Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp gyújtáshoz
 
Témaindító: szunyog2, idő: Márc 26, 2006
Lapozás: OK   8 / 19
(#) Rönó hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Az IC rendesen be van kötve....meg minden. Nem tudok rájönni.....! Viszont azt írjátok már meg hogy a poti az 4,7 vagy 47 Kohmos. Ugyanis az egyik rajzom ez van a másikon az. Köszi!
Üdv: Tóth Attila
(#) knonvic válasza Rönó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Én a watt által lerajzoltat készítettem el egy az egybe ott 47k nekem elsőre ment és mai napig megy rendessen
(#) knonvic válasza Rönó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
esetleg képeket is feltehetnél róla.....
(#) Rönó válasza knonvic hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szia!
Akkor én elcsesztem ugyanis 4,7K-s potit tettem rá....Remélem nem nyírt ki semmit. Szerintem nem vona szabad. Esetleg mégegyszer átnézem a forrasztásokat. Én valamiféle kontakthibára tippelek. Mindegy a potit cserélem ha majd sikerül szerezni. Utánna meglátjuk...!
Üdv: Tóth Attila
(#) mex válasza Rönó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A 47k poti a villanás hosszát állítja be, így ebben a kapcsolásba a fényerőre közvetlen hatása van. A jelenlegi, tizedrésze értékű poti nyilván csak jóval kisebb fényerőt eredményez. Az eredeti 47k sem szentírás, följebb mehetsz az értékkel, miután nem feszültségosztónak van bekötve, hanem egyszerű változtatható ellenállásként funkcionál. Magyarul tehetsz Te oda akár 220k értékűt is, azt is be tudod állítani a megfelelő értékre. Működés közben addig kell állítani, amíg a figyelt pont elmosódásmentesen látszik (vagyis még megfelelően rövid a villanás időtartama), és a fényerő is kielégítő.
(#) Rönó válasza mex hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Majd keresek valamilyet a fiókban aztán kicserélem és meglátjuk! Mégegyszer köszi a törődést!
Üdv: Tóth Attila
(#) mex válasza Rönó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Sok sikert!
(#) Rönó válasza mex hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Szóval kicseréltem a potmétert. Így már akár megfelelő is lenne a fényerősség de a gyújtás beállításához a rövidebb idejű felvillanás a kívánatos ami alacsonyabb fényerővel jár. Viszont itthonra a simsonomhoz aránylag jól használható. Szóval a célnak megfelel! Mindenkinek köszönöm a segítséget és a tanácsokat!
Üdv: Tóth Attila
(#) mex válasza Rönó hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Powerledet kellene alkalmazni, akár több 1-3W példányt sorbakötni, és a meghajtást a megnövekedett áramfelvételhez igazítani. Úgy már sokkal nagyobb fényerő is elérhető.
(#) Rönó válasza mex hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Egyenlőre annyira azért nem merülök bele a dologba. Ezt már tudom használni és ez a lényeg.
(#) Chainsaw hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Üdv! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a topic elején lévő kapcsolást hogyan lehetne átalakítani úgy, hogy elhangolható legyen a villanás? Előgyújtás értéknek megfelelően.. Köszi!
(#) adiadam hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Múltkorában megépítettem a tervek alapján a strobit, darlingtonos tranzisztor felépítéssel, tök jól működik, viszont annyira érzékeny, hogy mind a 4 henger szikráját "figyeli", sőt, ha leveszem az 1-es hengerről az indukciós kábelt, akkor is villog tovább ugyanolyan ütemben, semmi változás! Kérlek segítsetek, fogalmam sincs mi lehet a probléma.

Előre is köszönöm segítségeteket!

Üdv.: Ádám
(#) feri949 hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Üdv!
A képen mellékelt vakut lehet a ledek helyett használni?
Köszönöm
(#) watt válasza feri949 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Nem ismerem(adatlap?) de biztosan.
(#) Lupusz89 hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Sziasztok!
Van 2 db orosz gyújtás beállító stroboszkóp lámpám.
Az egyikben elfüstölt egy ellenállás vagy mi.
Csak nem tudom hogy milyen lehet, hiába van még egy ugyan olyan műszerem, mert orosz betűkkel van ráírva valami. Ha leírom mi van rajta, meg berakom a képet meg tudjátok mondani hogy az milyen ellenállás vagy mi lehet egyáltalán az benne?
Mert én nem értek hozzá, de meg szeretném csinálni.
Benyilazom a képen ami a másikban elfüstölt.
Szerintem azért ment tönkre mert megcseréltem a pólusokat fordítva csatlakoztattam az aksira egyszer, aztán egy két villanásnyit működött csak.
Azért raktam fordítva mert nem vettem észre hogy a piros gumis fele a negatív a fekete meg a pozitív

ko.jpg
    
(#) feri949 hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
Szuper lett a ledes strobi. Én ragasztottam a ledkerékre egy fehér szigetelőszalagból nyilat. igy kristály tisztán látszik. De anélkül is tökéletes.
(#) feri949 hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Helo!
Az miért van hogy kettőzi a jelet pár miliméter eltérés van a kettő között? Nem elmosódott.
(#) mikulamotor hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Sziasztok! megrajzoltam kis változtatással a ledes strobit, tettem bele egy 7805-öt hogy lehessen használni egyaránt 6 és 12 voltról is és még az egyik tranzisztort kicseréltem nagyobra. Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek fog-e így működni. Az R3 potinak a mi a szerepe és nem e lehet ellenálásra cserélni? Üdv Laci.
(#) mikulamotor hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Sziasztok! megrajzoltam kis változtatással a ledes strobit, tettem bele egy 7805-öt hogy lehessen használni egyaránt 6 és 12 voltról is és még az egyik tranzisztort kicseréltem nagyobra. Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek fog-e így működni. Az R3 potinak a mi a szerepe és nem e lehet ellenálásra cserélni? Üdv Laci.
(#) Ormai01 hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Van egy SZV-3 típusú stroboszkópom. Az áramot akkumulátorról veszi. A gyújtás jelet az elosztó 1 henger csatlakozásáról és az 1-es henger gyertyájáról veszi le. Kérdésem, hogy át lehet-e alakítani a jel levételi részét indukciós csipeszes megoldásra, és ha igen, hogyan. Hol lehet indukciós csipeszt beszerezni.
(#) chef hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Helló elektor kalandorok Én a ledes strobit egy 4a-fe (Toyota carina-e) motorján szeretném alkalmazni.Tapasztalok vannak-e? Rendesen működik?Tehát pont ott és pont akkor villan amikor kell?Nem szeretném elb...erhelni a motor gyújtását.Előre is köszi.
(#) shakeit hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Sziasztok! Megcsináltam ezt a kapcsolást, és az lenne a kérdésem, hogy milyen vaku szükséges hozzá?
(#) janigaga hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Sziasztok.Új érdeklődő vagyok van egy optilux stroboszkópom nem müködik szeretném megcsináltatni de nem értek hozzá.Tudna valaki segíteni?
(#) tdi75 hozzászólása Máj 19, 2011 /
 
Sziasztok ! Én is megcsináltam a strobit. Eddig egész használhatónak tűnik, csak finomítani kell még rajta, és a ledeket meghajtó tranzisztort darlingtonba kell kötni, mert egyedül így egy kicsit kevéske.
(#) watt válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Szia! Csökkenteni kell a bázis ellenállást, akár 270ohm-ig.
(#) tdi75 válasza watt hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Oksa megpróbálom.
A potival mit lehet állítani? Ugye jól látom hogy a led felvillanásának az idejét. (Tehát azt hogy meddig világoljon a led) Az egyik végállásban egész jól látható volt minden, de a fényerő drasztikusan lecsökkent. Viszont a másikban hatalmas volt a fénye, de minden elmosódott. Valószínű hogy túl sokáig világítottak a ledek, és ezért láttam elmosódottnak a képet, mert nem mindig ugyanoda villantott. Az igazság szerint rá akartam mérni egy kétsugaras szkóppal, de az a bibi hogy kétsugarasom nincs.
(#) watt válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Igen, a felvillanás időtartamát állítod be vele.

A rövid villanáshoz nagyobb áram kell, hogy a fényerő meglegyen. Nézd meg az LED-ed adatlapját, hogy mekkora a max árama, és az alapján állítsd be 10%-al nagyobb áramra, azt impulzus üzemben ki fogja bírni. Több LED alkalmazása is növeli a fényerőt. A tranyó 500mA-ig 270...470ohm bázisellenállással ki tud nyitni kellő sebességgel, hogy nem melegszik.
(#) tdi75 válasza watt hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Aha... Majd ha hazaértem játszadozok vele. Idő közben eszembe jutott még egy baki. Azt mondták nekem a boltban, hogy ezek a ledek 20 mA-t bírnak folyamatos üzemben. Namost én megépítettem egy 3x3 ledes fényforrást, minden led párhuzamosan. Egy dologgal nem számoltam, hogy akkor ezek a ledek gyakorlatilag áramosztóként fognak üzemelni. Vagyis amit az előtét ellenálláson mérek átfolyó áramot, az a 9 db led össz. áramfelvétele. Tehát ha én 60mA-t mérek akkor azt el kéne osztani 9 felé és megkapom azt hogy egy leden mennyi áram folyik át. Igaz?
Vagyis ez azt jelenti, hogy az ellenállást még mindig bátran csökkenthetem, mivel jelen esetben egy leden összesen 7 mA áram folyik át. Uhh mekkora lehet ennek a fénye ha elérem a 20 mA-t
(#) watt válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Igen, de a LED-eket nem nagyon lehet párhuzamosítani, mert nem egyforma a nyitófeszük. Sorba lehet kötni annyit, hogy be lehessen állítani rajtuk a 20mA-t(3..4db-ot 12V esetén), majd több ilyen csoportot kialakítva lehet párhuzamosítani, pont úgy ahogy a rajzon van, csak ott egy-egy LED van nem több sorba.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 19, 2011 4 /
 
Én ezt ajánlom stroboszkóp gyújtáshoz:
Következő: »»   8 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem