Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
CC83 anódjából nem igazán célszerű-egy feltehetőleg jóval 100kOhm alatti bemenő impedanciájú (félvezetős) fokozatot meghajtani, jó lenne még közé tenni egy lehetőleg nagyáramú katódkövetőt...
Én egy mezei festő vagyok, és amikor megtaláltam ezt a topicot itt szinte mindenki segitett, és nem lebeszélt meg fikázott mindent. Hála ennek , már a harmadik tökéletes erősitőmön vagyok túl, És az egyik a PCL86 SE, és tökéletesen szépen, dinamikusan hangzó tuti kis végfok lett, a maga kis 1-2W-jával. A legutóbbi meg egy 6C33C PP amitől mindenki óckodik, mert szinte lehetetlen 4 db válogatlan csőből kivitelezni.
Végre kaptam segítséget a veszekedés helyett ! Köszönöm!
Szeretném kérdezni mi az a katódkövető esetleg egy rajzot kaphatnék? Most először akarok komolyabban a csövves erősítővel foglalkozni ugyhogy nem nagyon tudom mi hogy van.
"már a harmadik tökéletes erősitőmön vagyok túl"
Ennek örvendek, de ha szabad érdeklődnöm, mihez kell neked három illetve, ha jól értelmezem soraidat, még annál is több erősítő?
Kicsit off, lehet, hogy kimoderálnak...
Figyeld meg ezen a rajzon hogy illesztik a kimenetet a 6N2P (az ECC83 orosz megfelelője, bár a fűtésbekötése eltérő) anódkörében, itt láthatsz az előző fokozattal DC csatolt katódkövetőt... Persze valami nagyobb áramú cső még jobb lett volna, de akkoriban ez volt csak elérhető... (Amúgy az alapkapcsolás valóban nem mondható a legjobbnak, talán már egy egyszerű SRPP is jobb megoldás lenne, bár annak a hangjáról is megoszlanak a vélemények )
Na, itt látszik hogy nem érted a "hobbi" fogalmát!
A hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi „passzió” vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.
Szia.Bocs,hogy belekotnyeleskedek,de ez a rajz 6N2P-vel kivezérel rendesen egy normál bem.érzékenységű ampot?
Az attól függmilyen forrással akarod meghajtani, de 6N2P használata esetén a 470 Ohmokat meg kell növelni olyan 1k5...2k2 körüli értékre, viszont az eredetihez képest nyilván jóval nagyobb lesz a kimenőimpedancia kb -40* feszültségerősítésre számíthatsz, ha nem terheled agyon...
Szerintem bőven elég lehet az eredeti 82-es fokozat 11* erősítése... Mindig csak az éppen szükséges erősítést érdemes beépíteni, mivel így a zaj és a brumm problémák is könnyebben kezelhetők maradhatnak :yes:
Nagyon jó hangja van
Nem tudom, neked mi a "jó"; az a nagyon jó erősítő Pacsirta trafóval még a DIN45500 szerény követelményeitől is csúfosan elmarad. "nincs pénze mindenkinek drága kimenőkre, több ezer Ft-os csatoló kondikra" *** Mi lesz velük pár év múlva, ha a legolcsóbb csövek is többezer forintba kerülnek majd? Aki klasszikus SET erősítőt reszel, számoljon vele, hogy akár egyetlen(!) gyengébb minőségű alkatrész is durván leronthatja a hangminőséget. "Mezei" alkatrészekhez célszerűbb másféle kapcsolástechnikát választani. Olyat, ami kevésbé kényes például a kimenőtrafóra.
Rendesen túl is vezérelheted vele. Igazából felesleges ekkora erősítés, szabvány vonali jelszintet minden normális hangkártya le tud adni.
Inkább maradtál volna az audiodiy.hu-n. Ez a stílus ott volt divat. Ja, hogy megszünt?! Nem csoda.
Fontos, hogy erősítsen is? Ha nem, akkor egyszerű katódkövető, mondjuk ECC82-vel miért nem jó?
Helló !
Miért lesznek azok a csövek olyan drágák ? Pár oldallal ezelőtt is említette valaki ezt. Nem nagyon olvasok újságot, szóval... :nemtudom:
Akkor jó lesz nekem is egy sima katóderősítő ami nem erősít semmit.Tudom,hogy elég lenne a hangkari jelszintje de az nincs,rossz de cső az kell neki bele.
Mert már nincs tömeggyártás. Gyártanak még néhány kurrens csőtípust, de manufaktúrában, ami igencsak drága
És a mostaniakat hol gyártják ? Vagy ezek NOS csövek ?
Például azért, mert az áruk töretlenül emelkedő trendben van, kb. 20 éve. A kereslet pedig nem lankad, sőt élénkül.
Leginkább Kínában. Egyelőre még olcsó a kínai, de ez nem fog örökké tartani.
Vannak még NOS csövek, elfekvő készletekből, "M" készletből, még egy darabig. Ezért is mennek fel az árak, nomeg ugyebár mi is gerjesztjük a keresletet. Jó példa rá a börzés áremelkedés. (ugyebár a piac törvénye) Hogy ki gyárt, speciel nem tudom, de keresgélj a neten.
*** Törölve !
Csöves erősítőkről és csövekről beszélnék, ha hagynának. Vitatkozni végképp nem szeretnék, nincs is értelme olyan banális dolgokon vitatkozni, hogy a feladatra technikailag gyenge minőségű kimenőtrafó, az bizony gyenge minőségű. Még akkor se, ha e tény egyeseknek valamiért nagyon nem tetszik.
"Nem írok, nem olvasok, Én magyar nemes vagyok."
Viccet félretéve pár éven belül nem hogy márkás csövet, de még GU 50-et sem fogsz kapni olcsón. pucuka hozzászólásával kicsit vitatkoznék, ezért van még tömeggyártás, csak nagyságrendileg kisebb szériában. (JJ, orosz és kínai gyárak)
Remélhetőleg az utolsó nagy változtatás előtt a 6p3s se-m.
Ezeket e szörnyeket (barna) kell befaragnom, a már nekem bevállt (szürke) aranyosok helyére. Ezekkel a csillámokkal a kimenőtrafó szekunderéről visszajövő negatív visszacsatolás nélkül is jól szól. Hallanai a középemelést, de jó. Végül is a NVCS a konditeszt miatt lett kikötve, és feltűnt, hogy jó nélküle... Rajz majd később, de már említettem a 3k8 Ra okozta a nagy változást, az eddigi 7-8k helyett. Viszont a 8k Ra mellett minden hiba jobban kihallható volt az erősítőben drasztikusan.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni kimenő trafó méretezésében. Szereztem 2 db EI96/45-ös vasat, 0.25mm-es lemezvastagsággal, elég jól néz ki. Szeretném egy PL508 PP erősítőhöz felhasználni, de a kimenő méretezése gondot jelent. SE-hez tudok, de PP hez még nem próbáltam. Tudna esetleg valaki segíteni, vagy adni 1 útvonalat ami szerint számolhatok? A vaskeresztmetszet 14.4 cm2 és az illesztőimpedenciát 3.5k/4,8 ohmra akarom. Köszönöm előre is
Ezzel mi is tisztában vagyunk de attól még szeretjük a csöveseket. Ha ez neked nem is tettszik. :yes:
Szerintetek ez mennyire jó hangú kapcsolás?
Mire kell?
A C2 őt kihagyva ha nem kell az erősítés az SRPP jóhangú, de meg lehet csinálni rossz táppal rosszra is Ha kell az erősítés akkor nem C2 őt tennék vissza hanem nagyobb Mü jü csövet, ha még nagyobb kell és muszály a kondi akkor ezüsttantál. Viszont 100 Ohmra elég sok kellene... 6N9S srpp nekem 2k2 vel alul és felül 300V ról kondi nélkül nagyon jó hangot tud, de a be és kimeneten lévő csatolók sem akármilyenek, nekem a legjobb a világon amin becsatolok, a semmi, azaz dc csatolt, akkor van bibi ha az előző fokozat dc-t tartalmaz, mert elviszi a munkapontot, a kimenetén ezüstcsillám.
Szia!
Igazából szeretnék egy csöves cuccot építeni és úgy gondoltam hogy előfokot csinálnék mert nem kell kimenő. Használni szeretném tranzisztoros illetve fetes végek meghajtására is későbbiekben akár csőre is. Van egy jó pár darab vr105 ös nevü csövem is és annyit tudok róla hogy feszültség stabilizáló azt szeretném kérdezni nem lehetne egyencsőnek is használni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |