Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Üdv. Mindenkinek!
Csak azért írok, mert megigértem, hogy a takarítás utáni 1 havi áramfogyasztást megmérem és közre adom. Hát mint várható volt mivel viszonylag kevés volt most a vízkő a bojlerben szinte semmit nem változott a fogyasztás. Most is 302 kWh-ot fogyasztott az előzőekben mért 300-hoz képest ennyi eltérés a teljes felfűtés meg a kissé változó melegvízhasználat miatt lehetett. Nekem ez akkor is sokk! Kitanálhatnának már valami hatékonyabb bojlert is!
Ha a hőszigetelése jó, nem igen tud hatékonyabb lenni. A bojleren máshol nem igen van veszteség.
Az a problémám,hogy kb. 10 liter melegvíz kiengedése után(ami tök forró) csak hideg víz folyik. A hőfok maximálisra van állítva,és miután csak hideg víz folyik,letekerve a hőfokszabályzót,már a kettes fokozatnál elalszik a lámpa,ami azt mutatná hogy még bőven van benne melegvíz. A fűtőszál nem régen lett kicserélve,még nem lehet rajta sok vízkő.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia! Amit leírtál, abból arra lehet következtetni, hogy a hideg víz beömlő csövön lévő kupak le törött a helyéről. Ennek az volna a feladata, hogy megakadályozza a hideg víz szabad áramlását felfelé a meleg kifolyó csőszakasz felé. A kupak szerű idom, áramláskorlátozó szerepet tölt be, lent tartja a hideg vizet a tartály alsó harmadában. A hideg víz fajsúlyilag is alul van, de áramlását tekintve vízvételezéskor a kupak nélkül gyorsan megtalálja az utat a meleg kifolyón keresztül.
Járd körbe a témát, ha tudod hová tenni, egy naplopóval elég sokat lehet spórolni. A Vaterán kínálják a mellékelt hőcserélőt villanyboylerhez. Egy szivattyúval és némi vezérléssel, szerintem elég barátságos költséggel megoldható. Nálam nyáron naplopó, télen a fűtési rendszerből veszi a melegvizet. A villany negyedik éve 0 fogyasztáson áll.
Vagy pedig a melegvíz csöve repedt meg...
Az lenne még a kérdésem,hogy nagy szakmai hozzáértést igényel ennek a csőnek a kicserélése?
Nem rossz megoldások, de nekem úgy lenne jó, hogy biztos ami biztos maradjon a fűtőszál is. Én úgy gondoltam, hogy egyszerűen a bojlerrel sorba kötöm a kollektort. De egyenlőre sajna nem lesz kivitelezve, addig még nézegetem a lehetőségeket.
Sziasztok!
Nekem egy Hajdú 200l-es kombinált bojlerem van. Azért esett erre a választás még 2003-ban, mert 2db belső hőcserélőt is tartalmazott és egy villamos fűtést is. Először villamos fűtéssel használtam vízkőmentesítés nélkül. Az eredmény: egyre nagyobb fűtésszámla, majd elkezdett csöpögni. Szét akartam szedni, de nem bírt szétjönni. Először arra gondoltam, biztos a rozsda. Nem! Olyan mennyiségű vízkő telepedett meg a fűtőszálakon, hogy amiatt nem tudtam kihúzni az alaplapot. Minden fűtőszálat külön le kellett csavarnom, akkor az alaplap kiszabadult és kb 1 vödör vízkő után a fűtőszálakhoz is hozzáfértem. Szét is vagdosta a kezem a kő. Volt ugyan anód - eredetilet 35cm, de ez kb egy ceruza méretűre zsugorodott. Megvettem mindent amit kell, anódot, fűtőszálakat, tömítéseket. Kicseréltem, majd 1/2 éven belül vettem egy elektromos vízkőtelenítőt, ami az egész házra lett rárakva. Tavaly lehetőségem volt napkollektorra kötni. Most 2011 van és nem volt gond a bojlerrel. A kollektor kisebb teljesítményű ugyan(2,4kW csúcs), mint a fűtőszál (3x1,2kW), de puffer tartályt kellett tennem mellé, mert a napot nem tudom a termosztáttal kikapcsolni. Így rossz időben szinte villanyról megy a rendszer, közepes napokon megtermeli a szükséges melegvizet 45-48 fokon, napos időben a két tartály (500l!) felmelegszik akár 60 fokra is. Amit bánok azóta: nem hittem magamban és megvettem a német vezérlést - méregdrágán a solarhoz. Utólag mégis be lett építve egy plc, mert a bojler fűtőszálat jobb volt időzítve és naptárhoz igazodóan kezelni. Valamint azt, hogy hagytam a rendszert a gyári beállításokkal ketyegni - akkor túrót nem termelt a solar, mert nagyobb volt a csőveszteség, mint ami be volt állítva defaultban. Még hiányzik egy fényérzékelő, ami alapján el tudom dönteni, hogy a bojler menjen csak, vagy menjen a hő a pufferre is, mert a gyári vezérlésen van ugyan prioritás kezelés, de nem ér semmit 1 kollektormezővel.
A repedésen nem dől a hideg víz! A cső az nem cserélhető, mivel hegesztett kivitelben készül a tartályban.
Azért javítható. Bár egy kis fúrás faragás kell hozzá. Az újabb kiviteleken nem is hegesztve van.
sziasztok
Kicseréltem az anódot, menetes vége van és kívülről megy rá egy anya. Az alá milyen tömítés kell?
Az anya alá semmilyen, oda csak egy alátét kell. A zárófedél belső oldalánál kell tömítés, méghozzá ilyen -> KÉP
Köszönöm, már üzemel is a bojler remélem jó lesz.
Többen is írták egy másik fórumon,hogy hasonló képpen jártak,és megoldható egy másik cső behelyezése.
Az újabb tipusú Hajdu bojlerekbe már műanyag melegvízcsövet tesznek. szerezz valami hőálló csövet és tedd bele azt. Feldugod "koccanásig", és visszahúzol 1-2 cm-t.
Ha jól megnézed a képet, ott van a helye a fűtőtestnek, tehát rászerelhető, a szabályzónak is meg van a helye, ez a lényege.
Egy 30-50 literes tartállyal a napkollektori kör megoldható, én a hőérzékelő vezetékét bedugtam a szabályzók érzékelői csövébe, legfelülre. (Mint írtam, nem ilyen rendszerem van, de a hőcserélés vezérléséhez kell a hőérzékelő.) Egyébként a két kapilláris cső mellett simán elfért a 2x0,5-ös szilikon kábel, maga az érzékelő meg nem vastagabb mont a kábel. Ne vesd el, gondold át.
A kivezető nyíláson keresztül,vagy belülről is belelehet rakni? Én rézcsőre gondoltam.
Üdv. Dil!
Én már most akartam napkollektort venni, csak egyenlőre közbejöttek olyan dolgok, hogy lehet költöznünk kell bár panelbe biztos soha sem! Szal most kicsit szünetel a projekt. Üdv. B.G.
OK! De, ha belevágsz, és szükséged van rá, néhány tapasztalattal állok rendelkezésedre.
Belűről tán egyszerűbb. A rézcső is jó.
Azért a rézcsővel csak óvatosan! A réz elektrokémiai hatása a horganyra roncsoló hatású, ezért ha a tartályod nem tűzzománcozott, vagy a beépítendő rézcső után még van horganyzott rész, akkor a rézcső felejtős!
Sziasztok!
Csak támogatni tudom a napkollektoros megoldást, legyen az házi kivitelezés, vagy nagyobb hatásfokú gyári. Mai nap reggel 7-9 óráig a 200+300L vizem (bojler és fűtéspuffer) 56 fokos. Ez idő alatt csak a vezérlés és a keringetőszivattyú fogyasztott áramot - nemsokára remélem ez is napelemről megy. Ha elindul a nyári üzemmód, akkor még medencefűtéshez is lesz elegendő energia - "ingyen"- de jó! - ezt a szót "ingyen" szeretem a legjobban Igen a kollektor is pénzbe került - de többé nem függök az araboktól, a politikától és a mindenkori hatalmasúrtól, hogy mennyit drágít. Nem lesz többé: "Arccal a szénmezők felé!" "Arccal a gázolaj felé!" "Arccal a gáz felé!" majd "Hátra arc - gáz van!". Gyakorlati tapasztalatokkal természetesen én is állok rendelkezésre, ugyanis napi szinten már szinte csak zöldenergiával foglalkozom. Ha nekem megérte - másnak is megéri. Privátban, vagy üzenetben többet, mert rámpirítanak
A melegvízcsövet a bojler gyártásakor kívülről dugják a tartály csövébe. Milyen típusú a bojler ill. hány éves? Már jó ideje tűzzománcozott tartályokat gyárt a Hajdu. A horganyzás a (azt hiszem) 20-25 évvel ezelőtt gyártott gépeknél volt jellemző.
Hajdu tipusú,de újabb fajta,kb 12 éves.FZ 120-as atipusa.nem az a mély aljú,aminek kidudorodik az alja,hanem szinte egyenes. Ez zománcozott az biztos,mert már párszor vízköveztem
Üdv.!
Elnézést ha kissé offos a hozzászólásom, csak érdeklődnék, hogy a GRÜNPOWER termékeket ismeri-e valaki mert én abban néztem egy zártrendszerűt. Ezek minőségéről van-e tapasztalata valakinek?
Hello!
"többé nem függök az araboktól, a politikától és a mindenkori hatalmasúrtól," Szerintem alábecsülöd Őket.. Aki a széndioxid kibocsájtással is üzletelni tudnak, azok bármire képesek. Nemrég egy nő bejelentette igényét a Nap "telkesítésére" (holdon már vehető), és majdnem sikerült neki. Ha sikerült volna neki, fizetned kellene a kollektorért. Még nem, de.. üdv! proli007
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy annak szerintetek mi lehet az oka, hogy a villanyszámla éves összesítőmön az éjszakai áramnál óriási túlfogyasztás jelentkezik. Eddig minden évben +- pár ezer Ft volt a különbözet, de most nem. Szolgáltató szerint az éjszakai áram fogyasztás nőtt meg nagyon. Nappali nem változott. Éves leolvasás után fizetek havi átalányt, eddig nem néztem a havi részfogyasztásokat. Másfél éve vízkőtlenítettem a bojlert, főtőszál, tömítések, vezeték, stb minden cserélve, kivéve az elektronikát. Régi típusú Hajdú 120 v. 160 literes. Szerintetek ha nem a boljlerba való, hanem pl 200 literesbe való fűtőszál van benne, az meghúzhatja-e a fogyasztást ennyire. Szerintem max kb 5% plussz lehetne, de nem vagyok járatos nagyon a témában. Illetve ha a hőfokszabályzó elromlott volna, pl minden éjszakai áram bekapcsolásakor bojler is menne, akkor szerintem víz felforrna, és észrevettük volna. Szóval szerintetek mi lehet gond? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |