Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan jelgenerátort szeretnék készíteni, ami szinuszos 3 fázisú jelet (120°) jelet ad ki. A frekvencia tartomány 50Hz - 1Khz. Wien-hidas oszcillátorra gondoltam, csak a 120°-os fázistolásnál elakadtam. Nem frekiváltó lesz, csak vonal kimenet szintű jel kell. Van valakinek ötlete ?
Szia!
Például itt van erre egy megoldás,igaz nem Wien-híddal,hanem logikai kapukkal van megoldva,de a cél végülis ugyan az.
Szia!
Ha nem akarsz 3 egyszerre hangolandó potenciómétert vagy kondenzátort, akkor a DDS szintézert ajánlom. Egy mikrokontroller szépen elő tudja állítani (ilyen alacsony frekvencián) a szinuszos jelkimenetet, még háromszor is a három fázishoz.
Helló.Szerintem maradj a négyszög jelesnél az a legegyszerűbb, kivéve ha nagyon pontos sinust akarsz kapni.
A leírás végén (72. és 73. oldal) egy DDS generátor kapcsolási rajza található. Három fázisú generátorhaoz az R - 2R létra D/A áramkört háromszor kell elkészíteni (nagyobb lábszámú kontroller kell majd hozzá). A minták kiírását pedig úgy végezni, hogy a generált minta menjen az 1. fázisra, a 85 -tel eltolt a 2. fázisra, a 170-nel eltolt pedig a 3. ra. A frekvenciát a háromra egyszerre lehet beállítani a DDS generátor növekményével. A memóriában tárolt minta határozza meg a jelalakot.
Köszönöm a válaszokat!
Marad a mikrokontroller és a 3 D/A megoldás, bár nem szerettem volna programozni. Üdv, Konop
Szia!
Köszönöm a pontokat. A rajzon még a PC -s RS232 felületű kapcsolat is rajta van ... Az elmélet működik, az egyfázisút megvalósítottam 18F252 kontrollerrel - 400kHz -ig bírja. Jó programozást!
A kérdezőnek 50Hz....1kHz között freki kell, nem lehetne simán a uC PWM kimeneteit használni, aluláteresztő szűrőkkel a D/A konverterek helyett?
Természetesen a PWM-et szinusz függvénnyel (ill. táblázatból vett értékekkel vezérelni).
A kadarist kolléga által belinkelt (szinuszos 3 fázisú VCO) áramkör miért nem jó? Baromi egyszerü és ötletes szerintem! /beteszem mellékletbe/
Egy másik gondolat: egyfázisú oszcillátor jelének fázishelyzetét egy sima PLL áramkörrel (4047) is lehet tologatni szinte tetszés szerint. Így "akárhány fázisú" (azonos frekvenciájú) jelet elő lehet állítani.
Mondjuk én sem értem, hogy miért kell mindig elbonyolítani egyszerű dolgokat.
Lassan már WC papír helyett is pic-ket fogunk használni...
És van mégegy előnye, a PLL -es fázistolás a fázisát frekvenciától függetlenül tartja.
Akkor lehet nyomkodni a jobb oldalon a zöld :eljen: gombot!
Szia!
Ez a legegyszerubb MUKODO 3fazisu VFO. A kimenetekre kothetsz PNP emiterkovetoket. Szeles feszultsegtartomanyban (+Uv) uzemel. R-C ertekekkel pedig kiserletezz! Esetleg a tranyokat is erositesre valogathatod. Nem indul el az oszcillacio (valoszinu), akkor a nyomogomb segit |
Bejelentkezés
Hirdetés |