Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1250 / 3996
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Valaki legyen szíves mondja már meg, hogy a megadott kapcsolás működő képes -e?
(#) szucsip válasza janikukac hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Üdv!

Feltüntettem az értékeket. Az 50 és a 150 ohmos sorba kell kötni.
Egy másik rétegen (fehérrel) írtam fel az értékeket.

detektor.lay

(#) gg630504 válasza sany hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Az egyik hang frekvenciája 0 Hz.
(#) sany válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Még értékeket nem írtam.Csak az elve jó -e?
(#) kendre256 válasza sany hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szaggatott hangot fog adni, de nem két különböző frekvenciát. A mellékletben lévő kapcsolást találtam ki, szerintem jó két hangú szirénának.

szirena.jpg

(#) alienvzs hozzászólása Márc 19, 2011 /

ugye egy Pc ben van tápegység amiről indul az alaplap bizonyos feszültségeken (+3.3,COM, +5, +12, -5, -12) a kérdésem az hogy ellenállásokkal és diodákkal(egyenirányító) ~230 Voltbolt ezeket előállitani ugy hogy valóban müködjön pl egy átlagos 400w os táp ha lehet ilyet akkor mennyire melegszik és mennyi a különbség a kettő közt fogyasztásban GONDOLOM A DUPLÁJÁNÁL IS TÖBBET FOGYASZT MAJD HA MEGY DE NAGYON KIVÁNCSI VAGYOK RÁ
(#) alienvzs válasza alienvzs hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

egyszer egy at-s tápból csináltam atx-est és elinditottam vele egy alaplapot az azt bizonyitja hogy az atx es csatlakozoban nem minden szál feltétlen szükséges csak a (3.3, 5, 12, -12, COM,) kötöttem be azthiszem
(#) Zsora válasza alienvzs hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

PWR_OK: tápfesz rendben
+5V_SB: készenléti 5V (Az ICH erről megy, ő kapcsolja az alaplapot)
N/C: (Not Connect) nincs bekötve

Az ellenállásos tápot jobb ha elfelejted!...
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Az R2 - nek is 330 Ohm -nak kell lennie ?
(#) kendre256 válasza sany hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Az R2-t első közelítésként az R1 öt-tízszeresére választanám, aztán kísérleteznék vele.
(#) tomabear hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok!

Keresek ***
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Köszi! Kipróbáltam működik a kapcsolás.
(#) tomabear válasza (») Márc 20, 2011 /

Hali!

Igen láttam, de ***
(#) tomsimatyi hozzászólása Márc 20, 2011 /

Hello
tegnap már kérdezgettem hogy hoghyan kell egyenirányítani,csak akkor nem volt jó a trafóm.Most szereztem egy 230/24v-osat,gyári kaposvári gyártmányú.Ebben is segítene valaki hogy hogyan kell egyenirányítani??A rajzon összekötné nekem valaki?
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szia!
Ez a sziréna viszont nem hirtelen változtatja meg a hangmagasságát, hanem átmenettel.
(#) tomabear válasza tomsimatyi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szeva!

Ebből mindent megtudsz.
Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza tomsimatyi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Rajzolni nem tudok, de a gretz hullámvonallal jelölt sarkaihoz kösd a trafót. A másik kettőn jön az egyenáram. Ez a trafó sem jó szerintem neked, mert egyenirányítás után 36V körül lesz és ha jól emlékszem neked 24V kell.
(#) demcar hozzászólása Márc 20, 2011 /

Üdv, mindenkinek!

Lehet hogy hü..e kérdés, de azért megkérdem, hogy a reléhez miért szoktak diódát tenni, a tekercs részéhez?
(#) kadarist válasza tomsimatyi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Kösd be így.
(#) kadarist válasza demcar hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szia!
Azért, hogy a kikapcsoláskor indukálódott ellenkező polaritású feszültség ne okozzon kárt a kapcsolóelemben (tranzisztor, FET).
(#) demcar válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Értem és köszi a választ. És nekem ha csak simán kel egy akkuról kapcsolni akkor is kell oda a dióda?
(#) kadarist válasza demcar hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Az akku feszültsége is is elektronokat mozgat meg, ugyanúgy, mint egy hálózati adapter feszültsége, úgyhogy akksi esetében is kell dióda.
(#) demcar válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Oké akkor teszek, és köszi a segitséget.
(#) Becsey hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok.
Van egy DC-DC 24-12V áramátalakítóm.Valami gubanc van vele,mert a kimeneten egyszer csak megjelent a 24V.
Egy 7815-ös ic vezérel 3db 2N3055 tranzisztort.
Szétszereltem megmértem az IC-t JÓ!Visszaraktam,megterheltem 50W-tal tökéletesen működik.A tranzisztorok egy alu.házra vannak rácsavarozva,elképzelhető,hogy a tranzisztor és a ház közti kontakt hiba ilyen problémát okozzon,vagy a fesszabályozó iC lehet a ludas?
(#) kendre256 válasza sany hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Örülök neki! (Akkor érdemes volt agyalnom rajta...)
(#) zolika60 válasza Becsey hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Mechanikus hibát keress, mert a feszstab vagy jó vagy rossz. Olyan nincs, hogy néha jó néha nem.
(#) vaszil29 hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok!
Az normális, hogy a "Positív20" piros színű?
Én idáig csak kéket láttam, (illetve lilás kéket)
Válaszokat köszi.
(#) SKY hozzászólása Márc 20, 2011 /

Működőképes lenne ilyen kapcsolással a step-up konverter, ha egy IC-vel kellene - + tápfesz? Nem menne tönkre az ic-be épített tranzisztor?

stepup.JPG

(#) szucsip hozzászólása Márc 20, 2011 /

A TL494 -es IC tönkremegy, ha a műveleti erősítőinek egyik bemenetére 8V-ot kapcsolok, a másik bemenete pedig 0V-on van, DE a TL494 nem kap tápfeszt? (persze a bemenetek előtt lenne mondjuk 10k ellenállás)

A másik kérdésem, hogy a fesz. referencia kimenete hány mA-t képes kiadni úgy, hogy ne csökkenjen le a feszültsége?
(#) tomsimatyi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Köszi ,így kötöttem be magamtól is.Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Következő: »»   1250 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem