Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   67 / 164
(#) bazs hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Tudna valaki segíteni nekem egy jó kis l297-l298 unipoláris kapcsolással ??
(#) kulzol60 válasza bazs hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Valami ilyesmire gondoltál ?
Miért pont unipol?

L298.jpg

(#) bazs válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Egyszerű a válasz , mert ilyen motorjaim vannak itthon
(#) accesid válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Elvileg nem fog működni.
Na összeszedtem egy marék léptecset ami 5 kivezetéses.
Iagzad volt, nem fog működni. Tehát nem érdemes igy próbálkozni mert 11 darabbol 2 működik, az egyik egy epson regi tintás nyomtatóbol van a másikat nem tudom.
Valószinűleg ez a 2 más tekercselésű.
(#) knobor hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyet motor fordulatát szeretném 0-tól maxig forgatni! Ehhez szeretnék segítséget kérni. A legegyszerűbb kapcsolást várnám!
(#) bodgabo válasza knobor hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Valami PWM szabályzót keress, itt van pl. egy nagyon egyszerű: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Más topikban zolika60 válaszolt neki. Ebben a motorban benne van a szabályzó, (lásd műszaki adatait) előbb azt meg kell szüntetni, és csak utána jöhet a PWM szabályzás. Ja és ez nem léptető motor, azt meg nem lehet PWM -el fordulat szabályozni.
(#) bodgabo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Én nem találok utalást beépített szabályzóra, amit meg kellene szüntetni.
De ez valóban nem ebbe a topikba való.
(#) zoz11 hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok

Nekem egy 6 kivezetéses léptető motort kéne életre kelteni.
Elősző is azt kéne elérnem, hogy megmozduljon, előre hátra.
Ezt milyen áramkörrel tudnám elérni?
Esetleg erre valami beszerezhető cél IC létezik?
Üdv: Zoltán
(#) gulasoft válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Először a keresőt keltsd életre, majd léptesd előre és hátra.
(#) bodgabo válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

6 kivezetésest használhatsz unipoláris és bipoláris üzemben is. Ha visszaolvasol itt, sok megoldást találsz!
(#) zoz11 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Hali
Már jó párat megnéztem.
De egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán melyiket lenne érdemes megépíteni kipróbálni.
Aránylag kisteljesítményű motorról lenne szó, 300-400mA 10V-on. Oda-vissza 2fordulatot kellene megtennie. Ehhez keresnék én valamilyen megoldást.

Olvastam már itt az oldalon óluk nagyon sok mindent, de minél többet olvasok, annál messzebb kerülök a megoldástól.
Üdv!
(#) zoz11 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Találtam egy ilyet,Bővebben: Link lehet, hogy ezt gyorsan összedobom, ehhez találtam nyákot is, próbának megteszi.
Van a kapcsoláson egy olyan láb hogy step, ha arra adok egy pozitív impulzust, akkor lép egyet a motor?
A dierction láb mit csinál?
Üdv!
(#) gulasoft válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Anyám borogass. Tényleg használd a keresőt, kérem senki ne válaszoljon neki.
(#) Takikaa hozzászólása Máj 16, 2011 /

Üdv mindenkinek !

Olyan kérdésem lenne hogy szerintetek megfelel-e egy ilyen fet :
http://www.hestore.hu/prod_10020986.html
egy ilyen léptető motor vezérlésére? :
http://us.100y.com.tw/chanpin.asp?MNo=9743

Vagy esetleg elég kisebb is ? Ha igen akkor milyet ajánlanátok ?

Segítséget előre is köszi .
(#) Takikaa hozzászólása Máj 16, 2011 /

Vagy esetleg még ez :

http://us.100y.com.tw/chanpin.asp?MNo=9743

ha ez is elhajtja akkor jobb lenne mert pici és olcsóbb
(#) kulzol60 válasza Takikaa hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szia

Jo hozzá de nem egy darab kell hanem 4 ( unipol ) vagy 8db ( bipol ).
Mit szeretnél csinálni ?
Ilyen kis Nema 17-es léptetöket meglehet hajtani ULN2003 ( azt hiszem ez a tipus ) IC vel is unipolárban .500mA és azt hiszem 50V-ig megy de ha kevés az áram akkor teszel az IC tetejére egy másikat .
(#) Takikaa válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Köszi a segítséget . Amúgy uniban szeretném halyatani egy kis robotot csinálok 4 darab léptető motor fogja hajtani külön külön driverrel persze és mind a négy kerék elfordul a központi tengelye körül végül is mint egy mars járó.

Szia

Irigyellek benneteket hogy ilyen kis mütyüröket épietek , nekem mindig 6 - 800kg-os darabok jutnak CNC-böl ( ez is hobby lenne ? nem hiszem ) .

Egyszer kiprobálom én is , annyit olvasok rola hogy kiváncsivá tett .

Sok sikert hozzá !

A lényeget lehagytam .

Használd az ULN ic-t sokkal kisebb helyet foglal és böven elég a léptetödhöz és unipolhoz pont jo .
Van belöle 8 csatornás és abbol összesen 2 Ic kellene a 4 léptetöhöz .Egy cigis doboz méretébe bele férne a 4 vezérlö komplett .
(#) Takikaa válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Köszi még egyszer a segítséget azt fogom használni.
(#) gaboca323f hozzászólása Máj 23, 2011 /

Üdv!

Tudna nekem segíteni valaki olyan dologban, hogy egy 6vezetékes 12voltos léptető motor szeretnék oda vissza forgattatni, jelenleg egy 4017-es ic hajtja egy irányba, de szeretném ha visszafelé is tudna forogni.
Találtam a neten kapcsolást, de sajnon a benne említett 74194 ic már nem kapható. Szeretném elkerülni a PIC és AWR használatát.

Előre is köszönöm!
(#) kulzol60 válasza gaboca323f hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia

Nekem van itthon még belöle . ( Debrecen ) .

Van a másik topick " cnc épités házialkatrészekböl " a multhéten szerdán "PIC" barátunk linkelt 2 rajzot amit Ö épitett és müködik is szépen ( azota belekerült a pihentetés is ( táppal soros izzo ) .
Egyszerü és beszerezhetö alkatrészekböl .
(#) pietro hozzászólása Máj 25, 2011 /

Üdvözlök mindenkit!

Építettem egyBővebben: Link
négytengelyes vezérlőkártyát, hozzá egy-egy (bipoláris és unipoláris)meghajtót. Csatlakoztattam a pc-vel, Mach3 konfigurálva, de ugyan meg nem mozdul. Hogyan lehet életet lehelni bele ill. ha segítenétek hogyan találjam meg a hibát?

Előre is köszönöm.

pietro
(#) kulzol60 válasza pietro hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Szia

Ez igy elég kevés info . Kellene a meghajto rajza is és a léptetöbekötése is .
A léptetönek van tartoárama ( kézzel nehezen lehet forgatni , ugrik ha forgatod ) ?
A kurzorokat nyomkodva abszolult semmi reakcio ( lazán fogd meg a tengelyt és nyomkod a kurzort ) semmi pici mocorgás ?

Mekkora tápot adsz a léptetönek ?
(#) pietro válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Szia!
Az unipolárist is kimértem műszerrel, öt vezetékes, kettőt-kettőt találtam a tekercseknek, az ötödiket kötöttem a pozitív tápra. Az adatai szerint 24 voltos motor, annyit kapott. Ha a Mach3 fut van tartóáram, de melegszik. A bipolárison semmi, még tartóáram se. A jumperekkel is próbálkoztam, de eddig sikertelenül.
A bipolárisé
Bővebben: Link
az unipőolárisé: Bővebben: Link

Köszönöm pietro

Szia

Az L297 enable engedélyezve van ? Nem tudom pontosan de vagy 0 vagy 5 V kell a möködéséhez .A potméter kb közép állásban legyen ( hütés nélkül ki sem probáld mert a 298 tutira tönkre megy ) .
Az hogy a motor 24 voltos az most nem számit ( kis fordulaton probáld 200 - 300 ) .A 298-nak van sistergö hangja ?
Az uninál az természetes hogy van tartoáram de az még eggyáltalán nem biztos hogy kap step jelet .
Szkópod nincs véletlen ? Ha nincs akkor a meghajto step bemenetére egy müszerrel mérj rá ( nagyon kis fordulaton (10 - 60 ) és látni kell ahogy a step érkezik kb 0 és 5 volt között ( ez csak info Neked nem a számok a lényeg ) .A léptetönek semmilyen hangja nincs ?Az LPT kábeled jo ? A Mach3-hoz a Biosban is kell állitani az LPT portot ( SPP vagy normál vagy Ecp + Epp legyen at LPT kimenet configja , auto nem jo ) .Kábel csak 25 eres jo hozzá ( azt hiszem lap link a neve ) .
Probálj meg mérni ( az L298-al vigyázz mert a kimenetet nem igazán szereti ha méregetik föleg nem ha ezt testhez képest csinálják ) .
Config vagy bekötés lessz a ludas .

Szia!
LTP kábel bolti 25 ös, bios-t átálítottam Ecp+Epp re.
A vezérlőkártya kimenetén X Y Z step-dir 3,3 v
GND- step 3,3 v. Csak akkor is, ha bezárom a Mach3
programot. A LED-ek rendben világlanak, de hang, zúgás, vagy sistergés ... semmi

Elég karcsu a kimeneted ( 3,3V ) .Laptop ?

Mach3 - config - port and pins - output ( tedd a step jelet inverzbe ( step low activ , zöld pipa ) .Lehet hogy itt a baj .Ha nem akkor az LPT kábeltöl indulj el a méréssel ( mondom még egyszer nagyon kis sebességen hogy a müszernek legyen ideje frissiteni 1-2 lépés / sec lenne a jo kb ) és menj egész a léptetö meghajtoig .
Most mi ven rajta ? uni vagy bipol ?

Ha tudod az Mach3 gyökérböl a Mach3Mill.xml file-t küld már el , átnézem .

Rendes asztali pc, a mérési eredmények az ltp kábelen 4,4 és 3,3 volt.

Mach3Mill.xml

Következő: »»   67 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem