Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   74 / 164
(#) Max78 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Hi-Hi
Most olvasom mit írtam, marha vagyok! Na nyákterv, beültetési terv, alkatrészlista esetleg leírás kellene+ ha nem gond egy kész erősítő ingyen sem lenne gond!

Bocsi
(#) Ge Lee válasza Max78 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Van itt felül egy kis ikon "téma képeinek listázása". Ha rákattintasz kidob több mint 200-at, információért pedig olvasni kell a fórumban, szerintem neked sem lenne kedved leírni ugyanazt egymás után többszázszor.

És Köszönöm szépen!
(#) Akashi hozzászólása Feb 13, 2011 /

Végigolvasgattam a topikot, de megkavarodtam.
Nekem egy+/-45V-os szimmetrikus tápom van, és ehhez szeretnék építeni egy Conductort.. Basszuscombóhoz lenne (150watt elég)
Ehhez a tápfeszültséghez nem igazán találtam konkrét leírást. Valaki megépítette már?

..Mármint azt a 120W-os verziót monoban 45V+/- tápról valaki megépítette?

120w.GIF

(#) szamóca válasza Akashi hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Mi a problémád? Ez jó +-45V-ra is.
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nem voltam benne biztos. A táp már kész, az előfok is készül (pár alkatrészt kell még venni hozzá.)
Olvastam hogy az IC-t érdemes TL071-re cserélni. Tényleg? Mert az lenne is itthon
(#) banyaiakos válasza Akashi hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Tegyél bele egy IC foglaltot és akkor kedvedre cserélheted az IC-ket. Majd meghallod, hogy mivel tetszik a hangja.
(#) Akashi válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Kösz. Csak foglalattal szerelem a panelt. Remélem a hétvégére megjönnek a hiányzó alkatrészek.
(#) petemazi válasza Akashi hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Alapesetben nem buzdítanék senkit, hogy ingyen mintákat rendelgessen, de az OPA606 a TI-től igen jól muzsikál. Nem tudok róla, hogy itthon kapni-e. Viszont az OPA602 nagyon steril, szerintem itt nincs helye.
(#) Günther hozzászólása Feb 26, 2011 /

Tiszteletem az olvasóknak!
Az eredeti vf2-ról szeretném azt meg kérdezni hogy mért pozitív a vissza csatolása? Én azt tanultam hogy erősítőkben nem alkalmaznak pozitív vissza csatolást mert csökkenti a sávszélességet, torzít és egyéb zajok jelenek meg a ki meneten már pozitív visszacsatolásnál a két fázis össze adódik mivel azonos előjelű!
Akkor hogy hogy itt az erősítő pozitív vissza csatolású?A kimeneti jel a műveleti erősítő 3. lábára a pozitív invertáló bemenetére van vissza vezetve! ez hogy lehet?
Előre is köszi a választ!
(#) steelbird válasza Günther hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ha végignézted volna a rajzot, akkor észrevetted volna, hogy nem pozitív, hanem negatív a visszacsatolás.
Az ic kimenetéhez képest a következő, 2 tranzisztoros fokozat fázist fordít, vagyis ahhoz, hogy az egész végfok kapcsolás negatívban legyen visszacsatolva, a visszacsatolt jelet az ic nem invertáló (+) bemenetére kell visszavezetni.
(#) Günther válasza steelbird hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Köszönöm szépen a választ és fölég a gyorsaságot!
Köszönöm szépen sokat segítettél!
(#) potenciameter hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!
Egy 100wattos trafó elbir egy VF2 véget? Csak 1panelt, ami +-40V-ról megy?
(#) Akashi válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Elbír egy bizonyos fokig. Szerintem kicsivel fél hangerő felett be fog fulladni. De azért próbáld ki.
(#) Akashi hozzászólása Márc 5, 2011 /

Működik
Hogy lehetne érzékenyebbre venni a bemenetet? Magyarul hogy kisebb bemeneti jelről üzemeljen.. ?
(Mert kicsit halk így)

kapcs.gif

(#) punkkazy válasza Akashi hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Üdv!
Szerintem a visszacsatolásban lévő 33kOhmos ellenállás értékének növelésével növekedik az erősítés, így kisebb bemeneti jel esetén is kivezérelhető lesz.

kapcs_1.gif

(#) abcdabcd válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

De ott van egy 1k is a 33k után a föld felé, és a műv erősítő mindkét bemenete a földhöz képest van, tehát szerintem az ott inkább egy osztó lehet (persze lehet, hogy tévedek) a 33k és az 1k között a visszacsatolásban, szóval ha az 1k-t növeli azzal nő a műveleti erősítő bemenetére jutó jel (a földhöz képest) és ha csak a 33k-t növeli akkor pont csökken. Valaki erősítsen vagy cáfoljon meg...
(#) punkkazy válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Én abból indultam ki, hogy a 3Byte oldalon található 65W-os és 100W-os verziókat ez az ellenállás (persze a műveleti erősítő kimenetét a hangszórókimenettel összekötő ellenállás is) változik. Én úgy tudom, hogy pont azért lesz nagyobb az erősítés, mert a műveleti erősítő "azt akarja", hogy a két bemenet kiegyenlítődjön. Ha csökkentem az egyik bemeneten a visszacsatolt jel nagyságát, akkor az IC megemeli a kimeneti jelszintet, hogy beálljon az egyensúly. Szerintem is hallgassunk meg egy nálam okosabbat
(#) (Felhasználó 46585) válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

"... pont azért lesz nagyobb az erősítés, mert a műveleti erősítő "azt akarja", hogy a két bemenet kiegyenlítődjön. Ha csökkentem az egyik bemeneten a visszacsatolt jel nagyságát, akkor az IC megemeli a kimeneti jelszintet, hogy beálljon az egyensúly."

Pontosan. Az opamp arra szabályoz a negatív visszacsatoláson keresztül, hogy a két bemenetén egyforma legyen a feszültség. ( nagyjából ) Tehát, ha azt akarod, hogy nőjjön az érzékenysége, akkor vagy a 33 k-ot növeld, vagy az 1 k-t csökkentsd.
(#) Akashi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Köszönöm. Kipróbálom a 33k növelést.
(#) punkkazy válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Mondjuk azt elfelejtettem, hogy ha az általam említett ellenállást cseréled, akkor a vele párhuzamosan kötött kondi értékén is változtatni kell, ugyanis szűrési funkciót is ellát, ha jól emlékezek.
Az [m]f=1/{2*pi*R*C}{/m} képlettel azonos frekvenciával számolva meghatározható szerintem a kondi értéke.
(#) (Felhasználó 46585) válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Igen, de az ellenörzéshez mindenképpen szkóp kell, hogy a rendes négyszögátvitelt be lehessen állítani. ( pláne, ha valami gerjedés van... )
(#) banyaiakos hozzászólása Márc 15, 2011 /

Szaisztok! A 30Voltos verzióban kell változtatni az ellenállásokat, hogyha csak +-23V lesz neki a táp? Köszi.
(#) punkkazy válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Nem, nem szükséges, persze az erősítés sem lesz számottevően nagyobb, azaz nem fog hangosabban szólni.
(#) banyaiakos válasza punkkazy hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Ok. Köszi! Nem baj, úgyis csak szobába lesz.
(#) Akashi hozzászólása Márc 18, 2011 /

Közben kiderült, hogy semmi baja az erősítőnek. Úgy jó ahogy van. Az előfok, volt "gyenge".
A hétvégén volt egy kis buli, rendesen megküldtük a cuccost, de meg se kottyant neki, pedig az utca végén is lehetett hallani
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Barátságos, csendes kis utca.
Következő: »»   74 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem