Fórum témák
» Több friss téma |
Ha még nem dobozoltál, akkor miért adott a nyákméret?
Ha előfokot tervezel, akkor érdemes a potikat a nyákra tevezni és nem bedrótozni mint a Kreuzer-en. Én most a tápon agyalok, mert van egy 320-as lapos 1U-s rack-be való (4cm) toroidom 2×30V, de kéne 300V is egy csöves bemenőfokozathoz. Valószínűleg olyat fogok alkalmazni, mint a torzítomban. Megcsinálhatnám kapcsolótáposra is az egészet, de akkor csak tovább kallódik kihasználatlanul ez a remek trafó ![]()
Már dobozoltam.
![]() A doboz sajnos elég gyengére sikeredett, ezért gondolkodom, hogy reflex lesz. A tiéd zárt doboz, vagy reflex?
Rács való egy kombóra, nem ám selyem
![]() Az enyém 35 literes reflex kb 65 Hz-es hangolással, Eminence Beta 10A hsz.-val. Jó feszes, ütős hangja van, még nagy színpadon vagy szabadtéren is jól kihallom a "zajból". Mit értesz az alatt hogy gyengére sikeredett a doboz? Ezért kéne hogy reflex legyen? Azt a hangszóró paraméterei határozzák meg hogy milyen dobozban működik jól. Milyen tipusú a hangszóród?
Abból építkeztem amim volt. Sajna csak 10mm-es falvastagságú a láda, ezért kell bele merevítő. Úgy gondolom egy jó ládának dupla falvastagság kellene.
Az egyik hangszóró egy mélynyomóból lett kibelezve, megnéztem, egy 300-as magnat reflex. A másik (közép) egy 80W-os 15cm körüli (egy pici basszuskombóból lett kibányászva. A régi mélynyomóból megvan a reflexcső, de nem hinném hogy passzolna mert ez a doboz nagyobb. Jó lenne kiszámolni mekkora reflexnyilás kell a dobozomra, csak azt nem tudom hogyan számoljak.
Az ilyesmiket a Bricostore lapszabászatában szoktam kivágatni. a kombómhoz kb 2500 Ft -ba kerültek a méretre vágott 19mm-es forgácslapok.
Hát azt hiszem, tervezhetek új kombót. Ez több sebből vérzik. Nem is értem miért, elkapkodtam. A selymet kicseréltem rácsra, de ez is átveszi a rezgést és fémesen zörög egy frekvencián. A nagy hangszórót teljesen légmentesen le kell szigetelnem, mert suhog, susog, rezeg, zizeg... áhh.. mára belefáradtam. Keresek egy programot amivel ki tudom számolni mekkora és milyen doboz kell, és valószínű újraépítem a cuccot. De 20-mm-es lemezekből.
Szeva!
Hogy haladsz az SWR előfokkal? Nekem gerjed mint atom...
Hali!
Gerjed? Na basszus... Mitől gerjed? Milyen csővel csináltad? Nyákos, vagy drótos? Én még csak a nyákot tervezgetem hozzá. Melyiket próbáltad, a Baby Blue 2-t?
Amelyiket küldted...
Kihagytam a csöves részt, mert pedálba építettem bele. Az utolsó IC kimenete kiül féltápra. Ha feltekerem a gaint, akkor meg egy bizonyos szint fölött szépen kijön a gitár hangja, négyszögjellel... Bár érdekes, gerjedésre utaló jelet nem láttam a szkópon. JRC 5532-k vannak benne, amik azért nem rosszak.
Köszi az infót, akkor én le is állok a projectről
![]() Már találtam is helyette megfelelőt. Nézd meg a Trace Elliot GP12SM -et. Tetszik hogy lehet balanszolni a fetes és a csöves bemenet között, de én átkapcsolósra tervezem. A low/high kompresszora is jó lehet. Az EQ maradhatna az SWR parametrikus, vagy esetleg a Trace-nek a 12 sávosa. Egyedül csak a tolópotik ára miatt viszolygok tőle. Leszel szkájpon estefelé? A Trace-től már koppintottam kisebb dolgokat, még nem volt velük baj. Pl a JCM-es előfokomban is Trace E. -féle szimmetrikus kimenet van, ami nagyon jól teljesít a kombó hangosításakor.
Itt leszek késő estig!
Hali!
Majd nézd meg a yutubon a Hartke LH 1000-est! A sallangokat leszámítva tök egyszerű és állatul szól. Elektrotanyán fent van a rajza. Bufferelt bemenetek, két trióda között van egy sima 3-as tone-stakc, amit akár meg is lehetne duplázni váltókapcsolhatóra.
Na... most hétvégére összeállt életem első kombója. Teljesen saját gyártmány az itthon talált anyagokból összerakva. Reflex lett, a hátán van a reflexcső, a doboz is kellőképpen meg lett merevítve, így már nem zörög, nem suhog. (Csak a vitrines szekrény
![]() Tapasztalatszerzésnek és természetesen gyakorolni tökéletes, de a következőt teljesen másképp fogom csinálni. Egy jó hangszóró lesz az alap, és 20mm-es forgács, vagy mdf lapokból lesz összerakva, kellően hangolva.. A Conductor végfok nagyon jó, de előfoknak kell majd valami ütősebb,amiben van kompresszor, zajzár és overdrive.
Gratula
![]() Vagány a cucc, abszolút egyedi ![]() Nézegesd meg Te is a Hartke LH-1000-est, én arra fogom átalakítani a kombómat és kiegészítem egy DOD kompresszorral is. Zajzár és overdrive miért kell egy bass erősítőbe?
Helló. Nagyon pofásan néz ki! Gratulálok!
Bocs hogy megkérdem, de milyen fajta gitárod van? A képből úgy vettem ki mintha j bass lenne.
Bassmester, szerintem zajzár nem árt ha van, végülis ki lehet kapcsolni
![]() Vikipapa, igen Jazz bass. Kicsivel több mint 2 éve tört rám a gitár őrület, egy stratocasterral kezdtem de 1év után rájöttem hogy a basszusgitár közelebb áll hozzám. Ez egy olcsó SX jazz, 3 gyerek mellett egyenlőre jobbra nem futotta.
Kösz
![]()
Vettél azóta?
Én javában gyakorolgatok. Most vettem elő a lepusztult kis kombómat, végfok IC-t cseréltem benne (TDA2030), és egy trafó kel még bele (mert az ki lett szedve). Van a padláson egy 2*12V puskás féle alaplapi trafóm azt belebuherálom. Szeretnék beleépíteni egy LINE bemenetet, de még nem tudom hogy lenne érdemes. Szerintetek? Simán illesszem egy ellenállással, meg csatolókondival a meglévő bemenethez, vagy kell valami elektronika is? Mellékelek egy kapcsolási rajzot.
Én a hangerőpoti lábainál próbálkoznék a bemenet csatlakoztatásával ,így megkerülve az érzékenyebb bemenetet amit az opamp egyik része erősít.
A rajzon az R7 és a hangerő poti közé tegyem a csatolókondit ami közvetlen a line inputra menne? Erre gondolsz?
Nem okozhat kárt az előerősítő IC ben?
Helló. Holnap veszem meg a Jazz Bass-t amit kb 3 hónapja néztem ki magamnak
![]() ![]() Szerintem az R7 után jó lesz a bemenet, mert ha ide kötöd be, akkor még tudsz hangszínt is szabályozni. Az IC-nek nem lesz semmi baja, de ne teljes hangerőre legyen állítva amikor kipróbálod.
Szia!
Arra figyelj, hogyha valóban vonal bemenet kell akkor annál a szintnél nagyobbat erősít sajnos a TDA2030. Osztani kell a jelet mert érzékenyebb az IC. Valószínű az IC bemenetere tennék egy csatoló kondi segítségével egy potit, a doboz fenekére meg egy új jacket vagy RCAt. Ebben az esetben pl dobgépet tudsz a játék alá keverni, független hangerővel. Üdv Joe Nincs a nyákjáról fényképed vagy rajzod? Érdemes lehet ezt utánépíteni az ára miatt. ![]()
Körbenéztem NET-en, de csak az elejéről van kép. Azt sem tudom esetleg nincs e tele SMD vel.
Le tudnád fényképezni a belsejét, a panel alját és a tetejét, ha van rá időd? Köszi.
Szia.
Ma szereltem össze, próbából, de úgyis szét kel szednem a line bemenet miatt, lefotózom vagy szkennelem és küldöm. Egyébként semmi SMD nincs benne. Tök egyszerűnek néz ki.
Szétszedtem, lefotóztam. Remélem jól látszik minden.
A végfok TDA egy külön panelre van szerelve és ki van vezetékelve. A nyákra felrajzoltam a vezetékek számozását is. A végfok panelon csak a TDA van és egy szűrőkondi. A kapcsolás pár hsz.-szel előrébb. Ha lesz időm megszerkesztem layoutba. Erre rá lehetne kötni egy jó kis végfokot.
Na már kész is. A LINE bemenet ahogy írtátok a hangerő potira lett kötve. A poti két szélső lábára. Kapott egy csatolókondit a jelen és kész. Jól működik.
Nagyon szuper a kép! Köszönöm. Berajzolom sprintbe és köhírré teszem.
![]()
Most néztem meg jól a rajzot. Szerintem pl egy Quadot a végfok ic helyett mögé téve nagyon brutál kombót lehet ebből építeni!
Azt megköszönjük ha közhírré teszed. Viszont jómagam nem a rajzonlévő 4558 -as opamp -ot raknám bele ,hanem inkább valamelyik duál TL -t mert a jelenleginek a magasabb hangoknál esik az átvitele. Ez főleg akkor számít ha line in bemenetet akar az ember ,és ezesetben (akár kikapcsolhatóan) kiegészíteném egy magas sugárzóval ,mert a gityós hangszórók nem tizenakárhány KHz fölötti hangokra vannak kitalálva. Akashinak is javaslom ,hogy próbálja ki a line in -t ha teheti kiegészítve egy magassal (pl ha cd -t akar rajta megszólaltatni ahol fontos a magas).
A line-in bekötés jól működik. Ebbe a "gyári" kis SX kombóba nem teszek külön magas hangszórót, mert fülessel használom. Asszony nem bírta a "zajt".
Igy ráküldöm a zenét, guitar-pro-t stb..., bele a gitár, és tudok alájátszani, gyakorolni. De a TL cserén én is elgondolkodtam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |