Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az 1800mAh jelenti azt, hogy az akksi 1 órán keresztül tud leadni 1,8A-t folyamatosan, utánna lemerült. Ebből már ki lehet indulni. A fesz esés meg sok mindentől függ.
Én abból indultam ki, hogy a kondenzátoroknak van kisülési görbéjük, és így számítható egy feszültség küszöb szint, és eltelt idő, az ismert áramfelvétel,és kapacitás függvényében, valamilyen természetes alapú logaritmust is tartalmazó képlet alapján.
ezt már használtam többszőr is amikor supercapacitort használtam RTC-hez, hogy az áramkimaradást kiküszöbölje... Ezért gondolnám,hogy csak van ilyen akksikhoz is, csak vajon mi az a képlet?
Grafikon van az akkumulátorék adatlapján. De erősen függ a hőmérséklettől valamint az akkumulátorék előéletétől és persze a gyártótól. Szerintem mérni a legcélszerűbb, és az arra a cellékre valameddig igaz.
Megfelelő értékű integrálótagot. Ez egy kondenzátorral soros ellenállás. Ha a venti kimenetét nem tudja földre húzni, amikor nincs jel, kell még egy komplementer tranyós meghajtó is. (Vagy csak kondival páhuzamos kisütő ellenállás, de akkor "nem ugyanakkora ellenállás" fogja tölteni, mint kisütni.)
Üdv,
új vagyok a fórumon, megtetszett az oldal, hát gondoltam itt vetem fel a kérdésem. ![]() Szeretnék egy LED-es áramkört készíteni, egyszerű tápfesz-ellenállás-led felépítésűt, és szeretnék megbizonyosodni, hogy rendben van az elgondolásom. LED: Fénypanel, 1,5W, 500mA, 3V nyitófesz, 2,9-3,3 munkaponti fesz., hűtéssel Áramforrás: 3x AA (3,6V) Ahhoz, hogy a LED-en max. 3,3V essen, ugyebár egy (3,6-3,3)/0,5 = 0,6 ohm ellenállást kell sorba kötni. Tehát ha egy1 ohmos ellenállást teszek be (így a LED-en 3,1V esik) akkor az életképes áramkör lesz (lehet egyáltalán ilyen kis ellenállást kapni)? Valamint ha a 3x AA elem helyett 2x Góliát elemet használok (2x 1,5V) - hosszabb üzemidő miatt, ilyenkor ugye nem kell ellenállás - akkor az elemek merülése során keletkező feszültségesés meddig lesz elegendő a LED meghajtására? Gondolom ha lemegy 3V alá (nemigen tudom ez mennyi igénybevétel után következik be), akkor fújhatom. Ehhez kérnék tanácsot, hogy a legcélszerűbb ezt - ilyen amatőrnek mint én, egyszerűen - elkészíteni? Elnézést ha nagyon blőd a kérdésem. ![]() Köszönet előre is!
Sziasztok!
4LR44-es 6 Voltos 13x20 m-es "henger" elem helyettesítésére kéne valami megoldás. Kutya nyakörvbe kéne, de az megeszi még a Varta-t is 2-3 hónap alatt. Igaz ez is kínai, de nem akarok ennyi elemet pazarolni évente. Tölthető verzióba nem találtam, akupakkot azért nem akasztanék a kutya nyakába. ![]() Valami ötlet, esetleg létezik minőségibb elem? Köszi a választ előre is!
Szegény kutya: "13x20m-es henger"
üdv!
Segédprogramok között találsz ilyen számló progit. De a 3 x AA elem az 4,5V Ugye ha jó az elem kb 1,5V Magyarán 3V nyit akkor egy 3,3 Ohm 1W os ellenálást kell sorba kötönd elméletileg ![]()
hát 12x20m elemet nem találtam!
Targoncákba szoktam látni kb 2x2x2m tömb akksikat de neked valami terminátor kutyád van? Szegény! De a viccet félre téve alkáli elemel próbálkoztál? Ami most eszembe jut az pl 4 x AAA akksi elem de az nagyon nagy a kutyára! Vagy még ami jól bírja telefonakkumlátorból kitalálni valamit.
Hello.Egy olyan egyszerű kapcsolás érdekelne amire ha rákötök 18-20VAC-t(trafóról) akkor a kapcsolás kimenetén szabályozni tudom az áramot (0- a trafó áramáig) és a feszültséget is(0- a maximum fesz.ig.),és egyenáramom lesz.Gondolom kell egy graetz a trafó után esetleg némi puffer és két szabályzó áramkör.NA nekem ez a két szabályzó kellene.
Neked egy sima labortápra van szükséged. Nézz át a labortápegység topikba, ott sok kapcsolást találsz.
Sziasztok!
Tud valaki valami olyan műv.erősítőt, amin tuti, hogy átmegy legalább 100Khz-es jel nagyon kis torzítással?
Hali!
Ha jól tudom a TL071,072,081-s tipusok ilyenek.
Sziasztok!
Mennyire jó megoldás az, ha egy IC-nek egy másik IC ad +12VDC -t? Konkrétan: 4001 NOR kapu. Ha az IN1 és IN2 L szinten van akkor OUT1 H szinten lesz és innen adnék egy 555 IC-nek a 8. lábára tápot. Vagy egyszerűbb, ha tranzisztorokból készítek egy NOR kaput?
Megoldható akár 1 tranzisztorral is. Ha maradsz az ic-s verziónál, én inkább csak 4-es lábát vezérelném az 555-nek.
Bővebben: Link
Igen én is erre a tranzisztoros megoldásra gondoltam. Így a 2db tranzisztoron múlik, hogy mit bír kapcsolni.
Viszont, ha IC-t használok akkor annak kell a hely kell a +/GND (ami kötött helyen van) és kellhet még egy tranzisztor is, hogy ne terheljem túl a kimenetet. Nem néztem, hogy a 4001 kimenete mennyire terhelhető.
Hello
Több helyen is olvastam,hogy lehet zenerrel feszültséget növelni.Valaki megmutatná,hogy ez hogyan néz ki?
Hol olvastad? Mert ez engem is érdekel.
![]()
Egy pillanat,megkeresem.
Majd megkersem holnap,mert van még egy kis dolgom itthon,aztán meg szerintem húzok aludni.
Hiába is keresnéd, mert Zener-diódával legfeljebb csökkentheted és stabilizálhatod a feszültséget.
Ezt most miért. Én kíváncsi lettem volna hogy mit talál.
![]() ![]()
Esetleg arra gondolhat, hogy fix feszültségű stabIC közös ágában alkalmazva meg lehet emelni a stabIC kimenő feszültségét.
Ha csak nem úgy. De ott sem a Zener növeli, hanem a stabkocka csökkenti kevésbé a feszültséget a kimenetén a z-dióda segítségével. De persze utána kell nézni ennek is.
Sziasztok!
Azt akarom kérdezni hogy egy dc motor fordulatszámát hogy lehet 0-maxig változtatni. 12 voltos és 73 mampert vesz fel az adatlapja szerint. Nagyon kezdő vagyok!
73mA vagy 73A? Mindkét esetben meglehet oldani tranyós szabályzóval, vagy kapcsolóüzemű szabályzóval. Utóbbi bonyolultabb, de kevesebb a teljesítmény vesztesége.
Vagy fogsz egy 100 ohmos 2 W -os huzalpotmétert, és azzal, mint feszültségosztóval szabályzod. (már ha 73 mA az áramfelvétele)
73 miliamper
http://www.youtube.com/watch?v=sO2-tqoyGik&feature=related egy ilyet szeretnék csinálni ehhez kéne
Hűha
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |