Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   26 / 135
(#) Beri Geri hozzászólása Márc 27, 2011 /

Üdv. Mindenkinek!
Csak azért írok, mert megigértem, hogy a takarítás utáni 1 havi áramfogyasztást megmérem és közre adom. Hát mint várható volt mivel viszonylag kevés volt most a vízkő a bojlerben szinte semmit nem változott a fogyasztás. Most is 302 kWh-ot fogyasztott az előzőekben mért 300-hoz képest ennyi eltérés a teljes felfűtés meg a kissé változó melegvízhasználat miatt lehetett. Nekem ez akkor is sokk!
Kitanálhatnának már valami hatékonyabb bojlert is!
(#) zolika60 válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ha a hőszigetelése jó, nem igen tud hatékonyabb lenni. A bojleren máshol nem igen van veszteség.
(#) jomba hozzászólása Márc 28, 2011 /

Az a problémám,hogy kb. 10 liter melegvíz kiengedése után(ami tök forró) csak hideg víz folyik. A hőfok maximálisra van állítva,és miután csak hideg víz folyik,letekerve a hőfokszabályzót,már a kettes fokozatnál elalszik a lámpa,ami azt mutatná hogy még bőven van benne melegvíz. A fűtőszál nem régen lett kicserélve,még nem lehet rajta sok vízkő.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) VIM válasza jomba hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia! Amit leírtál, abból arra lehet következtetni, hogy a hideg víz beömlő csövön lévő kupak le törött a helyéről. Ennek az volna a feladata, hogy megakadályozza a hideg víz szabad áramlását felfelé a meleg kifolyó csőszakasz felé. A kupak szerű idom, áramláskorlátozó szerepet tölt be, lent tartja a hideg vizet a tartály alsó harmadában. A hideg víz fajsúlyilag is alul van, de áramlását tekintve vízvételezéskor a kupak nélkül gyorsan megtalálja az utat a meleg kifolyón keresztül.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Járd körbe a témát, ha tudod hová tenni, egy naplopóval elég sokat lehet spórolni. A Vaterán kínálják a mellékelt hőcserélőt villanyboylerhez. Egy szivattyúval és némi vezérléssel, szerintem elég barátságos költséggel megoldható. Nálam nyáron naplopó, télen a fűtési rendszerből veszi a melegvizet. A villany negyedik éve 0 fogyasztáson áll.
(#) jomba hozzászólása Márc 28, 2011 /

Vagy pedig a melegvíz csöve repedt meg...

Az lenne még a kérdésem,hogy nagy szakmai hozzáértést igényel ennek a csőnek a kicserélése?
(#) Beri Geri válasza dil hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Nem rossz megoldások, de nekem úgy lenne jó, hogy biztos ami biztos maradjon a fűtőszál is. Én úgy gondoltam, hogy egyszerűen a bojlerrel sorba kötöm a kollektort. De egyenlőre sajna nem lesz kivitelezve, addig még nézegetem a lehetőségeket.
(#) kameleon2 válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Sziasztok!

Nekem egy Hajdú 200l-es kombinált bojlerem van. Azért esett erre a választás még 2003-ban, mert 2db belső hőcserélőt is tartalmazott és egy villamos fűtést is. Először villamos fűtéssel használtam vízkőmentesítés nélkül. Az eredmény: egyre nagyobb fűtésszámla, majd elkezdett csöpögni. Szét akartam szedni, de nem bírt szétjönni. Először arra gondoltam, biztos a rozsda. Nem! Olyan mennyiségű vízkő telepedett meg a fűtőszálakon, hogy amiatt nem tudtam kihúzni az alaplapot. Minden fűtőszálat külön le kellett csavarnom, akkor az alaplap kiszabadult és kb 1 vödör vízkő után a fűtőszálakhoz is hozzáfértem. Szét is vagdosta a kezem a kő. Volt ugyan anód - eredetilet 35cm, de ez kb egy ceruza méretűre zsugorodott. Megvettem mindent amit kell, anódot, fűtőszálakat, tömítéseket. Kicseréltem, majd 1/2 éven belül vettem egy elektromos vízkőtelenítőt, ami az egész házra lett rárakva. Tavaly lehetőségem volt napkollektorra kötni. Most 2011 van és nem volt gond a bojlerrel. A kollektor kisebb teljesítményű ugyan(2,4kW csúcs), mint a fűtőszál (3x1,2kW), de puffer tartályt kellett tennem mellé, mert a napot nem tudom a termosztáttal kikapcsolni. Így rossz időben szinte villanyról megy a rendszer, közepes napokon megtermeli a szükséges melegvizet 45-48 fokon, napos időben a két tartály (500l!) felmelegszik akár 60 fokra is. Amit bánok azóta: nem hittem magamban és megvettem a német vezérlést - méregdrágán a solarhoz. Utólag mégis be lett építve egy plc, mert a bojler fűtőszálat jobb volt időzítve és naptárhoz igazodóan kezelni. Valamint azt, hogy hagytam a rendszert a gyári beállításokkal ketyegni - akkor túrót nem termelt a solar, mert nagyobb volt a csőveszteség, mint ami be volt állítva defaultban. Még hiányzik egy fényérzékelő, ami alapján el tudom dönteni, hogy a bojler menjen csak, vagy menjen a hő a pufferre is, mert a gyári vezérlésen van ugyan prioritás kezelés, de nem ér semmit 1 kollektormezővel.
(#) zolika60 válasza jomba hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Ha szét mered szedni, nem nagy ügy.
(#) VIM válasza jomba hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

A repedésen nem dől a hideg víz! A cső az nem cserélhető, mivel hegesztett kivitelben készül a tartályban.
(#) zolika60 válasza VIM hozzászólására (») Márc 29, 2011 / 1

Azért javítható. Bár egy kis fúrás faragás kell hozzá. Az újabb kiviteleken nem is hegesztve van.
(#) tom55 hozzászólása Márc 29, 2011 /

sziasztok

Kicseréltem az anódot, menetes vége van és kívülről megy rá egy anya. Az alá milyen tömítés kell?
(#) Dave87 válasza tom55 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Az anya alá semmilyen, oda csak egy alátét kell. A zárófedél belső oldalánál kell tömítés, méghozzá ilyen -> KÉP
(#) tom55 válasza Dave87 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Köszönöm, már üzemel is a bojler remélem jó lesz.
(#) Dave87 válasza tom55 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Nincs mit
(#) tom55 hozzászólása Márc 29, 2011 / 1

Ilyen szép volt a belseje.

DSCN3669.JPG

(#) jomba hozzászólása Márc 29, 2011 /

Többen is írták egy másik fórumon,hogy hasonló képpen jártak,és megoldható egy másik cső behelyezése.
(#) Dave87 válasza jomba hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Az újabb tipusú Hajdu bojlerekbe már műanyag melegvízcsövet tesznek. szerezz valami hőálló csövet és tedd bele azt. Feldugod "koccanásig", és visszahúzol 1-2 cm-t.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Ha jól megnézed a képet, ott van a helye a fűtőtestnek, tehát rászerelhető, a szabályzónak is meg van a helye, ez a lényege.
Egy 30-50 literes tartállyal a napkollektori kör megoldható, én a hőérzékelő vezetékét bedugtam a szabályzók érzékelői csövébe, legfelülre. (Mint írtam, nem ilyen rendszerem van, de a hőcserélés vezérléséhez kell a hőérzékelő.) Egyébként a két kapilláris cső mellett simán elfért a 2x0,5-ös szilikon kábel, maga az érzékelő meg nem vastagabb mont a kábel.
Ne vesd el, gondold át.
(#) jomba válasza Dave87 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

A kivezető nyíláson keresztül,vagy belülről is belelehet rakni? Én rézcsőre gondoltam.
(#) Beri Geri válasza dil hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Üdv. Dil!
Én már most akartam napkollektort venni, csak egyenlőre közbejöttek olyan dolgok, hogy lehet költöznünk kell bár panelbe biztos soha sem! Szal most kicsit szünetel a projekt.
Üdv. B.G.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

OK! De, ha belevágsz, és szükséged van rá, néhány tapasztalattal állok rendelkezésedre.
(#) zolika60 válasza jomba hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Belűről tán egyszerűbb. A rézcső is jó.
(#) Taki33 válasza jomba hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Azért a rézcsővel csak óvatosan! A réz elektrokémiai hatása a horganyra roncsoló hatású, ezért ha a tartályod nem tűzzománcozott, vagy a beépítendő rézcső után még van horganyzott rész, akkor a rézcső felejtős!
(#) kameleon2 válasza dil hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Sziasztok!

Csak támogatni tudom a napkollektoros megoldást, legyen az házi kivitelezés, vagy nagyobb hatásfokú gyári. Mai nap reggel 7-9 óráig a 200+300L vizem (bojler és fűtéspuffer) 56 fokos. Ez idő alatt csak a vezérlés és a keringetőszivattyú fogyasztott áramot - nemsokára remélem ez is napelemről megy. Ha elindul a nyári üzemmód, akkor még medencefűtéshez is lesz elegendő energia - "ingyen"- de jó! - ezt a szót "ingyen" szeretem a legjobban Igen a kollektor is pénzbe került - de többé nem függök az araboktól, a politikától és a mindenkori hatalmasúrtól, hogy mennyit drágít. Nem lesz többé: "Arccal a szénmezők felé!" "Arccal a gázolaj felé!" "Arccal a gáz felé!" majd "Hátra arc - gáz van!". Gyakorlati tapasztalatokkal természetesen én is állok rendelkezésre, ugyanis napi szinten már szinte csak zöldenergiával foglalkozom. Ha nekem megérte - másnak is megéri. Privátban, vagy üzenetben többet, mert rámpirítanak
(#) Dave87 válasza jomba hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

A melegvízcsövet a bojler gyártásakor kívülről dugják a tartály csövébe. Milyen típusú a bojler ill. hány éves? Már jó ideje tűzzománcozott tartályokat gyárt a Hajdu. A horganyzás a (azt hiszem) 20-25 évvel ezelőtt gyártott gépeknél volt jellemző.
(#) jomba válasza Dave87 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Hajdu tipusú,de újabb fajta,kb 12 éves.FZ 120-as atipusa.nem az a mély aljú,aminek kidudorodik az alja,hanem szinte egyenes. Ez zománcozott az biztos,mert már párszor vízköveztem
(#) Beri Geri válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Üdv.!
Elnézést ha kissé offos a hozzászólásom, csak érdeklődnék, hogy a GRÜNPOWER termékeket ismeri-e valaki mert én abban néztem egy zártrendszerűt. Ezek minőségéről van-e tapasztalata valakinek?
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Hello!
"többé nem függök az araboktól, a politikától és a mindenkori hatalmasúrtól,"

Szerintem alábecsülöd Őket.. Aki a széndioxid kibocsájtással is üzletelni tudnak, azok bármire képesek. Nemrég egy nő bejelentette igényét a Nap "telkesítésére" (holdon már vehető), és majdnem sikerült neki. Ha sikerült volna neki, fizetned kellene a kollektorért. Még nem, de..
üdv! proli007
(#) gabesz81 hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy annak szerintetek mi lehet az oka, hogy a villanyszámla éves összesítőmön az éjszakai áramnál óriási túlfogyasztás jelentkezik. Eddig minden évben +- pár ezer Ft volt a különbözet, de most nem. Szolgáltató szerint az éjszakai áram fogyasztás nőtt meg nagyon. Nappali nem változott. Éves leolvasás után fizetek havi átalányt, eddig nem néztem a havi részfogyasztásokat. Másfél éve vízkőtlenítettem a bojlert, főtőszál, tömítések, vezeték, stb minden cserélve, kivéve az elektronikát. Régi típusú Hajdú 120 v. 160 literes. Szerintetek ha nem a boljlerba való, hanem pl 200 literesbe való fűtőszál van benne, az meghúzhatja-e a fogyasztást ennyire. Szerintem max kb 5% plussz lehetne, de nem vagyok járatos nagyon a témában. Illetve ha a hőfokszabályzó elromlott volna, pl minden éjszakai áram bekapcsolásakor bojler is menne, akkor szerintem víz felforrna, és észrevettük volna. Szóval szerintetek mi lehet gond?
Köszi.
Következő: »»   26 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem