Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   812 / 2499
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Akkor milyen erősítőt is építesz?
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Hali!Ezt építem meg , de azon is gondolkodom, hogy a nyugalmi áram állítását nem tranyóval oldom meg hanem 1-1 MBR760-at felfogatok a végtranyókra a jobb hőeggyütfutásért.
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Tovabbra is az a velemenyem, hogy felesleges a vegere darlington tranzisztor. Mehet helyere siman egy jobb teljesitmenytranyo.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Most éppen nincs itthon a fiókban másik tranyó, de lehet kiveszem a TDA 2030 mellől a BD911/912 őt.
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
BD244 és BD243?
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Ezek jok probanak de tul nagy teljesitmennyel nem lehet terhelni oket, erre figyelni kell!
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Gondolom egy 50Watt teljesítményű végfokhoz megfelelőek nemde? Elvileg 65Wattos. Na az most egy más kérdés, hogy ezt 100%-ban képes-e teljesíteni, mint ahogy mondjuk a 250Wattot az MJ15003... Szerinted 50Wattot képes elviselni?
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Kész lettem a nyákkal, tudom kicsit még finomítani kell rajta. Betettem még +2db emitter-ellenállást mert megérdemli a tranyók.

nyák.png
    
(#) Marko Ramiusz válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Szia, közboli! Most olvastam el újra a válaszod, de félreértettél. Nem egy előerősítő kellene Nekem, hanem egy közösített bemenetválasztó. Egy line bemenetre több line bemenetet szeretnék, ami átkapcsolható. Üdv.: Yoe
(#) Marko Ramiusz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) peter1995 hozzászólása Máj 5, 2011 /
 
Hello.Még mindig nem boldogulok a hifivel.Kicseréltem az összes rossz tranyót .A 12V már létre is jön a 22V-ból de a többi még mindig nem.Mit nézzek még meg?
(#) suhanc válasza suhanc hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Senkinek semmi ötlete?
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Idézet:
„Gondolom egy 50Watt teljesítményű végfokhoz megfelelőek nemde? Elvileg 65Wattos.”

A katalogusban feltuntetett 65W-os disszipacios teljesitmeny egyaltalan nem azt jelenti, hogy epithetunk ezzel a tranzisztorral egy 50W-os kimenoteljesitmenyu erositot!!!
65Wattnyi teljesitmeny eldisszipalasara csak akkor kepes ez a tarnzisztor ha a tok homerseklete 25C fok. A katalogusban megtalalhato egy abra (Power Derating neven) ami szepen mutatja, hogy novekvo tok homerseklet mellett hogy csokken az eldisszipalhato teljesitmeny. Ez az egyik korlatozo tenyezo, a masik pedig a tranzisztorokra jellemzo SOA azaz Safe Operating Area. Ez a diagram is megtalalhato a katalogusokban. Ez pedig azt mutatja meg, hogy kulonbozo allapotokban (pl. DC, 10ms, 1ms, stb.) mekkora maximalis feszultseggel es arammal terhelheto az adott tranzisztor. Pl. BD244 eseten 10V-os kollektor-emitter feszultseg eseten lehet csak kb. 5A-es (DC) aramot biztonsagosan atfolyatni rajta holott 6A-es max. kollektor aramot ir a korabbi tablazat. Ha noveljuk a CE feszultseget akkor egyre kisebb a max. kollektoraramunk, pl. 30V-os CE feszultsegnel mar csak 1A-es DC aramot engedhetunk ra a tranzisztorra anelkul, hogy karosodna az.
Ezeket az ertekeket kell figyelembe venni egy erosito tervezesekor illetve azt is, hogy valtakozo aram eseteben a vegtranzisztorokon atfolyo aram es az azokon eso feszultseg sokszor nincs azonos fazisban hisz a terheles nem tisztan ohmos. Ez tovabb csokkenti a tranzisztorok biztonsagos hasznalhatosagat.

Nem szamoltagattam utana, hogy BD243/244 eseteben mi lehet a biztonsagos mukodes az adott erositoben, de 2x huszon-egynehany V koruli tapfeszultseg eseten en inkabb csak 8 ohmos hangsugarzot hasznalnek az erositohoz. A vegtranzisztorokat termeszetesen megfeleloen fel kell szerelni hutobordara!
(#) deadlyroberta válasza karikas87 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Heló 8 ohm re van kitalálva a Yamaha ax-500.
(#) ThomAce hozzászólása Máj 5, 2011 /
 
Adtam most az erősítőnek 2 x 27V DC-t. A tranyók pár mp működés után elszálltak.
(#) ThomAce válasza suhanc hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Szia!

Szerintem ezzel a kérdéssel át kéne fáradnod a kapcsolóüzemű (PWM) erősítők topicba. Íme: Bővebben: Link

Ott talán tudnak választ adni a kérdésedre.
(#) emersys válasza suhanc hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Szia.
Igen célszerű lenne szűrnöd ha nem létfontos a spórolás...
Az Ic kimenetének frekvenciája jóval meghaladja a hangszóró(k) tekercsében gerjesztett induktivításokat, ez a Dinamic Damping Factory jelentős csökkenését fogja okozni...ami pont ezért felelne.
A négyzetes hullámok miatt a frekvenciád túl kicsi lesz!
Optimálisan egy hangszóró sorinduktivítása > 10uH.
Ez aktuálisan 8 Ohm-ra levetítve: 20uH és 100uH közt van.
Remélem tudtam segíteni
(#) suhanc válasza emersys hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Igen akkor kell. A kitbe 33uH van x4 de gondolom én mivel nem differenciál bemenetem van hanem + gnd kimenet is + gnd így arra nem feltétlen szükséges szerintem a szűrés. Gondolom én...
(#) banan1990 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
hali!
Sürgős választ keresek 1 kérdésemre..
van nekem 1 TDA7375A IC-m és akarok belőle 1 sima stereo kapcsolást...de nemtudom h melyik kapcsolást csináljam meg
és annyi még h a bemenetre akarok 1 hangerő potit..milyen potit rakjak oda? lineális vagy milyen:S és hány k ohm? pls kéne a help köszike

Szép napot!

6325[1].pdf
    
(#) steelbird válasza banan1990 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Szerintem akkor a Figure 2: Double Bridge kapcsolást csináld meg, potméternek pedig 47 kOhm körüli logaritmikus potit válassz (B a jele). Pl. 47k B, vagy 50k B...
A lineáris potival letekert hangerőnél, minimum körül nem állítható annyira finoman a hangerő, és emiatt a potméter együttfutási hibája jóval észrevehetőbb. (Az egyik oldalad hirtelen megszólal, a másik meg még nem szól) A logaritmikusnál is ez van, csak ott jóval kisebb hangerőn indul a szabályozás a karakterisztika miatt, ezért annál nem annyira zavaró.
Hangerőnek a logaritmikus poti a jobb.
(#) emersys válasza suhanc hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Hogy őszinte legyek, én a helyedben scóp alá tenném és megnézném az ic kimenetét, szűrve és szűretlenül.
Nem kimondottan az 1khz-es, hanem mondjuk a 100Hz-es és 10kHz-es frekin lenne célszerű nézni, mondjuk egy négyszög csúcsesést.
A szűrés azért célszerű ebben az esetben mert amit a csatoló kondi nem tud szűrni, pl magas frekis dc impulzusokat azokat ez az induktivítást tovább szűrné.
Nyílván ha elhanyagolod sem vagy életveszélyben
(#) WaRL0 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok.
TO-3 mas tokozású tranzisztornál a kollektort vezetékkel kötik a nyákhoz? Vagy erre van valami értelmesseb megoldás is ?

Köszönöm
(#) storm válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Én így szoktam:

P1020944.JPG
    
(#) WaRL0 válasza storm hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Köszönöm
(#) Vacok hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt, melynek még doboza nincsen, így egyenlőre összehuzalozva hever szanaszét az asztalon. Kisebb nagyobb hibák ellenére tökéletesen működik, számítógépről játszok le rajta zenéket.
A mai nap, hogy ne legyen olyan nagy dzsungel az asztalomon szépen elrendezgettem a huzalokat, összetekergettem őket, hogy ne legyen minden merre. Amint az erősítő bemenetét bedugtam a gépbe iszonyatos sistergést hallottam. Ha a gép ki volt kapcsolva, akkor csak zúgott, ha pedig a gépet kihúztam a konnektorból elhallgatott minden. Mitől lehet ez? Amíg nem rendezgettem el a vezetékeket miért nem zúgott? Mi a megoldás erre a problémára?
Egy másik probléma a trafó melegedése. A trafó 63W-os, az erősítő pedig 35W. A trafó mégis iszonyatosan melegszik még fél kivezérlésnél is. Ez miért van? Korábban az erősítőhöz tervezett tápról is érdeklődtem és ezt írták róla: "a transzformátortól a pufferkondenzátorig kis folyási szöggel nagy áramok folynak" ez okozhatja a trafó melegedését?
(#) steelbird válasza Vacok hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Gondolom, sztereó erősítőt csináltál. Egy 35 W -os erősítő max. teljesítményfelvétele a névleges teljesítmény duplája, oldalanként.
Vagyis a te 2x35 W-os erősítőd teljesítményfelvétele max. kivezérlésnél 140 W. A trafód nagyon alul van méretezve ehhez.
A sistergés valószínűleg gerjedés lesz, a kábelek miatti szórt kapacitások miatt. Nem szeretik az erősítők az ilyen kábelrengeteget.
Fontos a helyes földelés (földhurok!), a bemenetekre az árnyékolt kábel, a minél rövidebb huzalozás, a tápfeszültségek nagyfrekvenciás hidegítése, és hogy a kimenet huzalozása minél távolabb legyen a bemenettől...
(#) david91 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Egy elég érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok. Elkészítettem az erősítőmhöz a panelokat, és betettem a szekrénybe, ahol egy tálban kémiai ónozó volt töltve. Ahogy párolgott, reakcióba lépett a nyákokon lévő vezetősávokkal, és más fémekkel, eléggé csúnya lett egy-két vezetősáv felülete. Ez okozhat bármiféle károsodást a hang szempontjából, volt már valakinek hasonló tapasztalata?
(#) GxxANC hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Utánajártam a végfokkal kapcsolatos tranzisztorkérdéseknek. TIP 122/127 párossal építeném meg a végfokot, egy AB osztályú kapcsolás, 100mA körüli nyugalmi árammal. A tranzisztor adatlapján az áll, hogy maximális áramnál, ami 5A folyamatosan, ott 4V szaturációs feszültség esik.

Nekem 4ohm és 30W-ra kellene csatornánként, azonban hidalhatóra építem, egy fázisfordítással az előfokban, tehát ebben az esetben 4ohmra már csatornánként a 2 ohmhoz tartozó 60W körüli érték jut (így összesen ~120W hídban).

A 4 ohmos terheléssel 30W-hoz kb 11V effektív feszültségértékű kimeneti jelszint kell, aminek színuszhullámot feltételezve +-15,6V csúcsértékei vannak. Ha erre rászámolom a maximális 4V-os szaturációt, akkor +-19,6V tápfeszültséget kapok. Tehát ha jól számoltam, akkor teljes terhelés mellett ennyit kell tudnia a tápegységnek, hogy a 30W/4ohm ekkor is biztosan meglegyen.

Tranzisztorban kellene nagyobb teljesítményű? Én azért gondolom elégnek őket, mert 4ohm hídalt terhelés esetén is csak 60W-ot vennék ki a hídból, több nem kell, a tápegység teljesítményét is így méreteztem, és a TIP122/127 az 65W-ot tud disszipálni, ha jól számolom, akkor csatornánkénti 30W-nál AB osztályban ez kb. 20W disszipált teljesítmény. Jól gondolom, hogy ez még meg is oszlik a PNP és sz NPN tranzisztor közt is? A trafót így 250W-osra méreteztem, 4 csatorna esetén 60%-os hatásfok körüli értéknél ha jól számolom ez elég.

Kérlek, javítsatok ki, ha valahol tévedek. Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Vacok válasza steelbird hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szia!
Nem, ez nem sztereó erősítő, ez egy mélyláda erősítője, szóval csak 1x35W. A sistergés is csak akkor hallható, amikor a bemenet a gépbe van dugva, ha szabadon van, vagy mp3 lejátszóba dugom ez a jelenség nem tapasztalható. Földhurok nincsen, legalábbis az erősítőben nincsen csillagpontos földet használtam. A tápfeszültségek mindenütt szűrve vannak kis és nagy kapacitású kondikkal a tápon a stab. IC előtt és után és az erősítő meg a mélyszűrő paneljén is. A jelvezetés pedig árnyékol kábelen történik, az árnyékolás pedig csak az egyik oldalt van földre kötve a földhurok elkerülése végett. A huzalok is max. 20-25 centisek egyenlőre, a trafó mondjuk elég messze van az erősítőtől és kb. 1m-es kábelsodrat köti össze őket.
(#) WaRL0 hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Sziasztok.
Sztereó erősítőnél jó ha külön egyenírányító hidat teszek?
Következő: »»   812 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem