Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Solar Bug - kapcsolás átalakítása
Témaindító: hackerfish, idő: Márc 14, 2011
Sziasztok!
Itt egy jó kis tutorial, Solar Bug építős: Bővebben: Link Ez tulajdonképpen egy napelemes "robot", ami mindig a fény felé megy. Szeretném megépíteni ezt, vagy valami hasonlót. De 1381 IC-t magyarországon nemnagyon lehet kapni, ahol igen, ott meg drága, annyit nem szánnék rá... Itt a hobbielektronikán nem találtam hasonló témát. A neten is keresgéltem, de nem volt megfelelő kapcsolás. Szóval az lenne a feladat, hogy átalakítsam a belinkelt kapcsolást. De ez meghaladja az én tudásomat, ezért szeretném a Ti segítségeteket kérni! Ami fontos lenne: - a robot csak a napelemről menjen, ne kelljen hozzá külön táp, elem. - a robot valami szenzor alapján (fototranzisztor/fotodióda/fényellenállás) mindig a fény felé menjen Mivel tudnám helyettesíteni a 1381-est, ami hestoreban, vagy conradban is beszerezhető? Előre is köszi!
Leírom, hogy most milyen alkatrészek vannak meg, hátha ez segít:
Van 3 leselejtezett napelemes kertilámpám: akksi AAA 1.2V 1600mAh napelem 5 * 5 cm led áramkör -> van rajta 2 ellenállás, 1 dióda, 2 SMD tranyó, meg még 4 SMD valami. akkor kapcsol be, ha a napelem nem termel áramot. Kondinak egy 3300µF 25V-os elkót gondoltam. Meg van egy 5 * 3 cm napelemem is, ez könnyebb, mint a lámpából kiszedettek, ezért valószínűleg ezt fogom használni. Ezenkívül van két BPW34 fotodiódám is. Van két kis mikromotorom, de ha nem bírják el a robotot, tudok bontani olyan erősebb fajtát is.
Helló!
Ezt az IC-t már keresgették itt a HE-n, Feszültség detektor, vagy talán ismertebb néven reset IC, Például ilyesmi: Bővebben: Link A bekötést kell egyeztetni, esetleg a feszültség tűrés szerintit keresni. Ha minden kötél szakad, akkor a TL431 is megfelel, de más a bekötés, és más a kapcsolástechnikája. Ehhez módosítani kell az áramkört. ( ez miatt a siker kétséges) Diszkrét elemekből nem nagyon építhető meg, az alacsony áram és feszültségtűrés miatt.
A 1381 is kb 400 valahány forint, ugyanitt a HQ-ban.
Ha kettőt veszek az már több mint 800 ft. Nem mintha ez olyan hűdesok lenne, de erre az egész kis apróságra nem szeretnék ennyit költeni. A kapcsolás átalakítása nem gond, szívesen kísérletezgetnék, és megépíteném, ha valakinek lenne valami ötlete. Teljesen más alkatrészekből is lehet, csak kb. ugyanezt tudja produkálni.
Szerintem, nem éri meg sokat görcsölni vele. Bár aránytalanul sok az ára ezeknek, ez pedig inkább arra ösztökél, hogy bontsuk ki valamiből.
Ezek megtalálhatóak bizonyos processzoros környezetben, resetláb környékén. Lehet hogy pc alaplapokon is lapul néhány, smd kivitelben.
És azt hogy találom meg?
Bontottam már pár alkatrészt, de ezenkívül még nemsok dolgom volt az SMD-kkel. Arra ugyanúgy rá van írva, hogy 1381 / KIA7025P vagy valami kódja van?
A KIA- féle, adatlap szerint 6A tól 6R jelölésig terjed feszültség szerint, Smd változatban. Az MN szériánál nem jöttem rá az smd jelölésre.
Hogy pontosan miben találsz ilyet, nem tudom megmondani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |