Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   337 / 842
(#) lapose válasza andras1 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Nem feltétlenül. Egy villanymotor induláskor a többszörösét veszi fel az üzemi áramának, mégse mennek tönkre az őket kapcsoló mágneskapcsolók. Sokkal kritikusabb a kikapcsolás az ívoltás miatt, de az itt nem játszik annyira szerepet a kis feszültség és az áramkorlátozás miatt.
(#) ekkold hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Attila! A relék helyett lehetne tirisztorokat használni, és optotriakkal (pl. MOC sorozat), vagy akár sima optocsatolókkal meghajtani a PIC-ről. Persze itt is jó lenne nullaátmenet figyeléssel megoldani az átkapcsolást, de a kapcsolási idők nem okoznának problémát, mert sokkal gyorsabb mint a relés megoldás. Magyarul elég simán csak a nullaátmenetre tervezni egy-egy kapcsoló bekapcsolást, a kikapcsolás lehet hamarabb is mert a tirisztor úgyis a nullaátmenet környékén kapcsol ki, a működési elvéből adódóan.
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Köszönet érte. Szép munka!
(#) rascal válasza lapose hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Nem csak Laposetól kérdem: Egy kondi a relé kapcsolójával párhuzamosan nem csökkenti le, vagy szünteti meg a kikapcsoláskori ívet?
(#) TAKLACO válasza rascal hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
RC- tagot szoknak hasznalni szikraoltonak,100nF -os kondi es 68 Ohm/1W-os ellenallas sorba kotve.
(#) Gery78 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Olvasgattam itt a relé problémát, hogy nagy áram folyik amikor felkapcsol. Nekem két ötletem lenne, nem tudom melyik az egyszerűbb vagy olcsóbb. A kondit mindenképp e-ados jelleggel kellene tölteni, aminek meghatároznánk az időállandóját mondjuk 1-1,5 másodpercben. Akkor nem nagy áram, ha:
1. Áramkorlátozó ellenállást iktatnánk sorba a relével, amit Ti is kitaláltatok, csak a plusz dolog, amit kitaláltam, hogy miután feltöltött a kondi, ezt a korlátozó ellenállást rövidrezárjuk egy másik relével, és máris nincs rajta veszteség. 1-1,5sec múlva amikor már feltöltött a kondi akkor rövidre zárni.
2. A másik ötletem, hogy a relék helyett lehetne használni áteresztő tranyót, és azzal megoldani az e-ados töltést. (Lassan kinyitni, vagy ilyesmi) Ekkor a tranyó belső ellenállása lenne az áramkorlátozó tag. A tranyó vezérlését megoldjuk valahogy.

Mi erről a véleményetek?
(#) Attila86 válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Tranzisztorral nem fogunk tudni váltakozóáramot kapcsolni.
A relével rövidre zárt áramkorlátozó ellenállást meg én személy szerint nem tartom túl elegáns megoldásnak.

Vagy két relé és nullátmenet-figyelés kapcsolási idő kiszámításával kombinálva, vagy egy marék triak és optocsatoló szerintem a megoldás.
(#) dB_Thunder válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Idézet:
„Vagy két relé és nullátmenet-figyelés kapcsolási idő kiszámításával kombinálva, vagy egy marék triak és optocsatoló szerintem a megoldás.”


Szerintem egy relé nem tud olyan gyors lenni, hogy azt nullaátmenet kapcsolásokban alkalmazni lehessen. Akkor már inkább triac vagy tirisztor, ahogy írtad.

Nekem van egy másik aggodalmam is: az áramkorlát megszűnésekor az előszabályzó képes e olyan mértékben emelni a feszültséget, mint amennyire a főszabályzónak szüksége van ? És ez okoz e bármilyen anomáliát a kimeneti feszültségben ( Pl túllövés)?
Én elgondolásom szerint, (ami kicsit anyagtemető, és pont ezért nem erőltetem az 50Hz-en az előszabályozást,) mind3 feszültséget egyenirányítani, pufferolni kellene, mielőtt kapcsolgatnánk azt.
Ezekután a kapcsolást fetek is elvégezhetik, amik talán elég gyorsan tudják változtatni a főszabályzóra küldött feszt.
(#) Attila86 hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Idézet:
„Szerintem egy relé nem tud olyan gyors lenni, hogy azt nullaátmenet kapcsolásokban alkalmazni lehessen.”

Azért kell beleszámolni a relé kapcsolási idejét és a nullátmenet előtt pont annyival bekapcsolni hogy a pogácsák a nullátmenetkor érjenek össze.
Idézet:
„Akkor már inkább triac vagy tirisztor, ahogy írtad.”

Inkább triak, mert itt ugyebár mindkét félperiódust át kell engedni.
Idézet:
„Nekem van egy másik aggodalmam is: az áramkorlát megszűnésekor az előszabályzó képes e olyan mértékben emelni a feszültséget, mint amennyire a főszabályzónak szüksége van ?”

A triakot begyújtani akármikor lehet, tehát azonnal rá tudjuk kapcsolni a szekundereket a graetz-re. Viszont ha a pillanatnyi szekunderfeszültség kisebb mint a puffer elkón épp lévő, akkor hiába kapcsoltuk mi be azonnal, az elkó nem fog kapni töltést. Ez nagyságrendileg néhány ms idejű kimaradást okozna.
Idézet:
„És ez okoz e bármilyen anomáliát a kimeneti feszültségben ( Pl túllövés)?”

Gondoljuk át, hogy mi történik ekkor...
A fogyasztó épp egy picivel több áramot akar csak felvenni mint az áramkorlát értéke. Ekkor még éppen áramgenerátoros módban dolgozik a labortáp. Aztán a fogyasztó áramfelvétele hirtelen lecsökken valamiért, a táp feszgenerátoros módba lép és elkezdi növelni a kimeneti feszültséget. A puffer elkón lévő feszültség határáig ez megy is neki. Aztán mikor már teljesen ki van nyitva az áteresztő fokozat, akkor a folyamat egy időre megáll. Addig, amíg a szekunderek feljebb kapcsolása meg nem történik és az újonnan kapcsolt szekunderen a pillanatnyi feszültség a puffer elkón lévő fölé nem ér. Ekkor a feszültség újra tovább emelkedik néhány ms késleltetéssel.

A kérdés, hogy ez a kis késleltetés probléma-e. Véleményem szerint nem. Azért nem, mert egy labortápegység esetén a fogyasztó megvédése a cél. Megvédeni pedig úgy lehet, hogy valamilyen gond esetén (túl nagy áramfelvétel) a kimeneti feszt/áramot azonnal le tudjuk csökkenteni, még mielőtt ez a fogyasztóban problémát okozna. És itt a hangsúly a csökkentésen van. Csökkenteni pedig az áteresztő fokozat analóg volta miatt azonnal tudunk.
(#) Attila86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Erre írtam tegnap este ezt:
Bővebben: Link
(#) ekkold válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Szerintem nem lesz annyira nagy szórás a kapcsolási időben, hogy ne lehetne megvalósítani akár relékkel is a szekunderek kapcsolgatását.

Amúgy írták néhányan az áramkorlátozást, mint lehetőséget, ezt is meg lehetne oldani szinte veszteségmentesen, pl a graetz után (de még az elkó előtt) beiktatott és megfelelően méretezett tekercssel....
Ugyanis a tekercs korlátozza az áramnövekedés sebességét, így relé zárása után csak némi késéssel alakul ki a nagy értékű töltőáram-impulzus....
(#) ECL82 hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Sziasztok, ebben a kapcsolásban a 13-as számú kivezetés mire szolgál?
(#) kly válasza ECL82 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Az a GND
(#) ECL82 válasza kly hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Akkor nem értem miért van kivezetve. GND potenciálon van, azt láttam én is hiszen ott a jel. Csak azt nem értem miért van akkor kivezetve? Tervezési hiba lehet?
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Vagy szilárd test relé???
(#) emmzolee válasza ECL82 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Azért, ha akarod, akkor a tápod kasznijához tudd hidegíteni egy kondival, vagy ahogy akarod.
(#) gyati hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Űdv afórumozóknak.Segitséget kérnék.Lehetne e digitóra kijelzőt,labortáp kijelzéshez használni.A kijelző kőzős katódos.Milyen ic-vel lehet megoldani a kijelzőt.Gyati
(#) proli007 válasza gyati hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Hello!
Csak egy mikrokontrollerrel tudod meghajtani, mert az óra kijelzők, szegmensei-katódjai "össze-vissza" vannak kivezetve. Ilyen kódolású IC-t még nem láttam. Tehát kimondottan az óra IC-khez van kitalálva. A cél, a minél kevesebb vezérlőláb volt.
üdv! proli007
(#) saraha hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Sziasztok.
Az Alkotós előszabályozós táp-mizériát nem lehet úgy kiküszöbölni,hogy nem a tekercseket a váltóáramot kapcsoljuk, hanem a három feszültségi értékeket egyenként egyenirányítjuk, puffereljük és ezeket kapcsolgatjuk?Ekkor is fennállnak az említett hátrányok?
(#) mex válasza saraha hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Csak rontana a helyzeten. Egyenáram kapcsolása még macerásabb, fokozott a relépogácsák beégési veszélye. Hatalmas áramlökésekkel kell számolni, a pufferek kis belső ellenállása miatt.
(#) saraha válasza mex hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Igaz,tényleg. :yes:
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ne hagyd magad! Ha minden külön "alapfeszültséget", egyenként egyenírányítanánk és pufferelnénk, akkor a kondi töltése miatti áramlökés nem jelentkezne a relé pogácsáin. Ebben az esetben, nagyjából a kimeneti áramot kéne kapcsolni. Az igaz, hogy egyenáramú kikapcsoláskor fokozott az ívképződési veszély, ami elég meleg ahhoz, hogy beégjen a pogácsa, de azt nehéz eldönteni ez a veszélyesebb, vagy a kondiáram.
Mindenesetre 3greatz és 3 puffer egyáltalán nem lenne elegáns megoldás.
(Szerintem a relé kapcsolási ideje hasonló nagyságrendű, mint a szinuszhullám félperiódusának ideje, illetve feltételezhetően egyáltalán nem állandó, ezért a nullátmenet-vezérlés sem tud hozzátenni a dologhoz, csak bonyolítja a rendszert.)

Ettől sokkal fontosabb, hogy az alapprobléma elég túlzó feltételezéseken alapszik. Persze ettől létezik, csak talán távolról sem akkora mint azt sokan "szeretnék". A trafótekercsnek is van ellenállása, a greatznek is van, és a puffernek is van, sőt ott van még a 0,2R direktbe sorba téve. Ezért szinte biztos, hogy a relé simán elkapcsolja az időben felfutó töltőáramot (vannak relék, amik egész életükben motorokat vagy trafókat kapcsolnak be-ki, amik szintén nagyot rúgnak bele minden alkalommal). De ez is csak egy fikció, amit hamarosan ki fogok próbálni.
Végeztem egy kísérletet. Egy sima analóg müszerrel mértem a töltőáramát egy 4700µF-os kondinak. Először 0-ról 20V-ra, majd 20-ról 40V-ra, végül 0-40V-ra töltöttem. Értelem szerűen semmit nem tudtam "leolvasni", hiszen csak kilendült a műszer, aztán meg gyorsan visszament. De (természetesen tehetetlenségénél fogva) sosem lendült 5A fölé. Aztán ugyanezt megcsináltam soros 0,2R-al, és a műszer kb. csak a feléig lendült ki. Tehát egyértelműen van mérhető áramkorlátozó szerepe ennek az ellenállásnak. Sőt ha kell, akár még az értékét is lehet növelni, csak akkor már figyelni kell, hogy maradjon elég tartalékunk.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Nos gondolom találkoztál már jópár relével melyeken feltüntették az üzemszerűen kapcsolható áramot váltó, és egyen feszültségen. Durván a negyedét-ötödét specifikálják DC-n. Ez azért nyomós ok. A pufferek töltőárama nem biztos, hogy meghaladja a szabályzó által kért áramot, és értelemszerűen üzem közben csak a színuszsapkák közelében folyik. A trafónak is van áramkorlátozó képessége induktivitásából kifolyólag.
Mindenesetre a relés előszabályzás megoldás ugyan, de mégiscsak elektromechanikus elem, annak minde nyűgével együtt.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Szia.Én nem nagyon érzékeltem olyanokat amik itt elhangzottak. Kipróbáltam egyenlőre inkább, a proli által tervezett nyomógombos léptetőmmel úgy,hogy egyenként egyen írányítottam a feszeket.Valóban nem elegáns megoldás de nagyon jól működik így úgyhogy így is fogom megcsinálni a végleges verziót..Nálam egyáltalán nincsenek óriási áramfelvételek(vagy legalább is látható jele) meg nagy szikrázások pedig vagy ezerszer kapcsolgattam terhelés alatt is.
Sokkal jobb tápegység,mint az LM723 al készült tápom.
(#) Alkotó válasza mex hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Egyetértek.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Éppen erre utaltam én is.
Bízom ebben a konstrukcióban, szerintem jó lesz ez. Azóta a labortáp paneljére már ráterveztem a kombinált "hőfigyelőt" is, külön stabilizátorral, hogy ne terhelje a vezérlőfokozatot, de ugyanarról a AC12V-ról megy ez is, tehát nem kell még egy szekunder tekercs hozzá.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Szerinted,ha csinálnék a cimopata féle rezó tápból egy 6X27V/300W-os tápot a szimm. felépítéshez azzal jól működne?
(#) newman92 hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Űdv!

Lett ez a trafóm? Lehetne belőle labortápot csinálni.
Szerintem 90 100W lehet... Előre is köszi!

Kép 035.jpg
    
(#) pjg válasza newman92 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ez lemezelt, vagy ferrites? Utóbbiból hegesztőt is.
(#) BarnaPili válasza newman92 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ez nagyban függ a szekunderről lejövő feszültségektől,és azok terhelhetőségétől.Ez sajnos a képről nem derül ki.Le kellene mérni ezeket.
Következő: »»   337 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem