Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rébusz avagy: kitalálod? (Régi verseny topic)
Lapozás: OK   4 / 16
(#) szabi83 válasza voodooo hozzászólására (») Jan 27, 2006 /

aha, de honnan a búbánatból kellet volna tudnom...
(#) deguss válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 27, 2006 /

Én hallottam már parazitákról, partícióról, parittyáról, parázásról, de paritásbitről nem.
Ez sajnos az értelmiségi szintem exponenciálisan megsűllyedt értékét tükrözi, de így van.

Egyébként nem voltunk messze. Én az adatbuszommal. De miért írta Csapajev hogy "nem nyert". Végülis csak nem voltam elég konkrét!
De mind1.

Én is nagyon-nagyon meggondolom :felkialtas: , hogy jelentkezzek-e a PIC-programozói versenyre. Tudom nem LED-eket kell villogtatni, de ha így néz ki, hogy paritásbiteket kell pl. ellenőrizni, azt hiszem tárgytalan számomra a verseny.

Egyébként tök egyértelmű volt a megfejtés.

Üdv. deguss
(#) Csapajev válasza deguss hozzászólására (») Jan 27, 2006 /

Azért két különböző szintje van a dolognak:

1. kitalálni Törpapa mit csinál.
2. Mi is az elektronikai analogonja.

Az 1.-et azért paritásbit effektiv ismerete nélkül is meg lehet fejteni.

Nos: a paritásbit a következő eszközökben van benne: minden memóriában, minden adatátviteli buszban. Mielőtt beírod a böngésződbe, hogy hobbielektronika.hu több miliószor számolja ki a hardver meg az oprendszer a winchester és a memória közt rohangáló adatok paritását, és ha azt a kellemetlen üzenetet kapod, hogy "bad sector" vagy valami hasonló, akkor az annak felel meg, hogy Törpapa rossz színt mondott és Hokuszpok főzi is az ebédjét.

A fogalom valóban inkább a digitális semmint az analóg technikákhoz kapcsolódik.

Ez egy nagyon-nagyon nehéz feladat volt! Nem azért mert nem hallott valaki a paritásbitről, hanem mert egy kedves mesét egy egészen más helyzettel kellett összekapcsolni és az nem megy könnyen. Ugyhogy amiért elsőre nem ment, nem kell elkeseredni.

A versenyben ilyen jellegű kérdések nem lesznek, ott sokkal egyértelműbb megfogalmazások lesznek, ráadásul lesznek segítő cikkek meg linkek. Ráadásul, ott az eredmény helyességét azért mindenki maga is le tudja ellenőrizni.

Az "adatbusz" egyébként kvázi 70%-os megközelítés. A törpikék egy adatbuszt alkotnak és Törpapa a paritásbitjük.

És a paritásbit természetesen a végén van, merthogy a bitek küldése közben számítják. Amikor azonban a fogadó oldalán ellenőrizzük, hogy jó-e, akkor vele kezdjük.

A következő rébusz könnyebb lesz. És bocsi a réBUSZ-ért, eszmbe se jutott, hogy így is lehet olvasni. A rébusz egyszerúen tréfás logikai fejtörőt jelent. Valamelyik Batman filmben is szerepel, zöld ruhában nagy fehér kérdőjelekkel.

Üdv

Csapajev
(#) deguss válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 27, 2006 /

Még ha szegény Frankye rémálmaitól eltekintek, is hasznos volt a törpös feladvány, így is tanult belőle az ember. (legalább is én)
Köszi a bíztatást a versennyel kapcsolatban. Szóljatok ha lehet róla valahol bővebb információt olvasni.

Üdv. deguss
(#) Csapajev válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

A mai feladat:

Ali éjszaka belopózik a szultán háremébe és már éppen kezdene belemelegedni, mikor az eunochok elfogják és a szultán elé vezetik. A szultán szereti a rébuszokat, ezért aztán azt mondja Alinak: Amit tettél arra nincs bocsánat. De ha szerencséd van, akkor megmenekülhetsz. Itt van 50 fehér és ötven fekete golyó és két úrna. Helyezd bele a golyókat az úrnába ahogy akarod majd eunochom véletlenszerűen választ közülük, majd a kiválasztott urnából húz egy golyót. Ha az fehér, egy éjszakát eltölthetsz hárememben majd békével elmehetsz. Ha azonban fekete: halálának halálával halsz! Ali nézegeti a golyókat: 50-50, az urnákat: véletlenszerűen választanak, hát ez bizony olyan mintha feldobnánk egy aranyat: fej vagy írás. 50-50%. Igaza van Alinak?

(A feladatnak semmi köze az elektronikához!)

Üdv

Csapajev.

PM
Visszatérve a törikékhez: mi a helyzet ha Hokuszpok három különféle színű sapkát tesz a törpök fejére? Ezt azért mindenkinek meg kell oldania, lévén az "alapkapcsolást" már ismeritek!
(#) Gory válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Ha már így kérdezed nem igaz

Ha az egyikbe belerak egy szem fehéret, a másikba meg 25 feketét és 24 fehéret, akkor az esélye:
0,5 + 0.5*24/49 = 0,745

Tehát 75% hogy dug, 25% hogy meghal
(#) Dabas válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Sziasztok.

Na most tudásom szerint a paritás azt mutatja hogy x bit közül páros-e az egyek száma. Namost pl volt a papa meg 7db törp a kék szin jelöli azt ha a bit=1.A törpökön 3 piros 4 kék sapka, tehát az aktiv bitek száma 4. Ezért mondta az öreg hogy kék mert a kékek száma páros, de ebböl egy törp se fogja tudni hogy mi van a fején csak azt hogy több a kék mint a piros sapka.
Hogy van ez?
(#) Dabas válasza Dabas hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Helyesbitek még azt sem fogják tudni hogy melyikből van több, mert ha 5 piros van és 2 kék akkor is a paritás az egy lesz (kék) mert páros a kékek száma.
(#) kicsi_huszar válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Helló!

Egyet kell értsek ebben a kérdésben Goryval, ez a megoldás. Érdeklődni szeretnék a verseny honlapjáról. Kész van már? Nem láttam sehol a címét
(#) Topi válasza kicsi_huszar hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Szia!

A helyzet az, hogy a honlap még készülőben... Még írjuk a versenyszabályzatot, meg hasonlókat...
(#) Csapajev válasza Dabas hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Nem csak a Törpapa látja, hogy a többieken hány sapka van, hanem a többiek is.

Ha tehát van a 7 törpön 3 piros és négy kék, akkor ugy törpapa azt mondja majd, hogy kék. Tegyük fel, hogy én egy olyan törp vagyok, akinek a fején kék sapka van. Akkor én (törpapát nem számítva) 3 piros és 3 kék sapkát láttam, mielőtt a konyhába indultunk volna, ami páratlan. Na de Törpapa információja alapján én tudom, hogy páros sok kék sapka. Mivel csak hármat látok, és csak a sajátomat nem látom, az enyémen csak kék lehet. Ha viszont piros sapka van a fejemen, akkor én is négy kék sapkát látok, ami ugye páros sok. Törpapa kékje alapján tehát az enyémen csak piros lehet. Mert ha az én fejemen is kék lenne, akkor páratlan sok kék sapka lenne, s akkor Törpapa pirosat mondott volna.

Üdv

Csapajev
(#) Dabas válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 28, 2006 /

Igy már világos! Kösszi a magyarázatott.
(#) Frankye válasza Dabas hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Köszönöm a rémálom-mentesítést, habár Ali helyében nem igazán szívesen lennék... Azért itthon kicsikét több az esélyem a "fehér" golyóra...
(Csak mellesleg jegyzem meg: Anno, a szesztilalom idején az amcsi maffiában volt hasonló módszer, amit viszont néhány rosszfiú ügyesen ki is használt: Tudván, h a fehér golyó a napon kevésbé melegszik fel, mint a fekete, a napon tartott golyók közül lazán kikapta - puszta tapintás alapján - a fehért, ergo megmenekült a szigorított golyó általi BITófától... )
Na de visszatérve Alihoz: 1értelműen nics igaza az 50%-kal! Gory szépen le is vezette. De még durvább a dolog, ha az egyik küblibe csak fehér, a másikba csak fekete golyók kerülnek! (Igaz, a küblit nem Ali választja, hisz ez esetben az esélye 100% lenne, eunuch úr bármelyik golyót is húzza ki!)
(#) Csapajev válasza Frankye hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Még hogy az amcsi maffia!

Nálunk, amikor még sokat kellett várni az autóra golyóhúzással sorsoltak, és aki a fehéret húzta, azé lett az auto. A magyar maffia is használta az idézett eljárást!!!

Üdv

Csapajev
(#) nyulbul válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Sziasztok.
Nékem is volna egy érdekes kérdésem.Igaz nem kék sapkák hanem ábrázolás.
Van egy valamilyen vastag szürke vas lap."a méretnek nincs jelentősége,legyen ez is X"
Szóval ebből a vaslapból ki van vágva 3 geometrikai alakzat az ott látható méretek szerint."tehát az X mindenhol egyforma.
Ebbe a 3 "lukba"kell behelyezni 1 azaz egy darab olyan 3D-s formát""modjuk krumpliból kivágva""ami mind a 3 lukba pontosan behelyezhető valamilyen állásban

Kérdés.JPG

(#) deguss válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Az a kérdés, milyen geometriai forma ez?
Minden kivágásba bele kell illenie, hézag nélkül?
(#) nyulbul válasza deguss hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Idézet:
„Minden kivágásba bele kell illenie, hézag nélkül?”

Igen.
De nem feltétlen ugyanabban az állásban.
El is lehet forgatni bármely irányba,bármilyen módon.
(#) deguss válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Szóval lehet bármilyen geometriai test, de minden kivágásba bele kell illenie hézag nélkül?!

De hogyan lehet hogy 3 kivágásba beleillik hézag nélkül? Trükk nélkül ez matematikailag lehetetlen.
A körbe is belülről kell hogy belemenjen, szóval vmi trükk van benn, szerintem. Vagy nem egy darabból áll.

Üdv. deguss
(#) st3 válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Sziasztok!
A "megfejtés" egy hengerből ék alakúra faragott forma.Megpróbáltam lerajzolni-alulnézete kör, elölnézete négyzet, oldalnézete háromszög profilú.

(Van egy ilyen gyerekjáték...)
(#) Norberto válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Túl hamar érkezett a megfejtés, nem volt időm gondolkodni rajta
(#) Dabas válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Mondjuk a három kivágott alakzat háromszög, négyzet, téglalap. És a 3d-s test egy 3szög alakú hasáb (nem egyenlő szárú háromszög), amelynek a vastagsága annyi mint a háromszög alsó szára. Szemböl nézve háromszög alulról nézve négyszög, és mivel a háromszög nem egyenlő szárú ezért oldalról nézve négyzet alakú lesz.
Itt egy kép:
(#) nyulbul válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

TE VAGY A NYERŐ.
De egy kicsit várhattál volna.
(#) st3 válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Igaz, bocsánat
(#) vicsys válasza nyulbul hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Idézet:
„De egy kicsit várhattál volna...”

De miért is? Nem az volt a lényeg, hogy ki az aki tudja..bala,bla...és írja ide a megfejtést? Az volt a feladat, hogy ha tudod várj 1 kicsit, a többiek is had örüljenek??
Má megend flémelek-hogyazajókutyafáját!
(majd mindjárt jól megmoderálom magam!)

TOPI!!!
Tudsz adni az én pontjaimból 50 pontot st3-nak a jó és gyors megoldásért?

Moderátori bejegyzés:
A pontot jóváírtam st3 "számlájára...
(#) st3 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Azért a játékot egy kicsit elrontottam...
(#) vicsys válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Szerintem meg nem, mert így pörög 1 topic!!
Az a rosszabb ha NEM pörög a topic. (visszajövök holnapután, mer úgysem lesz semmi addig...Hát ez így nem jó!) Igenis tessék bejelentkezni és figyelemmel kísérni a dolgokat!
(#) st3 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Jól van no... nem csak a topic pörög-Te is !
(#) deguss válasza st3 hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

én is ilyenre gondoltam, csak kicsit nehezen tudtam elképzelni, és írtam, hogy lehetetlen.
Én is elkapkodtam.
(#) vicsys hozzászólása Jan 29, 2006 /

Ezt azért hoztam létre mert úgy vettem észre a tagjaink nagyon szeretnek játszani, rébuszokat fejteni...
(Csapajev bocsi...)

Ha vkinek van találós kérdése az itt tegye fel!
Annak örülnék igazán, ha elektronikával kapcsolatos kérdések lennének!
Induljon a ré-busz!
(#) Dabas válasza deguss hozzászólására (») Jan 29, 2006 /

Én meg most hogy csatoltam ide egy képet fedeztem fel hogy a hozzászólás alatti vonal alatt van a csatolás, és azthittem hogy a feladványban a három test akármi lehet.
Egyébként nem volt gyors megfejtés (40perc).
Következő: »»   4 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem