Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1264 / 3973
(#) gg630504 válasza jdani hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Hagyományos elektromechanikus duda? EMI zavarszűrés ( C, RC, LC ). A dudához és a PIC-hez is.
(#) qvasz2 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Félek, nem a zavarszűrés itt a gond: egyszerűen akkora áramot kíván, amitől az a csöpp akku letérdel.
(#) jdani válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Egy rajzot tudsz firkantani, hogyan kössem be?
(#) pucuka válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Nem tudom, mekkora az a "csöpp akku", de egy 1.5 Aó -ás akkunak a rövidzárási árama több amper. A duda igaz nagy áramot vesz fel, de az akkut semmiképp nem viheti rövidzárba, úgyhogy az, hogy a duda "rövidzárral működik", nem igaz, mert akkor az akksi (bármilyen) néhány dudálás után tönkremenne. Lehet már gyenge szulfátos akksi, de akkor már a duda is csak nyöszörögne. Viszont a dudában szaggató van, ami jelentős áramlökéseket generál, ez könnyen megzavarhat tápfeszültségen keresztül érzékeny elektronikát. Tán el kéne végezni azt az apróka vizsgálatot amit pcroland javasolt mondjuk a világítás bekapcsolásával.
A bekötése meg pofonegyszerű, mivel csak egy kivezetése van (a másik a test) kapcsolt pozítíyot rá kell kötni a dudára, és ide kell egy kb 470 nF -os kondit tenni, mint amilyen a gyújtásmegszakítóban van, illetve az elektronika tápját tisztességesen megszűrni, pl 1000 µF párhuzamosan 100 nF -al. Az ilyen, vagy ennél nagyobb kapacitású szűrőkondi esetén még akár rövid időre lecsökkenhet is az akkufeszültség, nem okozhat gondot.
(#) pcroland válasza jdani hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Mechanikus duda? (Az fogyaszt nagyon, ha jól tudom.) Ha mechanikus csak kösd rá (gondolom az). Köss be vele sorosan valamilyen izzót.
(#) jacsu hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna nekem egy rajzot mutatni,ellenütemü párhuzamos kapcsolásrol tranzisztorokkal?Elöre is köszönöm.
(#) gabrisherceg hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok,
Olyan problémám illetve kérdésem lenne, hogy van egy házimozim, és eléggé white fülű vagyok, ezért zavar, amikor máshonnan nézek filmet a szobámból, mint ahova kalibrálva vannak a hangszórók, akkor mondjuk csak a jobb oldalit hallom, mert ahhoz ülök közelebb. Ilyenkor ha még nem unom nagyon akkor be kell mennem a házimozi menüjében és egyesével be kell állítanom a hangszórók kimenő jelét.
Ezt szeretném kikerülni és esetleg egy olyan megoldást hogy egy nagyon kis egyszerű keverőt építenék, amin potik vannak így egyesével tudnám állítgatni a hangszórók erősségét (Menüben mindegyiket maximumra és amit kell azt potival lejjebb állítok). Nem tudom, hogy lehetséges e ez csak simán potméterek "beékelésével". 5x142 W Rms és a mélynyomó 140 W Rms, mindegyik 3 Ohm.
(#) kupi válasza szucsip hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a leírást és a rajzot is!
A LED-ek nyitófeszültsége: 3.5V
Áramfelvétele: 20mA
Csinálhatok neki valamilyen dobozt vagy kelleni fog neki a hűtés?
Ha rosszul van megválasztva az ellenállás akkor csak annyi történik, hogy elszálnak a LED-ek?
A nem szabályzottnál, csak a LED-ek meg a hiányzó ellenállás kellene és kész is?
Üdv!
(#) helektro hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Lehet volt már, de nem találom.
Kérdés: párhzamosan kapcsolt kondenzátor és ellenállás esetén az eredő impedancia hogyan számolódik?
(#) helektro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Köszi. Azzal tisztában vagyok, hogy ellenállás eredő ellenállása hogyna számolódik. Azzal is tisztában vagyok, hogy egy kondenzátor látszólagos impedanicájával is tisztában vagyok.
De sajnos a kérdésem továbbra is fenáll!
Párhuzamosan kapcsolt ellenállás és kondenzátor eredő impedenciája hogyan számolódik?
(#) Elombre hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok.
Tudna nekem valaki segíteni egy relé bekötésével egy Omron G5LE-1 szeretném beilleszteni az alábbi kapcsolás végére .
A relé
(#) Elombre válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Köszi!
(#) helektro válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Köszi!
(#) szucsip válasza kupi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Üdv!

Tehát a LED-ek nyitófeszültsége 20mA áram mellett 3.5V. Ez fontos információ, így ha 12V-os akkumulátort feltételezünk, akkor asszongya: R= (Ut-2*Uak)/Iak= (12V-2*3,5V)/0.02A=250ohm. (240ohmos van hozzá a legközelebb)

Melegedni egyáltalán nem fog. És igen, a nem szabályozottnál csak az ellenállások, és a ledek kellenének. Ha nem szabályozod, akkor 3 LED is mehet sorba, viszont akkor már csak 100ohm legyen az ellenálás értéke.
(#) janikukac hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Helóka ! Morset építek majd műszakira, és az a kérdésem, hogy ez jó kapcsolás? Bővebben: Link Ez tud, ugye annyit, hogyha nyomom a tasztert, akkor akkor bípel?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Akkor, már rajzolok is nyákot hozzá, hátha nem rontom el..
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Meg is rajzoltam. A potit nem tudtam berakni, nem tudom, hogyan kell bekötni. Valaki kérem kösse be, meg a hangszórót, meg azt az elkót, meg ha valami lemaradt volna még. Arra is kérlek titeket, hogy javítsátok ki , ha hibás. A kapcsolási pár h.sz-ással feljebb van. Amikor javítjátok, akkor kérem úgy javítani, hogy ne sok változtatás legyen rajta, mert szeretném minnél több százalékban , hogy az én kezem munkája legyen. Nem szaporítóm a szót :

morse.lay
    
(#) jdani hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Helló. Segítségeteket szeretném kérni. Van egy LCD kijelezőm, aminek a háttérvilágítását potenciométerrel állítanám. Tudnátok ötletet adni, milyen tranyón keresztül végezzem, ami viszonylag kicsi, és nem fűt? A világítást úgy gondoltam, hogy a tranyó E a földre, és a C a kijelzőre. A kijelző háttétvilágítás anódja menne a 12Vra, és így egy ellenállással, hogy potméterrel ne tudjam lejebbvinni az ellenállását, mint ami sorba van kötve, (hogy ne tudjak neki 12Vot adni).
(#) balazskiss hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok!
Megépítettem egy AVR-Doper, USB-s ISP programozót a cikk alapján (Bővebben: Link) és megvásároltam az első nyolc lábas cikkhez szükséges alapanyagot.
Sajnos a programozó és amikrokontroller összeköttetéséről nem szólt senki (És érdekes, hogy egy olyan fénykép sincs amin ez látszana), ezért felmerült két kérdés:

1) Ha veszek 2db ilyet és 1db ilyet akkor az jó lesz-e nekem.

2) Igazából nekem fölösleges még egy kábelt beiktatni elég lenne egy csatlakozó is aminek mindkét felén 10 lyuk van. Tehát egy kétoldalú ilyen csatlakozó kéne. Nem tudom létezik-e ilyen.Így egyből mehetnének a dugaszolós kábelek (amik a próbapanelhoz jók), a programozóba.

Remélem nem hülyeséget kérdezek. Esetleg ki lehetne egészíteni ezzel a résszel a cikket.
Köszi a segítséget!
Balázs
(#) szucsip válasza jdani hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Kicsi, és nem fűt...?

Hát az a helyzet, hogy tök mindegy a tranzisztor mérete. A kapcsolástechnika a te esetedben SOROS ÁTERESZTŐ, azaz disszipatív. Kapcsolóüzemben lenne érdemes csinálni, olyankor nincs veszteség. De egy LCD háttérvilágításhoz nem kell sok áram.

Javaslom az egyik -pár hozzászólással fentebbi- kapcsolásomat szemügyre venni
(#) dudzsi válasza balazskiss hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Csak egy kérdés. Ezt a csatit akarod rádugni az AVR-re? Mert csinálni kell egy "dokkolot" ahol az icnek a megfelelö lábához van kötve egy olyan csatinak az ellendarabja amit te irtál és igy azzal a kábellel összetudod kötni a programozoval. Vagy probapanelon programozod fel drotok bedugdosásával.
(#) Davidd hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok megint nyaktervezessel zaklatlak benneteket Most is mellekelem a kapcsolasi rajzot es a nyakrajzot is..
(#) johndoe83 hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Hali! Az előbb sikeresen rossz topikba írtam... Na mindegy.. Én próbálkozom megépíteni egy fejre szerelhető LED-es szerkentyűt, amivel a Freetrack nevű progi érzékelné a fejmozgásomat. Erről gondolom sokan hallottatok már. Mármint a Freetrack-ről nem rólam.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy ha van 3 infra LED-em, és van 2 ceruza akkum/elemem (akku 1700mAh-elem 2950mAh), akkor mekkora előtét ellenállás kellene ehhez a nem túl bonyolult szerkezethez? Van aki 10 Ω-ot mond. Viszont ha ezt beírom az ezen az oldalon látható kalkulátorba, akkor 1ohm-ot ad ki. Na most akkor hogy van ez? És ami ehhez, és a hiányos tudásomhoz kapcsolódik, ha az elemre 2950mAh van ráírva, akkor az hány mA-os? 2950?

Még tuti valami eszembe jut. Remélem nem írtam túl sok hülyeséget.

Üdv: john
(#) bbalazs_ válasza johndoe83 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Fejmozgas erzekelesre vannak jobb megoldasok, de ha te ezt akarod, akor OK.
Az infra ledeket a maxumumon akarod jaratni? Valoszinuleg nincs erre szukseg es jobban eszi az elemeket is. Tehat tehetsz bele nagyobb ellenallast is.

A helyedben akkurol hasznalnam, ha folyamatosan mennek.

Van egy hordod, amiben van valamennyi viz (vizmennyiseg = mAh). Ha a csapot jobban kinyitod, akkor a vizsugar aramlasa (mA) erosebb, de hamarabb kifogy a vized. Ha csak kicsit nyitod ki, akkor sokaig jon keves viz a hordobol. A hordobol felul parolog a viz (onkisules) es ugye a csapnak is van egy maximalisan kinyitott allapota, aminel erosebb sugarat mar nem kaphatsz (belso ellenallas).

Itt elvileg azt jelenti, hogy 2.95A-t tud szolgaltatni neked 1 oran keresztul, utana lemerul (kifogy a viz). Ha fele ennyi aramot veszel ki belole orankent, akkor azt ket oran keresztul tudja, aztan merul le.
A gobe a szelsoseges ertekeknel nem linearis. Tehat mondjuk 295 A-t mar nem fogsz tudni kivenni belole semennyi ideig, mert egyszeruen nem birja. A magasabb ertekeknel a belso ellenallas, az alacsonyabbaknal az onkisules befolyasolja.

Feltetelezem, hogy az aram fogalmaval tisztaban vagy es hogy 1000mA=1A.
(#) Vacok hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy pc tápban a hálózati zavarszűrőt csak a kékkel bekeretezett rész alkotja, vagy részét képezi a pirossal bekeretezett rész is?
(#) Doncso válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Idézet:
„Kapcsolóüzemben lenne érdemes csinálni, olyankor nincs veszteség.”

Mit? Egy háttérvilágításnak a szabályozását kapcsolóüzembe? Komolyan mondod? Kell hozzá egy soros ellenállás, egy tranyó, meg a tranyó bázisára egy ellenállás poti.
(#) Doncso válasza jdani hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Labortápról adj neki annyit, amit max fényerőnek szeretnél, itt mérd meg mekkora fesz-t áramot kér, ehhez válassz tranyót, meg előtét ellenállást.
(#) kupi válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Üdv!
Azt hiszem már csak annyi kérdésem lenne , hogy az IC 5-ös lábára írtál egy 10nF-100nF-os kondenzátort. A két érték között bármekkora lehet?
Üdv!
(#) szucsip válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
A kérdező olyant akart, ami nem fűt. Nem biztos, hogy az az LCD kijelző olyan kicsi... És mivel olyan dolgot kért, ami nem fűt, ezért jogosan gondoltam arra, hogy nem a hőmennyiséggel, hanem a veszteségi energiával van gondja. Esetleg elemről üzemelhet a berendezés, és akkor mindjárt nem mindegy, még az a pár miliwatt sem.

Amúgy ha bemész egy vendéglőbe, és palacsintát kérsz, meg császármorzsát, akkor a pincér is tudja, hogy nem való ez a kettő egymás után. De azt nem tudhatja, hogy miért kéred, így tehát azt ad, amit kérsz.
Következő: »»   1264 / 3973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem