Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy olvadóbiztosító nem tud megvédeni egy félvezetőt. (Vannak speciális, félvezetők védelmére szolgáló biztosítók, de az olvadószálasok nem ilyenek.) Minden olvadóbiztosítéknak van egy határárama, amelyen soha nem olvad ki, és ez az áram a névleges áram másfél -kétszerese is lehet (karakterisztikától függően). A néveleges áram többszöröse kell ahhoz, hogy tizedmásodperceken belül kiolvadjon egy olvadóbiztosító. A félvezető addig százszor tönkremehet...A biztosíték jelen esetben pl. arra jó, hogy zárlat esetén ne égjen le a trafó.
Azt azért ugye nem állítod, hogy egy 0,8A-es graetz elé 1A-es biztosíték kell?
A kamera + és a - táppontjait a 100µF kondira kell kötni értelemszerűen.
Jobban járnál, ha a ceruzaelemek helyett laposelemet használnál, mert az nagyobb kapacitású.
Egy 1A-es biztosító sem védi meg a 1A-es graetzet, mert az alábbi doksiból láthatod, hogy pl. 1A-es gyors biztosító 2A-es áramot 20 másodperc után szakít meg, 2,5A-t 1 másodpercig, 3A-t 100 ms-ig kibír. Ezek alatt az a graetz simán tönkremehet.
A biztosítót olyan értékre kell méretezni, hogy a trafó zárlati áramára biztosan kiolvadjon, nem az a feladata, hogy a graetzet védje. Bővebben: Link
Na, a hiba megoldva. Az volt a baj, hogy a forrszemek ki voltak törve, kondik ellenállások nem csatlakoztak 2 oldalról a panelra...
Lenne egy kérdésem : Miért van az, hogy nem működik a szabályzóval az erősítő. Azt csináltam, hogy a szabályzó kimenetét az erősítő bemenetére kötöttem, a szabályzó bemenetére megy a jack dugó. Az lehet a baj, hogy 9 V elemről eresztem? Azt mondták nekem arról is kell, hogy menjen. Zúgása van, mert felfogja a zavart, ha mozgatom a potik kábelét akkor zúg jobban is... Kapcsolási : Bővebben: Link
Működik , de rossz. Nagyon felveszi a zajokat, zúgatja a hangszórót a poti. Minden poti vezetéke árnyékolt. Nem is akarja nagyon állítani, amit kell. Mi lehet a baj?
Szia!
Műveleti erősítő nélkül is zúg? Az R10-et egyből kösd a kimenetre, az IC-t meg vedd ki.
Lerajzolnád, hogy hogyan csináljam? Az IC-t kiveszem, még mit változtassak? Légyszíves aki tud, az írja le az ötletét, mert nagy KAKI-ban vagyok. Holnap reggel verseny, és nem jó ez a vacak.
Leírtam, hogy hogyan csináld. A testek össze vannak kötve?
Na, megpróbáltam, most is zúg, csak most a potik nem annyira zavarnak be. A nyák ami alapján készítettem : Bővebben: Link SOS !
Rajzold be az alkatrészeket és jelöld meg, hogy melyik az IC 1-es lába. Felülnézet
Beültetési : Bővebben: Link
Nyák : Bővebben: Link Az IC-t úgy helyeztem be, hogy ahol a beültetésin az ic sarka meg van pirosítva, egy háromszöggel, oda ment az első lába. :yes:
Vidd körbe a GND-t a nyák szélén, hogy a földhurok hatását csökkentsd.
Hogyan vigyem körbe, és hogyan csökkentsem a földhurkot. Mi az? Az nem lehet még egy baj, hogy 9 V-os elemről táplálom?
Jó estét csináltam egy feszültség osztós hangerőszabályzót az erősítőmhöz, de borzalmasan zúg, és ha feljebb tekerem, akkor az mr1 petőfi-t lehet hallgatni.
Lehetséges, hogy a tűs megoldásom viselkedik rádióantennaként? tűs megoldás: az alaplapokon van az a csatlakoztató tű sor, amelyre az előlapi panelt szokás csatlakoztatni, én így oldottam meg a vezetékek csatlakoztatását a panelra.
Azt a lila rajzolatot a forrasztási oldal felől kell nézni?
MR1 Kossuth-ot
Ő, hát igen, csak amit rávasaltam az megtükröződött ugye, tehát azt tükrözve kell nézned.
Akkor, most mit is csináljak?
Okés, ezt megcsinálom.
A földhurkos izé? Visszarakjam az IC-t a helyére, meg az ellenállást, ha most ezt megcsinálom?
Igen, az a földhurkos izé. Rakj vissza mindent!
Okés. Esetleg még adjak hozzá 9 V feszülséget?
Tápfeszültséget mindenképpen adj az IC-nek, mert anélkül nem fog működni.
Jaj, én úgy értettem, hogy 9+9V-ot...
Most még működni sem akar. Feladtam. Ha valahova simán csatolom az egyik potit, akkor a hangerőt tudom legalább állítani? Mondjuk a 47k-sat, vagy a 100 k-sat???
valakinek nincs ötlete?
Természetesen nem gondolom, hogy az 1A-es biztosíték megvédi az 1A-es graetzet. Inkább azt gondolnám, hogy nem ilyen kis graetz kell, hiszen a feszsab is többet igényel 1A-nál.
Én végigpróbálgatnám egy 1 .. 10 nF-os kerámia kondenzátor egyik kivezetését hozzáforrasztanám az áramkör földjéhez, a másikra rövid vezeték és minden alkatrész minden kivezetéséhez hozzáérintgetném. Lehet, hogy valahol megszeppen. A tápegység egyenirányító diódái söntölve vannak 10 .. 100 nF kerámiákkal?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |