Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   64 / 164
(#) pilotitalia hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!

Nemrég került hozzám egy ilyen típusú léptető motor typ:KP56QM2 és ehez szeretnék csinálni egy rém egyszerű vezérlést amivel tudom kényelmesen szabályozni a fordulatszámát.

Remélem nem siklottam át konkrét áramköri megoldás felett,ha igen akkor bocsánat.

Köszönök szépen minden segítséget.
(#) gulasoft válasza pilotitalia hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát pedig csúnyán átsiklottál felette, úgyhogy használd a keresőt. Egy ez 6 vezetékes egyszerű léptető motor!
(#) pilotitalia válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát pedig sajnálom,hogy kérdeztem de igazad van biztos.Okos enged,köszönöm a helyreigazítást.
Ígérem megpróbálom használni a keresőt amit idáig is használtam,de mint nagyra becsült társunk is megírta "csúnyán átsiklottam rajta"még egyszer bocsánat remélem a jövőben nem borzolom kedves gulasoft idegeit ilyen hanyag keresőhasználattal.
(#) gulasoft válasza pilotitalia hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nem kéne ilyen gúnyosra venni a figurát, mikor nagybetűkkel benne van a leírásban hogy stepping motor, erre megkérdezed hogyan kell vezérelni.
Mellesleg a google 10000000 találatod ad ilyen vezérlésekre, és nem egy kapcsolás látott már napvilágot ez ügyben.
Az hogy a keresőt nem használod, hanem bejössz és feldobsz egy triviális kérdést moderátori figyelmeztetést szokott maga után vonni, örülj hogy nem kaptál.
(#) pilotitalia válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia!

Természetesen nem akartam gúnyosra venni a figurát teljesen igazad van a keresővel kapcsolatban,valóban használtam de ezt nem akarom bizonygatni elnéztem a találatokat .Nem akartam egy számodra triviális témát feldobni ha ez téged bosszantott akkor elnézést nem állt szándékomban.Még egyszer elnézést tőled,örülök,hogy nem kaptam figyelmeztetést.Természetesen remélem mindentől függetlenül még a késöbbiek folyamán számíthatok a szaktudásodra és segítségedre.További szép napot.
(#) josipov hozzászólása Márc 2, 2011 /

Az én hozzászólásaim nem is látszanak, vagy szimplán akkora senki vagyok, hogy még egy letolást se kaptam az offtopicomért?

(#) szabics válasza josipov hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Az ML4411 IC-t hol lehet beszerezni?
(#) josipov válasza szabics hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Sajnos sejtelmem sincs, gugli nem adott semmit néhány adatlapon kívül.
Nekem is csak bontott van. nem tudom, mennyibe kerülhet(ett).
Neten van néhány eladó motorvezérlő (IBM 31L7627), azokban biztosan van egy-egy darab.
(#) pjg válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

12V 0,2A
(#) bodgabo hozzászólása Márc 9, 2011 /

Rábukkantam egy korszerű léptető motor vezérlő IC-re. Nagyon "ügyes" és sok terhet levesz a kontrollerről. Meglepő, hogy a méreteihez képest mekkora áramokkal képes dolgozni.
Bővebben: Link
Jó lenne kipróbálni, de kiskereskedelmi beszerzési forrást még nem találtam, ha tud valaki, jelezze!
(#) sunraw hozzászólása Márc 12, 2011 /

üdv!

Megtudná valaki mondani, hogy mi a mach3 progi gépigénye?

köszi.üdv.sun
(#) Antauri válasza sunraw hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Minimum:
◦32-bit version of Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, or Windows 7 Operating System (64-bit will not work)
◦1Ghz CPU
◦512MB RAM
◦Non-integrated Video Card with 32MB RAM
◦Basic Computer Skills (ability to copy/rename files, browse directories, etc)
(#) pjg válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Európában itt! :no:
(#) mezpal hozzászólása Márc 21, 2011 /

Van nekem 3db régesrégi stepperem,az a bajom velük hohy hatalmas az induktiv feszültségük.17 voltos PWM-et próbáltam 20khz és vasszafale majd 100 voltokat lökdös,arra gondoltam hogy jóóóól át kéne tekercselni őket mert most 1-essel van tekerve jó sok menetszámmal de mondjuk ha 4es téglalapalakú rézzel tekerem át vajon milyen lenne???vagy valami hasonlo vastaggal a lényeg a kevés menetszám és kis indukciós fesz lenne.Várom az észrevételeket ötleteket.A motorok 13cm átmérő 15cm hossz 12 es tengely most 30ohm 3mh nincs táblája sem típusa
(#) Programmer válasza mezpal hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Tudomásom szerint egy szétszedett majd összerakott léptetö motor soha nem lesz a régi, jelentösen csökken a nyomaték. Egy forditott dióda nem oldaná meg a problémát?
(#) mezpal válasza Programmer hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

az a helyzet hogy 3A os a vezérlőm de 36 voltnál többet nem bír el és ezek a motorok 12 volt egyenáramon 2A esznek nem pwm és 1 óra alatt alig melegszik,szeretném ha 2 max 5 voltos lenne hogy tápfesztuningal jobban ki tudjam használni őket,mint a modern kis feszültségű motorokat

Tehát nem csak az induktiv visszarugások a baj, hanem a tápfeszültség is. Az ujratekercseléshez érdemben nem tudok hozzászólni, viszont a nyomatékvesztés igy elkerülhetetlen(ki kell huzni a forgórészt).
(#) mezpal válasza Programmer hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Olvastam valami olyat hogy bele kell addig rakni valamibe a forgórészt,na ezt nem tudom pontosan hogy elég-e 1 esztergált vas cső amibe passzol hogy ne mágneseződjön le.

Nem igazán tudom elképzelni ezt a vascsöves dolgot. A forgó- és állórész között általában nagyon kicsi a rés, gondolom a minél jobb teljesitmény érdekében. Nem tudom mi fér oda még be ami megakadályozza a lemágnesezödést. Ha viszont egyszer kihuztad onnantól már teheted akármilyen csöbe, a baj már megtörtént.
(#) kulzol60 válasza mezpal hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia

Arra azért számolj hogy ha a huzalt vastagabra cseréled és emiatt csökken az ohmikus ellenállása akkor ugyan ahoz a nyomatékhoz lényegesen nagyobb árara lessz szüksége a léptetödnek .

A vascsöbe huzás müködik de jol elö kell késziteni ( méretileg és a lényeg a tisztántartás mert nagyon nehéz a szemetet leszedni a forgorészröl .

Elvileg a vezérlök kimenetén van Shotky dioda aminek az a szerepe hogy az ilyen plussz feszültségeket levágja , szerintem nem olyan nagy az a 100V körüli fesz .
Probálj olyan vezérlöt rátenni ami a teljes tápfeszt ki teszi a léptetöre .

Mekkora feszültséggel üzemeltetted eddig ?
Mekkora nyomatéka van ennek a léptetönek igy ?
Mire akarod használni ?
(#) mezpal válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

próbáltam l297-298 párossal nagyon karcsú volt minden feszültség mellet,es próbáltam a vaterás 3A-s kínai vezérlőt is 12-től 30 voltig de hiába van rajta sotki, azonnal füstbe borult 1 csatorna se tábla se típus rajtuk.
(#) kulzol60 válasza mezpal hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

ilyet még nem láttam .

Hány vezetéke van ? Láttad valaha müködni ( forogni ) öket ?

Elvileg ha 2 fázisu léptetömotor akkor még kiárammal is kellene valamennyire dolgoznia , lehet az ohmikus ellenállása kicsi ( olyan 1.5ohm ) tol felfelé már birná a vezérlö .
(#) mezpal válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

8 kivezetésesek a motorok ,igen láttam őket forogni pl:L297-298 al ment de igen kevés a 2A neki mert gyengécske volt rendesen,hajtottam pwm nélkül is 12voltról fetekkel akkor fázisonként (4fázis,8kivezetés)3A beharap és nem melegszik csak langyos,na úgy bivaj erős.
(#) Szebence hozzászólása Márc 23, 2011 /

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy a 4 vezetékes léptetőmotorokat hogyen lehet meghajtani, hogy lépésenként - impulzusonként lépegessen sorba előre?
(#) bodgabo válasza Szebence hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Az X és az Y tengelyek nem pontosan merőlegesek egymásra. Nekem is volt ilyen problémám.
Rajzoltass a géppel egy téglalapot (lehetőleg minél nagyobbat), és ellenőrizd a sarkainál a derékszögeket!
(#) Sir-Nyeteg válasza Szebence hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Bipoláris módban, tekercsenkénti áramirányváltással.
(#) bazs hozzászólása Márc 28, 2011 /

SZiasztok mesterek segítsetek nekem légyszíves küzdök egy motor elinditásával és nem tudom , hogy mit rontk el a bekötések hibátlanok de a programját nem teljesen értem eddig megírtam szerintem itt már lépnie kéne de nem megy

lept.JPG

(#) lazsi válasza bazs hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

A hibát pl. ott követed el, hogy egyáltalán nem tagolod a szövegedet, sem írásjeleket ( . , ), sem pedig mondat elejei nagybetűket nem használsz...

A port kimenetként van definiálva?
Ha igen, akkor a motor csinál-e bármit?
Zizeg, sípol? Akkor túl nagy a frekvencia, lassítsd le, nagyobb szünetek alkalmazásával.
Mintha lépne, de mégsem teszi? A tekercsek sorrendje rossz: Cserélj fel kettőt (1. és 2.)! Ha ez nem segít, akkor ezeket visszacserélve, az egyiket megtartva, a másikat egy harmadikkal cseréld fel (1. és 3.)!

Próbaképpen tegyél a tekercsek helyére LED-eket (470 Ohm - 1kOhm előtét ellenállással) és a léptetés ütemét lassítsd le másodperc nagyságúra. Megfelelő sorrendben világítanak a LED-ek?
(#) bazs hozzászólása Márc 29, 2011 /

Elnézést, azért ahogy kérdeztem!

A motor nem csinál semmit de ha megfogom a tengelyt és megpróbálom elforgatni, akkor érzem, hogy nem olyan könnyű mint ha nem fut a program.

A kábeleket ki mértem és úgy vannak, hogy barna-fekete-narancs ahol a fekete a közös, és a másik pedig piros-fekete-sárga ahol a fekete szintén a közös pont.

Természetesen a D-portot kimenetként deffiniáltam.
(#) lazsi válasza bazs hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

A késleltetés, ha jól látom 3 ms. Az a motornak talán már túl gyors, nem tudja követni.
Állítsd mindet legalább 30 ms-ra, és ha már jól megy, majd gyorsítod.

Mi van a PIC és a motor között?
Milyen tranzisztort használsz?
Következő: »»   64 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem