a feszültség esés és az egyik IRFP450 melegszik
50W terhelem
ETD49 primer 24nemet szekunder csak próba képen tekertem fel 3menet
Ez mond valamit nektek?
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

3 menet szekuner?
Van egy olyan gyanúm, hogy semmi nincs beállítva a tápodon. Mekkora a trafó szórt induktivitása? Mekkorák a rezonáns kondik? Hány kHz-en megy a táp?
(#) HDD válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Szia
Igen a táp nincs be alítva, mert még nem tudom hogy kel
A három menetet csak azért tekertem rá, mert ki akartam próbálni terhelve
50W izzóval próbáltam a feszültség esés jelentős

De vissza a bealításokhoz 2x47nF kondik vannak benne
A szórt induktivitást még nem tudom ki számolni
A primer oldalt menetközben nem tudom mérni 200V-ig, tudok
És hogy hány kHz-en megy a táp, azt sem tudom meg mérni

Na itt tartok és elakadtam azon csodálkozom, hogy idáig eljutottam

A segítséget nagyon meg köszönöm előre is
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Azt hiszem kezd elfogyni a türelmem...
A 7 szek. menetnél is még mindig fennáll a helyzet,6 menettel is próbáltam ugyanaz...Holnap még játszok egy kicsit a pr. szek. menetszámokkal ill. az arányokkal aztán,ha nem jön össze ezt felgyújtom és csinálok inkább sima rezonánst.. :violent: :violent: Flyback
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Ezt nem így kell csinálni :no:
Szerintem olvasd el figyelmesen Cimó cikkjét.
A trafót csináld meg rendesen, a szükséges menetszámokkal, jól méretezett huzalsodratból. Ezután mérd meg a szórt induktivitását. A szekunder tekercs rövidzárása mellett mérd meg induktivitásmérővel a primert. Ha nincs műszered, akkor pontosan úgy csináld meg az ETD 49-et, ahogy privátban leírtam. Akkor kb 40-50 uH lesz a szórt, 47n/400V MKP kondik kellenek bele, és 60-70 kHz közé kell majd beállítani a tápot. Frekimérés nélkül nem fogod tudni jól beállítani.
(#) HDD válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Szia
A fereki mérőm van de, nem tudok azzal sem belemérni nagy feszekbe
Induktivitás mérőm van azzal nem lesz gond
A vezérlést csak simán mértem max. 65Khz-ig ment ic 5 és 7 lábon
(#) saraha hozzászólása Márc 12, 2011 /

Találtam egy ilyet. Megpróbálom ennek a segítségével.
(#) cimopata válasza saraha hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Idézet:
„A feszültség egyébként áganként egyforma terheléssel(2x30W) terhelve 1%-os tűrésen belül vannak és nincs feszültségesés.”

A flyback-nál nem is szabad külön terhelni a feszültségeket, mert azonnal megbomlik a 2 feszültség közt az egyensúly.

26/13 menet áttétel nagyon kevés.
Sokkal kevesebb szekunder menet kell.
Valamint az is fontos, hogy a megfelelő menetirányban legyen bekötve mindkét szekunder, gondolom ezt nem kell magyaráznom.
(#) saraha válasza cimopata hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

A menetirányokkal nincs gondom azt értem.Viszont most az előbb linkelt oldal segítségével valóban teljesen más értékek jöttek ki.
Ethosz2 csinált magának a HTA-jához vagy mihez nem tudom, egy 60V-os példányt.Ahhoz használt 26pr., 13 szek.,3 seg.táp. CHZ is ezekkel a beállításokkal csinálta nekik meg működik.Nekem meg nem működik 30V-ra 7 szek. menettel.
Szóval a link szerint,ha jól számoltam nekem E42-es ferritre 37 primer és 4 szek. menet jött ki.Ez jó lehet?
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Nem sikerült módosítanom,de 32 pr. menet az a 37.

Jó is volna a 32 menet (gondolom) ha 50% kitöltéssel dolgozna az IC. De viszont a periódusidő 33%-a alatt pumpálja a tekercsbe az energiát és a további 66% alatt veszi ki a szekunder oldalon. Ha túl nagy a szekunder menetszám, akkor nem tud minden energiát időn belül leadni a trafó, marad a következő kapcsolásra is a fluxusból. Tehát lesz egy mágneses egyen szint a trafóban is. Nem tudod kivenni a maximális teljesítményt.

Az, hogy melegszik a supressor, még nem baj. A lényeg, hogy annyira ne melegedjen, hogy tönkremegy. A szórt induktivitásban tárolt energia alakul rajta hővé (márha a menetarány optimális), tehát a szórt induktivitást kell levenni.
(#) ethosz2 válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Ja és ha nem tudsz zöldágra vergődni a dologgal, akkor 7-7 menet a supressor helyett meg valami erősebb disszipativ eszköz kell. Például hűthető 300V-os tranyó kollektor bázisába teszed a supressort, a bázis-emitterbe meg egy 1Kohm-os ellenállást.

Pont az a baj,hogy agresszív mértékben nő a hőmérséklete 7 szek. menettel.60-70°C-ig hirtelen felmegy a supr. hőmérséklete onnan meg már inkább lekapcsolom...mert volt már füst is.Próbálok akkor még szorosabb csatolást csinálni,hogy kevesebb legyen a szórt induktivitás.
Van itthon BF 471/472-őm majd megpróbálom valamelyikkel kiváltani a szupresszort.
(#) saraha válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Édes istenem....sikerült.
Az SF68-akat kidobáltam és tettem a helyükre FMGL 12-őket az egyik TV-be volt...A szupresszor helyére meg tettem BF 459-et azt meg rácsavaroztam az IC bordájára galvanikusan elválasztva.
A tekercselést meg szuperszoros csatolással tekertem...
A feszkót +-25V-ra modosítottam.200W simán kijön belőle jelentősebb feszültségesés nélkül.
Köszöntem mindenkinek a segítséget,sokat tanultam az ügyet illetően.
Így világít 2db. 24V/70W-os izzó.
(#) HDD hozzászólása Márc 13, 2011 /

Sziasztok
Először is gratulálok saraha meg lett a gyümölcse a türelmednek

De kérdésem lenne
Meg tekertem a tápot laza csatolással
11,45uH mértem ez nem igazán jó ugye?
Szerintetek tekercseljem újra?
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Milyen menetszámok vannak az ETD-n?Hogyan teketrted?Van róla kép? Hogyan mérted?
A szekundert zárd rövidre és a primeren mérj.
Milyen anyagú az ETD 49-ed? Az oszlop elválasztást hogyan csináltad? A primer 3 sorban 24 menet?
(#) saraha válasza HDD hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Idézet:
„meg lett a gyümölcse a türelmednek”

A szakmai felkészültség teljes hiányában küszködtem végig magam ezen a projekten....minden kompetens egyént felzargattam a sikerélményem érdekében, de tényleg megérte.
(#) HDD válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia
A leírás alapján csináltam
Szekunddereket rövidre zárni és a primeren mértem induktivitást
A primer menetszáma 24 és a szekunder 2x5 menet
Van egy plus szekunder is 3menet

Az igazat megmondva meg gondoltam magam a labortápomba szeretnék egy rendes erősebb tápot így hát abba fog készülni, aztán ha ez egyszer beindul, akkor ez erősítőbe is készítek egyet

IMAGE_595.jpg

(#) HDD válasza saraha hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia
Én is kezdő vagyok, és gondolom falra, másznak a buta kérdéseimtől de, válaszolnak, mert jó csapat
A türelmüket meg nem is köszöntem meg de, most meg teszem köszönöm szépen a türelmet

A tápodra visszatérve nagyon tetszik, ha meg tanulom, hogy kel legalább Rezonáns tápot csinálni
Akkor én is készítek egyet

Szia
Igen elkapkodtam, mert nem tetem be elválasztott
Most letekerem és újra tekercselem
(#) saraha válasza HDD hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Én balga azt hittem egyszerűbb készíteni egy flyback tápot,mint egy sima rezonánst,de óriásit tévedtem...
Egyébként neked én is cimó mester 1.1-es rezonánsát ajánlom.Az egész könnyen utánépíthető nem sok buktató van benne és nálam is és másnál is igen jól teljesít.

Sziasztok
Meg tekertem újra és 48.65uH mértem
Bassmester ahogy ajánlotta be is tetem az elválasztott

Na de hogyan tovább, mert van freki mérőm de, nem tudok bele mérni a nagy feszbe
Vagy elég az IC 5. és 6 lábán mérni?

a mag ETD49 N87 EPCOS

IMAGE_596.jpg

(#) nagy_david1 válasza HDD hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia!

Megtudhatnám, hogy honnan bontottad vagy, hogy készítetted a vastag, szálas drótot a bal oldali csévén?
(#) pimi9 válasza saraha hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szerintem egyszerűbb.
Az hogy sokat bajlódtál vele normális, ez az első, ezután már menni fog.
A német flyback méretezős oldallal számolva (a 33% max kitöltés miatt ube=140-300V) np=39 nsz=6+6.
Az ic-t terhelő maximális feszülstség Ube+195V.
Ehez kb. 250V-nyi szupresszort érdemes rakni.
Ha megfelelően tekered meg a trafót (p-sz-p-s) akkor elég kell hogy legyen a szupresszor.

HDD: Rezonáns tápnál a korrekt beállításhoz terhelve kell vizsgálni a primér áramjelalakot a félhíd feszültségéhez képest.
Frekimérővel inkább az alsó fet gatején mérj, elsőre nagyjából hangold be a számolt értékre, utána pedig terheléssel kell finomhangolni.
(#) Bassmester válasza HDD hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Az már jó érték, nekem is 45-50 között szokott lenni. Ehhez már passzol a 47n. A trafó is kezd normálisan kinézni
Következő: »»   167 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem