Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1306 / 3977
(#) pucuka válasza akos70 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Akár hiszed, akár nem, nem olyan könnyű a döntés. A fényképezőgépembe (Minolta) eredetileg 4 db ceruzaelem volt. (1.5 V), Kicseréltem AA 2700 mAó -s akumlátorokra (1.2 V). Sok bajom volt vele, mert csúcsra töltve működött is szépen, de hamar "lemerült", azaz nem, de a gép azt mutatta. A másik gond, hogy mikor elővettem a gépet, tuti alacsony telepet mutatott, mikor a legjobban kellett volna. Akartam nagyobb kapacitású cellát vásárolni, és az eladó (kivételesen értett hozzá) rábeszélt egy másik típusra, ami csak 2000 mAó -s volt, nomeg drágább is. De bevált. Több éve ragyogóan teljesít. Tudom, nem a reklám helye, de leírom: Modell eneloop, HR-3UTG1,2V 2.000 mAó SANYO
(#) akos70 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Köszi neked is.
Ő az?
(#) pucuka válasza akos70 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Igen, ez az.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Köszi !
Ami az oldalon van, az 60*60*20-as. Hajtogatok majd több réteg lemezt, összekalapálom, meg minden. :yes:
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Hello!
Most már kezdem bánni hogy belefolytam. Mert nem is voltam itt, csak végég futottam az oldalakat.
Mert hogy ez mi is lesz, azzal csak az utolsó hozzászólásodban kezdett derengeni. De rajzot (ami komplett lett volna) nem láttam. Követelmények meg apránként jönnek elő.
Én csak arra összpontosítottam, hogy csipogjon, majd legyen idővel folyamatos a dolog. Ezért készítettem el az első rajzot, a CD4093-al. Ha abból fényre kapcsoló izét akarsz készíteni, akkor az első ellenállást kicseréled 100kohm-ra, és a be mentére teszed a CDS fotoellenállást. És már működik is. Ha nem elég a villany a csipogónak, akkor egy emitterkövetőt kötsz utána.

Szóval, hogy mit kel módosítani miért, azt nem tudom, mert a fejedbe nem látok. És így ennek se vége sem hossza nem lenne..
üdv! proli007
(#) Blabcsi hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Üdv.
Tudom láma kérdés, szeretnék vele tisztában lenni.
Tehát, arra vagyok kíváncsi, hogy a kapcsoló üzemű táp " kikapcsol "-e, ha nincs rajta fogyasztó? És ha nem mennyit fogyaszt maga a táp?
Illetve egy 12V 1A kapcsoló üzemű táp mindig leadja-e az 1A-t vagy csak annyit, amit a fogyasztó igényel?
Keresgéltem neten, de ilyen jellegű infót nem találtam.
(#) MaTe193 hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Tanértes tápegység,viszont nemigen akarja kiadni a 250V-ot.Van benne egy szakadt huzalellenállás,én arra gyanakszom.Az értéke megvan,de a teljesítményét nem tudom kimazsolázni,remélem tudtok segíteni!
Köszönettel:Máté.

S6304935.JPG
    
(#) gg630504 válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
10 watT
(#) BEMcorp hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Lehet bugyuta kérdés, de ezért van ez a topik...
Szóval, 'teliföldes' nyáknál, azok a 'teliföld' részek, amik igazából nincsenek kontaktusban a testággal, meghagyjam, vagy azokat töröljem (marassam) le?
Köszi.
(#) zolika60 válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Hagyd meg.
(#) MaTe193 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Geli hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy gyors kérdés: egy jack dugóban ha szétcsavarom, akkor belülről melyik fázis melyik kis fémlábhoz tartozik ( 4 fázisú jack)
(#) proli007 válasza Geli hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Hello!
Egy Jack dugóban nincsenek fázisok. De ha belegondolsz, az érintkezők egymásra húzott "csövek". Tehát a belső lesz a leghosszabb és így tovább. Egyébként meg egy műszerrel OHM állásban kimérhető. Ha forrasztani tudsz, akkor gyerekjáték beruházni egy pár száz Ft-os műszerre is.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Hello!
Ha már "teliföldes"-enk nevezted, akkor miért nincsenek azon? Ha egy Led-es villogó, akkor tök mindegy ki hol miért "lóg" a levegőben. De ha ez egy erősítő - gyors digitális áramkör vagy nagyfrekvenciás valami, akkor már nagyon nem mindegy, mi hova van kötve.
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Ne bánd mert így is adtál pár okos ötletet.
Amúgy egyszer linkeltem az általam kreált kapcsolást és azt hittem abból pontosan kiderül, hogy mit tud. Bővebben: Link Hogy mit szeretnék azt meg korábban leírtam.
Azért is kértem a véleményed mert mint írtam én kísérletezéssel raktam össze ezt az 'áramkört' és nem számítással. (Tudás hiánya)
De mivel napok óta működik szerintem így marad. Azért szóltam az asszonynak, hogy ha hall egy nagy durranást akkor valami elszállt a hűtőben.
(#) BEMcorp válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Hali!
CMOS digit áramkör (sok-sok ic-vel), és mivel elég 'kusza' (vagy csak bonyolult? mindegy...) , így sok olyan kisebb terület van, ami nincs galvanikus kapcsolatban a testponttal. Na ezek a részek érdekelnének.
(#) benocs24 hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok! A lent látható kapcsolást építettem meg és egy kérdésem lenne vele kapcsolatban mert elakadtam az erősítőbe való beszerelésnél. Kell neki +-12 volt és gnd, nekem az erősítőben csak +-37 volt van. Tehát ez kilőve. Akkor viszont kell bele tennem egy kis trafót ami hajtja ezt a kapcsolást és itt kezdődik a probléma csak két kivezetéses trafóm van. De a kapcsolásnak szimetrikus táp kell. Valaki tud nekem segíteni hogy hogyan lehet ezt meg oldani? Előre is köszönöm!
(#) blackdog válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Pedig igaza van proli007-nek.
Gondolom arról beszélsz, hogy (pl. SprintLayout autoGND) vannak olyan helyek ahol a vezető sávok között már nem megy el a GND, de utána meg ott az 'üres' sziget. Ha nincs semmi extra a kapcsolásban akkor törölheted ezeket a pontokat bár szerintem fölösleges mert a maró anyagnak is kevesebb dolga lesz és a kapcsolás is kevésbé lesz érzékeny a környezeti zajokra.
Ha viszont nagy frekvenciás és/vagy gyors digitális áramkör vagy műszer akkor az sem árt, ha kicsit áttervezd. Minél jobb legyen a zavarszűrés.
(#) blackdog válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
És, ha 7812 és 7912 stab IC-t használnál? Talán ez a legegyszerűbb persze hűteni kell rendesen és figyelni az áramra is.
(#) BEMcorp válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Köszi, de szerintem -szinte- lehetetlen olyan rajzolatot tervezni 6-8db 14lábas ic-vel, hogy minden szabad terület a GND-hez csatlakozzon. Vagy ha direkte arra megyünk rá, hogy minden mindennel kontaktba legyen, akkor igencsak eldurvul az ábra.
Ahogy mellékeltem is, ott is vannak olyan részek (pl az IC alatt), ami nem csatlakozik sehova).
Ezeket akkor most kitöröljem, vagy hagyjam meg, nem zavar senkit alapon?

gnd.jpg
    
(#) kadarist válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Na de ott a megoldás a PDF-ben. Zener-diódás stabilizátorral van megoldva a 12V-os táplálás.
(#) blackdog válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Minden észérv azt mondja, hogy hagyd meg.
Ne pazarolj rá külön időt!
(#) BEMcorp válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Ok, meggyőztél.
(#) benocs24 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Azért szeretnék trafót rakni bele mert a kivezérlés jelzőnek is kell majd úgy is.
(#) blackdog válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
egyszer egy kapcsolásomnál úgy gondoltam, hogy az üres szigeteket kiveszem.
Meg is tettem, de tovább tartott mint az egész kapcsolást megtervezni és a maróanyagnak is több dolga volt így a marás is tovább tartott.
soha többen nem teszek ilyen őrültséget.
(#) blackdog válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Ha amúgy is rendelkezésedre áll a +-37VDC akkor miért nem stabilizálod +-12VDC-re 78xx 79xx IC-vel. Ha az a 37VDC terhelhető akkor a kivezérlésjelzőt is elbírja.
(#) Blabcsi hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Én is szeretnék okosabb lenni
#977057
(#) PPetya hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy amatőr kérdés de a biztonság kedvéért megkérdem.
2 db egyenirányító híd lett feltéve egy hűtőbordára. A kérdésem az lenne, hogy a 2 hidat szigetelni kell fémesen vagy nem?
Illetve, hogy a bordát kell-e szigetelni fémesen a háztól avagy sem.

Üdv.: Petya
(#) fantom45 válasza PPetya hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Csavarozd rá a bordára és mérd meg hogy van-e ellenállás a borda és a híd között. Ha van akkor szigeteld le ha nincs akkor nemkell. Szerintem nemkell szigetelni,de azért nézd meg.
(#) vicsys válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Nem akarok hülyeség írni, így csak finoman célozgatok...
Tehát ez az 1A dolog alapvetően badarság. Áram, csak zárt áramkörben folyik. Gondolom, ha van kimeneten terhelés, a primer oldalon is meg fog nőni. A teljesítmény miatt muszáj is. Alapvetően kell, hogy legyen üresjárási fogyasztása, hiszen a saját áramellátását is biztosítania kell. Ez persze töredéke az üzeminek (Főleg, ha valami komolyabb terhelés kerül a kimenetre) A nagy különbség a disszipatív és kapcs üzemű között, hogy az utóbbi nem fűti el a felesleges feszültséget. (Nagyvonalakban és konyhanyelven ennyi)
Következő: »»   1306 / 3977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem