Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   158 / 274
(#) punkkazy válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Mi célt szolgálnak, azok a batár nagy diódák? Vagy esetleg más?
(#) kistotti01 válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Így gyorsan rápillantva egyenírányító hídnak tünnek. De majd a tulajdonosa pontosít...
(#) gabesz.mi074 válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Az egész elég nagy batár , mostanság kezdtem el foglalkozni ezekkel a dolgokkal. Darabig hallgatom, azután csinálok valami jobbat ezt meg szétszedem. Azok a diódák a gratz híd után vannak kötve + és - táp fesz. után . Eredeti USSR gyártmányú . Ilyet használtam a saját készítésű akkumulátor töltőmbe is, és olyan terheléstől sem ment ki amikor már le olvadt róla a vezeték. Azért van benne hogyha a gratz hídban elszállna egy dióda esetleg zárlatos volna semmi képen ne kapjon váltó feszültséget a kapcsolás. Ez nem szál el tuti .

Jó ötlet, nekem nem jutott volna eszembe . Nagyon jó munka, főleg így az elején! Grat!
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Persze ez megint az én elméleti síkon futtatott gondolatom. Nem tudom hogy viselkedik a dióda egy esetleges zárlat esetén ha a kisebb teljesítményűt túl terhelném .
(#) gabesz.mi074 válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Köszi szépen ! Jól esik a biztatás
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Egy valamit még nagyon szeretnék megtudni mert a végfok leadott teljesítményét megmérni számomra jelen pillanatban bonyolult, de az áram felvételről biztosan lehet következtetni. Ha mondjuk +15és-15 volton 1ampert vesz fel a végfokom, kb milyen teljesítményt adhat le a hangszórókra ? Működés közben a mért érték valóságos amit a műszer mutat vagy ennél több is lehet ? Szerintem +15és-15volt az 30 volt 1amperes terheléskor 30w körül lehet amit le is ad . Bár tudom ezt nem lehet így megalapítani de hozzá vetőlegesen azért csak lehet következtetni

Hát szerintem meg lehetne azt próbálnod, hogy letöltesz egy jelgenerátor progit a netről, adsz az erősítőnek 50Hzes szinuszjelet, majd a tápágban mérsz, de váltakozóáram mérésben és a hangszóró ágában, tehát nem a tápágban. Ez most nekem egy jó ötletnek tűnik. Persze ha épp 50Hz-en van a hsz. sajátfrekvenciája, akkor meg fog ott nőni az impedanciája, és nem fog akkora teljesítményt felvenni. De egy próbát megér.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Ápr 26, 2011 /

Köszi szépen a válaszod! Lehet ezt megpróbálom
(#) Vacok hozzászólása Máj 2, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt az erősítőt, és eléggé melegszik, normális ez? Kivezérelve is alig volt, és forró az IC.
(#) janikukac válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Nem igazán ! Feszültség rendben van? Hűtőborda?
Én TDA2003-al lassan melegedtem... :yes:
(#) Vacok válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

A feszültség rendben van, borda még nem volt, mert arra számítottam, hogy nem fog ennyire melegedni, egy másik tda2030 12V-ról szinte hideg.
(#) janikukac válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Hát akkor azonnal bordát tegyél rá, mert kiirtod az IC-d. Meg büdös is lesz.
(#) Vacok válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Tettem rá bordát, és a borda is nagyon átmelegedett, olyan forró, hogy nem tudom megfogni, de az erősítő működik rendesen, a hangzásban semmi gond nincsen.
Másik tda2030 is forró volt, amikor 24V-ról ment. Elkötés és alkatrészcsere nincsen, akkor ezek szerint ez az erősítő ennyire melegszik?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Szia!
Szimmetrikus 24V-ról táplálod? Mert akkor ez a feszültség már nagyon sok neki.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Szia!
Ez az erősítő volt, ami 24V-ról nagyon melegedett, 12V mellett szinte hideg a borda. A hídba kapcsolat erősítő 2*15,5V-ot kap, és ez hihetetlenül melegszik. Egy pc tápból bontott bordát tettem rá, azt amire a transzformátor utáni diódák vannak felfogatva, és a borda olyan meleg, hogy nem tudok hozzányúlni.
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Üresjáratban is melegszik az erősítő.
(#) vologya válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

szia!
Elég hervadt kis borda az,a helyedben gyorsan nagyobbra raknám rá szegény IC-t..
(#) DJanosi válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Hat a 2003 as kisebb teljesítményű nem is melegedhet annyira és én büszkén mondhatom hogy csináltam legalább 20 db erősítőt 2030 al és bevallt !Természetesen a hűtés nem art neki mert szeret melegedni ! 6szor átkell nézni a kész műszert mielőtt feszültség alá helyezed!
(#) doomkiller válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Hali! Szerintem gerjed. Üresjáratban, földre kötött bemenettel mennyi áramot vesz fel?
(#) Vacok válasza vologya hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Ventilátort tettem rá, az teljesen lehűtötte nekem a bordát.
(#) Vacok válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Mindkét ágban 60mA az áramfelvétele.
(#) kistotti01 válasza Vacok hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

60mA az megfelelő érték. Minden erősítőt hűteni kell, még ha csak kiprobálod is. Mivel veszteségek vannak, amik hő formájában disszipálódnak el. Amúgy ez a TDA 2030 amúgy is meglepően melegedik a teljesítményéhez viszonyítva. "Végülis" kárt nem tudsz benne tenni, mivel a hővédelem igyekszik megvédeni az IC-t. De előállhatnak olyan szituációk is, amiket nem tud "elháríttani" a hővédelem és megfut az IC. Ez könnyedén elő tud fordulni a 2030-al, nekem is sikerül már véghezvinnem. Ilyen apróság miatt meg IC-t cserélni pedig szerintem senkinek sincs kedve... Úgyhogy a lényeg hűtsd becsülettel az IC-t.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Máj 2, 2011 /

Párszor én is meg gyötörtem ezt az ic t. Először a TDA2030Hídkapcsolásom 4óhmos hangszóróval próbáltam ki, mivel a kapcsolási rajzon nem volt meghatározva ez. Később tudtam meg hogy 8óhmos kell Sokat ki bír az biztos Kíváncsi vagyok mekorra hő fok tartományban megy tönkre vagy old le a hő védelem.
(#) Vacok válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

hűtöm én becsülettel ventilátorral.
(#) kistotti01 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Nekem 2 ohm -ról tökéletesen megy a 2030 híd már régóta. Igazából ami tartományt nem szeret az az 1 ohm alatti. Én amikor alapossan teszt alá vettem, akkor 1 ohm alá is lementem, de ott megfutott az IC. Tehát biztonságosan még 2 ohm -ról müködik, és természetesen felette is.
(#) lekszikov hozzászólása Máj 3, 2011 /

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Sohogy nem akar jó lenni

és mivel ti már megépítettétek a TDA230 -ból a 2X-100W
lehet hogy tudtok nekem segíteni.

Ősszeraktam a két végfokot tettem minden BD és IC alá tápokból kivett szürke foliát a csavarokat müanyagba tettem minden alá tettem hövezető pasztát.

Kérdésem az lenne hogy a 2 DB 220nF foliát a 2 Dioda elé vagy után tegyen be?

Mert most ugy raktam őssze hogy a Pufferlés után bent van 2db P600k 5A dioda és utánna vant a folia.

Vagy elősszőr a folia és utánna a dioda?
(#) kistotti01 válasza lekszikov hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Jól csináltad, mivel a sorrend: trafó->egyenírányítás->pufferelés->szűrés, tehát a probléma nem ott lesz. A elszigetelésekek "jóságát" multiméterrel kimérted? Ha jó az elszigetelés, akkor a probléma a panelon vagy a tápágban lesz.
(#) gabesz.mi074 válasza lekszikov hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Mi a baj vele ? Nagy a nyugalmi áram még ? Vagy lehalkításkor zúg a hangszóró ?
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Amikor én össze állítottam ezt a kapcsolást a nyák le másolásnál törekedtem arra hogy ne legyen túl kicsi össze zsúfolva és túl nagy sem . Kicsit nagyra sikerült ugyan de én úgy hiszem nem jó az sem ha közel vannak a nyákon a vonalak és az alkatrészek. A vonalak között is igyekeztem távolságot tartani a lehetőségekhez képest. A TDA2030 Sima hídkapcsolásom jóval nagyobb nyákon van mint amivel meg építik , és nem gerjed semmi gond vele . Bár kíváncsi vagyok erről mások véleményére is .
Nyugalmi árama 70és 90miliamper között mozoghat ennek a 100w tranzisztoros verziónak én szerintem. Nálam 70 miliamper volt méréskor .
Következő: »»   158 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem