Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   78 / 377
(#) karaszbandi válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A derékszögelés után nyilván rajzoltatok vele egy nagy négyszöget és megmérem az átlóját. Pitagorasz bácsit én is ismertem.
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Ha térben is el van csavarodva, akkor nem feltétlen jó megoldás az átló mérés.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 24, 2011 /

Most jöttem rá, hogy végül is a maró kijjebb jön mint a keret széle, ha máshol nem magán a kereten ellenőrizhetem a párhuzamosságot, csak egy hosszabb fúrót kell befogni a maróba, mert úgy raktam fel, hogy a keretet nem érje el semmi esetre sem, az asztal úgyis a kereten kerül.
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Kormalkodsz velem ?

Azért hivják 3d-s marónak

Ettöl függetlenül igazad van de azt elég könnyü megállapitani.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Talán arra jo lessz hogy lessz egy bázis felületed , de minket most a párhuzamosság nem érekel . Ami érdekel az az hogy a 3 coordináta meröleges-e egymásra ?

Miért bonyolitod ? Állitsd be akkor a párhuzamosságot és utánna rajzolj .
(#) djloui hozzászólása Márc 24, 2011 /

Sziasztok, én is belefogtam egy házi cnc-be sőt ez inkább szemétből van konyhaszekrényre hasonlít mint sem CNC-re. Majd dobok fel képeket.
Valakinek nincs valami jó ötlete gravirtű ügyben?
(#) Antauri válasza djloui hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A hobbycnc fórumon több készítőt is találsz. nagyon jó minőségűeket kapsz párszáz forintért, esetleg Ebay.
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Dehogy. Ez fórum, ötletelünk.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Bállítottam. Most már egész pontos lett a nyákfúrás, már csak a 16-os tengelyeket kéne lecserélnem hogy belógás is megszűnjön.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Innen a 16-os elég, vagy inkább a 20-as kéne az x-hez?
Bővebben: Link
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Nincs értelme a 20-nak , böségesen elég a 16-os ugy is altámasztott .
(#) richy92 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia!Én is ilyen sínekkel tervezem a következő gépemet,csak az nem látszik a képen,hogy hogyan kell rögzíteni,gondoltam már arra is,hogy a talpba kell furatokat készíteni,szóval hogyha veszel,akkor légy-szíves írd már meg,hogyan is van ez és milyen merevséget értél vele el,bár ha végig alá van támasztva akkor a váznak is meg kellene hajlania,hogy deformálódni tudjon ez a sín szerintem.Tervezek egy kis költségvetésű,de profibb gépet,hogyha a köszörült tengelyeidet+a kocsikat cseréled akkor vevő lennék rájuk.Előre is köszi.
(#) kulzol60 válasza richy92 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia

Jo vállasztás ( ha eladja ) 300mm-alatt nyugodtan lehet használni öket .

Az alátámasztott vezetöknek általában a talpában van kétoldalt a rögzitö furat , de van olyan is ahol egy sint kell beledugni a talpba és a sint huzatod a vázhoz .

Már irtam de az ISEL honlapján ott van sok sok méret és megoldás a cnc-épitéssel kapcsolatban PDF formátumban ( Isel.hu ) .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

A X-et hogyan lehet alátámasztva megcsinálni? Igazából nem is alátámasztva hanem valami alumínium lapra kéne rögzíteni a két sínt gondolom.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szia

Maradta még profilod ?

A régi vezetö hellyére tegyék fel két profilt ( összeköti az X lábakat ) és ahoz rögzited az alátámasztott uj vezetöket ugy hogy a talp merölegesen van az Y asztalra ( valoszinü hogy lessz eltolodás a régi és az uj orso tengelysikjai között ( orsot áthelyezni ).Az lenne az igazi ha ezt nem kéne csinálni .

MIvel hogy az X tengely nagyobb terhelést kap Y iránybol ( maráskor ) ezért kell az X linjeit vizszintesen rögziteni ( ez a könnyebb most Neked ) .

Maradt, és vettem 40*40-es erősebbet is.
Ha a talpa merőlegesen van az y asztalra, akkor az nem lesz alátámasztott, mert a csavarokon fog "lógni". Ettől még jobb lesz mint egy 25-ös tengely? A súly egyébként szinte lényegtelen viszont a 25-ös rúdhoz van felfogó, lehet hogy attól csak még merevebb lenne a torony. Láttad az előző videót ahol a 15 kilós kalapácsa tetején volt és kisujjal lehetett mozgatni?
Persze ha az alátámasztott megoldás biztos hogy jobb, akkor már csak az ár számít.
(#) gulasoft válasza richy92 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Sajnos elég ótvarok az ingyen sínek. Néha akadnak, magamnak még csak beépítettem, de eladni nem adnám el nyugodt lelkiismerettel. Persze ha lecseréltem megnézed, és eldöntöd tudod e használni. 4 csapágy van hozzá, 2-őn van szennylehúzó is, bár ha neked kisebb kell, akkor lehet van olyan része amit fel tudsz használni.

pontosabb linket ahhoz a pdf-hez mondanál?

Az alátámasztott 16-os az 23750 forint lenne (2*70cm sín) a 25-ös rúd 4 tartóval és két kocsival 19200.
Az alátámasztotthoz kell plusz elem a toronyra, a rúdhoz meg nem kell semmi, csak a mostani tartókat le kell szedni, és az új tartókat felrakni. (persze a danamid rögzítés is változik, de az mind a két esetre igaz.) Dilemma.....
(#) PIC hozzászólása Márc 25, 2011 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget ill tanácsot szeretnék kérni. Megépítettem ezt a kapcsolást ezzel a motorral:
Kép
kapcsrajz
Nyák

-és letöltöttem a mach3-at.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám belőni a működést? Bújtam a magyar leírást de elakadtam a portoknál, biteknél, kimeneteknél....
Mechanika még nincs csak ezt az 1db motort szeretném kipróbálni, hogy működik e vele.
Elvileg működik mert step és dir kell ennek a kapcsolásnak és a mach3 pedikg step és dir kimenetet ad.

Előre is köszönöm

István

Bővebben: Isel

A menüböl ( fent ) " Termékek " " Mechanika " és ott a sok sok PDF és info .
Azért nem irok pontos linket mert sok más dolog is van a lapon .

Amit irtál 16-os alátámasztott ( csak a ponosság kedvéért ) 2X700mm sin és 4db rövid nyitott csapágy ára.Nem olyan nagy dillemma az .

Azért irtam hogy az X-en a terhelés Y irányban van hogy a lin sint hogyan kell szerelni .

A Z tengely sulya van rajta ( 5-6kg ha jol emlékszem ) ez állando erövel huzza az X csapágyakat lefelé .
Ha az X hid elindul és meg áll és a maro oldalirányban mar ( tehát nem fur ) akkor ezt a sulyt meg kell állitani és el kell inditani ugye .Ennek a sulynak van lend tömege ami az önsulyának a töbszöröse de mindenféleképpen nagyobb mint az önsulya ( 5-6kg tol ) ebben az esetben a terhelés iránya megfordul és a lin sint is ugy kell forditani hogy a maxterhelést abbol az iránybol vegye fel .Lehet hogy nem akkora a különbség hogy ezzel keljen foglalkozni de ha lessz egy dinamikus géped ( meröleges rámpa) akkor bizony nagy jelentösége van .

Nemtudom hogy érthetö-e igy ?
(#) Antauri válasza PIC hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szia istván!

A Machban add meg hogy melyik LPT láb mi legyen, pl. 2. step, 3. dir. Ezt a config/ports, pins alatt találod. Erre a két lábra kötve már tudsz tesztelni. Ne feledd az LPT gnd-jét közösíteni a vezérlőével.
(#) kulzol60 válasza Antauri hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Meg elöztél .

A másik topickban válaszoltam én is ugyan ezt, szerintem oda valo ott lehet folytatni .

Hát a menetesszár egyébként sem egy gepárdléptű valami, ráadásul a motorok gyorsulva indulnak és lassulnak, pont azért, hogy lendületbe tudják honi a hidat, de mivel az y olyan brutálisan jó, hogy a 13 kilós kalapácsot kisujjal lehetett mozgatni, ettől nem félek.
Annyira jó hogy 40*40-esekből akarok építeni egy két tengelyes befele dolgozót, csak nem találtam pesten olyan céget aki bevállalta, hogy tizedmm-en belüli pontossággal vágja abszolút derékszögbe ezeket a profilokat, és ugyan ezen a paraméterekkel a 20mm vastag alu lemezeket.
Persze előbb ezt befejezem.
Amit meg írtam, az csak két csapággyal volt számolva, és ha 4 kell, akkor még drágább.
(#) richy92 válasza PIC hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Nekem amikor tönkrement a z tengelyem vezérlője és azt hittem,hogy csak rosszul van beállítva valami akkor azt mondták,hogy próbáljam végig az összes lehetséges számot beírni step-hez,mert ha a step-et eltalálom akkor már forog a motor.A számokat kb 30ig próbáld,fejből sajnos nem tudom,hogy hány tüskés a parallel port.
Gulasoft-nak:Hogyha cseréled a síneket akkor tutira meg venném(ha lesz úgy pénzem) a köszörült rudakat+csapágyakat,mert a fióksínnél rosszabb lineáris vezető nem létezik szerintem.
(#) richy92 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Nálunk a suliban van egy vízsugaras(abrazív) vágó,a burkoló szakoktató vagdos vele csempéket,ahogy elnéztem szerintem a pontosság megvan.Némelyik lézer tudomásom szerint tud csinálni elég ronda munkát,szóval vízsugaras vágást keress.

A gyorsulása egy gépnek legalább annyira fontos mint a sebessége .

Szimumláltam Neked egy Reliefet (455 845 sor a mérete X 248mm x Y138mm x Z -10mm ) fába ( egy korona marása ) .

A beállitások kb a Te géped maximuma volt ( X - Y - Z tengelyek 1250mm/min ) a felbontás itt most 200lépés/kör ( tehát eggyezik a fordulatszámmal ).

KÉt mérést csináltam az eggyik az én gépem ( MDF ) adatai szerint de 1250mm/min-el ( nálam a gyorsulás minden sebességen 2000 )

Tehát 1250mm/min sebesség 2000-es rámpa és 200lépés/kör a szimulált idö 2:50;13mp -

A másiknál semmit nem állitottam csak a rámpát vettem vissza 300-ra ( a video szerint kb itt körül van a Tied is .

Tehát 1250mm-min sebesség 300-as rámpa és 200lépés/kör a szimumlált idö 5:41;36mp .

A cnc épités eggyik legfontosabb paramétere a gyorsulás .Ezért van az hogy minden váz ami birja is ezt az tulméretezettnek tünik ( pedig nem az ) .
Ha nem relief készités a célod akkor ennek a rámpa dolognak nincs akkora jelentösége de akkor is számit .

Érdekesség : nálam a Z komplett suly az X csapágyaival kb: 3.5kg motorral eggyüt és irányváltásnál ( 1500mm/min felett ritkán dolgozom de alatta is ) a 2000-es rámpával ezen a sebességen ellöki a kb 25kg-os gépet a hellyéröl ( le kell hogy fogassam valahova csak akkor ez a lökés máshol jön elö .

Nem tudom hogy érethetö-e de minden mindennel összefügg és olyan nincs hogy nemfontos .

SBR16 =868ft/100mm ,1400mm =12152ft áfával 15190ft
SBR16UU rövid csapágy 2064ft/db 4db =8256ft áfával 10320ft
SBRL16UU hosszu csapágy 4080ft/db 2db =8160ft áfával 10200ft -posta .

Te melyikekkel számoltad ? én a 4db röviddel .
(#) kulzol60 válasza richy92 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

A vizsugaras vágás talán valamivel olcsobb mint a lézer de 40mm ( a profil magassága ) mélyen már alávág az anyagnak ( kicsit de alávág 0.1-0.2mm-t ) .

A fürésztárcsás vágástol nincs olcsobb ( csak kell keresni valakit aki le is vágja pontosan és le is tugyja mérni mit vágott ) .

Igaz hogy ez még a jövö de miért kell 0.1mm-en belül vágni az anyag hosszát ? a derék szöget értem .
Következő: »»   78 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem