Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógépes CD-ROM autóba

Témaindító: attila26, idő: Júl 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) attila26 hozzászólása Júl 2, 2007 /

Szóval vann nagyon sok embernek megmaradt,cd rom olvasója.De legtöbbön nincs inditó gomb.
Ezért nem lehetne autóba rakni.

Hogy lehetne megoldani,hogy el tudjam inditani?
És a lényeg,hogy autos cd lejátszót csináljunk,az eleve nem használt cd lejátszokból.

A másik a hang kivezetés az pontosan mejik mejik?

A tápnak mekkorának kell lenie?

Komplett müködést kellene megoldani autóba.
Előre is köszönöm mindenki segitségét!
(#) Kovidivi válasza attila26 hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

hello!a cd-rom olvaókban nincs rázkódásvédelem (vagy csak nagyon kevés???) ezért a rezgésmentes rögzítést kellene először megoldani.(én így gondolom, ha nem igaz, majd mások kijavítanak). a cd-rom audio output szavakkal google segítségével meg lehet találni ezt:

pin 1 - left signal
pin 2 - ground
pin 3 - ground
pin 4 - right signal

ebből el lehet indulni a hang erősítése felé.
A tápnak szerintem stabil 12volt kell, egy stab ic-vel megoldható(7812).
Viszont a cd-romot elég bonyolult szerintem play gomb nélkül elindítani.erről majd mások mondanak véleményt.
(#) san398 hozzászólása Júl 2, 2007 /

Én valamikor régen csináltam ilyet, igaz azon volt play gomb.Több olyan cd-rom van amin nincs kivezetve a play gomb de a panelen megvan a gombnak a helye.Próbáld meg szétszedni és nézd meg hátha suerencséd van.A tápot én nem bonyolítottam túl, 1db 7812 , 1db 7805 mindkettő hűtőbordán, 4db 100nf szűrőkondi és kész.A hangot a fülhalgató kimenetről szedtem ami egy az egyben ment az autórádió bementére.
(#) Müszi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

Itt van a rajz úgy kezdődik h cd-rom...

A stb nem jó mert az alacsony fesz miatt nem fog stabolni, ha 18 V lenne az már jó lenne.

üdv
(#) Kovidivi válasza Müszi hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

igazad van! stab ic nem jó,mert kicsi a különbség a feszültségek között. bocsi
(#) Slope hozzászólása Júl 2, 2007 /

hát ilyen topik is van már, vagy valami ilyesmi...
(#) attila26 hozzászólása Júl 2, 2007 /

Akor hang kivezetés megoldva elöl van csatlakozo kimenet.

Inditás a legnagyobb gond,akkor elvileg mindben megvan a heje az indito gombnak,csak be kell forrasztani egy gombot?

A rázkódás nem gond,szerintem ha hoszan mész sima uton.Amugy meg valahogy biztos lehet csillapitani a rázkódást.

(#) Tom025 válasza Müszi hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

Sziasztok!

Egy sz.gépes cd-olvasónak nem csak 12V, hanem 5V is kell egyszerre. A sima stab több dolog miatt nem jó. 12V-ra nem érdemes stab, elég az autó 12V-járól 2 dióda sorosan, ami használható értékre hozza a nemritkán jelen lévő 14V körüli feszt. 5V-ra meg kevés a stab, legalábbis az átlagos, mivel úgy tudom 1,5A körül eszik meg egy ilyen olvasó. Szóval vagy 3A-es stab, vagy stab megfejelve áteresztő tranyóval.

Általában van füles kimenet a cd-olvasók elején, vagy onnan, vagy a hátsó analog audió kimenetről lehet a zenét levenni, ennek bekötését már Kovidivi feljebb ismertette.

Ha nincs play gomb, akkor egy komolyabb PIC-es áramkört kell hozzá építeni, de ilyet lehet sokat találni a neten, gugli..

Üdv!
(#) Müszi válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Esetleg kapcsolóüzemű stabilizátor?
Az több áramot bír, és jó a hatásfoka
(#) Slope válasza Müszi hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Én is azt használtam a CDROM-os projektben, nem melegszik és nagyon stabil.
(#) Sebi válasza Slope hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Igen, az 5V-nak SMPS, a 12V-nak LDO.
(#) attila26 válasza Sebi hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

5V-nak SMPS?

12V-nak LDO?

Hát ezt egy kezdő honnan tudja micsoda?
És mejik lábra mejiket?
(#) Sebi válasza attila26 hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Hát ezt egy kezdő honnan tudja micsoda?
És melyik lábra melyiket?

A kezdő kérdez, úgy mint Te...

SMPS = Switch Mode Power Supply azaz kapcsolóüzemű tápegység. Nem kell tőle megijedni, ez is csak egy IC ennél az áramnál. pl LM2675 1A-es.

LDO = Low Dropout Regulator azaz alacsony feszültségesés(sel is stabilizáló) szabályzó. Ez megint egy IC, ami a megszokottaktól eltérő módon már 300mV körüli feszültségkülönbség esetében is stabil kimenetet biztosít. Erre itt azért van szükség, mert a fedélzeti fesz. 12,5...14,4V között mászkál - az akku töltöttségi állapotától és járó/álló motortól függően - a normál stab IC-knek legalább kettő, de inkább 2,5V kell a stabil kimenethez.

Mit melyik lábra? Megnézed pl melyikre ment a PC-tápból jövő piros vezeték, az 5V, a sárga a 12V, a két középső a GND (talaj, negatív, sasszi, föld, stb).
Vki majd ad neked képet is róla, most nincs előttem...
(#) Pulyka válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Sziasztok

Ha nincs play gomb, akkor egy komolyabb PIC-es áramkört kell hozzá építeni, de ilyet lehet sokat találni a neten, gugli.. Üdv!

Szia
Csak is kizárólag PIC-cel lehet megoldani,esetleg IC-vel vagy valami mással?
Nem (igazán) értek a PIC-ekhez,ezért lenne szükségem egy IC-vel felépített kapcsolásra!
A zeneszámok léptetését is meglehet oldani?

Köszi
Üdv:Tomi
(#) zsoltee0001 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

hi
jópár éve megcsináltam egy plygombos cd-rommal a dolgot, lehet, hogy mázlim volt de bírta a síma stabil 5v-os ic meg a 12v-os, a rázkódás miatt egy rugalmas felfüggesztést kellett alkalmazni, viszont volt egy gond amit nem tudtam kiküszöbölni, hideg időben párát kap az olvasó lencse és 1 óráig nem műxik, ezt nem tom , hogy a gyári cd lejátszóba , hogy oldják meg
(#) Mate78 hozzászólása Júl 31, 2007 /

Én 3 évig használtam egy CD-ROM-ot autóban,egyszerűen betettem a kesztyűtartóba,az audio kimenet pedig ment az autórádió bemenetére.
Rázkódásvédelemre egy kb 1 cm vastag puha szivacs szolgált,nem is volt gond vele,csak extrém nagy rázkódásra ugrott.Tápnak egyszerűen 7812+7805 szolgált,hűtéssel,semmi gond nem volt vele.

üdv.
(#) Pulyka válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Szia

Ugy tudom elindulni elindul magától a cd olvasó,és folyamatosan játssza le egymás után a cd számokat,de te nem használtál play,és/vagy zeneszámléptető gombosat,vagy nem alakitottad át?

Én per pillanat nem autóba szeretném,hanem egy házikészítésű hifit szeretnék építeni
benne lenne egy rádió,erősitő,és ez a CD lejátszó
(#) Mate78 válasza Pulyka hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Szia!

Nekem olyan volt amin volt Play,előre-hátra léptető gomb is.Csak mindig be kellett nyúlni a kesztyűtartóba.

üdv.
(#) Inhouse válasza Pulyka hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Ezt én követtem el:
Bulidoboz TDA7294-el

Üdv
Inhouse
(#) zsuscsinyo válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

én egyszerüen meg tudtam oldani az olyan problémát hogy nincs Play gomb a meghajtón csak egy hangerőszabályzó és egy 3,5-ös jack, nah szóval "elvileg" meghagyják ennek a gombnak a helyét az áramkörben. Leszeded a hátulját és a lemeztálca kezelő panelon megnézed hogy van e annak a másik gombnak kialakított hely(kidobató gomb mellett). én speciel megtaláltam és ugyanugy működik mint másik play gombos változat. sok szerencsét hozzá
(#) attila26 hozzászólása Szept 28, 2007 /

Mi történik ha 7812 ic vel stabilizálom a 12 v ot,de a járo motornál is csak 13,5 v van?

Nem fog semenyi áramot átengedni?
Eleve nem lesz feszültség?

Nem tudom mejik lenne a jobb,a két dióda sorba vagy a 7812 ic?
(#) Stadi válasza attila26 hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

Én inkább step up - step down DC-DC konvertert keresnék a feladathoz. Ez álló motor mellett is vinné a CD-t.

A 7812 sztem némi feszültségeséssel simán átengedi a bemenő feszültséget, csak stabilizálni nem fog.

Ha mindenképp lineáris stabilizátorral akarod megoldani, biztos létezik 12V-ra is low dropout-os (LDO) változat, aminek akár elég is lehet a 13.5V.
(#) attila26 válasza Stadi hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

Szerinted,szerintetek menyire kényes a cd rom a fesz ingadozasra?

Mert többen irták hogy tökéletesen ment nekik a 7812 ic vel.

És gondoltam akkor ha nekik ment nekem mért ne menne.
Anyira nekem nem fontos,hogy stabil legyen.
Mennyen rendesen.
Csak menyen rendesen 500 ft ot ér kb egy ijen cd rom.
Szóval nem egy nagy öszeg.
(#) Stadi válasza attila26 hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

Hát ez az... Ha tönkremegy, beteszed a következőt, és akkor még mindig ráérsz azon gondolkozni, mi lenne az optimális megoldás egy stabilabb 12V előállítására.
(#) Mate78 hozzászólása Szept 28, 2007 /

Próbáld ki,aztán meglátod.Egy 7812 sem sok pénz,igaz nekem a TO- tokos volt benne,az asszem 2 Ampert tud,de az sem lehet drága.Egyébként járó motornál több van mint 13,5Volt.

üdv.
(#) attila26 hozzászólása Okt 4, 2007 /

Sziasztok a cd rom simán megy ha fejhalgatot kötök rá nincs zaj.

Viszont ha amit csináltam erősítőt rákötöm,mint a gépuska,halom ahogy mozog a lézer fej meg a pörgető motort is.

Az erősitő simán mp3 lejátszoval rendesen zajok nélkül megy.

Szóval a két ezköz erősitő és cd rom együt bezavarnak egymasnak.

Szerintetek mit kellene tennem?
A cd rom egy l7805 és l7812 ic vel müködik.

(#) Norberto válasza attila26 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Elég gyanúsak a jelek ahhoz, hogy kimondhassuk: földhurok okozza a zajt. Pl. olyan megoldást próbálj ki, hogy az erősítőt ne földelt konnektorba dugd! Vagy éppen a kábelét cseréld ki egyszerű földeletlen villásdugóra!
(#) zsoltee0001 válasza attila26 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

hi
ez a cd-rom autóba működik?
(#) attila26 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Igen autóban van ez valoban kimaradt az ismertetésemből.
(#) attila26 hozzászólása Okt 5, 2007 /

Szóval ma megint probálkoztam.
Tekertem 1 mm es réz huzalbol 10 menetet.
És a cd rom negativ ágába tettem.
A durrogas megszünt.

(Ez egy számitógépes cd rom +sajat magam által gyártott erősitő.És mind a kettőt kocsiban akarom egymással összekötve használni.)

Viszont magas frekvencias hang halatszik.Vagyis mintha sipolna valami.A felpörgetést meg a lézer mozgast is halani.

Ezelen mit tudok tenni?
Valakinek valami ötlete?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem