Fórum témák
» Több friss téma |
A stabkockát (78xx, 79xx) erősítőnél nem szokták használni, még nagyobb teljesítményűt sem, mert rengeteg hőt termel, nagy veszteséggel működik. Olyan trafó kell, amivel a feszültség az erősítő működési tartományába esik.
Üdv mindenkinek lenne egy kérdésem
találtam egy kapcsolási rajzot a TDA2030 végfokhoz Van egy aszimetrikus tápom 30V egyenirányítva ehez megfelel ez a kapcsolási rajz? http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/1b/1b2b0e6bcc50bbacbc6f0...11.jpg
Szia!
Egy jó terv: Bővebben: Link
Szia!
Kadarist által belinkelt rajzot én is csak ajánlom, ez volt az első erősítőm majdnem ugyan ilyen tápfesszel.
Helló egy kicsit méregettem miután sikerült egyenirányitani és a GND és a + kőzőtt 19.5V
- ugyszintén Ha a kondit beteszem akkor 21.5v kapok A GND és a +,- között. A +,- oldalon pegig kondi nélkül 36-38v kőzőtt Kérdésem az lenne hogy van 2Db 25V 4700µF kondim meg 2DB 35v 4700µF kondim a GREATC után tegyek bele kondi vagy ne mert akkor viszont 21.5V GND +.- között Symbol Parameter Value Unit Vs Supply voltage ą 18 (36) V Vi Input voltage Vs Vi Differential input voltage ą 15 V Io Output peak current (internally limited) 3.5 A Ptot Power dissipation at Tcase = 90°C 20 W Tstg, Tj Stoprage and junction temperature -40 to 150 °C ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS TYPICAL APPLICATION Pentawatt ORDERING NUMBERS : TDA2030H TDA2030V 1/ Eszerin ha jól értelmezem akkor maximum 36V ami azt jelenti hogy +18V -18V Nemlessz neki kicsit sok a tápom?
De ezek szerint neked szimmetrikus tápod van és nem aszimmetrikus. A +/- 18V az már kicsit sok.
A tápomat ugy csináltam meg hogy a két tekercs egyik pontját ősszekőtőttem az a GND és egy Greatc et beraktam és igy van +,- oldal
Szia4
Használj TDA2050-et, az már bírja a nagyobb feszültségű táplálást.
Igazából én ezt a rajzot építettem meg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b0/b03994c6a408a5a1326c3...1b.jpg
Ez nem rajz, hanem nyákterv. A másik IC-t azért ajánlottam, mert magas a tápfeszültség a TDA2030-hoz, viszont a TDA2050-hez jó lenne, és ráadásul a kapcsolásuk is azonos.
Most akkor mit csunáljak a 4DB TDA2030 nem lehetne valahogy a tápfeszből lejjeb venni?
Mert sajna nincs kesem új icket venni
Rakj sorosan egy-egy (vagy kettőt)diódát polaritáshelyesen mindkét tápágba, és így egy (kettő) dióda-nyitófeszültségnyi feszültség esik a diódán. Vagy tekerj le a szekunder-tekercsekből, vagy tekerj rá a primerre.
ÚH én igen kezdö vagyok
De van egy marék 1N4007 diodám akor azt hovategyem és menyit és hogyan kössem be
Az kicsi lesz oda. Valamilyen 3-4 amperes típus kellene. De akár rögtön kettőt is köthetsz sorba, így nagyobb lesz a feszültségcsökkenés.
Értem akkor mekkorák legyenek a Diodák?
Ne aprózzuk el, legyen egy ilyen kaliberű típus, és kettő-kettőt köss sorba.
Sajna nem volt most a boltban de egrendelte nekem
idéglenesen amig nem érkezik meg nemlehetne betenni 3A kiprobálás képpen?
nem értem ezt a szimmetrikus tápegységet, mert én akárhány tápegységet láttam már és mindegyiken csak két kivezetés volt, test nemvolt sehol...
most ha van egy ilyen trafóm: Link ebből lehet szimmetrikus tápot fabrikálni??? mert ennek is két kivezetése van..
ezt a kapcsolást csináltam meg nemrég a tanáromnak vizsgamelóra nagyon jól szól semmi bajom vele csak ha maxon veretem akkor már torzít..
Szeretnék egy erősebbet építeni és azokhoz már szimmetrikus tápellátás kell. Olyan trafóból tudok csinálni aminek 4 kivezetése van? Csak az a gond hogy nem egyforma a feszültség..
Amelyiknek két szekunder kivezetése van, abból elég nehéz szimmetrikus táplálást csinálni. De honnan veszed azt, hogy nagyobb teljesítményhez okvetlenül szimmetrikus táplálás kell? Ez nem így van.
a nagyobbakhoz már csak olyan kapcsolási rajzot találtam amihez szimmetrikus táp kell..
Cáfolom és ellenzem Egy 32W-os példa TDA2050-el: Bővebben: Link
találtam egy ilyen kapcsolási rajzot, ez jólenne szétosztani a feszültséget +/- ra?
Hali! Nem tudná biztosítani az ampert a TDA-nak inkább kisebb előerősítőkhez jó, de csak kényszerből.
De az előbb tisztáztuk, hogy nem kell okvetlenül szimmetrikus táplálás egy nagyobbacska erősítőnek. Olyan kapcsolást válassz, ami kompatibilis a trafóddal.
Én megépítettem ezt a kapcsolást BD249/BD250-es tranyókkal, működött is szépen, egy 40W-os erősítőt hajtottam vele, de csak próbára készítettem, véglegesen nem építenék ilyet egy erősítőbe sem, több ok miatt.
1. Ennek is legalább akkora hűtőfelület kell mint a megtáplált végfokhoz 2. ha valamelyik tranyó elszáll, akkor az komoly problémákat okozhat Egyébként a kondik feszültsége egy kicsit alulméretezett szerintem a kapcsolási rajzon, de oda úgyis akkorát raknál gondolom amekkora a Te tápfeszedhez megfelel.
Ha nagyobb teljesítményűt akarsz asszimetrikus tápról akkor csináld meg a TDA2030+BD911-BD912es kapcsolást, haveromnak építettem egy ilyet vagy 9-10 hónapja és még most is szól. +40Vról megy mellékelem a kapcsolást és a nyáktervet is. Nekem semmi gond nem volt vele, nem gerjedt nagyobb hangerőn sem torzított igaz nem komolyzenére való.
Amit én építettem 40W-os erősítőt az ennek a szimmetrikus táplálású változata, BD249/250-es végtranyókkal, hát a hangja az nem nyűgözött le, életem legelső erősítője volt az, és egyben a legrosszabb is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |