Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok!
Nemrég került hozzám egy ilyen típusú léptető motor typ:KP56QM2 és ehez szeretnék csinálni egy rém egyszerű vezérlést amivel tudom kényelmesen szabályozni a fordulatszámát. ![]() Remélem nem siklottam át konkrét áramköri megoldás felett,ha igen akkor bocsánat. ![]() Köszönök szépen minden segítséget. ![]()
Hát pedig csúnyán átsiklottál felette, úgyhogy használd a keresőt. Egy ez 6 vezetékes egyszerű léptető motor!
Hát pedig sajnálom,hogy kérdeztem de igazad van biztos.Okos enged,köszönöm a helyreigazítást.
![]() Ígérem megpróbálom használni a keresőt amit idáig is használtam,de mint nagyra becsült társunk is megírta "csúnyán átsiklottam rajta"még egyszer bocsánat remélem a jövőben nem borzolom kedves gulasoft idegeit ilyen hanyag keresőhasználattal. ![]() ![]()
Nem kéne ilyen gúnyosra venni a figurát, mikor nagybetűkkel benne van a leírásban hogy stepping motor, erre megkérdezed hogyan kell vezérelni.
Mellesleg a google 10000000 találatod ad ilyen vezérlésekre, és nem egy kapcsolás látott már napvilágot ez ügyben. Az hogy a keresőt nem használod, hanem bejössz és feldobsz egy triviális kérdést moderátori figyelmeztetést szokott maga után vonni, örülj hogy nem kaptál.
Szia!
Természetesen nem akartam gúnyosra venni a figurát teljesen igazad van a keresővel kapcsolatban,valóban használtam de ezt nem akarom bizonygatni elnéztem a találatokat .Nem akartam egy számodra triviális témát feldobni ha ez téged bosszantott akkor elnézést nem állt szándékomban.Még egyszer elnézést tőled,örülök,hogy nem kaptam figyelmeztetést.Természetesen remélem mindentől függetlenül még a késöbbiek folyamán számíthatok a szaktudásodra és segítségedre.További szép napot. Az én hozzászólásaim nem is látszanak, vagy szimplán akkora senki vagyok, hogy még egy letolást se kaptam az offtopicomért?
Sajnos sejtelmem sincs, gugli nem adott semmit néhány adatlapon kívül.
Nekem is csak bontott van. nem tudom, mennyibe kerülhet(ett). Neten van néhány eladó motorvezérlő (IBM 31L7627), azokban biztosan van egy-egy darab.
Rábukkantam egy korszerű léptető motor vezérlő IC-re. Nagyon "ügyes" és sok terhet levesz a kontrollerről. Meglepő, hogy a méreteihez képest mekkora áramokkal képes dolgozni.
Bővebben: Link Jó lenne kipróbálni, de kiskereskedelmi beszerzési forrást még nem találtam, ha tud valaki, jelezze!
üdv!
Megtudná valaki mondani, hogy mi a mach3 progi gépigénye? köszi.üdv.sun
Minimum:
◦32-bit version of Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, or Windows 7 Operating System (64-bit will not work) ◦1Ghz CPU ◦512MB RAM ◦Non-integrated Video Card with 32MB RAM ◦Basic Computer Skills (ability to copy/rename files, browse directories, etc)
Van nekem 3db régesrégi stepperem,az a bajom velük hohy hatalmas az induktiv feszültségük.17 voltos PWM-et próbáltam 20khz és vasszafale majd 100 voltokat lökdös,arra gondoltam hogy jóóóól át kéne tekercselni őket mert most 1-essel van tekerve jó sok menetszámmal de mondjuk ha 4es téglalapalakú rézzel tekerem át vajon milyen lenne???vagy valami hasonlo vastaggal a lényeg a kevés menetszám és kis indukciós fesz lenne.Várom az észrevételeket ötleteket.A motorok 13cm átmérő 15cm hossz 12 es tengely most 30ohm 3mh nincs táblája sem típusa
Tudomásom szerint egy szétszedett majd összerakott léptetö motor soha nem lesz a régi, jelentösen csökken a nyomaték. Egy forditott dióda nem oldaná meg a problémát?
az a helyzet hogy 3A os a vezérlőm de 36 voltnál többet nem bír el és ezek a motorok 12 volt egyenáramon 2A esznek nem pwm és 1 óra alatt alig melegszik,szeretném ha 2 max 5 voltos lenne hogy tápfesztuningal jobban ki tudjam használni őket,mint a modern kis feszültségű motorokat
Tehát nem csak az induktiv visszarugások a baj, hanem a tápfeszültség is. Az ujratekercseléshez érdemben nem tudok hozzászólni, viszont a nyomatékvesztés igy elkerülhetetlen(ki kell huzni a forgórészt).
Olvastam valami olyat hogy bele kell addig rakni valamibe a forgórészt,na ezt nem tudom pontosan hogy elég-e 1 esztergált vas cső amibe passzol hogy ne mágneseződjön le.
![]()
Nem igazán tudom elképzelni ezt a vascsöves dolgot. A forgó- és állórész között általában nagyon kicsi a rés, gondolom a minél jobb teljesitmény érdekében. Nem tudom mi fér oda még be ami megakadályozza a lemágnesezödést. Ha viszont egyszer kihuztad onnantól már teheted akármilyen csöbe, a baj már megtörtént.
Szia
Arra azért számolj hogy ha a huzalt vastagabra cseréled és emiatt csökken az ohmikus ellenállása akkor ugyan ahoz a nyomatékhoz lényegesen nagyobb árara lessz szüksége a léptetödnek . A vascsöbe huzás müködik de jol elö kell késziteni ( méretileg és a lényeg a tisztántartás mert nagyon nehéz a szemetet leszedni a forgorészröl . Elvileg a vezérlök kimenetén van Shotky dioda aminek az a szerepe hogy az ilyen plussz feszültségeket levágja , szerintem nem olyan nagy az a 100V körüli fesz . Probálj olyan vezérlöt rátenni ami a teljes tápfeszt ki teszi a léptetöre . Mekkora feszültséggel üzemeltetted eddig ? Mekkora nyomatéka van ennek a léptetönek igy ? Mire akarod használni ?
próbáltam l297-298 párossal nagyon karcsú volt minden feszültség mellet,es próbáltam a vaterás 3A-s kínai vezérlőt is 12-től 30 voltig de hiába van rajta sotki, azonnal füstbe borult 1 csatorna
![]() ![]() ![]()
ilyet még nem láttam .
Hány vezetéke van ? Láttad valaha müködni ( forogni ) öket ? Elvileg ha 2 fázisu léptetömotor akkor még kiárammal is kellene valamennyire dolgoznia , lehet az ohmikus ellenállása kicsi ( olyan 1.5ohm ) tol felfelé már birná a vezérlö .
8 kivezetésesek a motorok ,igen láttam őket forogni pl:L297-298 al ment de igen kevés a 2A neki mert gyengécske volt rendesen,hajtottam pwm nélkül is 12voltról fetekkel akkor fázisonként (4fázis,8kivezetés)3A beharap és nem melegszik csak langyos,na úgy bivaj erős.
![]()
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy a 4 vezetékes léptetőmotorokat hogyen lehet meghajtani, hogy lépésenként - impulzusonként lépegessen sorba előre?
Az X és az Y tengelyek nem pontosan merőlegesek egymásra. Nekem is volt ilyen problémám.
Rajzoltass a géppel egy téglalapot (lehetőleg minél nagyobbat), és ellenőrizd a sarkainál a derékszögeket!
Bipoláris módban, tekercsenkénti áramirányváltással.
SZiasztok mesterek segítsetek nekem légyszíves küzdök egy motor elinditásával és nem tudom , hogy mit rontk el a bekötések hibátlanok de a programját nem teljesen értem eddig megírtam szerintem itt már lépnie kéne de nem megy
A hibát pl. ott követed el, hogy egyáltalán nem tagolod a szövegedet, sem írásjeleket ( . , ), sem pedig mondat elejei nagybetűket nem használsz...
A port kimenetként van definiálva? Ha igen, akkor a motor csinál-e bármit? Zizeg, sípol? Akkor túl nagy a frekvencia, lassítsd le, nagyobb szünetek alkalmazásával. Mintha lépne, de mégsem teszi? A tekercsek sorrendje rossz: Cserélj fel kettőt (1. és 2.)! Ha ez nem segít, akkor ezeket visszacserélve, az egyiket megtartva, a másikat egy harmadikkal cseréld fel (1. és 3.)! Próbaképpen tegyél a tekercsek helyére LED-eket (470 Ohm - 1kOhm előtét ellenállással) és a léptetés ütemét lassítsd le másodperc nagyságúra. Megfelelő sorrendben világítanak a LED-ek?
Elnézést, azért ahogy kérdeztem!
A motor nem csinál semmit de ha megfogom a tengelyt és megpróbálom elforgatni, akkor érzem, hogy nem olyan könnyű mint ha nem fut a program. A kábeleket ki mértem és úgy vannak, hogy barna-fekete-narancs ahol a fekete a közös, és a másik pedig piros-fekete-sárga ahol a fekete szintén a közös pont. Természetesen a D-portot kimenetként deffiniáltam.
A késleltetés, ha jól látom 3 ms. Az a motornak talán már túl gyors, nem tudja követni.
Állítsd mindet legalább 30 ms-ra, és ha már jól megy, majd gyorsítod. Mi van a PIC és a motor között? Milyen tranzisztort használsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |