Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Az lenne a gondom hogy ma vettem 2db TDA2030AL-t és megépítettem egy oldalas táplálással, de megse mukkan. elöszőr 12V -ól asztán 24V próbáltam ,de semmi. szerintetek mi lehet a gond? Jah és még annyi hogy próba panelen raktam össze
Nálam még mindig 1,5 és 2 A kőzőtt mozog lehet hogy a tápon megyik fele halott?
Mert ez egy 2 tekercses táp volt gyárilag 2X 21v és egyszer 6V mikor közösítettem lett belőlle 42v és üresen hagytam a 6v ágát egyenirányította puffereltem igy még emindig 5v tőbb de 2x 100W fog rola menni szerintem enyi még belefér és ha jol tudom akkor a 22V bir a TDA2030A Megcsináltam a BD-k és a TDA-ák nem huznak át a hüttübordára mindenalatt van hüttőfojadék is És még mindig sok áramot vesz fel Esetleg mivel tudnám megnézni hogy a tápom mind a kát tekercse üzemel e rendesen mert üres járatban úgyanannyi áramot ad le de terheléssel nem probáltam. Az útolso reménységem a CSILLAGPONTOS földelés. Tényleg azt hogy kell megcsinálni?
A tápot így csináld meg :
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/2f/2f91917100054e04c70d7...c5.gif Ott a trafó, és a dióda pufer, és a 220nf kondi ami nálam kevés volt oldalanként 800nf van . A trafó2*12volt, vagy is egy 24voltos tekercselés közepénél ahol 12voltot mérsz ez lesz a közép nulla , a tekercs eleje vége a dióda hídra megy. Azt még megpróbálhatod ha gerjedés van valami oknál fogva hogy a nyák alá teszel egy lemezt és rá kötöd ide a közép nullát nem biztos de lehet segít. Ez nem a csillagpontos földelés még éppen. Egy pillanatra tedd rá egy 2amperes üveg biztin előtte biztosítsd a tápját és lehet segíteni fog. Ha így a gerjedés abba marad akor a nyákodon nem ok valami . De az is lehet persze nem jön be de próbáld meg. 2 Amper nyugalmi sok. Gerjedés lehet még a problémád, talán a hűtő bordádhoz rá ér a közép nulla vagy a táp feszültség ide ne köss semmit ! A tranzisztorok emiter kollektor oldalánál lévő diódák helyesen legyenek be téve. Pozitív negatív záró irány. Mérj rá a hangszóró ki menetre nem e talán egyen áram megy ki a hangszóróra. Lehet talán az egyik tranzisztor el szált volna és az okozhat talán ilyen nagy nyugalmi áram felvételt. Remélem olvassák ezt mások is , azt én is megkérdezném okozhat e zavarokat ha a tranzisztor közel kerül az ic hez ? Szerintem túl össze húzni az alkatrészeket épp olyan nem jó ahogy a hosszú alkatrész lábak .
A táp feszültséged 2szer 12volt legyen a trafónál. Egyen irányítás nélkül max 2szer 12 vagy 15volt. Ha egyen irányítod a 12ből lesz kétszer 16volt a 15ből kétszer 18volt , és itt már is határon van az ic tápfeszültsége amit elvisel.( Vagy is a puffer kondi után nő meg a feszültség persze)A trafódat egész egyszerűen a műszereddel ellenőrizheted . Szekunder oldalon 24volt estén a közép nullánál 12voltot mérsz. Egyen irányítás után kétszer 16voltnál a közép nullához mérsz az egyik irányban +16voltot a másik dióda híd ki vezetésednél-16voltot, + és-ki vezetésnél 32voltot mérsz . A tápot így csináld meg. Nekem mikor elszállt az ic, a 4és 5láb között 200óhm elen álás érték volt mérhető és ekkor is megnőtt az áram felvétel mivel zárlat alakult így ki. Nézd át a nyákot nem e zárlat van valahol vagy talán el szált az ic . Amit így tudtam azt le írtam neked Meg építéskor ezek voltak az elsőnél a tapasztalataim
Én ezt a kapcsolást +18 és-18voltnál többel nem hajtanám. Pontosan nem tudom de vagy 36 volt vagy 44volt a tűrő képessége az ic nek A +19 és-19volt szerintem sok . Tehát max+18és-18volt .
Na készítettem pár képet ebböl még hiányzik egy panel ami a puffereléshez kell de nagyából igy néz majd ki ha késszenlesz
Meg csak egy panel van késszen 100%-ban másikba csak a hütöborda és a BD-k alá kell még hüttőpaszta meg pár aproság de az is késszen van nekem egyenirányítva -19,5V és +19,5V a GND-hez képest ehez még rájőn a puffer és a folia ebből lesz 23 és 25 volt kőrnyékén ha jol matekoztam
Olvastam az egyik forumon MAX 22V a haver ugyanezt építette meg ő 23,5V használja és nála rendesen
megy nem is nagyon meleszik
Milyen kapcsolási rajz alapján építetted ? Kérlek adj egy linket hozzá.
Be menetére adtál már jelet valamelyik panelnak ? Az egyik működik ?
Szia. Ami az adatlapján szerepel. Arra gondoltam hogy az a AL jelzés változtat a dolgokon, de nem hiszem.
Vasalásos teknikával csináltam meg hogy minden 100% olyan legyen mint az eredeti.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/1c/1c98563a0d8c7da8ad53d...d2.jpg http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/f7/f73e6e768ea524cae6c2f...9d.jpg
Gabesz egy nagyobb képet tudnál küldeni ahol rendesen lehet látni a pufferelést és a diodákat hogy te hogy kötötted be mert lehet hogy azzal szúrtam el valamit
Megépítem ujra a pufferelést egy nyákra. ----- Úgy terveztem hogy erről a tápról fog menni a 2 végfok és a 6v ágát egyenirányítom és a ventillátorvezérlés arrolfog menni. vagy a másik elkébzelésem hogy az előerősítőt fogom arra rátenni de nem akarom nagyon leterhelni mert azzal csak a tápot nyirom ki
Szia! Helyes bekötés esetén testhez képest az IC lábain 1,2,4-es féltápfesz, 3-as 0V, 5-ös tápfesz. Ha jó a bemeneti, kimeneti csatoló kondi és jók a forrasztások akkor annak működni kell. Az AL jelzés nem tudom mit jelenthet
1lábon semmi tápfesz, a fél tápfeszek megvannak. A 4-es lábon 1V mértem a kondi elött. Az a baj hogy aszt a jelzést én se tudom hogy mi ??! A tokozása is másabb de nekem aszt mondták hogy az mindegy.
Hali! Az AL azt jelöli, hogy ólommentes amúgy a lábkiosztás ugyan az mint a sima TDA2030A-nak. Bővebben: Link.
köszönöm! Csak az a baj hogy még mindig nemtudom miértnem szól
Ellenőrizd az alkatrészek értékeit és a bekötést. Egyebet úgysem tehetsz.
Szia!
Az 1-es láb előtt van egy feszültség-osztó egy kondival. A kondenzátoron fél tápfesznek kell lenni. Ha ez nincs, akkor mérd ki az ellenállásokat. Ezen a rajzon R5, R6, C7. A C7 kondi is lehet zárlatos.
Íme itt egy szabályos táp egység rajza,ez pont jó hozzá.
http://bsselektronika.hu/index.php?id=8 Az enyémet is felteszem ide még egyszer de én kicsit túl komplikáltam mivel 4700 mikrós pufferek párhuzamosan vannak kötve a táp mind kettő oldalán 4darab, tehát 8darab van benne. A kettő között is helyeztem el 220nf kondikat mert először nem így terveztem de végül is ez így jó lett. Tehát a kettő között lévő 220nf kondikat ne vedd figyelembe itt azt a végére tedd a puffer után . Ne zavarjon meg a Gratz híd után lévő 2db nagyobb dióda ami csak biztonsági okokból van itt ha a gratz hídban valamelyik dióda esetlegesen zárlatos volna semmi kép ne kapjon váltó feszt. az erősítő ,végül is ez nem szükséges. Azt javaslom amit el küldtem linket arról a kapcsolási rajzról indulj ki, (bss elektronika)
Amit te küldtél ide táp rajzot http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/f7/f73e6e768ea524cae6c2f...9d.jpg
Semmi kép nem jó ehhez a kapcsoláshoz. Neked szimmetrikus táp kell aminek a közép nulláját az erősítőd Test , (GND) oldalára kötöd.
Ez is egy szabályos hozzá való táp http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/26/26b0dc80b69eca73e07ee...0b.jpg
C2 és C4 Értéke 10000mikrofarad ,és ez után kell kötnöd , a c2 és c4el párhuzamosan a 220nf kondikat. Vagy el képzelhető hogy több kell. Ezen a rajzon nincs rajta a 220nf kondi. Biztosan te is tudod, és tisztában vagy vele hogy a puffer kondit mindig a diódák után kössük mert az simítja ki a fél hullámokat . Előtte nem működik legfeljebb szétrobban a váltó áramtól mivel ezek elektrolit kondik.
Ezt a kapcsolást már rég kerestem a TDA2050 Híd kapcsolását. Erről tud valaki mondani valamit ? Hány wattos lehet ez ?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/87/87f370e444658295d6f05...ec.jpg
Szia!
Oda van írva, hogy Po=64W.
Sziasztok!
Továbbra is problémáim vannak a hídba kapcsolt tda2030-as erősítővel (melegedés, kis teljesítmény, torzítás). Egy +-20V-os tápom van, és ebből szeretnék kihozni 30-35-40W-ot. Néztem a tda2040-et, de a hídba kapcsolt változata annak is +-16V-ot kér. Mi a következménye annak, ha és 20V-ot adok neki? Az IC elméletileg bírja. A tda2050-es IC-n is gondolkozom, az hídba kapcsolva +-18V mellett 64W-ot lead. A kérdés ugyanaz, mi van, ha +-20V-ot kap? És a 80W-os hangszórómat nem lőné szét? mondjuk a bemenetet le tudnám osztani, így lekorlátozhatom a teljesítményt gondolom. Vagy ti milyen erősítőt ajánlanátok erre a tápra, aminek a teljesítménye min. 30-35W. A felsorolt IC-kel épített erősítők alkalmasak mélynyomó meghajtására? A segítséget előre is köszönöm!
Katalógus adatok, max. tápfesz és max. kimenő áramok:
TDA2030: +/-18V 3,5A TDA2040: +/-20V 4A TDA2050: +/-25V 5A A TDA2030 eleve csak +/-18V -ot bír, azt felejtsd el. Mivel hidalod a végfokokat, ezért +/-20V -ról csak 8 Ohmos hangszórót használhatsz, kisebbet nem, mert az ic -k kimenő fokozata a rövidzárvédelem miatt nem tud akkora áramot leadni. Még a 2040 -esekkel is nagyon határon van a kimenő áram, már 8 Ohm esetén is, ha hidalod. Csak a 2050 jöhet szóba, de az is csak 8 Ohmra. Vagy tranzisztorokkal meg kell toldani az ic -k kimenetét.
Szia!
Nekem a TDA2030 hídban +-16V-os tápfeszültséggel leadja a 30-35W-ot műterhelésen szinuszos jellel. Nem tudom neked, hogy torzít. Szerintem valamit elkötöttél mert akkor szokott ilyen előfordulni. Esetleg ha gerjed de ez sem jellemző rá annyira. Többit steelbird leírta. Esetleg a TDA adatlapokon ott a tápáramvezérelt tranzisztoros verzió is.
Hát... Igen, úgy nekem is leadja azaz mérni nem tudom, de +-16V-ról szólt elég jól, egy bizonyos szint után torzított, de gondolom akkor már túlvezéreltem (mennyi a max. bemenő jel?)
Aztán építettem egy 12V-ról üzemelő hidalt tda2030-at, az valami katasztrófa. legalábbis 12V-ról, az 20V-ról éppen elmegy, de gondolom még ott is torzít. A nagy problémám ott van, hogy a szimpla tápos hidalt tda2030-nak kevés feszültségem van, a szimmetrikus táposnak meg sok (+-20V). Stabilizálni kellene a feszültséget neki +-16V-ra de ha egy mód lenne rá, akkor ezt kihagynám, mert 2-3A-es stab IC kell neki. Vagy soros ellenállásokkal le lehet húzni a feszültséget?
Hány Ohmos hangszóróid vannak? 4 Ohmos hangszóróval, és megfelelő kapcsolással kb. 25W -ot ki lehet hozni ekkora tápfeszültséggel. Hidalás nélkül.
A hangszóróm az 8Ω, ez is a probléma, ha 4Ω-os lenne már rég elkészült volna az erősítő, olyan hangszórónál a tda2050 hidalás nélkül is lead 40W-o +-20V mellett. Jah... és ez mélynyomóhoz kell, remélem ezek az IC-t át tudják vinni azt a frekvenciasávot.
Akkor hidalnod kell, ha nagyobb teljesítményt akarsz -és bírja is árammal a trafó. Hidalva kb. 55W lesz 8 Ohmon.
De az már két végfoknál 110W! Bírja a trafód? Ha igen, tranzisztorokkal turbózd fel az ic -k kimenetét. Csak akkor nem lesz rövidzárvédelmed. Legfeljebb a tápágakba teszel olvadóbiztosítékokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |