Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali!
Mert a tranzisztor csak áramkorlátozásra képes. Amikor áramerősítésre használod, akkor is egy már létező tápforrás áramát használod fel. De áramot sem a tranzisztor, sem a transzformátor nem tud teremteni. Ha a trafódból több áramot akarsz kihozni, akkor át kell tekerned úgy, hogy kisebb feszültséget, de nagyobb áramot adjon. De az átvihető teljesítményen nem változtathatsz, és különben sem érdemes egy ilyen jó trafót szétberhelni.
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást. Rákötöttem a multiméterem, és ahogy forgatom a potmétert, rendesen változik is a feszültség.(0,5V-15V) De, ha rákötök egy nagyobb fogyasztót (elég 100mA-es terheléssel is), akkor leesik a feszültség. Mit rontottam el? A trafó biztosan jó, mert közvetlenül rá tudk kötni egy 21W-os kocsiégőt is. Üdv: Balázs
Közben megtaláltam a hibát. Megnéztem az IC adatlapját. Én a rajz szerint kötöttembe, de láttam, hogy nem úgy kell. Megcseréltem a lábakat, és jó lett!
Üdv!
Jólvan na. Láttam azt a TTL meg CMOS-t, de azt sem tudom mi az. A tápegységeset meg nem tudtam, tehát gondolom azért Kezdő kérdések-e kedves topic neve, mert kezdő(mint én) emberkék kérdezgetnek erre felé. :yes:
Nekem úgy rémlik, hogy a kábeltévések dBuV-ot használnak inkább, de hogy ez a szokásos-e, ebben nem vagyok biztos. Például:
A 600 Ohm még a telefontechnikából maradt ránk, ott annyi volt a légvezetékek hullámimpedanciája. Aztán az erősítőkben is ezt használták, úgy gondolom, hogy a stúdiótechnikában most is a 775 mV a 0 dB (függetlenül attól, hogy az erősítők bemenőimpedanciája biztosan sokkal nagyobb 600 Ohm-nál), de ebben sem vagyok otthon.
Hello!
"Kezdő kérdések-e kedves topic neve, mert kezdő(mint én) emberkék kérdezgetnek erre felé." Hajrá! Akkor most már csak három dolognak kell utána járnod. Mi a CMOS? Mi a TTL? És mi a különbség a kérdés és a válasz között.. üdv! proli007
Sziasztok!
Egy kérdés: PIC kontrollereknél pic-c fordítóban, ha nem állítod be a belső oszcillátor frekijét, akkor alapból a legmagasabban járatja? Mármint pl 31kHz-től tud 8 Mhz-ig, akkor 8 Mhz-en megy (fuses-nél csak az van, hogy INTRC) ?
:hihi: A CMOS meglett, a TTL nem. Olyan CMOS áramkört hol lehet veni, olcsó az?
A logikai kapukról: Bővebben: Link
Egy TTL kapu szimulációja: Bővebben: Link. Ennek futtatásához Java-környezet is kell. Ha nem jönne be elsőre a szimulátor, akkor frissítsd az oldalt.
Hello!
Ez nem kezdő kérdés, hanem ezek a PIC és AVR-es topikokba valók. Esetleg amilyen nyelven írod a programot.. (C-Pascal-ASM...) Ott vannak az "értők". De az adatlapon általában benne van, hogy milyen a konfigurácíós bitek alap beállítása. De miért nem állítasz be valamit, ha szeretnéd tudni hol is van. Akkor nem kérdés. A soros kommunikációnál, pedig egy külső eszközzel (PC) ellenőrizheted külön-külön hogy az adás és vétel megfelelő-e. De a helyes RS232 szintillesztésről gondoskodni kell. De nem csak a PC esetében, hanem a két kontroller kommunikációja között is. Az adatátvitelben a Start és Stop biteket nem számoljuk bele. Az adatátviteli bitek lehetnek változó hosszúságúak is, akkor sem helyes a kommunikáció. És az adatátviteli sebességének is van megkövetelt pontossága. (Szoftveres kommunikációt, csak "kínjában " alkalmaz az ember.) üdv! proli007
Lehet még egy kérdésem? Ki tud olyan szabályozható tápegységnek a kapcsolását ami az én trafómra jó lenne : 21 V / 0.8 A (azért 0.8 A mert Graetz akkora van rajta, de azt hiszem anélkül 1A) :hehe:
Hello!
Építsd meg ezt a kis tápot. Csak a Shunt ellenállást kell az áram igényeid szerint megválasztani..üdv! proli007
Kösszentyű, de ez 3A megy. Nekem 1 A menne. Ez jó szerintetek: Bővebben: Link ???
Jani! Olvasni nem szoktál, csak írsz? Ott van, hogy csak a 0,3ohm-os ellenállást kel cserélni nagyobbra.. :no:
Aha, végigolvastam. Tök jó, mert még alkatrész lista is van. Akkor ezt építsem meg?! Mi pénzből jönnek ki az alkatrészek(trafón nélkül!) ? 1000 ft?
Ha még az alkatrészeket is listázták neked akkor mi a nehéz abban, hogy felmész egy oldalra is megnézed az árakat? Összeadás. A kit-ek amiket nézel, azok mellett még fájlmelléklet is van Mellesleg azt is írhattad volna, hogy a tápegység mit kéne "tudjon". Ha az egyszerüségre és olcsóságra törekszel akkor LM317. Adatlapján megkapod a pár alkatrészes kapcsolást és sok mindennel el van látva.
Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem.Van egy áramköröm,ami +-12V-ot igényel.Van egy tápom is,aminek a trafója 2x9VAC szekunderekkel rendelkezik,viszont egyenirányítás után,terheletlenül kb. +-15,5V-ot ad le.Mit tegyek,hogy megvédjem a +-12V-ot igénylő áramkörömet?(túl azon,hogy így ne kössem rá) Üdv.:Zoli
Jé, nem is vettem észre a kites cuccot. Köszike !
Szia!
Mindenek előtt egy kérdés. Hogy lesz neked 9V-ból 15V? Az áramkörödről kicsit írhatnál többet. Kis áramoknál zener diódás stabilizálás. Nagyobb áramnál tranzisztorral is meg kell segíteni a dolgot vagy hasonló eljárásokkal. Sőt lehet ha az áramkörödnek van saját stabilizátora is. De így csak találgatni tudunk.
Arra törekszem, hogy a tápegységem állítható legyen 0-20 V, és 0- 1 A-ig. Ezt persze ki szeretném mutatni, hogy mekkora a feszültség, áramerősség egy kijelzővel, legyen az digitális vagy analóg, csak minél olcsóbb legyen. Általában az olcsóságra törekszem, mivel az alkatrészeket saját pénzemből veszem, s spórolni szeretnék. :hehe:
Szerintem várj még a labortáppal egy picit. Inkább kicsit később csinálj egy olyat ami helyett nem csinálsz egy fél év múlva újat.
Jaj, Istenem... Ezt szeretném, sajnálom.
Szia!
Csatolom a tápom rajzát. A trafó szekunderei 2x9VAC.
Szia!
Oké, legközelebb oda teszem. Köszönöm a válaszodat! Átolvastam már jó párszor az adatlapokat, itteni cikkeket, stb. Tudom, hogy csak végső esetben érdemes szoftveres uartot használni, sajnos az attiny45-nél nincs rx/tx láb. Azt gondoltam, hogy az adatátvitelbe nem számít bele a start/stop bit, viszont gondolom a kommunikációba beleszámít. Na, majd próbálkozok! Üdv, smithwebster
Szia !
azt szeretném kérdezni, hogy működik az indukciós hurok vagyis ilyenre gondoltam ( http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=1445749043 ) ha tudnátok építeni hogy mi kell hozzá és hogy építsem meg akkor nagyon megköszönném. üdv.
Még mindig nem értem, hogy lesz neked 9VAC-ból 15VDC Viszont mit akarsz te erről a tápról járatni?
Fesz kétszerező kapcsolással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |