Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnam megoldani egy golyoscsap maximum 90 fokos elforditasat es a pontos poziciot visszajelezni egy mikrovezerlonek? udv, csaba
Az otletem az, hogy ablaktorlo motorral es iranyvaltassal mozgatom a csapot es egy enkoderrel figyelem a poziciot ami a motor tengelyere lenne szerelve. Valojaban a megfelelo enkoder felepitesen gondolkodom, ami minimalis portot foglal le egy PLCn.
Szia!
Pneumatikus szelepekkel lenne a legegyszerűbb,mondjuk egy aktuátor vagy hogy írják, ennek meg tudod adni a szöget, hogy mekkorát fordítson és vagy a vezérlő jeléről vagy egy plusz végállás kapcsolóról le tudod venni az aktuális helyzetét. Remélem pontot ér?
Üdv!
Ha nem csak nyitni és zárni szeretnél, akkor használj inkább szelepet a csap helyett. Viszont mindenképpen szükség lesz egy erős léptetőmotorra és valamilyen áttételre. A léptető motor ebben az esetben azét jó, mert a mikrovezérlő vezérli és ezáltal tudja is az aktuális pozíciót. Persze még kell két végálláskapcsoló is a teljesen nyitott és zárt állapothoz. Viszont, csak úgy megjegyzem, hogy lehet kapni direkt ilyen feladatra motoros szelepet. Lehet azzal jobban jársz, legalább is a mechanika kialakítását megúsznád vele.
Pneumatikat inkabb kihagynam a tervezesbol! A masik dolog meg az, hogy mivan ha aramszunetem van? Visszakapcsolaskor honnan tudom, hogy mekkora szogben all a csap?
A szelep nem jo, mert festeket engedek a csapon at es beleszarad
koszonom az eddigi hozzaszolasaitokat.
2 végálláskapcsoló kezdésnek jó lenne szerintem, de a közti részt az nem jelzi. Én pneumatikával csinálnám mindenféleképpen, egy ilyen aktuátor 10k körül lehet és csak egy kis sűrített levegő kell neki plusz a vezérlő jel, ráadásul nincs közti állása kinyit-becsuk egy pillanat alatt, villanymotornál ez lassabb és ha áramszünet félig nyitottan kapja el az érdekes. Ha viszont villanymotor, akkor úgy kellene az egyik végálláskapcsolót bekötni, hogy mihelyt visszatér az áram, húzza meg egyik irányba a csapot (logikusan zárás felé).
Ja, az aktuátort a gömbcsapra tudod rászerelni és csak a gömböt forgatja, annak nincs köze a festékhez.
Ha nem sokat nyitogatják ,akkor a tengelyre egy potenciométer.Amíg ki nem kopik/el nem koszolódik örök élet.
Mit szólnál az ablaktörlő motor helyett egy kapunyitó motorhoz? Persze a toló mechanikával együtt. Szerintem egy karon keresztül elég finoman lehetne vele nyitni - zárni a csapot. Persze, ha van elég kis méretben ilyen...
Koszonom a valaszokat!
Proba es eSDi hozzaszolasara egyszerre valaszolva a gepben van 28csap ami 20grammonkent napi 1tonnat csepegtet ki, szoval elegge kihasznaltak lennenek a csapok; a kapunyito motrot nem tudom hogy mukodik, de nem hiszem, hogy egy ablaktorlo motornal olcsobb!
Neked lehet nem is csap kéne, hanem mágnesszelep. Vagy még inkább zsalus szelep, amit elektrománes nyit-zár. A csapok nem bírják ezt a csiki-csukit!
Ha a potméter nem jöhet szóba, lehet enkóder (mint golyós egerekben), a kezelő mikrokontrollernek viszont meg kell jegyeznie (pl eeprom-ba írni) a pozíciót. Mondjuk, ha sokat változik az eeprom nem jó, a 100e írási ciklus hamar kimerül. Vagy akksiról megoldani a kontroller szünetmentes ellátását.
Vagy: lehet optokapuval analóg módon, led-fototranzisztor, közé egy átlátszóból feketévé átmenő fólia. Lehet kör vagy csík is. Nyomdában tudnak csinálni ilyen levilágítva. A mikrokontroller A/D bemenetén kezelve. Vagy: tekercsben vasmagot ki-be mozgatva, rá egy oszcillátor, amit a tekercs hangol, kontrollerrel frekit mérve.
Ez a folias megoldas johet szoba enkoder keszitesenel, mert egy valamire valo enkoder 300euronal kezdodik.
A kerdes az, hogy hogyan tudnek enkodert kesziteni minel egyszerubbe. Megvan a fototranzisztoros megoldas, csak az a baj, hogy minel nagyobb felbontast szeretnek annal tobb az enkoder kimenete, vagyis 4bittes enkoder az egy csaptol 4szal ami 4 bemenetet foglal el a PLCben, ami 4x27 csap az sok
Kommutátorra ellenállások forrasztva,szénkefével leszedve,talán tartósabb,de a csapok valóban nem lesznek tartósak.(bár ha azok vannak beépítve...) Ha újat építesz akkor esetleg egy dugattyús/membrános szivattyú elv is működhet.Itt csak a behúzásokat (ha motorral csinálod végállást) kell számolni biztos nincs téves nyitva maradás,pontosan adagolható...
Sziasztok!
A golyóscsap nem erre az erőhatásra és precizitásra, valamint igénybevételre készült. Érdemes inkább motoros, vagy termofejes fűtésszelepet használni a célra. Ha nem digitális megoldás kell, akkor valamilyen 0-10V-os szelepet érdemes használni. Ezek nem olcsó megoldások. Ha olcsóbb kell én például mosógép ürítőszelepet vettem 2000Ft-ért. Ez bírja a normál víznyomást és ki-bekapcsolásra simán használható. Igaz a csatlakozást neked kell megoldanod, de a szabvány mosógép idomokkal ez is menni fog.
Tamadt egy otletem enkoderre.
Csinalok egy 8bittes enkodert ugy, hogy osszerakom a 8bittet es DACvel kialakitom a 8 bittnek megfelelo feszultsegszintet. Kerdes az, hogy mennyire lenne gyors egy ilyen enkoder? Nyitom a csapot egy adott sebesseggel, figyelem az enkodert es mondjuk 25 foknal ami a 24volt egyhuszonotode bezarom. Nekem az a fontos, hogy van egy merlegem ami meri a kitoltott festeket folyamatosan es szol a csapoknak, hogy meg 10gram vagy 100 vagy akar 2 kilo kell az adott festekbol; az mert mennyisegtol fuggoen kinyitom a csapot egy adott szogre es visszazarom, persze tudva minden csapon atfolyo festek viszkozitasat (allagat). udv
Látom nem veszel tudomást az intő szavakról és továbbra is csapokban gondolkodsz. Én komoly csapokat használok, kb. 40ezer/db, de ilyen igénybevételt azok sem bírnak!
Az enkóder is vicces, mert minek, ha van mérleg. Kinyitod, lezárod, ennyi. Legfeljebb egy fojtást készítesz a csőbe, amivel beállítod a sebességet, ha a szelep túl sokat engedne át. Van még egy dolog. A festék víz alapú? Mert akkor tényleg a mosógépszelep a megoldás! Ha oldószeres, akkor a csap eleve nem fogja bírni, mert kiolvad belőle tömítés(hacsak nem teflonos, mint az említett drága csap). Jól gondold meg mibe fogsz, mert nagyot lehet bukni!
Nagyon ertekes hozzaszolas. Tesztpadon a csap es mosogepszelep. A csap mar napok ota zar nyit es a mosogepszelep, vagy barmilyen hasonlo szelep elrakodik a festektol es atereszt egy ido utan. Az enkoder meg merleg eseten tenyleg kicsit folosleges.
A csap amivel a teszt keszult egy sima golyos vizcsap amire a motor tengelye van attetel nelkul merolegesen rateve. Tudom, hogy nagyot lehet bukni es ezert is fordultam a forumhoz. En ertem, hogy nyitom meg zarom, de mennyit ez a kerdes? Honnan tudom, hogy mekkora szoget fordult el a csap es hogy meddig kell visszazarjam, hogy nullaba keruljon, hisz a golyoscsap korbe korbe tud forogni!
Hát ha ragaszkodsz a csaphoz, akkor teszel ütközőket és figyeled a forgató motor áramfelvételét. Ha megnő, lekapcsolod.
Koszonom a valaszokat es tanacsokat. Potmeteres abszolut enkoderrel fogok probalkozni es megtartom a mar jol bevalt ablaktorlomotor vizcsap kombinaciot.
udv, csaba
Es koszonom a linket simpinek!
Nem tudom, hogy ilyen esetben kinek jar a pont.
Azért írd meg mire jutottál, mert nagyon kíváncsi vagyok! A pontokat mindenesetre ne nekem add, még akkor se, ha majd a csapok nem bírják és a potik kontaktosak lesznek és szépen eláraszt mindent a festék!
Szia, szemelyszerint anak idejen, golyoscsap mukodtetesre tetoablaknyito motort hasznaltam, ezek vegallaskapcsolosak. Orankent Kb:10-15x kellett nyitniuk 3 percre gozt adagoltam veluk. Az alltalad elvart gyakori mukodesi ciklus es gyors mukodtetes miatt egyedi tolozarakat (lapos bronz idom furattal megfelelo hazban) pneumatikus mukodtetessel javaslok. Szoba johet meg a forgo tarcsa, tolozar menetesorsoval, ezekhez jo az ablaktorlo motor. A golyoscsap mukodtetese festekkeveresre adagolasra lassu es pontatlan. Ha valami bovebb informaciot is adnal a geprol az jo lenne. Milyen a gep gyarit akarsz atalakitani, most tervezel egy gepet? Ha va merleged akkor az enkoder minek?
towerpro mg995
6V-on 13kg/cm a nyomatéka -30 és +60°C között üzemelhet 6V-on 0.17sec/60° a sebessége 4eFt körül van az ára. Impulzus szélességgel adod meg neki hogy hány fokra álljon be.
Esetleg egy timing disc egy darab résoptóval és számlálni az impulzusokat?
Szia boros 000!
Nem lehet gond a felbontás. Egy régebbi levilágító pld a Scitex is tudott 8000dpi-s fóliát printelni, csak postscript fájlt kell csinálni hozzá és sok-sok kis vonal-szünet-et, vagy koncentrikus vonalakat... A windows általában tartalmaz egy Scitex Dolev400 PSM L2 levilágító drivert. Ha erre printelsz lehet fájlt választani portként. Ez esetben printeléskor megkérdezi, hogy hová mentsen - a végeredmény PS fájl lesz Ha látni akarod amit csináltál, akkor vagy Adobe Illustrator - és akkor szerkesztheted is, vagy Adobe Distiller - és akkor pdf a végeredmény... Azt pedig nem hiszem, hogy 8000dpi ne lenne elég. Arra kell csak vigyázni, hogy CSAK két színed legyen, mert az élsimítás és egyéb butaságok hazavágják a zebramintát - tehát mindenhol ki kell kapcsolni.
Sziasztok!
Kaptam én egy "önműködő csap-ot" az a baj, hogy kissé hiányos.. van egy 24V-os mágnes szelepem meg egy csaptelepem, amiben van 2Db infra led... nade elektronikát nem kaptam hozzá. Ebben kérném a segítségeteket... Szeretnék hozzá építeni egy elektronikát. Minden segítséget köszi! Ja és azért nem nyitottam új témát, mert féltem, hogy le szedik érte a fejem... am bocsi, ha nem idevaló a kérdésem.
Hello!
Legalább típusjelet, és néhány fényképet tehettél volna fel. Mert így semmit nem lehet róla tudni.. De mit is vársz az elektronikától? üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |