Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Hi-Hi
Most olvasom mit írtam, marha vagyok! Na nyákterv, beültetési terv, alkatrészlista esetleg leírás kellene+ ha nem gond egy kész erősítő ingyen sem lenne gond!
Van itt felül egy kis ikon "téma képeinek listázása". Ha rákattintasz kidob több mint 200-at, információért pedig olvasni kell a fórumban, szerintem neked sem lenne kedved leírni ugyanazt egymás után többszázszor.
Végigolvasgattam a topikot, de megkavarodtam.
Nekem egy+/-45V-os szimmetrikus tápom van, és ehhez szeretnék építeni egy Conductort.. Basszuscombóhoz lenne (150watt elég) Ehhez a tápfeszültséghez nem igazán találtam konkrét leírást. Valaki megépítette már?
..Mármint azt a 120W-os verziót monoban 45V+/- tápról valaki megépítette?
Nem voltam benne biztos. A táp már kész, az előfok is készül (pár alkatrészt kell még venni hozzá.)
Olvastam hogy az IC-t érdemes TL071-re cserélni. Tényleg? Mert az lenne is itthon
Tegyél bele egy IC foglaltot és akkor kedvedre cserélheted az IC-ket. Majd meghallod, hogy mivel tetszik a hangja.
Kösz. Csak foglalattal szerelem a panelt. Remélem a hétvégére megjönnek a hiányzó alkatrészek.
Alapesetben nem buzdítanék senkit, hogy ingyen mintákat rendelgessen, de az OPA606 a TI-től igen jól muzsikál. Nem tudok róla, hogy itthon kapni-e. Viszont az OPA602 nagyon steril, szerintem itt nincs helye.
Tiszteletem az olvasóknak!
Az eredeti vf2-ról szeretném azt meg kérdezni hogy mért pozitív a vissza csatolása? Én azt tanultam hogy erősítőkben nem alkalmaznak pozitív vissza csatolást mert csökkenti a sávszélességet, torzít és egyéb zajok jelenek meg a ki meneten már pozitív visszacsatolásnál a két fázis össze adódik mivel azonos előjelű! Akkor hogy hogy itt az erősítő pozitív vissza csatolású?A kimeneti jel a műveleti erősítő 3. lábára a pozitív invertáló bemenetére van vissza vezetve! ez hogy lehet? Előre is köszi a választ!
Ha végignézted volna a rajzot, akkor észrevetted volna, hogy nem pozitív, hanem negatív a visszacsatolás.
Az ic kimenetéhez képest a következő, 2 tranzisztoros fokozat fázist fordít, vagyis ahhoz, hogy az egész végfok kapcsolás negatívban legyen visszacsatolva, a visszacsatolt jelet az ic nem invertáló (+) bemenetére kell visszavezetni.
Köszönöm szépen a választ és fölég a gyorsaságot!
Köszönöm szépen sokat segítettél!
Sziasztok!
Egy 100wattos trafó elbir egy VF2 véget? Csak 1panelt, ami +-40V-ról megy?
Elbír egy bizonyos fokig. Szerintem kicsivel fél hangerő felett be fog fulladni. De azért próbáld ki.
Működik
Hogy lehetne érzékenyebbre venni a bemenetet? Magyarul hogy kisebb bemeneti jelről üzemeljen.. ? (Mert kicsit halk így)
Üdv!
Szerintem a visszacsatolásban lévő 33kOhmos ellenállás értékének növelésével növekedik az erősítés, így kisebb bemeneti jel esetén is kivezérelhető lesz.
De ott van egy 1k is a 33k után a föld felé, és a műv erősítő mindkét bemenete a földhöz képest van, tehát szerintem az ott inkább egy osztó lehet (persze lehet, hogy tévedek) a 33k és az 1k között a visszacsatolásban, szóval ha az 1k-t növeli azzal nő a műveleti erősítő bemenetére jutó jel (a földhöz képest) és ha csak a 33k-t növeli akkor pont csökken. Valaki erősítsen vagy cáfoljon meg...
Én abból indultam ki, hogy a 3Byte oldalon található 65W-os és 100W-os verziókat ez az ellenállás (persze a műveleti erősítő kimenetét a hangszórókimenettel összekötő ellenállás is) változik. Én úgy tudom, hogy pont azért lesz nagyobb az erősítés, mert a műveleti erősítő "azt akarja", hogy a két bemenet kiegyenlítődjön. Ha csökkentem az egyik bemeneten a visszacsatolt jel nagyságát, akkor az IC megemeli a kimeneti jelszintet, hogy beálljon az egyensúly. Szerintem is hallgassunk meg egy nálam okosabbat
"... pont azért lesz nagyobb az erősítés, mert a műveleti erősítő "azt akarja", hogy a két bemenet kiegyenlítődjön. Ha csökkentem az egyik bemeneten a visszacsatolt jel nagyságát, akkor az IC megemeli a kimeneti jelszintet, hogy beálljon az egyensúly."
Pontosan. Az opamp arra szabályoz a negatív visszacsatoláson keresztül, hogy a két bemenetén egyforma legyen a feszültség. ( nagyjából ) Tehát, ha azt akarod, hogy nőjjön az érzékenysége, akkor vagy a 33 k-ot növeld, vagy az 1 k-t csökkentsd.
Köszönöm. Kipróbálom a 33k növelést.
Mondjuk azt elfelejtettem, hogy ha az általam említett ellenállást cseréled, akkor a vele párhuzamosan kötött kondi értékén is változtatni kell, ugyanis szűrési funkciót is ellát, ha jól emlékezek.
Az [m]f=1/{2*pi*R*C}{/m} képlettel azonos frekvenciával számolva meghatározható szerintem a kondi értéke.
Igen, de az ellenörzéshez mindenképpen szkóp kell, hogy a rendes négyszögátvitelt be lehessen állítani. ( pláne, ha valami gerjedés van... )
Szaisztok! A 30Voltos verzióban kell változtatni az ellenállásokat, hogyha csak +-23V lesz neki a táp? Köszi.
Nem, nem szükséges, persze az erősítés sem lesz számottevően nagyobb, azaz nem fog hangosabban szólni.
Ok. Köszi! Nem baj, úgyis csak szobába lesz.
Közben kiderült, hogy semmi baja az erősítőnek. Úgy jó ahogy van. Az előfok, volt "gyenge".
A hétvégén volt egy kis buli, rendesen megküldtük a cuccost, de meg se kottyant neki, pedig az utca végén is lehetett hallani |
Bejelentkezés
Hirdetés |