Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Valami ilyesmire gondoltál ?
Miért pont unipol?
Egyszerű a válasz
![]() ![]()
Elvileg nem fog működni.
Na összeszedtem egy marék léptecset ami 5 kivezetéses. Iagzad volt, nem fog működni. Tehát nem érdemes igy próbálkozni mert 11 darabbol 2 működik, az egyik egy epson regi tintás nyomtatóbol van a másikat nem tudom. Valószinűleg ez a 2 más tekercselésű.
Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyet motor fordulatát szeretném 0-tól maxig forgatni! Ehhez szeretnék segítséget kérni. A legegyszerűbb kapcsolást várnám!
Valami PWM szabályzót keress, itt van pl. egy nagyon egyszerű: Bővebben: Link
Más topikban zolika60 válaszolt neki. Ebben a motorban benne van a szabályzó, (lásd műszaki adatait) előbb azt meg kell szüntetni, és csak utána jöhet a PWM szabályzás. Ja és ez nem léptető motor, azt meg nem lehet PWM -el fordulat szabályozni.
Én nem találok utalást beépített szabályzóra, amit meg kellene szüntetni.
De ez valóban nem ebbe a topikba való.
Sziasztok
Nekem egy 6 kivezetéses léptető motort kéne életre kelteni. Elősző is azt kéne elérnem, hogy megmozduljon, előre hátra. Ezt milyen áramkörrel tudnám elérni? Esetleg erre valami beszerezhető cél IC létezik? Üdv: Zoltán
Először a keresőt keltsd életre, majd léptesd előre és hátra.
6 kivezetésest használhatsz unipoláris és bipoláris üzemben is. Ha visszaolvasol itt, sok megoldást találsz!
Hali
Már jó párat megnéztem. De egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán melyiket lenne érdemes megépíteni kipróbálni. Aránylag kisteljesítményű motorról lenne szó, 300-400mA 10V-on. Oda-vissza 2fordulatot kellene megtennie. Ehhez keresnék én valamilyen megoldást. Olvastam már itt az oldalon óluk nagyon sok mindent, de minél többet olvasok, annál messzebb kerülök a megoldástól. Üdv!
Találtam egy ilyet,Bővebben: Link lehet, hogy ezt gyorsan összedobom, ehhez találtam nyákot is, próbának megteszi.
Van a kapcsoláson egy olyan láb hogy step, ha arra adok egy pozitív impulzust, akkor lép egyet a motor? A dierction láb mit csinál? Üdv!
Anyám borogass. Tényleg használd a keresőt, kérem senki ne válaszoljon neki.
Üdv mindenkinek !
Olyan kérdésem lenne hogy szerintetek megfelel-e egy ilyen fet : http://www.hestore.hu/prod_10020986.html egy ilyen léptető motor vezérlésére? : http://us.100y.com.tw/chanpin.asp?MNo=9743 Vagy esetleg elég kisebb is ? Ha igen akkor milyet ajánlanátok ? Segítséget előre is köszi .
Vagy esetleg még ez :
http://us.100y.com.tw/chanpin.asp?MNo=9743 ha ez is elhajtja akkor jobb lenne mert pici és olcsóbb
Szia
Jo hozzá de nem egy darab kell hanem 4 ( unipol ) vagy 8db ( bipol ). Mit szeretnél csinálni ? Ilyen kis Nema 17-es léptetöket meglehet hajtani ULN2003 ( azt hiszem ez a tipus ) IC vel is unipolárban .500mA és azt hiszem 50V-ig megy de ha kevés az áram akkor teszel az IC tetejére egy másikat .
Köszi a segítséget . Amúgy uniban szeretném halyatani egy kis robotot csinálok 4 darab léptető motor fogja hajtani külön külön driverrel persze és mind a négy kerék elfordul a központi tengelye körül végül is mint egy mars járó.
Szia
Irigyellek benneteket hogy ilyen kis mütyüröket épietek , nekem mindig 6 - 800kg-os darabok jutnak CNC-böl ( ez is hobby lenne ? nem hiszem ) . Egyszer kiprobálom én is , annyit olvasok rola hogy kiváncsivá tett . Sok sikert hozzá !
A lényeget lehagytam .
Használd az ULN ic-t sokkal kisebb helyet foglal és böven elég a léptetödhöz és unipolhoz pont jo . Van belöle 8 csatornás és abbol összesen 2 Ic kellene a 4 léptetöhöz .Egy cigis doboz méretébe bele férne a 4 vezérlö komplett .
Köszi még egyszer a segítséget azt fogom használni.
Üdv!
Tudna nekem segíteni valaki olyan dologban, hogy egy 6vezetékes 12voltos léptető motor szeretnék oda vissza forgattatni, jelenleg egy 4017-es ic hajtja egy irányba, de szeretném ha visszafelé is tudna forogni. Találtam a neten kapcsolást, de sajnon a benne említett 74194 ic már nem kapható. Szeretném elkerülni a PIC és AWR használatát. Előre is köszönöm!
Szia
Nekem van itthon még belöle . ( Debrecen ) . Van a másik topick " cnc épités házialkatrészekböl " a multhéten szerdán "PIC" barátunk linkelt 2 rajzot amit Ö épitett és müködik is szépen ( azota belekerült a pihentetés is ( táppal soros izzo ) . Egyszerü és beszerezhetö alkatrészekböl .
Üdvözlök mindenkit!
Építettem egyBővebben: Link négytengelyes vezérlőkártyát, hozzá egy-egy (bipoláris és unipoláris)meghajtót. Csatlakoztattam a pc-vel, Mach3 konfigurálva, de ugyan meg nem mozdul. Hogyan lehet életet lehelni bele ill. ha segítenétek hogyan találjam meg a hibát? Előre is köszönöm. pietro
Szia
Ez igy elég kevés info . Kellene a meghajto rajza is és a léptetöbekötése is . A léptetönek van tartoárama ( kézzel nehezen lehet forgatni , ugrik ha forgatod ) ? A kurzorokat nyomkodva abszolult semmi reakcio ( lazán fogd meg a tengelyt és nyomkod a kurzort ) semmi pici mocorgás ? Mekkora tápot adsz a léptetönek ?
Szia!
Az unipolárist is kimértem műszerrel, öt vezetékes, kettőt-kettőt találtam a tekercseknek, az ötödiket kötöttem a pozitív tápra. Az adatai szerint 24 voltos motor, annyit kapott. Ha a Mach3 fut van tartóáram, de melegszik. A bipolárison semmi, még tartóáram se. A jumperekkel is próbálkoztam, de eddig sikertelenül. A bipolárisé Bővebben: Link az unipőolárisé: Bővebben: Link Köszönöm pietro
Szia
Az L297 enable engedélyezve van ? Nem tudom pontosan de vagy 0 vagy 5 V kell a möködéséhez .A potméter kb közép állásban legyen ( hütés nélkül ki sem probáld mert a 298 tutira tönkre megy ) . Az hogy a motor 24 voltos az most nem számit ( kis fordulaton probáld 200 - 300 ) .A 298-nak van sistergö hangja ? Az uninál az természetes hogy van tartoáram de az még eggyáltalán nem biztos hogy kap step jelet . Szkópod nincs véletlen ? Ha nincs akkor a meghajto step bemenetére egy müszerrel mérj rá ( nagyon kis fordulaton (10 - 60 ) és látni kell ahogy a step érkezik kb 0 és 5 volt között ( ez csak info Neked nem a számok a lényeg ) .A léptetönek semmilyen hangja nincs ?Az LPT kábeled jo ? A Mach3-hoz a Biosban is kell állitani az LPT portot ( SPP vagy normál vagy Ecp + Epp legyen at LPT kimenet configja , auto nem jo ) .Kábel csak 25 eres jo hozzá ( azt hiszem lap link a neve ) . Probálj meg mérni ( az L298-al vigyázz mert a kimenetet nem igazán szereti ha méregetik föleg nem ha ezt testhez képest csinálják ) . Config vagy bekötés lessz a ludas .
Szia!
LTP kábel bolti 25 ös, bios-t átálítottam Ecp+Epp re. A vezérlőkártya kimenetén X Y Z step-dir 3,3 v GND- step 3,3 v. Csak akkor is, ha bezárom a Mach3 programot. A LED-ek rendben világlanak, de hang, zúgás, vagy sistergés ... semmi
Elég karcsu a kimeneted ( 3,3V ) .Laptop ?
Mach3 - config - port and pins - output ( tedd a step jelet inverzbe ( step low activ , zöld pipa ) .Lehet hogy itt a baj .Ha nem akkor az LPT kábeltöl indulj el a méréssel ( mondom még egyszer nagyon kis sebességen hogy a müszernek legyen ideje frissiteni 1-2 lépés / sec lenne a jo kb ) és menj egész a léptetö meghajtoig . Most mi ven rajta ? uni vagy bipol ? Ha tudod az Mach3 gyökérböl a Mach3Mill.xml file-t küld már el , átnézem .
Rendes asztali pc, a mérési eredmények az ltp kábelen 4,4 és 3,3 volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |