Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Akkor milyen erősítőt is építesz?
Tovabbra is az a velemenyem, hogy felesleges a vegere darlington tranzisztor. Mehet helyere siman egy jobb teljesitmenytranyo.
Most éppen nincs itthon a fiókban másik tranyó, de lehet kiveszem a TDA 2030 mellől a BD911/912 őt.
Ezek jok probanak de tul nagy teljesitmennyel nem lehet terhelni oket, erre figyelni kell!
Gondolom egy 50Watt teljesítményű végfokhoz megfelelőek nemde? Elvileg 65Wattos. Na az most egy más kérdés, hogy ezt 100%-ban képes-e teljesíteni, mint ahogy mondjuk a 250Wattot az MJ15003... Szerinted 50Wattot képes elviselni?
Kész lettem a nyákkal, tudom kicsit még finomítani kell rajta. Betettem még +2db emitter-ellenállást mert megérdemli a tranyók.
Szia, közboli! Most olvastam el újra a válaszod, de félreértettél. Nem egy előerősítő kellene Nekem, hanem egy közösített bemenetválasztó. Egy line bemenetre több line bemenetet szeretnék, ami átkapcsolható. Üdv.: Yoe
Köszönöm!
Hello.Még mindig nem boldogulok a hifivel.Kicseréltem az összes rossz tranyót .A 12V már létre is jön a 22V-ból de a többi még mindig nem.Mit nézzek még meg?
Idézet: „Gondolom egy 50Watt teljesítményű végfokhoz megfelelőek nemde? Elvileg 65Wattos.” A katalogusban feltuntetett 65W-os disszipacios teljesitmeny egyaltalan nem azt jelenti, hogy epithetunk ezzel a tranzisztorral egy 50W-os kimenoteljesitmenyu erositot!!! 65Wattnyi teljesitmeny eldisszipalasara csak akkor kepes ez a tarnzisztor ha a tok homerseklete 25C fok. A katalogusban megtalalhato egy abra (Power Derating neven) ami szepen mutatja, hogy novekvo tok homerseklet mellett hogy csokken az eldisszipalhato teljesitmeny. Ez az egyik korlatozo tenyezo, a masik pedig a tranzisztorokra jellemzo SOA azaz Safe Operating Area. Ez a diagram is megtalalhato a katalogusokban. Ez pedig azt mutatja meg, hogy kulonbozo allapotokban (pl. DC, 10ms, 1ms, stb.) mekkora maximalis feszultseggel es arammal terhelheto az adott tranzisztor. Pl. BD244 eseten 10V-os kollektor-emitter feszultseg eseten lehet csak kb. 5A-es (DC) aramot biztonsagosan atfolyatni rajta holott 6A-es max. kollektor aramot ir a korabbi tablazat. Ha noveljuk a CE feszultseget akkor egyre kisebb a max. kollektoraramunk, pl. 30V-os CE feszultsegnel mar csak 1A-es DC aramot engedhetunk ra a tranzisztorra anelkul, hogy karosodna az. Ezeket az ertekeket kell figyelembe venni egy erosito tervezesekor illetve azt is, hogy valtakozo aram eseteben a vegtranzisztorokon atfolyo aram es az azokon eso feszultseg sokszor nincs azonos fazisban hisz a terheles nem tisztan ohmos. Ez tovabb csokkenti a tranzisztorok biztonsagos hasznalhatosagat. Nem szamoltagattam utana, hogy BD243/244 eseteben mi lehet a biztonsagos mukodes az adott erositoben, de 2x huszon-egynehany V koruli tapfeszultseg eseten en inkabb csak 8 ohmos hangsugarzot hasznalnek az erositohoz. A vegtranzisztorokat termeszetesen megfeleloen fel kell szerelni hutobordara!
Heló 8 ohm re van kitalálva a Yamaha ax-500.
Adtam most az erősítőnek 2 x 27V DC-t. A tranyók pár mp működés után elszálltak.
Szia!
Szerintem ezzel a kérdéssel át kéne fáradnod a kapcsolóüzemű (PWM) erősítők topicba. Íme: Bővebben: Link Ott talán tudnak választ adni a kérdésedre.
Szia.
Igen célszerű lenne szűrnöd ha nem létfontos a spórolás... Az Ic kimenetének frekvenciája jóval meghaladja a hangszóró(k) tekercsében gerjesztett induktivításokat, ez a Dinamic Damping Factory jelentős csökkenését fogja okozni...ami pont ezért felelne. A négyzetes hullámok miatt a frekvenciád túl kicsi lesz! Optimálisan egy hangszóró sorinduktivítása > 10uH. Ez aktuálisan 8 Ohm-ra levetítve: 20uH és 100uH közt van. Remélem tudtam segíteni
Igen akkor kell. A kitbe 33uH van x4 de gondolom én mivel nem differenciál bemenetem van hanem + gnd kimenet is + gnd így arra nem feltétlen szükséges szerintem a szűrés. Gondolom én...
hali!
Sürgős választ keresek 1 kérdésemre.. van nekem 1 TDA7375A IC-m és akarok belőle 1 sima stereo kapcsolást...de nemtudom h melyik kapcsolást csináljam meg és annyi még h a bemenetre akarok 1 hangerő potit..milyen potit rakjak oda? lineális vagy milyen:S és hány k ohm? pls kéne a help köszike Szép napot!
Szerintem akkor a Figure 2: Double Bridge kapcsolást csináld meg, potméternek pedig 47 kOhm körüli logaritmikus potit válassz (B a jele). Pl. 47k B, vagy 50k B...
A lineáris potival letekert hangerőnél, minimum körül nem állítható annyira finoman a hangerő, és emiatt a potméter együttfutási hibája jóval észrevehetőbb. (Az egyik oldalad hirtelen megszólal, a másik meg még nem szól) A logaritmikusnál is ez van, csak ott jóval kisebb hangerőn indul a szabályozás a karakterisztika miatt, ezért annál nem annyira zavaró. Hangerőnek a logaritmikus poti a jobb.
Hogy őszinte legyek, én a helyedben scóp alá tenném és megnézném az ic kimenetét, szűrve és szűretlenül.
Nem kimondottan az 1khz-es, hanem mondjuk a 100Hz-es és 10kHz-es frekin lenne célszerű nézni, mondjuk egy négyszög csúcsesést. A szűrés azért célszerű ebben az esetben mert amit a csatoló kondi nem tud szűrni, pl magas frekis dc impulzusokat azokat ez az induktivítást tovább szűrné. Nyílván ha elhanyagolod sem vagy életveszélyben
Sziasztok.
TO-3 mas tokozású tranzisztornál a kollektort vezetékkel kötik a nyákhoz? Vagy erre van valami értelmesseb megoldás is ? Köszönöm
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt, melynek még doboza nincsen, így egyenlőre összehuzalozva hever szanaszét az asztalon. Kisebb nagyobb hibák ellenére tökéletesen működik, számítógépről játszok le rajta zenéket. A mai nap, hogy ne legyen olyan nagy dzsungel az asztalomon szépen elrendezgettem a huzalokat, összetekergettem őket, hogy ne legyen minden merre. Amint az erősítő bemenetét bedugtam a gépbe iszonyatos sistergést hallottam. Ha a gép ki volt kapcsolva, akkor csak zúgott, ha pedig a gépet kihúztam a konnektorból elhallgatott minden. Mitől lehet ez? Amíg nem rendezgettem el a vezetékeket miért nem zúgott? Mi a megoldás erre a problémára? Egy másik probléma a trafó melegedése. A trafó 63W-os, az erősítő pedig 35W. A trafó mégis iszonyatosan melegszik még fél kivezérlésnél is. Ez miért van? Korábban az erősítőhöz tervezett tápról is érdeklődtem és ezt írták róla: "a transzformátortól a pufferkondenzátorig kis folyási szöggel nagy áramok folynak" ez okozhatja a trafó melegedését?
Gondolom, sztereó erősítőt csináltál. Egy 35 W -os erősítő max. teljesítményfelvétele a névleges teljesítmény duplája, oldalanként.
Vagyis a te 2x35 W-os erősítőd teljesítményfelvétele max. kivezérlésnél 140 W. A trafód nagyon alul van méretezve ehhez. A sistergés valószínűleg gerjedés lesz, a kábelek miatti szórt kapacitások miatt. Nem szeretik az erősítők az ilyen kábelrengeteget. Fontos a helyes földelés (földhurok!), a bemenetekre az árnyékolt kábel, a minél rövidebb huzalozás, a tápfeszültségek nagyfrekvenciás hidegítése, és hogy a kimenet huzalozása minél távolabb legyen a bemenettől...
Egy elég érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok. Elkészítettem az erősítőmhöz a panelokat, és betettem a szekrénybe, ahol egy tálban kémiai ónozó volt töltve. Ahogy párolgott, reakcióba lépett a nyákokon lévő vezetősávokkal, és más fémekkel, eléggé csúnya lett egy-két vezetősáv felülete. Ez okozhat bármiféle károsodást a hang szempontjából, volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Sziasztok!
Utánajártam a végfokkal kapcsolatos tranzisztorkérdéseknek. TIP 122/127 párossal építeném meg a végfokot, egy AB osztályú kapcsolás, 100mA körüli nyugalmi árammal. A tranzisztor adatlapján az áll, hogy maximális áramnál, ami 5A folyamatosan, ott 4V szaturációs feszültség esik. Nekem 4ohm és 30W-ra kellene csatornánként, azonban hidalhatóra építem, egy fázisfordítással az előfokban, tehát ebben az esetben 4ohmra már csatornánként a 2 ohmhoz tartozó 60W körüli érték jut (így összesen ~120W hídban). A 4 ohmos terheléssel 30W-hoz kb 11V effektív feszültségértékű kimeneti jelszint kell, aminek színuszhullámot feltételezve +-15,6V csúcsértékei vannak. Ha erre rászámolom a maximális 4V-os szaturációt, akkor +-19,6V tápfeszültséget kapok. Tehát ha jól számoltam, akkor teljes terhelés mellett ennyit kell tudnia a tápegységnek, hogy a 30W/4ohm ekkor is biztosan meglegyen. Tranzisztorban kellene nagyobb teljesítményű? Én azért gondolom elégnek őket, mert 4ohm hídalt terhelés esetén is csak 60W-ot vennék ki a hídból, több nem kell, a tápegység teljesítményét is így méreteztem, és a TIP122/127 az 65W-ot tud disszipálni, ha jól számolom, akkor csatornánkénti 30W-nál AB osztályban ez kb. 20W disszipált teljesítmény. Jól gondolom, hogy ez még meg is oszlik a PNP és sz NPN tranzisztor közt is? A trafót így 250W-osra méreteztem, 4 csatorna esetén 60%-os hatásfok körüli értéknél ha jól számolom ez elég. Kérlek, javítsatok ki, ha valahol tévedek. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szia!
Nem, ez nem sztereó erősítő, ez egy mélyláda erősítője, szóval csak 1x35W. A sistergés is csak akkor hallható, amikor a bemenet a gépbe van dugva, ha szabadon van, vagy mp3 lejátszóba dugom ez a jelenség nem tapasztalható. Földhurok nincsen, legalábbis az erősítőben nincsen csillagpontos földet használtam. A tápfeszültségek mindenütt szűrve vannak kis és nagy kapacitású kondikkal a tápon a stab. IC előtt és után és az erősítő meg a mélyszűrő paneljén is. A jelvezetés pedig árnyékol kábelen történik, az árnyékolás pedig csak az egyik oldalt van földre kötve a földhurok elkerülése végett. A huzalok is max. 20-25 centisek egyenlőre, a trafó mondjuk elég messze van az erősítőtől és kb. 1m-es kábelsodrat köti össze őket.
Sziasztok.
Sztereó erősítőnél jó ha külön egyenírányító hidat teszek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |